Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare magnetofon Kashtan

doru3160

Postări Recomandate

La 04.01.2025 la 23:47, doru3160 a spus:

Azi am facut pauza, a fost zi pt popa, am strans tot, si urmeaza sa-l atac la atelier, unde sper sa-l conving sa mearga.

N-ai făcut bine, nu trebuia să-l strângi, poate stropit bine cu aghiasmă vumetrul ăla și-ar fi revenit.

Link spre comentariu

Ai dreptate, nu mi-a trecut prin cap. Nevasta e cu religia și eu nu am nimic împotrivă, sunt doar păgân ortodox. Am scos placa din mag și urmează încă o tentativa de reparație. Dacă nu, cred ca pot adapta un oricare alt tip de vumetru, fie chiar și cu led. Mă costă la jumate din preț un vumetru deștept la chineji, față de cât cer ,,băeții daștepți,, aici doar pe integratul ăla fără nici o garanție. 

Doar un model din multe altele... 

Screenshot-20250104-214835-com-alibaba-a

Link spre comentariu

Doamne, doamne !!! Durează 2 minute să schimbați C5 , 1 nano !!! Multă răbdare este !!! Nici nu dormeam până nu schimbam ăla. Eu la 6.20 cu cafeaua într-o mână am întins osciloscopul să văd ce e cu kp ul . Mă țineți pe jar !!

Cât despre înlocuit, luați tot sharmul magnetofonului. La cât este de vastă gama de componente sigur se va găsi o soluție. 

Link spre comentariu
Acum 2 ore, mannx a spus:

Doamne, doamne !!! Durează 2 minute să schimbați C5 , 1 nano !!!

Din ce am masurat pe cablaj, cu penseta,  C5 are 870pf. Am pregatit un stiroflex de fix 1nf.

Varianta cu inlocuirea cu alt vumetru, e pt atunci când epuizez orice cale de a rezolva actualul vumetru. Ca să nu zic, am și varianta cu vfd dintr-un deck Sony. Numai după ce epuizez toate căile de atac. 

Link spre comentariu

Am montat din nou placa in mag. La banc e destul de complicat sa-i asigur toate tensiunile, asa ca am bagat din nou conectorul. Pe pin 47 nu am nici un fel de semnal.In cc indica 12V . Am incercat sa reglez tensiunea pe pin 27. In orice pozitie a semireglabilului am 12,7V. Posibil TUJ ul sa fie deocheat. Din greseala cand am pus sonda pe pin 47 am atins scurt pin 48. Afisajul a basculat pe celalalt canal pe aprins. Cred ca nu are frecventa de multiplexare.Asta o asigura VT1 dar acesta e comandat de VT2. Si cum asta refuza sa mearga, cu tot regretul o sa trebuiasca sa-l scot de pe cablaj. Ma ingrozeste de fiecare data dezlipirea unei piese, pt ca e tare pacatos cablajul asta. Cred ca o sa-l macelaresc pana repar jucaria, dupa care o sa-i fac un cablaj nou. Faptul ca se aprinde ori L ori R imi da sperante ca miriapodul e inca bun, dar nu primeste ce-i trebuie.

Link spre comentariu

Sint păcătoase tare cablaje le sovietice. 

Stiu ca pusesem "bine" o placa de asta de vumetru acum mulți ani, poate peste 20-30. Am cautat-o cind am văzut ca ai probleme cu unul dar nu o mai găsesc. 

Vezi și TUJ-face probleme. Știu mai multe cazuri de tranzistoare TUJ defecte, și nu doar rusești sau din vumetre. Din păcate sint rare și greu de găsit. Pt oscilatoare asa de simple și fără pretenții merg simulate cu 2 tranzistoare bipolare și citeva rezistente.

Link spre comentariu

Exact așa făcea când dezlipisem C5 din circuit. 

Pinii 1, 47, 48- borne conectare elemente de reglare a frecvenței ale generatorului de ceas.

Link spre comentariu

IMG-20250106-192934-edit-170221233871440

Asta e vt1. Are soclu din plastic și sub soclu, un pin e mâncat... rupt. Îl dau jos și pe celalalt. Cred ca și ala are aceeași boală. 

Link spre comentariu

IMG-20250106-194247-edit-170253376468881

Bară plină pe ambele canale, încă nu pot regla tensiunea pe pin 27. Mai fac săpături. Pana nu obtin reglaj pe pin27 nu pot stinge bara pana la primul segment.

Pin 45 si 46 decuplati de la ud2

172Hz pe pin 47.

Link spre comentariu

Tocmai ce am masurat-o. Da bine. Caut una la mine si o schimb.

Am bagat un 4148. La fel. Nu mai am idei. Variatia din rezistenta semireglabila la pin 27 este de la 12,5 la 12,7. Daca aduc la zero pin 27 prin intreruperea tensiunii de 22V bara ramane stinsa pana la primul segment, cand pe pin 27 am zero. Nu-mi dau seama de ce nu se reduce tensiunea mai mult. Initial, cand lucra un canal, aveam 6,8V. Pt ca nu am tuj la indemana, am schimbat tranzistorii intre ei. Nici o diferenta.

Link spre comentariu
Acum 3 ore, sesebe a spus:

Vezi și TUJ-face probleme.

Le-am schimbat intre ele. Au functii diferite. Daca era unul defect, imi disparea semnalul dreptunghiular de pe pin 47 cand le schimbam. Cu ambele am oscilatii la pin 47 si cu ambele nu regleaza tensiunea pe pin 27 . Acum iar sunt intr-un punct mort, pt ca e un amarat de tranzistor si o banala rezistenta. Schema resoului.Nu am idee ce nu-i place. Panarama de miriapod se comporta bine pana acum. Daca ii reduc tensiunea pe pin 27 se comporta cum trebuie. O sa incerc sa fac un simulator de tuj, parca cu un pnp si un npn. Stiu ca faceam asa pt comanda tiristoarelor inainte vreme, da sa ma bati ca nu mai stiu cum. O sa caut pe net.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări