Flor Postat Decembrie 29, 2010 Partajează Postat Decembrie 29, 2010 Modulul oscilator dintr-un ZPFM. Masoara 50 cm lungime. Nu-l dau oricui, cine-l doreste trebuie sa dovedeasca ca stie cu ce se mananca.M-as considera aberant sa cer ceva de care nu am nevoie. Si astfel sa ii iau de la "gura" cuiva care chiar l-ar folosi si ca atare se va bucura cand il va primi.Cum in Atelierul Radio erau 2 modele de ZPFM 2 -cu lampi- si respectiv 3 -cu integrate TTL si numai-, banuiesc ca cel din imagine era folosit in modelul 1.Asta ca sa ii usurez cautarea celui care il va cere. Link spre comentariu
yo3gje Postat Decembrie 30, 2010 Partajează Postat Decembrie 30, 2010 Este un oscilator cu cavitate rezonanta. In partea de jos se poate vedea un potentiomatru cu cursor liniar care avea rolul de a corela puterea de iesire a oscilatorului cu variatia de frecventa a acestuia.( pentru o tensiune de iesire uniforma, indiferent de fercventa de acord ) Nu cunosc aparatul din care provine, dar dupa cum arata cavitatea ( daca asta o fi ) pare sa fie de UHF. Inauntru probabil locuieste o minitrioda metaloceramica sau vre-un tranzistor cu tot cu circuitele de polarizare. sanatate si La Multi Ani Gelu Link spre comentariu
Vizitator geoserban Postat Ianuarie 7, 2011 Partajează Postat Ianuarie 7, 2011 Caut si eu C520D, daca mai are cineva - fac cinste. Link spre comentariu
Flor Postat Ianuarie 7, 2011 Partajează Postat Ianuarie 7, 2011 C520 este un integrat care e cam depasit moral. Da, era un varf al tehnologiei prin anii 1980, cand mi-as fi dat si sufletul sa il am.Dar azi, in ianuarie 2011, la nici 20 lei cat costa un intrument de masura digital actual, mai bine uitati de C520. Pur si simplu luati noul instrument, il puneti pe scara respectiva, presupun ca 200mV si gata...PS. Sfatul vine de la unu care a construit in draci si va mai construi pana nu mai va mai vedea.. Link spre comentariu
yo6pir Postat Ianuarie 7, 2011 Partajează Postat Ianuarie 7, 2011 Flor nu prea-l incurajezi pe om sa construiasca, daca-i dai idei sa-si cumpere ceva gata facut, contrar cu ceea ce sustii, ca, citez:"unu care a construit in draci si va mai construi" . Poate ca omul doreste sa experimenteze si sa construiasca ceva cu acel IC, chiar si asa "vechitura" cum e. Si eu construiesc chiar si cu unele componente depasite deja moral, pentru unii, dar nimeni nu-mi poate lua satisfactia de a vedea un voltmetru digital facut cu mana ta, in locul unuia chinezesc, de "2 lei" din piata. Si cand pun acele ghilimele ma refer si la performantele sale. HI! De curand am facut un ceas digital cu microcontroler, cu temperatura, data si toate cele, dar parca ma gandesc cu nostalgie la batranul MMC351. Ei ce mai vremuri... Toate bune, si spor la construit, Ovidiu. Link spre comentariu
ywar2 Postat Ianuarie 8, 2011 Partajează Postat Ianuarie 8, 2011 Caut si eu C520D, daca mai are cineva - fac cinste.Salut. Iti dau eu un C520D, gratis, mai cu seama ca esti din Slatina. Dar am o singura conditie: imi faci dovada ca te-ai apucat de un proiect cu acest integrat. Daca imi arati montajul de-a gata, primesti pe loc integratul. Este singura mea pretentie si nu cred ca-ti cer prea mult.In rest, salutari prietenilor dragi de pe acest forum si un an nou fericit, plin de satisfactii si bucurii personale !!! Link spre comentariu
Vizitator geoserban Postat Ianuarie 8, 2011 Partajează Postat Ianuarie 8, 2011 In primul rand La Multi Ani!, bine v-am gasit si multumesc pentru suport. Cu electronica nu am mai cochetat de foarte mult timp (din pacate), dar in urma cu cateva saptamani de nevoie am incropit un redresor pentru acumulatori auto. Dupa ce mi-am facut treaba cu el mi-a parut rau sa-l arunc in uitare si am inceput sa-l "rafinez". Am cautat cutia cu componentele pentru voltmetrul cu C520D care asteptau un cablaj de prin '90-'91. Cum nu am mai gasit nicio bucata de cablaj (la un moment dat am donat tot unor pasionati mai tineri) din comoditate am apelat la un cablaj de test (cu toate ca imi era dor de gaurit si corodat). Banuiala mea sumbra cum ca cele doua C520D ale mele procurate cu greu si bani grei la acea vreme sunt defecte s-a adeverit. La vremea aceea piata de componente era foarte slab dezvoltata si incepusera sa apara diversi "intreprinzatori" care mai strecurau si rebuturi printre componentele bune (s-a intamplat de cateva ori), dar neavand alternativa inghiteam. Cand au inceput sa apara magazinele specializate mergeam la Craiova dupa componente cel putin o data pe saptamana. Ce vremuri... :cry: Oricum iata cateva poze cu "lucrarea": Deci unde trebuie sa ma prezint cu montajul? Link spre comentariu
Flor Postat Ianuarie 9, 2011 Partajează Postat Ianuarie 9, 2011 simnakovi Aici avem amandoi dreptate. Eu ca montajul e depasit moral, si tu -sper ca imi permiti apelare la per tu- ca placerea de a construi..Ideea mea e sa nu reinventam apa calda si in timpul respectiv sa fac/em ceva mai special, ceva mai deosebit, nu ceva care poate fi gasit usor si la un pret accesibil. Eu de ex am inceput sa studiez teoria lampilor ca sa imi construiesc paraset-ul. Iar zilele astea vroiam sa imi reamintesc si calcului transformatarelor de a alimentare, ca sa ma verific daca imi vor intra toate spirele in ceea ce am.Stiu sigur ca nu eu voi bobina respetivul agregat, si ca voi plati pe cineva sa mi-l faca, sau il voi cumpara gata facut, dar macar atata lucru pot realiza si euSunt ferm convins ca performantele paraset-ul nici nu se va apropia de FT-ul 857 pe care il am deja, dar il voi realiza din simpla plecere. Inclusiv pt ca mi se pare ceva spectaculos, ceea ce nu se poate spune despre ..Flor Link spre comentariu
ywar2 Postat Ianuarie 9, 2011 Partajează Postat Ianuarie 9, 2011 Salut. Geoserban ai pm. Daca totul va fi ok ne putem intilnii in principiu si azi. Pe curind !!! Link spre comentariu
Flor Postat Ianuarie 10, 2011 Partajează Postat Ianuarie 10, 2011 Mi s-a parut ca am fost cam rau. Morala: Ofer gratuit, [email protected]_gratis montajul din pozele atasate. Este un voltmetru primit in starea respectiva. Recunosc sincer ca nu am avut timpul nici sa il alimentez.-De fapt chef-ul, hi, hi, pt ca la cat costa si mia ales cat e de mare unul nou, nici sa il fac voltmetru de panou nu mai vreau... Primul care imi scrie il va avea. Link spre comentariu
Flor Postat Ianuarie 10, 2011 Partajează Postat Ianuarie 10, 2011 Am fost contactat si am primit si adresa la care va pleca voltmetrul. Primul venit a si fost primul servit. Si cum am un singur aparat, asta e... Link spre comentariu
yo8rqp Postat Ianuarie 11, 2011 Partajează Postat Ianuarie 11, 2011 Buna ziua.Rog pe cineva care are in surplus fire de conexiune,diferentiate pe culori.Vreau sa termin cablarea rig-ului meu si as avea nevoie de conectori intre diferite etaje.Din ce am avut am terminat in alte proiecte si din recuperari nu mai am ce folosi.Firul poate fi litat sau intreg,nu este nici o problema.Daca se gaseste ceva ,se pot face si schimburi pt solicitarea mea.Cu respect,Daniel. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Ianuarie 11, 2011 Partajează Postat Ianuarie 11, 2011 Salut, Daniel.Exista de vanzare dar, din pacate, numai la rola de 30m (cam 200 lei). Poate se mai gasesc doritori sa gacem un group-buy, ca mi-ar prinde si mie bine vreo 2...3m. Link spre comentariu
yo8rqp Postat Ianuarie 11, 2011 Partajează Postat Ianuarie 11, 2011 Stiu Silviu,dar nu am nevoie decat de 1m maxim.N-are rost sa iau in considerare oferta,din lipsa acuta de monney,hi!M-as multumi si cu ceva din recuperari,nu neaparat nou. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 11, 2011 Partajează Postat Ianuarie 11, 2011 Este un oscilator cu cavitate rezonanta. In partea de jos se poate vedea un potentiomatru cu cursor liniar care avea rolul de a corela puterea de iesire a oscilatorului cu variatia de frecventa a acestuia.( pentru o tensiune de iesire uniforma, indiferent de fercventa de acord ) Nu cunosc aparatul din care provine, dar dupa cum arata cavitatea ( daca asta o fi ) pare sa fie de UHF. Inauntru probabil locuieste o minitrioda metaloceramica sau vre-un tranzistor cu tot cu circuitele de polarizare. sanatate si La Multi Ani GeluDa, este cu cavitate. Am avut oscilatorul "etalon" (si legendar) de acest fel, si anume oscilatorul din generatorul HP8640, construit pe acelasi principiu.Din cate-mi amintesc, potentiometrul servea la corectia factorului de modulatie FM odata cu modificarea frecventei, altfel la diverse frecvente (adica pentru diverse lungimi ale cavitatii) o aceeasi variatie a capacitatii varicapului de modulatie ar produce deviatii FM diferite.La HP, oscilatorul acopera o octava (230-550MHz), restul se obtine prin divizari si filtrari, iar nivelul constant este obtinut la iesire, printr-o bucla ALC.Cel putin cel de la HP, prezinta un zgomot de faza foaaarte redus (a fost considerat mult timp un etalon in aceasta privinta) si de aceea ar fi fost atractiv ca VFO pentru un (T)Rx analogic de dinamica foarte ridicata. Problema este ca, chiar divizat cu 32, tot acopera o banda prea larga si deci rezolutia fizica de acord la buton este grosiera, ar trebui un acord mult mai fin, de aceea am intrebat mai sus de aceasta caracteristica. La un 100 kHz/tura (de exemplu) nu prea este potrivit intr-un Rx nici macar pentru SSB, iar o banda totala de acord de 1 MHz se atinge de abia dupa o divizare cu 300, adica pe la 1MHz out.Aceeasi idee de a-l folosi in trx am vazut-o mai tarziu aplicata de un amic din HB9, care a construit un trx HM foarte performant bazat pe acest oscilator ca VFO (si chiar sasiul de la 8640), dar munca si constructia extrem de laborioasa si ingrijita (v. foto) era oarecum umbrita de acordul mecanic prea brut.Stiu sigur ca si rusii au utilizat un asemenea oscilator intr-un generator de-al lor, dar nu mai stiu exact modelul. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum