Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare magnetofon Kashtan

doru3160

Postări Recomandate

Ok, rezolvat si cu contactele, merg ambele canale, urmeaza reglajele.

IMG-20250102-191712.jpg

Nu a ieșit estetic, dar sigur nu se mai rup. Acum sunt lipite pe ambele fețe ale cablajului. Cam dezobisnuit de pistol, nu am stație de lipit acasă, dar e ca mersul pe bicicletă. 

Suna cam diferit, dar nu am cu ce acasa, nu prea ma pot misca cu reglaje. Asta a fost asa de distractie, pana schimb traful in maiak.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 42
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

22

• mannx

6

• yo9hrb

3

• Ovidanie

3

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Un vumetru am depanat și eu cu ani în urmă. Îți sugerez să separi pe blocuri, tai traseele și stabilești fiecare integrat în ce stare este. 157da1 este un specializat (detector și redresor fără prag pentru semnal) și 157ud2 este folosit amplificator de c.c. La mine miriapodul a fost bun, greu cade și se vede că aprinde toate segmentele, dar după ce am sacrificat un da1 am separat și am constatat că și ud2 era crăpat. Nu se pune în calcul să nu schimbi conzii.

Spor la meșterit ! Caut, cred că am tambur cu fluturașii buni. Dacă găsesc îți dau un semn.

Link spre comentariu

O întrebare, despre capacele de plastic: Le-am spălat cu detergent pt vase și apă caldă. S-au decolorat, au apărut pete de culoare foarte deschisă. Cum să fac să arate cat de cat bine? Cică ar exista silicon pt plastic, dar nu suport să simt  la pipăit că ar fi uleioase. Eu mă gândesc să iau lampa cu gaz, să le încălzesc nițel.

Dacă-mi amintesc bine, 157DA1 este și în Rostov

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu
Acum 12 ore, mannx a spus:

Nu se pune în calcul să nu schimbi conzii.

Am schimbat conzii, chiar daca aratau bine la masurat. O sa caut la serviciu prin cutiile cu maimute, poate dau de integratele alea. 157ud2 tin minte asa ca prin vis, ca ar trebui sa fie. 157 da1 nu retin sa fi fost pe inventarul cutiei cu maimute. Poate sa gasesc un echivalent.Totusi, pe iesirea miriapodului pt grile, aveam tensiuni diferite. Crezi ca defectarea integratelor de inainte, il poate bascula pe miriapod cu iesirea in minus? Acum merg cu ambele grile de la VFD comandate de sectiunea buna a miriapodului. Tot raul spre bine...am egalitate perfecta pe canale.🙂

Acum 11 ore, Ovidanie a spus:

Eu mă gândesc să iau lampa cu gaz, să le încălzesc nițel.

Fix ca pe porc.😀

Peretii sunt subtiri, risti sa le deformezi la cald daca din greseala zabovesti mai mult cu flacara. Mai bine le dai un sprai negru dupa ce izolezi partile metalice sau ce e de izolat, desi nu stiu de ce te complici atata... Daca doar le spalai, nu pateau nimic. Le-ai tinut la inmuiat de pe o zi pe alta, de asta s-au decolorat. 

Link spre comentariu

Au stat vreo 15 min la înmuiat, până am găsit o perie, detergent de vase de la Sano, varianta albastră la culoare. Capacul cel mare, care acoperă jumătate de mag, ăla e cel mai decolorat, parcă e dalmațian. Cred că a avut viață grea, cine știe cu ce chimicale a fost curățat înainte.

Link spre comentariu

Domnule dragă, ești norocos. Tocmai am găsit doar un tambur. Teoretic mai trebuia să fie unul.

157 da1 este specific vumetrelor rusești. Nu are echivalent. Eu am avut din Rostov. Asta nu înseamnă că e de nerezolvat. Taie cablajul la pinii 44 45 nu văd bine în schema postată. Dacă se sting segmentele kp este (în prima fază) bun. Tot acum poți verifica ud2 care din ce îmi amintesc trebuie să aibă 0v pe ieșiri. Ud2 trage după el și da1. Nicicum nu am reușit să egalez tensiunea negativă din alimentare dar nici nu m.am străduit, funcționa cu 1.5v diferența. Motivul pentru care am luat acest magnetofon au fost boxele S30B care am zis să le am în grădină. În rest am schimbat un pumn de conzi , cântă și așa a rămas de vreo 3 ani. După ce îl pun la punct am să.l dăruiesc cuiva care nu a avut niciodată magnetofon, doar Delia și deck.ul de Tg. Mureș. Pentru mine am vreo 5, Rostov S1, Maiak 001, Philips 7150 și Revox A77 (și 2 și 4 track). Doar de ....la cap, că stau cuminți în raft !!

Link spre comentariu
1 oră în urmă, mannx a spus:

Taie cablajul la pinii 44 45 nu văd bine în schema postată.

Cred ca e vorba de pinii 45 si 46. 44 nu e cuplat, e liber, fara cablaj. Pe 45 am 0,18V si pe 46 am 0,26V

Am intrerupt traseele. Canalul care merge s-a aprins tot, canalul mort, e mort. Tensiunile pe pinii 9 si 13 care sunt iesirile la ud2, nu s-au schimbat. Inclin sa cred ca miriapodul are nervii incrucisati. Odata separat miriapodul de ud2,  da1  nu mai are nimic de zis. Ba chiar am facut o nefacuta, daca tot am macelarit cablajul, am comandat intrarea miriapodului cea care merge, cu cealalta iesire a lui ud2. Tot la fel se comporta. Acelasi canal merge, acelasi canal e mort. Deci ud2 isi face treaba pe ambele iesiri.

Link spre comentariu

Asta cu nervii încrucișați mi-a amintit de o întamplare. Dedemult, cred că era prin 1994, lucram la un atelier de reparații radio-Tv. Aveam pe masa un Goldstar, procesorul era defect. Întămplarea a făcut să vină în vizită un coleg de breaslă care m-a pus să dau jos procesorul, l-a învelit în staniolul scos din pachetul de țigări, în așa fel că toți pinii erau conectați între ei. Apoi cu bricheta a înfierbantat bine totul, am montat la loc procesorul și totul a funcționat corect. După ceva timp am aflat că procedeul era oarecum cunoscut printre depanatori și uneori dădea rezultate.

Dă jos întegratul ăla și pune-l 5 minute pe talpa fierului de călcat, oricum n-ai ce pierde.

Link spre comentariu

Ce ma irita pe mine la jucariile rusesti, este ca se defecteaza stand degeaba. Si aici nu ma refer la electrolitici sau contacte, ci la integrate. Am mai patit asa prin Rostov. Azi mergea, maine pauza. Schimbat integratul, merge fara probleme, deci fara cauze externe. Kashtanul dupa o pauza de 15 ani, nu mergea un canal audio si nici la vu metru. Teoretic, pe mono, trebuiau sa mearga ambele canale la vu metru. Pe audio am scapat doar cu curatatul contactelor comutatorului redare-inregistrare. Pt asta a trebuit sa dau jos modulele, si am patit faza cu pinii rupti, ramasi in regleta mama. Dupa ce am remediat pinii si am curatat contactele  si-a venit in simtiri, pe ambele canale. Modulele finale, bune, fara probleme. Dar vu metrul e mai incapatanat. Nu mai zic, nu are piese schimbate pe nici un modul. Toate sunt de la mama lor. Chiar si electroliticii. Acum ce am schimbat aia 2 de 1uF pe placa vu-metrului, dar si aia erau buni la masurare. Asta chiar e de mirare, pt ca electroliticii rusesti de regula sunt praf prin aparatele vechi.

Tensiune pe integrate am +11,65 si -12,48 .

Tensiunea de filament a tubului este de 3,5Vca in loc de 4V. Aici cred ca e ok, nu sunt probleme.

Pe pin 27 la miriapod am 6,8V scos din 17,8V si ar fi trebuit sa fie 22V.

Asta ar fi interesant de aflat cat este la un vu metru bun pe pin 27.

Acum 58 minute, Ovidanie a spus:

După ceva timp am aflat că procedeul era oarecum cunoscut printre depanatori

Eu nu am auzit pe nimeni sa fi rezolvat ceva cu asa metoda, dar da, il pot coace pe fierul de calcat. Nu pierd decat ... cablajul. Daca nu merge, va trebui sa mai scot odata cadavrul si sa pun unul bun, daca gasesc. La a doua dezlipire, sigur raman fara cablaj. Se exfoliaza foarte usor, e prost tare placatul.

Link spre comentariu

Între timp, am luat la verificat plăcile din necăjitul fără butoane și fără tambur, pt care am deschis topicul. Dacă tot îl am pe asta kashtan 1 împrăștiat, am zis să profit și să-l lovesc și pe amărâtul ala, până îl completez cu ce trebuie. Plăcile cu finalul doar curățate și schimbat pasta la finali. În rest funcționale din prima. La plăcile cu preu, ceva probleme, dar rezolvabile, zic eu. A fost doar un pin rupt, și nu de acum, pt că nu l-am găsit în soclu. Cine știe de când e rupt. Am manufacturat un pin din tabla din alama, de 0,3mm, le-am lipit și pe restul și am rezolvat.

IMG_20250103_105213_edit_163310911076123

IMG_20250103_113727_edit_163364261824358

În schimb, problema mai mare este ca am găsit tijele rupte la comutatoarele de filtre și redare-înregistrare. Cu astea probabil o sa am de treabă, în sensul că o să trebuiască schimbate. Rusești nu am, așa că o să adaptez unele de ale noastre, dacă voi reuși. Contactele mobile încă sunt pe poziție, am blocat tijele pe redare, turația 9 și am probat. Pe 19 cu corecția pt 9 are niște înalte turbate... Placa e ok, rămâne sa rezolv cu tijele. 

IMG-20250103-105202-edit-163320926936900

Pt tambur, am improvizat o perversă românească, în sensul ca am avut o piesa de rezerva pt maiak, recondiționata, pt că a avut aripioarele rupte, i-am dat 3 gauri (normal că una nu s-a potrivit pt 0.2mm)și am montat-o pe kashtan. De poftă, merge și cu 2 suruburi, până lărgesc puțin gaura. Nu o sa meargă vertical, dar măcar pot rula o bandă după ce termin cu modelul 1 cu vumetrul. 

IMG_20250103_104040.jpg

Două treburi până acum constatate, îmi plac la kashtan fata de maiak... palpatorul de banda, care acționează un microcontact ce întrerupe motorul când are o comanda și se termina banda. E taman ce am făcut la maiak cu senzor optic. Și a doua chestiune, rola baladoare nu stă pe volant decât când are comanda play, în rest stă retrasă. Un lucru bun și pt uzură, și pt reducerea zgomotului dar și pt reducerea efortului depus de motor la derulare. Totuși, pe difuzoarele proprii, maiakul are un sunet mai cald, mai plăcut. Pt ascultat într-o cameră, la volum mic, e de preferat maiakul. Strict subiectivă aprecierea... chestiune de gust. 

Link spre comentariu

Totusi, cred ca trebuie sa sap dupa o schema de kashtan 1. Difera schema la alimentare, si e greu de depanat dupa cablaj. Si traful e fazat diferit decat la kashtan. Sunt componente in plus, botezate cu totul altfel decat in schema de kashtan. Daca ar fi usor accesibil, poate ar fi lesne sa intuiesti ce au facut rusii acolo, dar sunt pozitii imposibile, cu acces greu sau imposibil. Placa de alimentare nu poate fi scoasa de la locul faptei, pt ca e prinsa in fire scurte, in afara de o regleta cu 5 contacte care se poate degaja. In plus, sunt trecute ceva tensiuni pe hartie, si asta ajuta sa poti vedea daca esti unde trebuie sau se impune interventie. Trebuie sa vad arhiva de la job, poate am noroc sa dau acolo de ceva scheme.Acasa prin ce am rascolit, nu am dat de asa ceva.Adevarul este ca nu m-am mai jucat de multi ani acasa. Acum cu liberele astea, am zis sa imi umplu timpul cu ceva distractie, ca de plecat nu am plecat nicaieri. Revin cu rugamintea daca are cineva documentatie strict de kashtan 1 sa o scoata din arhiva, altfel, am incercat si cu jupiter si cu kashtan si nu e ce trebuie.

Link spre comentariu

https://u.pcloud.link/publink/show?code=XZMNHJ5Z3rSxz0uic6yCKfu92rlOOSC5Y3sX

https://u.pcloud.link/publink/show?code=XZTNHJ5ZTvfR2cPSFAy3R9dGecXqQ7aNc4SV

Sper sa fie cu noroc si sa fie aici ceea ce cautati.

Descarcati pentru a putea vizualiza corect ce este in atasamente.

In ambele linkuri apare schema kashtan 1 dar in format diferit,djvu respectiv pdf.

Editat de adi1967
Link spre comentariu

Da, e ce trebuie, mulțumesc mult. Scutesc grămadă de timp sa umblu sa identific fiecare componenta pe alimentare... 

Cam asa arată traful față de ce știm de la kashtan, unde sunt marcate bobinele, și identificate bornele din schema. Pe asta nu e notat nimic. 

IMG-20250103-172430.jpg

M-am apucat să marchez bobinele, și urma mai departe sa vad cum se formează tensiunile... 

IMG_20250103_180458.jpg

Link spre comentariu

Mda, cum ii spuneam si lui mac01 despre puntile rusesti. Pt tensiunea de 22V intra in punte 18Vca si dupa redresare si filtrare "raman" 16V.  Faina treaba...

Update dupa aranjare surse

Pe integrate am +12,2V si -12,4V

Pe filament, neschimbat, 3,5Vca

Pe pin 27 am 12,5V din 22,3V

Situatia pe afisaj nu s-a schimbat. Cred ca daca il stropesc cu apa neinceputa doar sa mai mearga miriapodul ala, ca in rest i-am facut toate mofturile. Ramane valabil intrebarea cat are pe pin 27 un modul care functioneaza. Pe tuj am 22,2V, 12,5V si 13,3V. Tensiunea de 12,5 intra pe pin 27 la miriapod.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări