Vizitator anton marcel Postat Februarie 1, 2008 Partajează Postat Februarie 1, 2008 Care este formula ce face legatura intre puterea statiei, exemplu 2*35 W ( tensiunea U- de la bornele difuzorului inmultit cu curentul ce trece prin rezistenta de 4 ohmi a difuzorului; de fapt avem o tensiune alternativa la diverse frecvente si o impedanta de 4 ohmi a difuzorului ) si puterea ce e scrisa acum pe difuzoare in W RMS sau W PMPO?Banuiesc ca puterea RMS e puterea maxima a difuzorului pt o perioada foarte foarte foarte scurta de timp. Mutumesc anticipat. :rolleyes: Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Februarie 1, 2008 Administratori Partajează Postat Februarie 1, 2008 Formula mea este varsta bunicii la puterea 2 impartita la anii nepotilor imultit cu membrii unei familii din China :smt021 Am imbunatatit formula intre timp :smt032 Link spre comentariu
Vizitator anton marcel Postat Februarie 2, 2008 Partajează Postat Februarie 2, 2008 Ce difuzor sa imi cumpar?Am un amplificator de 2x35W putere nominala.Este compus din 4 preamplificatoare:1. Pt picup cu doza piezoelectrica (de cristal) am semnal 100mV de la doza pe o impedanta mare ( ? 500 Kohmi )2. Pt picup cu doza magnetica semnal de intrare mic aproximativ 5 mV pe o impedanta mica 33Kohmi ce are si corectii RIAA, complet ecranat de restul amplificatorului.3. Pt intrarea de la magnetofon, casetofon etc, semnalul de intrare 100mV pe impedanta de 100Kohmi4. Pt intrarea de la tuner semnal de 100 mV si impedanta de 100 Kohmi.(este identic cu cel de la punctul 3 dar doream sa am intrarea separata si comutarea la corectorul de ton sa fie efectuata cu semnalele de la preamplificatoare si nu de la semnalul primit direct de la sursa de intrare.Folosind un generator de frecventa audio 50Hz pana la 20KHz si un osciloscop am obtinut urmatoarele semnale de intrare maxime:1. 20mV2,3,4 400mV Urmeaza potentiometrul de volum, corectorul de ton joase si inalte, potentiometrul de balans si amplificatorul de putere cu tranzistoare prefinale tip BD-uri si finalele tip 2 N-uri. Iesirea statiei este pt 4 ohmi. Pt a avea distorsiuni <1% am obtinut o putere de 35 W pe o rezistenta ohmica (din fier de nichelina de la un resou de 4 ohmi )si potentiometrele de tomuri pe pozitia din mijloc. Marind semnalul de la intrarea in preamplificatoare (dar nu mai mult de cele maxime) si pozitia potentione triului de volum la maxim am obtinut o putere de iesire 100W cu distorsiuni foarte mari (aproximativ 30,40% functii de frecventa. (Potentiometrele de ton pe pozitia de maxim) Masuratorile le-am efectuat la frecventele de 100, 1000, 5000, 10.000 Hz. Deci puterea maxima a statiei este de 100W.Problemele ce le mai am de rezolvat:1 Difuzoarele ???a. Difuzor de joaseb. Difuzor de mediic. Difuzor de inalte2.Filtre de difuzoare3.IncintaPunctul 2 il voi rezolva utilizand filtre formate din bobine si condensatoare (le gasesc in reviste), ce depind de functiile de frecventa de taiere a filtrelor si de intervalul de frecvente al difuzoarelor.Punctul 3. Dimensiunea incintei va depinde de tipul folosit (ex : bas-reflex), de puterea difuzoarelor si de dimensiunile lor ( in special al celui de joase).In oras la mine pe difuzoare scrie :4/1600W RMS sau 4ohmi/4000W PMPO.1. Cum fac legatura intre W (electrici ce ies din statie) si cele scrise pe difuzoare : WRMS sau WPMPO ? Ce formula exista ?2. Din auzite, dar nu am inteles eu ca W RMS inseamna puterea a unui semnal ?varf la varf ? pt o perioada foarte scurta de timp, iar W PMPO este puterea muzicala.Ce trebuie sa scrie pe difuzor pt statia mea?Alta nedumerire : PMPO putere muzicala.Ce stiu sigur: randamentul este intotdeauna mai mic decat 1. puterea utila impartita la puterea consumata < 1 (pt 1 avem perpetummobile)puterea electrica debitata de statie impartita la putearea muzicala > 1 (imposibil)Imposibil la difuzorul de 4ohmi/1600W RMS sa poata circula prin firele ce le-am vazut ducand de la bornele difuzorului la bobina sa fie de 20A.Am folosit formula I = radical din P(RMS)/RPuterea electrica nu poate fi egala cu puterea data in RMS.Deci doresc sa stiu ce inseamna puterea (W) RMS, putere (W) PMPO, si legatura dintre ele putand astfel sa imi cumpar difuzoare pt statie.Multumesc mult. Link spre comentariu
Mircea Bartic Postat Februarie 13, 2008 Partajează Postat Februarie 13, 2008 o solutie Hi-fi pentru ce ai tu acolo ar putea fi combinatia Pa-800K+PCT300 de la P-audio chiar daca nu ai tu putere suficienta sa le duci la maxim , la sensibilitatea care o au la 1W , nu o sa sune deloc incet. ca idee, ORICE (absolut orice) difuzor care are trecut pe el putere PMPO este o pocnitoare infecta. orice producator cat de sarantoc ar fi, care se respecta, trece puterea dupa un standard valid si nu tot felul de aberatii. renunta sa mai cauti o formula pt acel PMPO, pt ca NU exista, nu a existat niciodata,si nici nu va exista. acela nu este un standard, ci doar o gaselnita a departamentului de marketing a firmelor chinezesti pt a fraierii cumparatorii nedocumentati. Link spre comentariu
VTP Postat Februarie 13, 2008 Partajează Postat Februarie 13, 2008 - esti f.greu de urmarit in logica pe care o ai!- 100 Wpmpo = 1 W RMS- ca sa nu distrugi ceva, indiferent ce, un amplificator se utilizeaza la 1/2 din puterea debitata, pentru a avea un headroom de 3 dB. 3 dB inseamna exact dublarea puterii.- cel mai simplu, butonul de volum sa nu depaseasca ora 12, max.maximorum ora 2. (sper ca intelegi ce spun!)- dupa ce ai facut un morman de masuratori, incearca sa intelegi si rezultatele, daca masuratorile sunt corecte! Link spre comentariu
Vizitator michael Postat Februarie 15, 2008 Partajează Postat Februarie 15, 2008 Anton, Nexus a adus vorba de sensibilitatea difuzorului (boxei), care este chiar mai importanta decat puterea. Pentru 35W RMS (PMPO- daca tin minte este puterea maxima debitata in regim de impuls, adica irelevanta) ai nevoie de dif-uri cu sensibilitatea de 90-92 dB. Intr-o camera normala nivelul optim (mediu) de auditie este de cca. 95 dB. Deci amplificatorul tau va livra o putere medie de 2-4 W RMS, restul pana la puterea maxima (intrarea in clipping) fiind folosit pt. varfurile de dinamica ale piesei muzicale. Daca am gresit cu ceva in explicatii rog sa fiu corectat! Link spre comentariu
adircf Postat Februarie 15, 2008 Partajează Postat Februarie 15, 2008 anton marcelparerea mea e ca te complici cu formule, calcule etc.zi ce statie ai. Link spre comentariu
radue Postat Februarie 15, 2008 Partajează Postat Februarie 15, 2008 Poate te ajuta linkul asta cu ceva. Nu am timp sa caut dar era un link unde iti arata exact cum se calculau puterile. PS: PMPO e o porcarie, de aia ai fost lut la mishto atunci. Link spre comentariu
Vizitator anton marcel Postat Februarie 24, 2008 Partajează Postat Februarie 24, 2008 1. Pentru NeXus_3 . Multumesc. Pentru o camera intradevar puterea statiei este mare. Dar uneori o scot si in curte. 2. Pentru VPT. Am inteles mesajul, dar este incomplet. Tunerul este cuplat la statie pe un post din departare si potentiometrul la ora doua. Ce se intampla cand trec pe postul local de radio, sau din comutator pe alta sursa de intrare, cu semnal mai mare in statie. Puterea debitata va fi foarte mare, distorsiunile vor fi foarte mari deci difuzoarele trebuie sa suporte puterea maxima a statiei, pentru a nu se ?arde? 3. Pentru Michael. Vezi raspunsul de la punctul 1. 4. Pentru Adricf. Puterea nominala a statiei e 2 x 35 W ? distorsiunile sub 1% ?, aproximativ 2 x 100 W (puterea maxima), ? distorsiunile peste 20 % ?5. Pentru Radue. Pentru primul multumesc mult. O sa incerc sa il si traduc cat mai corect. Pentru al doilea nu face obiectul discutiei si sa il foloseasca cine are timp. Link spre comentariu
adircf Postat Februarie 24, 2008 Partajează Postat Februarie 24, 2008 iti garanatez eu ca pe nimeni nu intereseaza puterea de peste 0.5 %. muzica nu se asculta in distorsiuni, iti spun eu ca nu ti-ar place sa ascult muzica la 100W cu 20 & thd :rolleyes: , Doamne ferestep.s. ce-i defapt in topicul asta ca nu am inteles ? :smt017 e vorba despre difuzoare sau despre amplificatoare. iti spun sncer ca nu am inteles unde vrei sa ajungi. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Februarie 24, 2008 Administratori Partajează Postat Februarie 24, 2008 Banuiesc ca puterea RMS e puterea maxima a difuzorului pt o perioada foarte foarte foarte scurta de timp. Mutumesc anticipat. :rolleyes: Puterea RMS a difuzorului este puterea pe care o poate duce oricat timp in curent alternativ sinusoidal fara a se distruge Puterea muzicala este puterea pe care o poate duce un difuzor pe muzica Puterea PMPO este o pacaleala Foloseste GOOGLE si citeste regulamentul in legatura cu multumirile :smt021 Link spre comentariu
Vizitator anton marcel Postat Februarie 26, 2008 Partajează Postat Februarie 26, 2008 Pentru adircf: Pentru primele dou? puncte sunt perfect de acord. Pentru p.s. Problema este pentru difuzoare. Înainte de 1990 pe un difuzor era scris 4 sau 8 ohmi (impedan?a difuzorului) ?i puterea dat? în W (wa?i). Am o sta?ie cu ie?irea pe 4 ohmi ?i puterea de 100 W. Ce înseamn? asta pentru mine? Sa cumpar o incinta acustica cu impedanta de 4 ohmi si preferabil cu puterea 150 W. (daca voi cumpara una de 100 W posibil ca atunci cand am potentiometrul de volum, inalte, joase la maxim si un semnal maxim la intrarea in statie sa fiu obligat ca imediat sa micsorez puterea statiei cu ajutorul potentiometrului de volum, reducand astfel puterea statiei si totodata si distorsiunile, daca va fi de 150 W tot voi fi obligat sa modific pozitia potentiometrului de volum pentru claritate, dar voi fi sigur ca difuzorul nu se va arde.) Problema mea acum este : legatura ( formula ) dintre W ( scrisi pe difzoare inainte de 1990 ), W RMS si W PMPO. Ce am aflat : puterea in W PMPO este o mare pacaleala, puterea in W RMS stiu ce inseamna. Dar am dubii cu privire la reclamele aparute pe site-uri. Ex : pe site-ul recomandat am gasit difuzorul Beyma SC-650 ale carui caracteristici sunt : Power handling / maximum ? 75 W RMS / 150 W. De ce este power handling dat in W RMS si maximum in W ?Ptr. Vasile: Multumesc frumos, am aflat ce inseamna W RMS si W PMPO. Nu stiu ce insemnau W ( scrisi pe difuzoare inainte de 1990 ). Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Februarie 26, 2008 Administratori Partajează Postat Februarie 26, 2008 Dar am dubii cu privire la reclamele aparute pe site-uri. Ex : pe site-ul recomandat am gasit difuzorul Beyma SC-650 ale carui caracteristici sunt : Power handling / maximum ? 75 W RMS / 150 W. De ce este power handling dat in W RMS si maximum in W ?Simplu, e cum iti ziceam mai sus aia este puterea pe sinusoida si este RMS iar cealalta dubla este puterea muzicala deci nu sinusoida pura Link spre comentariu
Vizitator anton marcel Postat Februarie 26, 2008 Partajează Postat Februarie 26, 2008 Multumesc pentru informatii, cat si pentru rapiditate. Link spre comentariu
Administratori Badman Postat Februarie 26, 2008 Administratori Partajează Postat Februarie 26, 2008 Ce iti ziceam de multumiri ma sus ? Sper ca acuma te-ai lamurit... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum