Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum generez o mica tensiune negativa ?

Blacksmith

Postări Recomandate

Exact asta am facut inainte, cu INA219 si e vai de capul lui, masoara complet aiurea, nu are nici o precizie... Aveam 0.5mV cadere pe shunt, si el imi arata 0,75mV. In schim, asa, daca opamp-ul asta amplifica corect, ADC-ul meu ADS1015 care este testat deja e super precis, arata exact ce este, si as face un ampermetru excelent.

Link spre comentariu
Acum 15 minute, Blacksmith a spus:

Exact asta am facut inainte, cu INA219 si e vai de capul lui, masoara complet aiurea, nu are nici o precizie... Aveam 0.5mV cadere pe shunt, si el imi arata 0,75mV. In schim, asa, daca opamp-ul asta amplifica corect, ADC-ul meu ADS1015 care este testat deja e super precis, arata exact ce este, si as face un ampermetru excelent.

Interesant... eu am folosit INA210-214, 219 si 190 si n-am avut niciodata probleme. Dar fa cum crezi, spor! 

Editat de informer
Link spre comentariu

Am gasit printre fiarele mele un MCP6052 nou noutz... E asemanator cu OPA320, pe care nu il am, doar ca merge pe la 385Khz in loc de 20MHz. E tot rail-to-rail si tot la fel zice in datasheet ca scoate 15mV minim (cu sarcina la VDD/2). Am facut cu el schema pe care am pregatit-o pentru OPA320 si... ce sa vezi, cu intrarea la 0V, pe iesire am 0.35mV ! 😀 Asta inseamna ca pot sa masor curenti pana la 1mA, ceea ce este foarte bine, ca tot cam pe acolo este si rezolutia. Ar fi misto daca ar fi si OPA320 asa... 

La asta nu i-am pus nici un cond pe Rf, si vad ca nu are probleme. Dar difera frecventa de lucru...

Link spre comentariu

Folosirea unui operațional rapid acolo este inutilă, poate chiar dăunătoare. OPA320 poate funcționa acolo dar nu este nici pe departe alegerea optimă. 

Pe de altă parte, ca să măsori corect 0.5mV sau folosești operaționale de ultraprecizie (offset sub 10µV și drift sub 1µV/°C) sau implementezi o metodă de compensare a offsetului - hardware sau software.

OPA320 poate avea în cel mai rău caz 150µV offset deci nu vei măsura 0.75mV ci 0.65mv! Adică tot aia.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

@UDAR

Pai eu nu am ales OPA320 pentru viteza lui... Doar ca pe asta l-am gasit care indeplineste criteriile necesare. Sa fie ceva de calitate (de preferat TI), rail-to-rail in-out, offset uV, sa coboare cat mai aproape de 0V, alimentare la tensiune cat mai mica (macar 2.5V), sa fie intr-o capsula decenta sa o pot lipi, sa fie inca in productie si sa se gaseasca la LCSC.

As fi folosit si MCP-ul asta, dar nu se mai gasesc...

Ai vreo alta idee ? Ce probleme ar aparea daca folosesc OPA320 ? Daca ii pun un cond de 1nF pe rezistenta din reactie, nu il aduc si pe el pe la vreo cateva sute de KHz ?

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

Pfff, hai ca am gasit unul care indeplineste toate criteriile si care merge la 350 KHz: OPA333 ! 🤩

- Alimentare: 1.8-5.5V

- Consum: 17uA

- Offest: 10μV

- GBW: 350 KHz

- Slew Rate: 0.16 V/μs

Numai ca zice, 30mV in loc de 10mV la coborare spre masa, dar probabil ca nu conteaza cu sarcina la masa...

Si mai zice, curentul de scurt circuit 5mA ! Nu ii cer eu atat, ca am rezistenta de 10k pe iesire, dar totusi parca mi se pare cam putin...

Ce zici, iau OPA333 ?

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

La prima vedere pare mai potrivit,  n-am citit cu atenție DS. Totuși, dacă vrei ultra precizie, observă că ADC poate avea offset comparabil cu OpAmp. In ce privește condensatorul în bucla de reacție negativă există posibilitatea să provoci niște frumoase oscilații.  Sunt pe telefon acum, nu stau să calculez, găsești destulă teorie pe net.

Link spre comentariu

Nu inteleg ce se intampla... Am facut schema asta, cu shunt pe plus si MC6052, si merge aiurea... Variaza gain-ul ! Cu 11 mV pe shunt am 89 mV la iesire (gain 8x), iar cu 20.6mV pe shunt am 184 mV la iesire (gain 8.93x). Hai, nu ma astept sa fie fix 10x, ca poate rezistentele nu sint chiar de cat trebuie, dar indiferent cat ar fi trebuie sa se mentina constant ! 

Si e acelasi integrat pe care l-am testat cu shunt pe minus si care mergea perfect...

image.thumb.png.827d20deac245f2cefee774af44ebd0b.png

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu
1 hour ago, Blacksmith said:

Si e acelasi integrat pe care l-am testat cu shunt pe minus si care mergea perfect...

Poate din cauza ca modificarea R Load influenteaza gain in varianta de mai sus.

Link spre comentariu

Am pus shuntul pe minus si gain-ul e fix 10x, asa cum ar trebui sa fie... Deci opamp-ul e ok. Dar nu-i place pe plus. 😐 Asa or fi toate, sau doar asta o fi facut prost ?

Link spre comentariu
25 minutes ago, Blacksmith said:

Gain = Tensiunea pe iesire fata de masa / Tensiunea pe shunt

Raportul de mai sus este Gain rezultat practic, din masuratori.
Eu am intrebat cum ai calculat (nu cum a rezultat din masuratori) Gain-ul acestui OA in acesta configuratie, Load variabila la GND.

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări