Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa 12V 30A nu porneste cu consumatori, insa functioneaza daca consumatorii se cupleaza dupa


anti77

Postări Recomandate

Sursa in comutatie 12V 30A pentru leduri model S-360-12 (nu se potriveste nici o schema gasita pe internet), nu porneste daca are consumatori cuplati, dar se vede pe ventilator ca incearca pornirea din 3 in 3 secunde.

 

Daca e lasat sa porneasca fara consumatori, ventilatorul porneste dupa vreo 3-4 secunde dupa alimentare, apoi duce ~ 300w (am incercat cateva becuri auto in paralel).

 

Istoric: sursa a stat vreo 10 ani in sertar, ca am reusit cumva sa rup un piciorus la circuitului integrat care avea inscriptia polisata (cred ca incercam sa-i modific frecventa de oscilare dar nu sunt sigur...). Numai acuma am reusit sa identific cu o probabilitate foarte mare ca ar fi fost vorba de SG6841 folosind https://remont-aud.net/ic_power/ si dupa ce am inlocuit-o am comportamentul descris mai sus. Sursa mai are o modificare la TL431 si anume sa functioneze pe 13.8V in loc de 12V.

 

Am atasat fisa tehnica sg6841, dar nu-mi dau seama unde sa incep sa caut rezolvarea.

iro33.0001.b5_sg6841v2.1.pdf

Link spre comentariu
29 minutes ago, anti77 said:

cred ca incercam sa-i modific frecventa de oscilare dar nu sunt sigur...

De ce ai dori sa modifici frecventa de lucru la o sursa comerciala?
 

Ai incercat sa pornesti cu diferite sarcini? 
Si ma refer la sarcina pur rezistiva, nu la becuri cu filament ( alea sunt cele mai nasoale sarcini pentru astfel de surse ).
Pui rezistente cumulate care sa traga 10W, 50W, 100W, etc, vezi cu care dintre ele protesteaza...

Link spre comentariu

Scrie pe sursa ca este pentru leduri? Este totusi o sursa de 30A, ar trebuie sa plece si cu consumatori, dar trebuie tinut cont ca un bec are rezistenta filamentului de cateva ori mai mica atunci cand este rece.

Ori circuitul pe care l-ai pus nu este exact cel original, ori ai vreun condensator uscat.

Schimba totusi condensatorul de pe alimentarea circuitului integrat.

Link spre comentariu

un prieten de.al meu a comandat o sursa pentru leduri de 24v la vre.o 8A ,parca .avea un tv lcd ce se alimenta la 24v 4 sau 5A,nu a reusit sa porneasca tv.ul ,a facut retur la ea si i.au trimis alta ,acelasi fenomen, i.am dat eu sa testeze tv.ul cu o sursa mai serioasa universala laptop ceva firma in ale surselor, dar nu avea decat maxim 22v la 4A ,si surpriza ,tv.ul a pornit

Link spre comentariu

Pe vremuri l-am achizitionat pentru un transceiver de radioamatori, mi s-o parut "zgomotoasa" pe anumite frecvente, probabil de aceea doream modificari, pana am trecut la unul specific pt. acest scop (cu noise offset): s-l1200.jpg

Am atasat o poza cu interiorul: ZJHP-40030SA. LED-400W REV.:A 10 In secundar are doar rectificare si filtrare  + feedback prin TL431 si optocuplor 817.  De schema de referinta SG6841 difera in primar in sensul ca are pe poarta mosfet-ului o pereche de tranzistori s8550/s8050.

 

Nu inteleg care ar fi diferenta in a utiliza sarcini becuri cu filament rezistiv sau rezistente de putere bobinate. Sarcina  pur rezistive nu detin peste 0.25W. Dupa ce sursa porneste (presupun se incarca cei 4 condesantori de 470uF) si becurile lumineaza. De pornit nu porneste nici cu un singur bec de 55w, dar nici daca deconectez toti consumatorii (inclusiv ventilatorul!).

 

Are un potentiometru pentru ajustarea fina a tensiunii, ma indoiesc sa fie o sursa de curent constanta.

 

Cunostintele mele in surse de comutatie sunt limitate, si e prima experienta cu familia SG68xx. As putea pune osciloscopul pe pinii integratului, dar nu stiu ce sa caut. Din tot ce am vazut pana acum, e sursa cu cea mai lenta pornire (4 secunde sa porneasca ventilatorul mi se pare foarte mult).

 

IMG_20250103_160947.jpg

Link spre comentariu

Toate sursele flyback cu integrate functioneaza la fel. Am explicat, am pus oscilograme cu tot felul de teste. Este extrem de obositor ca 15 ani sa repeti aceleasi lucruri. Deja a inceput sa mi se faca rusine sa tot spun aceleasi banalitati, mai ma si expun glumelor unor depanatori "profesionisti". A spune ca o sursa in comutatie, mai ales flyback (cea mai simpla) este greu de inteles, ori te lasi de meserie ori esti prea lenes (ma refer in general, la oricine posteaza pe forum).

Pai ii spune si numele "in comutatie" ca avem un comutator. De ce? Pt. ca nu mai avem sinus ca la retea sa aplicam direct pe un traf, avem tensiune continua (pe cond. de filtrare retea), iar tensiunea continua nu se poate transfera prin traf. Dar cu un truc simplu, se poate folosi si DC la intrare. Cu un COMUTATOR aplic tensiunea continua unei bobine cu miez un timp suficient de scurt ca miezul sa nu se satureze. Dupa care pun comutatorul pe OFF. Care a fost primul comutator modern? Tranzistorul bipolar rapid. Apoi MOS-ul/ IGBT. Nu trebuie decat sa le dai comanda adecvata ca sa semene cu un comutator bun. Si oamenii au facut si integrate care sa dea aceasta comanda care asculta suplimentar de niste conditionari (pt stabilizare tensiune si limitare curent). Primele integrate consumau curent relativ mare si aveau nevoie chiar ele de o sursa auxiliara impreuna cu driverul. Apoi au aparut formule noi, cu consum din ce in ce mai mic. Si nu este nevoie decat de o rezistenta mare sau gen. de curent direct in integrat pt. a incarca un mic electrolitic. Si de un histerezis pt. a mentine alimentarea CI pana apare automentinerea din traful mare. Asa (am pus oscilograme) poti desface drena MOS si vezi exact ciclul de start, cand apar impulsurile in poarta si cat dureaza. Dupa aceea se poate conecta o rez de 100R in serie cu primarul trafului si o pornesti fara sarcina urmarind excursia iesirii. Asa vezi bucla de stabilizare. La punctul 3 scoti 100R si pui sarcina 20-50% din cat poate sursa si tot pe zona de impulsuri (drena MOS sau anod dioda iesire) vezi noul comportament. Pt. barfitori, asta nu faci la orice depanare, ci cand esti incepator/ nemeserias si esti in impas. Decat sa plangi langa aparat, mai bine faci o procedura testata 40 ani de altcineva.

****************************8

EDIT: nu este nici o luna de cand am pus asta, toate integratele se comporta la fel

l6565.png

******************************************8

EDIT2: sau cu bec in serie cu traful, aici cu NCP1200

https://imgur.com/GD4ZkJ3

[img]https://i.imgur.com/GD4ZkJ3.mp4[/img]

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
14 hours ago, iuliantv said:

Cred ca e o sursa de curent constant

Nici vorba, din contra de fapt!

 

13 hours ago, iuliantv said:

un prieten de.al meu a comandat o sursa pentru leduri de 24v la vre.o 8A ,parca .avea un tv lcd ce se alimenta la 24v 4 sau 5A,nu a reusit sa porneasca tv.ul ,a facut retur la ea si i.au trimis alta ,acelasi fenomen, i.am dat eu sa testeze tv.ul cu o sursa mai serioasa universala laptop ceva firma in ale surselor, dar nu avea decat maxim 22v la 4A ,si surpriza ,tv.ul a pornit

Si ce ai inteles din treaba asta?

 

13 hours ago, cristi7521 said:

dar trebuie tinut cont ca un bec are rezistenta filamentului de cateva ori mai mica atunci cand este rece.

Tocmai de aia am sugerat sa se testeze pe rezistente, si nu pe becuri.

 

13 hours ago, cristi7521 said:

Schimba totusi condensatorul de pe alimentarea circuitului integrat.

Eu pentru siguranta as verifica toti electroliticii de pe placa.

 

13 hours ago, anti77 said:

probabil de aceea doream modificari, pana am trecut la unul specific pt. acest scop (cu noise offset):

Deci nu te apuci sa modifici dupa bunul plac frecventa unei surse fara sa intelegi cum functioneaza.

Traf, inductanta, bucla de reactie, filtrari, etc, toate sunt bazate pe frecventa pentru care a fost proiectata, deci NU o schimbi. 
Daca e zgomotoasa atunci ii filtrezi mai bine iesirea, legi carcasa electric la impamantare, si pui filtre LC pe iesirea ei catre tranciever, fie doar ceva LC pe plus, fie eventual ceva soc de mod comun ( ori diferential ), incerci mai multe variante si vezi care are efect mai bun. 

 

13 hours ago, anti77 said:

Nu inteleg care ar fi diferenta in a utiliza sarcini becuri cu filament rezistiv sau rezistente de putere bobinate.

Diferenta este cea semnalata de Cristi mai sus.

Repet si eu ce a scris el, deci becurile cu filament au la rece o rezistenta electrica mult mai mica decat in functionare normala, ceea ce inseamna ca la pornire ele trag varfuri de curent mult mai mari decat in functionare normala.
Si cum sursa ta nu e una cu regim de curent constant, ci e cu stop si reset ( probabil ), protectia pune stop si reseteaza sistemul de control. 
Adica comportamentul descris este normal. 
Pornesti si becuri auto cu filament dar la o putere cumulata mult mai mica decat puterea maxima a sursei. 

PS: Reiterez ce am comentat si la citatul de la Cristi, pe langa asigurarea ca ai readus frecventa la normalul ei, verifici toti electroliticii dinauntru pe esr-capacimetru, si schimbi ce gasesti in neregula. 
Apoi testezi numai pe sarcini pur rezistive si marite progresiv in sensul in care am scris anterior, vezi pe la ce nivel de puteere/curent sursa nu mai porneste, sa stii daca e sau nu in parametri. 

 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, anti77 a spus:

(am incercat cateva becuri auto in paralel)

Unii posteaza minimum de cuvinte, de parca ar fi taxati ca la telegrame.

Cate becuri si de ce putere? Ca una este un bec de plafoniera si alta un bec de faza.

Link spre comentariu

Am atasat poza. 13.7V, 23.29A in rezistenta 0.47ohmi (2s2p racite in apa), ~319w:

IMG_20250104_103606.thumb.jpg.758d7cc74bfd8b734a0beddc2f28c3a0.jpg

 

Sursa nu porneste cu acesta sarcina conectata, insa porneste daca se conecteaza la cateva secunde dupa pornire.

 

Adresez mai mult intrebarea inginerilor electronisti, daca se cunoaste ceva specific functionarii SG6841? Green Mode, UVLO, etc.? Sper ca am facut bine ca nu am postat intrebarea in coltul depanatorului. Cateva din raspunsurile anterioare ma fac sa simt ca se doreste sa ma las de un hobby de care oricum am timp foarte rar...

Link spre comentariu

Le dau perfecta dreptate lui @Marian si @dumitrumy cind spun ca mai intii trebuie sa intelegi o schema (sau montaj) ca sa poti sa faci modificari pe ea.

 

Doar uitindu-ma la poza si datasheet la integrat (daca o fi ala care spui) singura chestie pe care o poti face este sa inlocuiesti condesatorul electrolitic micut de linga integrat. Pui valoarea originala iar mai apoi daca nu merge poti incerca sa mai adaugi inca ceva peste, pina la dublul valorii originale.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Trebuie verificată condiția de start pentru SG6841, Vdd=16V la pin 7. Condensatorul conectat la Vdd este suspectul principal.

Link spre comentariu

Under-voltage lockout (UVLO)

The turn-on and turn-off threshold of SG6841 are fixed internally at 16V/10V. During start-up, the hold-up capacitor must be charged to 16V through the start-up resistor so that SG6841 will be enabled. The hold-up capacitor will continue to supply VDD before the energy can be delivered from auxiliary winding of the main transformer. VDD must not drop below 10V during this start-up process. This UVLO hysteresis window insures that hold-up capacitor is adequate to supply VDD during start-up.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, victor_cj a spus:

Condensatorul conectat la Vdd este suspectul principal.

Probabil nu prea acceseaza forumul sa stie ca intai inlocuiesti acel cond. si apoi pui intrebari (daca mai este cazul).

 

Acum 22 ore, anti77 a spus:

As putea pune osciloscopul pe pinii integratului, dar nu stiu ce sa caut.

Asta a spus ieri, dar ar cam trebui sa intuiesti ca prima conditie ca un integrat sa isi faca treaba este sa fie alimentat corect. Si apoi avea doar 7 pini, punea 7 poze si primea raspunsul corect. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări