Blacksmith Postat 19 ore în urmă Autor Partajează Postat 19 ore în urmă Pai exact cum se calculeaza... Deoarece rezistentele sint perechi pe ambele intrari, Gain = Rf / Rg = 56k /5.6k = 10x Link spre comentariu
mihaiaurul Postat 19 ore în urmă Partajează Postat 19 ore în urmă (editat) Ce valoare are Rg in schema ta ? (Masurata fata de GND, asa cum face si AO cand o "vede" acolo) ? Sau, mai bine zis, ce tensiune "vede" AO pe Rg in varianta shunt la + sau - ? (căci AO nu face masuratori si raporturi de rezistente) Editat 19 ore în urmă de mihaiaurul Link spre comentariu
Dxxx Postat 19 ore în urmă Partajează Postat 19 ore în urmă Ecuatia aia merge pe configuratie inversoare, adica ai 1:10. (5,6:56) Dar pe configuratie neinversoare este 1:(10+1) adica 1:11. (5,6:61,6) Totusi nu pot spune ca am urmarit conversatia, nu stiu care este asocierea intre schema si ceea ce spui. Este chestie elementara cand calculezi un castig. Si este corect ce spune colegul @mihaiaurul, impedanta vazuta nu este 56K ci 56+5,6 = 61,6 Link spre comentariu
Blacksmith Postat 19 ore în urmă Autor Partajează Postat 19 ore în urmă (editat) @mihaiaurul Ce conteaza cat e fata de masa ? El amplifica doar diferenta... @Dxxx In schema pe care o am eu, crede-ma, ca gain-ul este doar Rf / Rg. Edit: Si atunci inseamna ca nu putem amplifica semnale diferentiale pe bara de plus, pentru ca variaza gain-ul ? Mie se pare aiurea... In simulator, amplificarea nu variaza cu sarcina, se mentine constant la 10x. Editat 18 ore în urmă de Blacksmith Link spre comentariu
mihaiaurul Postat 18 ore în urmă Partajează Postat 18 ore în urmă (editat) 25 minutes ago, Blacksmith said: Ce conteaza cat e fata de masa ? Dacă referință nu e, nimic nu e. Repet, cum calculezi amplificarea AO in schema de mai sus ? Editat 18 ore în urmă de mihaiaurul Link spre comentariu
Blacksmith Postat 18 ore în urmă Autor Partajează Postat 18 ore în urmă Iar eu te intreb: Putem amplifica diferential 2 tensiuni pozitive fara sa varieze gain-ul ? Ca sa stiu daca mai are rost sa ma chinui sa inteleg de ce nu merge... Ca daca nu se poate, macar sa caut alte variante (desi cred ca le-am epuizat pe toate). Si uite asa se duce dracu tot proiectul meu... Daca nu pot sa fac masuratoarea asta, toata munca mea de pana acum a fost degeaba, nu mai pot sa mai continui... Link spre comentariu
Dxxx Postat 18 ore în urmă Partajează Postat 18 ore în urmă Foarte posibil sa ai dreptate, ce spuneam eu este numai ceva generic... la inversor ai R1/R2, in timp ce la neinversor ai (R1+R2):R2, cum spuneam nu am urmarit conversatia, dar schema imi parea ca fiind cazul generic. Sigur ca poti amplifica diferential in structura pur analogica, vezi teoria de la amplificatoarele de instrumentatie - exact asta fac, plus ca poti desemna tensiunea de referinta. Evident ca castigul (gain) ramane constant. Link spre comentariu
mihaiaurul Postat 18 ore în urmă Partajează Postat 18 ore în urmă 1 minute ago, Blacksmith said: Si uite asa se duce dracu tot proiectul meu... Daca nu pot sa fac masuratoarea asta, toata munca mea de pana acum a fost degeaba, nu mai pot sa mai continui... Stai linistit. Sunt oameni pe aici care te pot ajuta. Eu doat te-am încurcat, pentru că nici mie lucrurile nu-mi sunt clare Dar, nu-i așa, ce altă treabă avem decât să ne vorbim unii cu alții, mai ales acum de sărbători ? Link spre comentariu
UDAR Postat 18 ore în urmă Partajează Postat 18 ore în urmă N-am citit tot. Eroarea e in montaj fizic sau in simulator? Dacă e in montajul fizic ce toleranță ai la rezistente? Link spre comentariu
Blacksmith Postat 18 ore în urmă Autor Partajează Postat 18 ore în urmă (editat) @UDAR Problema e in felul urmator: Cu opamp-ul pus sa masoare intre masa si o tensiune pozitiva variabila, totul e perfect, gain-ul este 10x, masurat in montajul fizic si la fel si in simultor. Deci se pare ca am nimerit rezistentele. Eh, acum, cu exact aceleasi rezistente, doar mut IN+ pe tensiunea de alimentare V+, si IN- pe tensiunea pozitiva variabila. Adica in loc sa masor fata de masa, masor fata de plus. Iar in configuratia asta gain-ul masurat real nu numai ca nu e 8x in loc de 10x, dar si variaza in functie de tensiunea diferentiala pe care o primeste... Editat 18 ore în urmă de Blacksmith Link spre comentariu
UDAR Postat 17 ore în urmă Partajează Postat 17 ore în urmă Dacă rezistențele nu sunt strict împerecheate apare așa numita eroare de mod comun. Asta înseamnă că este amplificată și tensiunea de mod comun (media celor două intrări) nu numai diferența lor. Cînd măsori față de masă tensiunea de mod comun este foarte aproape de zero deci eroarea înmulțită cu zero dă tot zero. Când urci în schimb spre 5V eroarea crește. https://www.ti.com/lit/an/sboa582/sboa582.pdf?ts=1735283140346 Link spre comentariu
Blacksmith Postat 16 ore în urmă Autor Partajează Postat 16 ore în urmă 1 oră în urmă, UDAR a spus: Dacă rezistențele nu sunt strict împerecheate apare așa numita eroare de mod comun. Wow, incredibil ! Am testat in simulator cu rezistente un pic diferite, si se comporta exact ca montajul meu real ! Adica amplifica aiurea, cu gain variabil... Asa ceva ! M-ai salvat inca o data ! Mersi mult ! Acum urmeaza sa incerc sa construiesc niste divizoare identice... Sa vedem daca isi revine si in realitate. Dar conteaza doar raportul de divizare sau tre sa fie si rezistentele identice pe perechi (5,6k cu 5.6k - si - 56k cu 56k) ? Ca simulatorul imi da ca doar raportul de divizare conteaza... Link spre comentariu
UDAR Postat 16 ore în urmă Partajează Postat 16 ore în urmă (editat) În acest caz, fiind curent continuu, contează doar raportul . Desigur în limite rezonabile ca să nu apară alte erori - din cauza curentului de polarizare de exemplu dacă sunt prea mari rezistențele. În curent alternativ uneori e nevoie și de egalitate între rezistențele corespunzătoare (adaptare de impedanțe, zgomot, etc.) dar nu la fel de strict. Practic e suficient să variezi doar una dintre rezistențe. Editat 16 ore în urmă de UDAR Link spre comentariu
cimitavita Postat 10 ore în urmă Partajează Postat 10 ore în urmă (editat) A gândi simplu, e complicat 1. Dacă vrei să faci un amplificator diferențial care să citească tensiunea de pe un șunt care e pus pe partea pozitivă a unei tensiuni de alimentare variabile, ce caută rezistențe puse la masă în schema aia? Rezistențele care stabilesc amplificarea se pun doar pe terminalele șuntului și pe IN+, IN- si ieșirea AO. Nu se leagă rezistențe nici la Vcc nici la masă decât dacă unul din terminalele șuntului este legat la Vcc sau masă. 2. Dacă acel ADC e intrarea ADC a unui microcontroler, de ce nu pui șuntul la masă și apoi să măsori tensiunea direct de pe șunt folosind preamplificatorul ADC din microcontroler? Majoritatea microcontrolerelor au un preamplificator ADC a cărui amplificare poate fi programată. La microcontrolerele cu care umblu eu, preamplificatorul poate fi setat să aibă un câștig de X1, X10, X100, X200 și e foarte precis chiar și la câștigul maxim. Amplificarea asta poate fi setată atât în mod diferențial cât și cu intrare simplă. Dacă preamplificatorul ADC are posibilitatea să funcționeze și în modul diferențial, nu-l poți folosi pentru a măsura tensiunea pe un șunt dacă pe unul din terminalele șuntului tensiunea este mai mare decât tensiunea de alimentare a ADC, adică a microcontrolerului și atunci singura soluție e să pui șuntul la masă. Dacă vrei să folosești AO ca amplificator diferențial, leagă IN+ pe terminalul pozitiv al șuntului, între terminalul negativ al șuntului și IN- pune o rezistență de 1K iar între IN- și OUT pune o rezistență de 10K pentru amplificare X10 și la ieșire o să ai tensiunea de pe șunt amplificată de 10 ori. Dacă cu 0V pe șunt, nu ai 0V și la ieșirea AO, atunci ai nevoie de un AO care are posibilitatea reglării offsetului. Și ai nevoie neapărat de tensiune diferențială. Dintr-o tensiune pozitivă, poți obține exact aceeași tensiune negativă cu un CD4011 și două tranzistoare. Editat 9 ore în urmă de cimitavita Link spre comentariu
Blacksmith Postat 2 ore în urmă Autor Partajează Postat 2 ore în urmă Acum 8 ore, cimitavita a spus: 1. Dacă vrei să faci un amplificator diferențial care să citească tensiunea de pe un șunt care e pus pe partea pozitivă a unei tensiuni de alimentare variabile, ce caută rezistențe puse la masă în schema aia? Rezistențele care stabilesc amplificarea se pun doar pe terminalele șuntului și pe IN+, IN- si ieșirea AO. Nu se leagă rezistențe nici la Vcc nici la masă decât dacă unul din terminalele șuntului este legat la Vcc sau masă. Se pare ca nu merge asa... In configuratia asta, iesirea sta la plus. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum