Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tuburi mici, versus transformatoare gigant.

Ovidanie

Postări Recomandate

Am discutat telefonic, cu un tânăr coleg forumist, care sustinea că nu e bine ca trafurile de ieșire să aibă secțiune prea mare, deoarece tubul electronic nu mai poate "urni" un ditamai miezul. Adică degeaba muncește lampa în primarul trafului, că in secundar nu mai ajunge mare lucru, câmpul magnetic (sau ceva de genu') se disipă prin ditamai miezul.

E clar că nu e indicat ca secțiunea miezului să fie exagerat de mare, dar motivele sunt altele decat cele invocate de tânărul coleg.

Vă rog să spuneți și dvs. care ar fi inconvenientele unui transformator de ieșire cu secțiunea de 5 ori mai mare decât cea rezultată din calcul.

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ovidanie

1

• tm07uxo

1

• simson

1

• Усилитель

1

Top autori în acest subiect

In urma cu multi ani am facut si eu un curs de amatorism YO2...  si cautind acum in fisierele creierului meu dotat cu memorii de "next-generation" , i-mi aduc aminte ca lectorul care a predat partea de electronica a spus ca daca vrei sa faci un amplilicator audio SE de ex, de 5W miezul ( sectiunea )trebuie sa fie de 4 ori mai mare in (W) decit sectiunea unui traf de alimentare....adica un miez de 20W....de atunci sau pierdut multe informatii dar am mai tinut minte despre alegerea grosimii sirmei din primar....la amplif SE CURENTUL ESTE constant si se alege grosimea din tabel conform curentului anodic din  tub.....la amplificatoare PP se ia in calcul faptul ca excursia semnalului este in curent grosimea sirmei trebuie aleasa sa fie capabil sa conduca un curent de mers in gol tot de 4 ori mai mare....VA ROG nu luati de buna ce am scris mai sus fata de ani 60-70 stiinta a evoluat fff.mult atunci sa mai proiectat si dupa ABAC, Cert este ca daca ne uitam la niste transformatoare din aparate de radio cu pretentii din acea epoca cam pe acolo suntem ... azi avem programe de calculator ce tine cont de multe variabile....Mai multe poate ne spune Dl. Lazaroiu..

Link spre comentariu
Acum 21 ore, Ovidanie a spus:

Vă rog să spuneți și dvs. care ar fi inconvenientele unui transformator de ieșire cu secțiunea de 5 ori mai mare decât cea rezultată din calcul.

O sectiune de 5 ori mai mare nu se justifica si nu cred ca cineva ar face asa. Pe de alta parte de 2X marit sa zicem ca ar fi la limita, insa depinde de tubul final. La un EL84 care s-ar multumi si cu 6cmp s-ar putea mari si la 20cmp fara probleme dar la un 6C33C care cere un miez GO de 18cmp , cam greu este sa-i pui un miez de 40cmp. Cu cat sectiunea este mai mare, devine dificil realizarea unei geometrii al infasurarii primare astfel incat raspunsul la frecvente inalta sa fie buna. Dar nu este imposibil, se cere multa rabdare si teste.

In consecinta:

-La un amplificator ptr. casti cu un traf iesire calculat la 2cmp poti mari sectiune de 5ori fara efecte negative.

-La un amplificator SE cu finala GU81 cu miez calculat 40 cmp  ar fi problematic (dar nu imposibil) marirea sectiunii la 200cmp.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări