Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare magnetofon Kashtan

doru3160

Postări Recomandate

La fel, nu regleaza. A durat putin ca trebuie inversata ordinea la picioruse. Cu asta am 13 V si nici o variatie. Parca nu e ce trebuie. Dupa simbolul din schema rusilor, pare TUJ. Pe capsula scrie 3BW9. N-am gasit nimic despre codul asta.

Cu BFW11 pare sa mearga la fel cu rusul. Are pinii la fel. La 245 a trebuit inversata drena cu sursa.

Am montat si in oscilator un BFW11. Merge acolo. Am 668Hz, semnal curat dreptunghiular. Deci ar cam fi ce trebuie, doar ca nu e de la tranzistori. 

Link spre comentariu

Nu este tuj. Fet este. Sunt și în Rostov, două pentru "mute" și două în corectorul de ton. Și încă o chestiune, eu am întrerupt traseele fix lângă pinii lui kp (45,46). Altfel rămân conectate rezistențele din bucla lui ud2. Sau verificați 0 v pe intrările lui kp.

Link spre comentariu

Am dat, de asta am spus ca daca ii variez tensiunea pe pin 27 se sting pe rand segmentii pana cand ramane doar 1. Daca scad sub cca 5V nu se mai intampla nimic, ramane afisajul cu primul segment luminat. Semireglabilul l-am scos, l-am masurat, l-am si schimbat. Frate, sunt doua piese, mari si late. Nu prea ai loc de intors.

Link spre comentariu
Acum 5 minute, doru3160 a spus:

Am dat, de asta am spus ca daca ii variez tensiunea pe pin 27 se sting pe rand segmentii pana cand ramane doar 1. Daca scad sub cca 5V nu se mai intampla nimic, ramane afisajul cu primul segment luminat. Semireglabilul l-am scos, l-am masurat, l-am si schimbat. Frate, sunt doua piese, mari si late. Nu prea ai loc de intors.

Nu se poate, ceva e putred si de regula ala e cablajul.

Pune-ți o lupa pe el, posibil sa aiva zgârieturi sau fisuri.

Editat de sonic11
Link spre comentariu
Acum 37 minute, mannx a spus:

Și încă o chestiune, eu am întrerupt traseele fix lângă pinii lui kp (45,46). Altfel rămân conectate rezistențele din bucla lui ud2. Sau verificați 0 v pe intrările lui kp.

Am 6,8 si 6,6V pe intrarile in aer. Nu sunt agatate nicaieri, sunt singure, decuplate. Divizoarele rezistive sunt langa ud2.

Acum 8 minute, sonic11 a spus:

ceva e putred si de regula ala e cablajul.

Poti s-o mai zici odata. Am scos si bagat tranzistorii aia, ca e varza cablajul in locul lor. S-a exfoliat ca naiba. Primul traseu e mai greu, dupa aia, iti bagi picioarele in cablajul lui, doar sa mearga. Acum ca ambii sunt BFW11, parca am mai mare incredere ca nu fac figuri. Originalii oricum erau cu un piciorus carpit.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, sonic11 a spus:

Pune-ți o lupa pe el, posibil sa aiva zgârieturi sau fisuri.

Am masurat cu instrumentul intre lipituri  traseele. Daca era ceva, aveam sa aflu si eu. Partea de intrare cu cele doua integrate este separata, cablajul taiat. Cine stie ce ma asteapta si in partea aia de schema, daca conving panarama asta sa mearga. E doar miriapodul cu cei doi tranzistori si cateva rezistente. De fapt 2 fixe si una reglabila.Unul e oscilator, si ala acum merge (i-am bagat un stiroflex de 1nf in loc de o placheta care avea in jur de 800pf ), si celalalt e stabilizator/regulator de tensiune pe pin 27. Ala e in greva. 

De plictiseala, am bagat in locul semireglabilului de 6K8 unul de 1M si am reusit cu asta sa reglez sub 6V tensiunea pe pin 27, dar barele sunt tot aprinse. Doar cand pun testerul sa masor, atunci ajung in punctul in care pot sa le sting. Am montat la masa o rezistenta de 250k (de la pin 27) si am reusit sa sting barele pe la 5,8V. Nu mai condiționează prezenta testerului. Probabil impedanta aparatului ii era necesara pe pin 27 și atunci i-am băgat o rezistență. Nu e prea ortodoxa metoda, dar am vrut sa vad ce reactie are. E foarte sensibil pragul si nu pe ambele canale deodata. Se stinge dreapta, in timp ce stanga e semi aprins. Urmatoarea valoare stinge si stanga si raman cate un segment aprins de fiecare canal. Deci intr-un fel sau altul, trebuie convins tranzistorul ala sa lucreze. Daca miriapodul primeste ce trebuie pe pin 27, ar trebui sa fie ok si sa pot trece la next level.

Cam asa ceva, când un canal e complet stins, celalalt mai pâlpâie, după care continui cu reglajul și îl sting și pe celalalt. Diferența e foarte mica, dar este. Cand stanga e stins ferm, dreapta e stins de mult. Nu stiu cum se va repercuta asta cand va primi semnal. Posibil sa se poata egaliza. Dar sa ajung acolo.

https://postimg.cc/gallery/kgSbLXL

Link spre comentariu
Acum 8 ore, doru3160 a spus:

Pe capsula scrie 3BW9. N-am gasit nimic despre codul asta.

Este KP303B. W9 este o grupa de selectie. (Am câteva sute de bucati, inclusiv hârtiuta cu datele tehnice, din stocuri RDG.) 3EX9 este KP303E, o varianta cu curent de poarta f mic. Undeva, într-o revista RDG (RFE) sau ruseasca (Radio), se dau si ceva detalii despre notatia "prescurtata" folosita de rusi si RDG-isti. Astia colaborau foarte strâns la productia de semiconductoare.

KT117 ar fi TUJ.

Acum 11 ore, doru3160 a spus:

IMG-20250106-192934-edit-170221233871440

https://en.wikipedia.org/wiki/Stress_corrosion_cracking

Editat de franzm
Link spre comentariu

Ok, după ce a înghițit BFW11, m-am lămurit. Încă nu-mi dau seama de ce în acel loc nu muncește cum trebuie. Avem un tranzistor nou, un semireglabil și un integrat rusesc. Tranzistorul l-am schimbat, semireglabilul l-am schimbat. Cablaj nu mai exista, pt că în zona s-a exfoliat. Singurul element rămas e miriapodul. Am tot refuzat să cred asta, dar se pare că de ce îți e frică, de aia nu scapi. 

Link spre comentariu

Am măsurat din nou. Dioda este un soi de protecție, nu permite, când intră în conducție mai mult de 12.3v la mine, limitând aprinderea segmentelor până la -3 db. Cu dioda scoasă se aprind segmentele până la capăt.

Apoi la Fet...prea multe nu sunt de spus, 22v , o cădere grilă - sursă 1,03v. În rest ce reglezi aia este. 

Pe intrări 0,03v. 

Cu 6 v...cred că e gata kp. Doar cu ceva rezistențe către masă mai este de probat.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, mannx a spus:

Cu 6 v...cred că e gata kp.

Cam asta a fost. I-am acordat toate șansele să meargă. Nu a vrut, problema lui. O să las problema în stand-by până apare ceva din dezmembrări, poate un vumetru cu vfd spart, cine știe ce aduce timpul. Deocamdată ii dau pace, și vedem timpul ce va rezolva. 

Link spre comentariu

Cafea, tutun, miros de pin de la fludor. 

Am eliminat tensiunea 22v. Am pus un semireglabil 50k peste vd1 și am regretat 5.9v pe pinul 27. Vd1 este conectat la +13v din alimentare. Tot din U+ am dat tensiune reglabila (printr-un semireglabil de 1M) în intrarea lui ud2. Da1 lipsește că era crăpat. Funcționează perfect, așa am verificat și că ud2 este bun. În această configurație reglajul tensiunii de măsurat este mai brut, față de varianta cu Fet.ul și U22v . Dar funcționează foarte bine. Nu am mai tăiat traseele pe intrările lui kp să verific ce tensiune este, dar cu ud2 bun măsurat este 0,03v.

Pentru precizie aș pune un zener 6v3 la pinul 27, fiind corectă această referință în conjunctura în care lucrează vumetrul în acest magnetofon.

Link spre comentariu

Prin bunăvoința colegului norad, am împrumutat o placa bună. Am schimbat doar cei 2 electrolitici de 1uf care aveau cca 200nf. Dar placa functiona chiar și așa, doar că nu avea acea remanenta plăcută la ochi. Am măsurat pe placa bună și am făcut comparație cu al meu. E din alt film. Chiar nu mai pierd timpul. Așa cum am spus, îl trec în stand-by până fac rost de o placa bună sau cu vfd spart. Altfel, o să probez un vu metru cu led comandat de la chineji, care trebuie să vina în februarie, dacă îl voi putea strecura în loc. Oricum destinația lui nu era kashtanul, dar e prea tentant să nu probez. Asa cum a stat 15 ani de s-a defectat stând, mai poate aștepta până rezolv rezonabil. Mai am un rest de rezolvat la maiak, să schimb traful cântăreț și măcar pe ala sa zic ca l-am pus la punct. Și kashtanul a avut parte de atenție în ce privește plăcile preu și finali. Acum merge bine dar fără vumetru. Deocamdată.

Mulțumesc tuturor celor care au pierdut timpul din dorința de a rezolva un bolnav. Pt mine a fost un timp liber plăcut petrecut. 

Revin când am noutăți. 

PS- mă așteaptă kashtanul negru... 🙂

Link spre comentariu

Tot farmecul acelui Vu metru este VFD-ul. Eu nu l-as inlocui cu LED niciodata. Daca as fi in situatia ta as reproiecta intreg vu metru atat timp cat vfd-ul este bun. 

Link spre comentariu

Da, ar fi o variantă, dar nu cred ca mai am răbdare pt asa ceva.  Abia încep sa găsesc lucruri de care nu mai știam de mult. De ex cărțile originale, cu planșe de la mag-urile cumpărate în 81...82. Am dat și de o carte de kashtan, dar e în germană. Am printat schemele de pe forum, pe format A3 și le-am băgat la un loc.  

IMG_20250107_135235_edit_172299924164819

Nu înlocuiesc vumetrul cu unul cu leduri, dar asa cum spuneam, dacă tot am pacientul, nu cred ca mă pot abține să nu încerc. Sigur în timp va apare și o placă bună. Deocamdată reascult benzi din anii 80, și asta e marele câștig. 

IMG-20250107-140503-edit-172374729120452

Pt kashtanul negru am rezolvat un comutator cu 4 grupuri de contacte. Mai am pe cel mare, cu 8. Trebuie să caut ceva tot rusesc, ale noastre sunt preponderent cu 6 grupuri. 

IMG-20250107-145049.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări