Neagu Raul Postat Decembrie 27, 2024 Partajează Postat Decembrie 27, 2024 (editat) Salutare! Aș vrea și eu să știu dacă există vreun circuit integrat care să înlocuiască acest Dionics DI-257N. Este dintr-un ceas care are display VFD. Și de datasheet am dat foarte greu... Din ce văd eu nu se mai fabrică și nu găsesc altele pe internet de vânzare (dacă ar fi fost, aș fi cumpărat). Editat Decembrie 27, 2024 de Neagu Raul Titlul nu destul de amănunțit Link spre comentariu
sonic11 Postat Decembrie 28, 2024 Partajează Postat Decembrie 28, 2024 Vezi dacă poți să-l înlocuiești cu TD62783 cu ceva modificari Link spre comentariu
Neagu Raul Postat Decembrie 28, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2024 Acum 5 ore, sonic11 a spus: Vezi dacă poți să-l înlocuiești cu TD62783 cu ceva modificari Din păcate nu am cum. TD62783 pare să funcționeze cu voltaje mult mai mici. Eu am nevoie de 200~225V, TD-ul este pentru 50V Dacă aș știi ce rezistențe ar fi folosite în DI-257N, aș putea să fac un circuit hibrid, dar nu cred că am cum să aflu... Link spre comentariu
sonic11 Postat Decembrie 28, 2024 Partajează Postat Decembrie 28, 2024 (editat) Acum 2 ore, Neagu Raul a spus: Din păcate nu am cum. TD62783 pare să funcționeze cu voltaje mult mai mici. Eu am nevoie de 200~225V, TD-ul este pentru 50V Dacă aș știi ce rezistențe ar fi folosite în DI-257N, aș putea să fac un circuit hibrid, dar nu cred că am cum să aflu... Ce semnal are pe inout? ttl? Rezistenta aia nu e mare scofala, se pate calcula. Foloseste tr discreți gen mpsa92...44. Editat Decembrie 28, 2024 de sonic11 Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 28, 2024 Partajează Postat Decembrie 28, 2024 (editat) Tranzistorii (cel puțin cei din generatoarele de curent) trebuie bine împerecheați. Tranzistorii comutatori nu trebuie să fie de tensiune mare. E important de știut din ce este făcută comanda pentru determinat rezistențele, nu sunt convins că schema prezentată în data sheet este schema completă, ar putea fi o schemă simplificată. EDIT Ai putea scăpa de împerechere înseriind rezistențe între tranzistorii generatori de curent și tranzistorii comutatori dar pentru asta trebuie știut cât mai exact ce este în schema de utilizare concretă. Editat Decembrie 28, 2024 de UDAR Link spre comentariu
Neagu Raul Postat Decembrie 28, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2024 Acum 4 ore, sonic11 a spus: Ce semnal are pe inout? ttl? Rezistenta aia nu e mare scofala, se pate calcula. Foloseste tr discreți gen mpsa92...44. Cam acesta este chipul care controlează driverul, Mostek MK5017BBP Cred că este MOS, habar n-am, nu am reușit să găsesc un site cu datasheet-ul Acesta este ceasul: https://imgur.com/a8gM1F7 (Heuer 732) Aici am poze cu placa: https://imgur.com/oqUELoZ https://imgur.com/uVjUTjF Încă nu îmi dau seama dacă e de la driver-ul integrat sau de la tranzistori care alcătuiesc și ei un circuit de driver... Am văzut că există un ceas asemănător făcut de Heathkit (GC-1092) care are display-uri identice doar că circuitul de driving e full tranzistorat. Mă gândeam că în cel mai rău caz pot să înlocuiesc chip-ul cu partea de jos din schema de mai sus (cu mici/fără modificări sper) Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 28, 2024 Partajează Postat Decembrie 28, 2024 Da, poți să folosești schema postată. De fapt sunt tot niște generatoare de curent constant comandate în bază. Va trebui să calculezi valoarea rezistențelor din emitori (cele de 15k). Pentru asta trebuie să știi curentul care era furnizat de driverul original (DI257N) și tensiunea furnizată de MK5017BBP - asta probabil că poți s-o măsori cu un osciloscop. Apoi calculezi rezistențele din emitori Re = (Ucomandă - 0.7V)/Iafișaj. Sau poți, pur și simplu, să pleci cu niște valori (cele din schemă de pildă) și să ajustezi ulterior în funcție de luminozitatea obținută. 1 Link spre comentariu
Neagu Raul Postat Decembrie 28, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2024 Acum 34 minute, UDAR a spus: Da, poți să folosești schema postată. De fapt sunt tot niște generatoare de curent constant comandate în bază. Va trebui să calculezi valoarea rezistențelor din emitori (cele de 15k). Pentru asta trebuie să știi curentul care era furnizat de driverul original (DI257N) și tensiunea furnizată de MK5017BBP - asta probabil că poți s-o măsori cu un osciloscop. Apoi calculezi rezistențele din emitori Re = (Ucomandă - 0.7V)/Iafișaj. Sau poți, pur și simplu, să pleci cu niște valori (cele din schemă de pildă) și să ajustezi ulterior în funcție de luminozitatea obținută. O să trebuiască să fac asta când ajunge aparatul la mine... Mulțumesc mult! Din video, credeți că integratul driver este de vină sau tranzistoarele? Sau alte piese? Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 28, 2024 Partajează Postat Decembrie 28, 2024 Nu pot să-mi dau seama din video dar în data sheet-ul lui MK5017 scrie ceva interesant - aprinderea tuturor segmentelor (afișare 8 ) înseamnă tensiune de alimentare scăzută. Nu pot la ora asta să analizez mai mult, poate mâine. Link spre comentariu
Neagu Raul Postat Decembrie 28, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 28, 2024 Acum 6 minute, UDAR a spus: Nu pot să-mi dau seama din video dar în data sheet-ul lui MK5017 scrie ceva interesant - aprinderea tuturor segmentelor (afișare 8 ) înseamnă tensiune de alimentare scăzută. Nu pot la ora asta să analizez mai mult, poate mâine. Puteți să îmi trimiteți și mie acel datasheet? Să îl pot studia și eu. Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 28, 2024 Partajează Postat Decembrie 28, 2024 http://www.elektronikjk.pl/elementy_czynne/IC/MK5017.pdf http://www.decodesystems.com/mk5017.html Nu sunt identice. 1 Link spre comentariu
sonic11 Postat Decembrie 29, 2024 Partajează Postat Decembrie 29, 2024 (editat) Cred ca va grăbiți un pic....verificati tensiunile din schema, verificați sa nu aveți trasee întrerupte sau componente defecte. Vad ca a mai meșterit cineva la el, verificați dacă nu cumva a făcut ceva modificări. Folosiți osciloscopul sa vedeți dacă cipul mk5017 lucrează. Editat Decembrie 29, 2024 de sonic11 1 Link spre comentariu
Neagu Raul Postat Decembrie 29, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2024 Acum 12 ore, sonic11 a spus: Cred ca va grăbiți un pic....verificati tensiunile din schema, verificați sa nu aveți trasee întrerupte sau componente defecte. Vad ca a mai meșterit cineva la el, verificați dacă nu cumva a făcut ceva modificări. Folosiți osciloscopul sa vedeți dacă cipul mk5017 lucrează. Deținătorul ceasului mi-a spus că a mai trecut pe la 3 meșteri înaintea mea Deci orice se poate. Am văzut și eu că s-a mai meșterit ceva pe el... Ideea e că eu nu o să pot folosi osciloscopul, când o să ajungă aparatul la mine o să fiu înapoi la București la cămin pentru facultate. Multimetrul o să fie singura unealtă, nu cred că rezistă priza din camera mea să mai pun și E0102-ul meu:)) Și nu cred că cei de la UPB au să mă lase să le împrumut vreun Tektronix sau Hameg (Sau E0102)... Link spre comentariu
sonic11 Postat Decembrie 29, 2024 Partajează Postat Decembrie 29, 2024 Acum 6 minute, Neagu Raul a spus: Deținătorul ceasului mi-a spus că a mai trecut pe la 3 meșteri înaintea mea Deci orice se poate. Am văzut și eu că s-a mai meșterit ceva pe el... Ideea e că eu nu o să pot folosi osciloscopul, când o să ajungă aparatul la mine o să fiu înapoi la București la cămin pentru facultate. Multimetrul o să fie singura unealtă, nu cred că rezistă priza din camera mea să mai pun și E0102-ul meu:)) Și nu cred că cei de la UPB au să mă lase să le împrumut vreun Tektronix sau Hameg (Sau E0102)... Se pot aprinde digitii separat, în felul asta ști ca tuburile și driverul este ok, dar verificati ce am spus mai sus. Era de mare folos osciloscopul. Link spre comentariu
Neagu Raul Postat Decembrie 29, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 29, 2024 Acum 11 minute, sonic11 a spus: Se pot aprinde digitii separat, în felul asta ști ca tuburile și driverul este ok, dar verificati ce am spus mai sus. Era de mare folos osciloscopul. Ok, așa am să fac când ajunge la mine. O să verific și condensatorii electrolitici de la circuitul de alimentare. Cred că s-au uscat cu totul din 1973... Oare e cineva din București care îmi poate împrumuta un osciloscop? Las amanet un Ebel Sportwave Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum