iora Postat Vineri la 19:06 Partajează Postat Vineri la 19:06 (editat) https://postimg.cc/Wh9GLWkL Editat Vineri la 19:09 de iora Link spre comentariu
doru3160 Postat Vineri la 19:09 Autor Partajează Postat Vineri la 19:09 Nu merge, dar am descarcat de pe adresa trimisa de adi1967. Nu merge zoom prea mare, dar e muult mai bine decat fara. E ok la documentatie. Acum de as gasi ce trebuie. Link spre comentariu
iora Postat Vineri la 19:11 Partajează Postat Vineri la 19:11 (editat) https://postimg.cc/Wh9GLWkL e link la rezolutie mai buna Editat Vineri la 19:14 de iora Link spre comentariu
doru3160 Postat Vineri la 19:27 Autor Partajează Postat Vineri la 19:27 La dioda VD8 m-am poticnit putin cu zoom ul, cred ca am dibuit-o, KC147A. Link spre comentariu
iora Postat Vineri la 19:43 Partajează Postat Vineri la 19:43 (editat) Daca se descarca schema in pc , in functie de softul de vizualizare, se poate mari zoom-ul chiar si la 200% si poate ajuta . O schema scanata la rezolutie mai buna nu am . Asa imi apare si mie la D8 .Spor! zener 4.7V 0.3W zener current 58 mA Editat Vineri la 19:53 de iora Link spre comentariu
doru3160 Postat Vineri la 21:02 Autor Partajează Postat Vineri la 21:02 Acum 3 ore, iora a spus: zener 4.7V 0.3W zener current 58 mA Multumesc, mă interesa pt că se și incalzeste cam tare. Mă gândeam să schimb dacă face mofturi. Acum 3 ore, iora a spus: O schema scanata la rezolutie mai buna nu am E o vorba...calicul este și gingaș. De unde până acum orbecaiam, acum cu schema zburd prin mag. Multumesc mult pt ajutor, nu a fost cu reproș. Totuși nu-mi explic rușii cum de nu au în muzeul lor schema de la kashtan 1. Au doar niște clipuri de prezentare si atât. Nici măcar manualul utilizatorului. Nu că ar fi ajutat la ceva, dar la alte modele exista materiale din abundență . Oricum o să-i dau o pauză până aflu noutăți despre vu metru. Mă interesează tensiunea pe pin 27 cât este la un exemplar funcțional. Link spre comentariu
mannx Postat Ieri la 06:51 Partajează Postat Ieri la 06:51 L-am pus pe masă. Surpriză, încă funcționează. În ordine, tamburul e cadou. Doar să vedem cum îl trimit, nu îmi place să trimit dar mă străduiesc. Apoi, trebuie verificat oscilatorul, modulul funcționează cu multiplexare, are intern un singur divizor pentru ambele rânduri de segmente, aprinde alternant canalele și pune la masă intrările în opoziție. Pe pinul 47 trebuie să fie un dreptunghi frumos la cca 600hz (598 la mine) și pe pinii 4 și 5 la afișor că e mai ușor de măsurat, jumătate de frecvență in antifază. Faptul că e aprins doar un rând indică faptul că e blocat pe el. Oscilatorul cred că e făcut și cu tujul vt1 și C5. Osciloscopul scos de la naftalină și verificat cele de mai sus. În anii '90 am făcut un astfel de vumetru dar cu tranzistori și îmi aduc aminte că la 200 hz ochiul nu mai vedea succesiunea aprinderii dar pozat le prindeai aprinse pe fiecare. Pe pinul 27 la mine sunt 7v, dar din semireglabil stabilești referința, se aprind mai multe sau mai puține segmentele, o fi o procedură de calibrare dar nu mi.am bătut capul, e făcut să dea bine la ochi, dealtfel și C1 și C2 le-am pus 0.33 să fie mai iute (peak level). Merge sigur și cu alte valori de tensiune, dacă e nevoie, măsor. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ieri la 08:12 Autor Partajează Postat Ieri la 08:12 Da, e clar. Mulțumesc pt ajutor. Intrasem într-un punct mort, și doar pt că nu-mi inchipuiam că o să am nevoie de dotările ce nu le am în mod curent acasă. Probabil va trebui să mut frontul de lucru la job, unde am condiții optime, dar mai puțin timp la dispoziție decât am avut zilele astea libere. Deși după toate demersurile, am așa o bănuială din ce în ce mai mare ca miriapodul ăla nu face ce trebuie. Link spre comentariu
mannx Postat Ieri la 10:19 Partajează Postat Ieri la 10:19 Tocmai ce am probat un modul nos. Nefolosit din anii '90. La vremea când am depanat magul în urmă cu cca 3 ani știam de vumetru că stă în cutie. L-am înfipt în mufă și stătea aprins mai slab pe ambele canale. L-am lăsat deoparte și am preferat să repar modulul magnetofonului că era cu scrisul în engleză. Am determinat atunci că DA1 este defect și l-am înlocuit cu cel din modulul nos. Din nefericire UD 2 la terminat și pe acesta. Atunci am separat pe blocuri și s-a rezolvat. Acum că tot erau întinse toate, am curățat placa bine, am refăcut lipiturile la afișaj că se vedea clar că nu erau bune, pe la kp, pe unde erau mai dubioase și l-am pus în circuit. S-a aprins frumos pe ambele canale doar primul segment, pe ambele canale. Am măsurat, pe pinul 47 este un dreptunghi la 222hz și evident, pe afișor 111 hz, jumătate(față de 598 hz și 299hz la celălalt exemplar funcțional). Am creat deliberat defect prin eliminarea lui C5 din circuit, rezultatul a fost încetarea funcționării oscilatorului și afișarea a doar unui singur canal celălalt fiind stins. Am lipit condensatorul la loc și situația a revenit la normal, se aprind ambele segmente ale afișorului. De verificat C5. Nefiind umblat, semireglabilul R10 stabilea 6,3 v pe pinul 27. Cu 8.5v pe pinul 27 se aprind 3 segmente. Cu 7v doar 1 și cu 4.8 tot 1. Dar și max level se modifică proporțional. Succes !! Link spre comentariu
franzm Postat 21 ore în urmă Partajează Postat 21 ore în urmă Aveti aici datele tehnice ale integratului КР1534ПП1, inclusiv schema interna si o aplicatie tipica. https://tec.org.ru/publ/spravochnik/mikroskhemy/mikroskhemy_serii_kr1534/6-1-0-15 https://tec.org.ru/board/is_upravlenija_indikaciej/kr1534pp1/273-1-0-2601 Link spre comentariu
franzm Postat 20 ore în urmă Partajează Postat 20 ore în urmă (editat) Off-topic dar interesant pentru cei care au de-a face cu aparate rusesti: integrate specializate pentru magnetofoane/casetofoane https://archive.radio.ru/web/1981/05-06/ , începând cu pag. 73. În numarul 10 din acelasi an gasiti datele unor capete magnetice rusesti. Editat 20 ore în urmă de franzm 1 Link spre comentariu
doru3160 Postat 19 ore în urmă Autor Partajează Postat 19 ore în urmă Acum 2 ore, franzm a spus: Aveti aici datele tehnice ale integratului КР1534ПП1, inclusiv schema interna si o aplicatie tipica. Foarte util materialul, multumesc. E altceva cand canti pe note, nu dupa ureche. O sa incerc sa dau placa jos de pe mag si sa lucrez la banc. Cred ca sunt sanse mai mari de depanare, daca miriapodul e in toate mintile. Azi am facut pauza, a fost zi pt popa, am strans tot, si urmeaza sa-l atac la atelier, unde sper sa-l conving sa mearga. Va multumesc pt ajutor. Asa ceva in anii 80...90 era mai greu de inchipuit. Mergea greu netul... Link spre comentariu
mannx Postat 19 ore în urmă Partajează Postat 19 ore în urmă În anii '90 de dragul afișorului am făcut unul complet cu tranzistori. Astabilul, un șir de pnp.uri pentru fiecare digit aprins, etc. Tot de la ruși schema. Este în viață și în ziua de azi, nu mai am sursa de alimentare dar îmi amintesc cum era făcută. Vremuri "strâmtorate", dar educative. După aceea se găsea în piața toate ruseștile posibile inclusiv niște speciale oscilatoare de premagnetizare în regim dinamic din cass deckuri Mayak. Dar toată lumea migra deja spre digital, devenise accesibil. Link spre comentariu
franzm Postat 9 ore în urmă Partajează Postat 9 ore în urmă (editat) Acum 9 ore, mannx a spus: În anii '90 de dragul afișorului am făcut unul complet cu tranzistori. În linkurile ce le-am pus exista si o trimitere spre integrate mai simple pentru comanda afisoarelor. Se poate oarecum urmari evolutia pâna la miriapodul buclucas. Daca e cineva interesat, cu un C520 si un convertor BCD-zecimal (unul din zece în loc de sapte segmente) se poate face un voltmetru cu 30 LED-uri care "merge" si ca VU-metru cu rezolutie mare (0,1%). Se poate adapta ideea pentru LCD (4543) sau fluorescent. Cu un redresor cu caracteristica logaritmica chiar iasa vU-metru. Acum 10 ore, doru3160 a spus: Asa ceva in anii 80...90 era mai greu de inchipuit. Mergea greu netul... ... mergea greu si posta, ca aveam abonament la RADIO. Editat 9 ore în urmă de franzm Link spre comentariu
doru3160 Postat 6 ore în urmă Autor Partajează Postat 6 ore în urmă In afara de tehnium, nu prea aveai alternative. Si ala era odata pe luna, il asteptam ca pe painea calda. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum