Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Controler MPPT pentru incalzire boiler de la panouri solare

informer

Postări Recomandate

Acum 37 minute, digitalelectron a spus:

Uite aici facut de un baiat profesionist (face si la comanda dar rar) nu va luati dupa aparente dupa cum arata electronica e facuta beton.

Problema nu e conversia propriu zisa sau pierderile pe mosfet-uri, zicea informer ca autorul acelui proiect zicea ca are 99%, problema este mentinerea punctului MPP, unde sigur nu e 99%. Am zis si eu si sesebe ca nu e asa simplu dar ne-am luat cu hate, asta e. Eu doar astept pana afla si altii ca un sir de panouri ( string ), la cele half-cut mai ales, exista cel putin 2 puncte MPP, cel real si unu-l sau mai multe care doar se comporta ca un MPP ( inainte si dupa acesta scade puterea depitata ) insa nu este punctul MPP real, pentru a combate acest fenomen invertoarele fac periodic un "full-range scan", altele folosesc un algoritm numit "flower pollination" pentru a determina care este MPP real si care este cel fals, is curios in proiectul original cum a fost tratat acest aspect in algoritmul de urmarire.
Poti sa ai eficienta 100% in-out daca algoritmul nu e facut bine si se agata de un punct pe care il considera MPP dar de fapt o ia pe langa, mai ales iarna cand puterea disponibila e limitata si conditiile de iluminare sunt mai peste tot cu un panou acoperit pe jumate cu zapada / gheata si asa mai departe.

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu
Acum 6 minute, Bandi Szasz a spus:

Problema nu e conversia propriu zisa sau pierderile pe mosfet-uri, zicea informer ca autorul acelui proiect zicea ca are 99%, problema este mentinerea punctului MPP, unde sigur nu e 99%. Am zis si eu si sesebe ca nu e asa simplu dar ne-am luat cu hate, asta e. Eu doar astept pana afla si altii ca un sir de panouri ( string ), la cele half-cut mai ales, exista 2 puncte MPP, cel real si unu-l care doar se comporta ca un MPP ( inainte si dupa acesta scade puterea depitata ) insa nu este punctul MPP real, pentru a combate acest fenomen invertoarele fac periodic un "full-range scan", altele folosesc un algoritm numit "flower pollination" pentru a determina care este MPP real si care este cel fals, is curios in proiectul original cum a fost tratat acest aspect in algoritmul de urmarire.
Poti sa ai eficienta 100% in-out daca algoritmul nu e facut bine si se agata de un punct pe care il considera MPP dar de fapt o ia pe langa, mai ales iarna cand puterea disponibila e limitata si conditiile de iluminare sunt mai peste tot cu un panou acoperit pe jumate cu zapada / gheata si asa mai departe.

Bandi, nu te supara dar nici tu nici altcineva nu "si-a luat hate" aici... cel putin de la mine in mod sigur nu!

Cred ca am vorbit politicos cu toata lumea indiferent ca mi-au dat sau nu dreptate... daca nu-i asa, te rog sa-mi atragi atentia unde am fost nepoliticos/"prost crescut".
Pe de alta parte tu ai venit cu niste idei preconcepute si ai facut niste afirmatii bazate pe presupuneri si nu pe calcule!
In concluzie ti-am propus verificarea practica pe care ai refuzat-o, ti-ai strans jucariile si ai plecat.
Imi pare rau daca cele doua lazi de bere au fost problema, a fost mai mult pentru a da o nota amuzanta discutiei, te asigur ca pot sa-mi cumpar singur berea pe care o consum... de fapt nici nu mai consum bere, doar vin, dar nah, asa "vine vorba"... 🙂 .

In alta ordine de idei si ca sa revin la subiect, algoritmul de tracking al MPP este "perturb and observe" dupa cum am scris la inceput. Nu este cel mai precis dar este simplu de implementat si folosit pe scara larga. Ca idee, atasez fisierul corespunzator al autorului, care-i banal.

Ce te face sa crezi ca acel "full range scan" despre care vorbesti nu poate fi implementat si la acest controler? 
Nimeni nu a afirmat ca trebuie sa pastrezi soft-ul original, esti liber sa faci ce soft vrei... controversa era daca poti expune impedanta potrivita catre panou folosind PWM si dupa cum mai multe persoane au demonstrat, poti!

MPPT.ino

Link spre comentariu
Acum 59 minute, digitalelectron a spus:

Uite aici facut de un baiat profesionist (face si la comanda dar rar) nu va luati dupa aparente dupa cum arata electronica e facuta beton.

Eu nu sunt aici in nici un caz pt. a contesta modul de abordare al nimanui... discutia mi se pare constructiva iar ce concluzii trage fiecare, asta este treaba lui.
Am intrebat despre randament pt. ca am aruncat o privire la sursele DC/DC MeanWell pt. ca-i o firma cu produsele careia am lucrat mult si n-am regretat... cu toate ca-i chinezeasca si unii colegi considera asta din start ca si handicap... 🙂 
Dar ca sa revin, sursele la care m-am uitat (de 1KW) nu depasesc 92% randament, de obicei fiind mai mic.

Am o parere in general destul de buna despre ce stiu sa fac dar surse de putere NU stiu sa fac si ma indoiesc ca le-as face mai bine decat MeanWell... 😀

Link spre comentariu

Schema respectiva nu este un convertor DC/DC, ci doar comuta o sarcina rezistiva pe o sursa. Din acest motiv randamentul (comutarii - de la sursa la sarcina) este de 99% (cu cabluri groase, fsw<3-4kHz, Rds f mica, poate ajunge la 99.5-99.7%).

Pierderile date de precizia pozitionarii si mentinerii MPP sunt alta discutie.

Link spre comentariu

Si pt ca am deranjat, o sa pun simulari si cu un program de la Texas. Instr. (o firma din Vascauti) pt. ca sesebe a calculat si i-a dat diferit de primele mele simulari cu LTspice.

24d2.png

###################################################

24d3.png

#################################################

EDIT: oricum se poate scapa de persoanele neagreate intreband AI (cum a spus insusi antemir. aceasta va inlocui forumurile)

Pentru o simulare LTspice, pot folosi aceasta schema ca sa arat comportarea cand alimentez sarcina in PWM?
ChatGPT said:
ChatGPT
Da, această schemă poate fi utilizată pentru a simula comportamentul unui circuit de alimentare a unei sarcini (R4) folosind modularea în lățime a impulsurilor (PWM). Iată câteva puncte cheie pentru a verifica înainte de simulare:

Semnalul de comandă PWM:

Sursele V2 și blocul PULSE definit furnizează semnalul PWM. Asigură-te că parametrul PULSE este configurat corespunzător pentru frecvența și factorul de umplere dorit.
MOSFET-urile (M1 și M2):

Ele acționează ca întrerupătoare controlate de semnalul PWM. Este important să verifici modelele MOSFET-urilor utilizate (R6020PNJ), să fie compatibile cu scopul tău.
Sarcina (R4 și C1):

R4 reprezintă sarcina, iar C1 acționează ca un filtru pentru a netezi variațiile de tensiune cauzate de PWM, transformând impulsurile într-o tensiune continuă aproximativă. Valoarea acestui condensator influențează semnificativ comportamentul circuitului.
Diodele și sursa V1:

Diodele și sursa de tensiune (V1) alimentează circuitul. Trebuie să verifici dacă sunt suficiente pentru a gestiona tensiunea și curentul în simulare.
Recomandări:
Verifică dacă frecvența PWM aleasă (din parametrii PULSE) este suficient de mare pentru a asigura o funcționare corectă a filtrului LC (C1 + R4).
În cazul în care observați o cădere semnificativă de tensiune pe MOSFET-uri sau pe diodă (D1), asigură-te că modelul componentelor corespunde specificațiilor circuitului real.

Si schema:

PV-sim.jpg

Link spre comentariu

Este un model folosit in simularile simple.
Eu cred că in zona punctului MPP (stanga/dreapta) numai sursă de curent nu este este un PV.
Caci MPP ne intereseaza in general, si in special in acest topic. Nu ?
Daca nu spun prostii prea mari, poate se mută discutia in alt topic.

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu

Intrebarea mea initiala se referea la motivul pt. care autorul controlerului a marit frecventa impulsurilor PWM generate de uC de la valoarea default de 490Hz la 3.9kHz... in urma discutiilor si lamuririlor pe care le-am primit si pt. care tin sa multumesc, a devenit clara cauza si anume reducerea riplului pe condensatorul de intrare.

Pe mine personal nu ma deranjeaza daca discutia continua in jurul subiectului si anume folosirea cat mai eficienta a energiei din panourile solare pt. INCALZIRE.
Ce ma deranjeaza e atunci cand uitam ca fiecare avem lucruri pe care le stim bine dar si lucruri pe care nu le stim sau le stim gresit si dintr-un exces de mandrie nejustificata nu suntem in stare sa colaboram asa cum ar fi de asteptat... parca am activa in politica nu in inginerie... 😀.

Sarbatori Fericite!

Link spre comentariu
Acum 58 minute, mihaiaurul a spus:

Este un model folosit in simularile simple.

Daca tot nu putem scapa de tine, hai sa mai adaugam cate ceva. Primul, exprimarea aleasa este sa minimizezi importanta simularilor mele de pana acum. Atat poti, tinand cont ca nu ai inteles din caracteristica PV zona de curent constant.

Sa vezi daca nu am raspuns la obiect. Care era prima postare?

CITAT &informer:  Prima intrebare pe care as avea-o referitoare la aceasta sectiune ar fi DE CE realizatorul acestui proiect a marit frecventa PWM-ului generat de acel Arduino de la valoarea default (490Hz) la o valoare de aprox. 3.9kHz?

#################################

Si pt. ca in proiect (daca te-ai uitat) cea mai mare (si scumpa cred) componenta este condensatorul de intrare, am zis sa vedem prin simulare daca unul de 400uF asigura un riplu acceptabil. Atat, nu are nicio legatura cu MPP sau altele. 

Dar asa este norocul meu, & informer nici nu a pomenit daca simularea l-a ajutat la ceva, antemir zice ca este simpla. Incep sa cred ca simularile sunt percepute pe forum ca o boala rusinoasa sau un fel de epidemie.

gpt25.jpg

Link spre comentariu
Acum 40 minute, informer a spus:

Ce ma deranjeaza e atunci cand uitam ca fiecare avem lucruri pe care le stim bine dar si lucruri pe care nu le stim sau le stim gresit si dintr-un exces de mandrie nejustificata nu suntem in stare sa colaboram asa cum ar fi de asteptat... parca am activa in politica nu in inginerie...

Tare imi pare ca imi este adresata mie. Pai eu ti-am raspuns pe felia mea cu simularea, adica 3,9kHz ar fi un compromis intre dimensiunea condensatorului--ai vazut cat este de mare si scump- si circulatia unui curent de frecventa prea mare pe niste cabluri lungi.

Iar cu antemir am meci mai vechi, nu sunt obligat sa-i raspund fiind o persoana neagreata. Si apoi cinstit, tu nu puteai sa-i explici ca portiunea liniara din caracteristica este chiar curent constant? Sau altii? Am eu vreun contract special? Raspund cum consider ca este util, nu mai spun de timpul pierdut cu simularile. Daca esti asa corect/ deosebit, de ce nu ai comentat simularea, in sensul ca te ajuta sau nu. Nu am postat in principal pt. tema ta, am postat pt bunica, pt. Mos Craciun? 

Link spre comentariu
Acum 42 minute, dumitrumy a spus:

Tare imi pare ca imi este adresata mie. Pai eu ti-am raspuns pe felia mea cu simularea, adica 3,9kHz ar fi un compromis intre dimensiunea condensatorului--ai vazut cat este de mare si scump- si circulatia unui curent de frecventa prea mare pe niste cabluri lungi.

Iar cu antemir am meci mai vechi, nu sunt obligat sa-i raspund fiind o persoana neagreata. Si apoi cinstit, tu nu puteai sa-i explici ca portiunea liniara din caracteristica este chiar curent constant? Sau altii? Am eu vreun contract special? Raspund cum consider ca este util, nu mai spun de timpul pierdut cu simularile. Daca esti asa corect/ deosebit, de ce nu ai comentat simularea, in sensul ca te ajuta sau nu. Nu am postat in principal pt. tema ta, am postat pt bunica, pt. Mos Craciun? 

Va asigur ca va inselati si exact deoarece apreciez foarte mult efortul pe care l-ati facut, am sa incerc sa explic in detaliu de ce am scris ceea ce am scris:

1. Pana in urma cu cativa ani obisnuiam sa citesc si sa scriu des pe acest forum... am avut topicuri cu ceea ce construiam, am avut topicuri in care am propus teme pe care le credeam de interes si uneori chiar au fost, am incercat sa raspund la nelamuririle altora atunci cand credeam ca stiu s-o fac s.a.m.d. Asta pana cand am constatat ca majoritatea discutiilor degenerau in certuri si in dorinta unora de a demonstra ca "o au mai mare" decat a altora. Eu ma cred un om cu bun simt, incerc sa vorbesc politicos cu toata lumea indiferent daca sunt de acord sau nu cu ce afirma dar in acelasi timp ma deranjeaza foarte mult cand nu mi se raspunde in acelasi mod... asa m-o facut mama, mai sensibil, si nu-mi trece imediat ce opresc calculatoru`. Din acest motiv acum cativa ani am renuntat sa mai particip la discutii, avand mici interventii eventual, de "3 ori" pe an. Mai intru la "Materiale atelier serioase" sa mai cumpar una-alta... 🙂 

2. Daca va uitati chiar pe acest topic am avut o altercatie cu un coleg de forum pt. care aveam si inca mai am toata stima... nu stiu in ce masura mai retine dar am avut pe vremuri o discutie despre divizoare de tensiune comandate si a avut o idee pe care o consider stralucita... am folosit acea idee in zeci de produse de atunci si pana la urma am avut numai de castigat din asta. 
Asa ca am inceput discutia pe ideea de colaborare si am terminat-o ceva de genu` ca "nu mai avem ce discuta daca nu esti de acord cu mine". ASTA m-a deranjat!

3. Am scris in mod explicit ca multumesc pt. explicatiile care mi-au fost oferite ca sa inteleg despre ce e vorba cu riplul pe condensatorul de intrare iar in simularile dumneavoastra se vede clar exact acest lucru. I-adevarat ca n-am spus nume dar n-am vrut ca cineva sa se simta cumva ofensat daca nu-l mentionez... imi pare rau daca asta v-a suparat, nu a fost deloc intentia mea.

Editat de informer
Link spre comentariu
1 oră în urmă, sonic11 a spus:

Cred ca renunti prea usor....asta le da satisfactie trolilor, ma refer in general.

Da, asa e... insa atunci cand incepi o discutie din dorinta sincera sa inveti ceva de la oameni care au aceeasi pasiune cu tine spunand in acelasi timp ce crezi tu despre tema respectiva, nu prea te astepti sa-ti "dea cineva cu toporu` in feng-shui". 🙂 
Daca ajungem sa nu mai avem nici o placere din socializare, sa nu ne miram de ce prevestesc unii psihologi/sociologi in legatura cu evolutia AI... 
cine are o placere din citit literatura SF, ultima carte din "Fundatia" lu` Asimov poate fi relevanta... .

Si apropo de AI va atasez mai jos raspunsul AI Claude la problema de start din topic... mie-mi pare cunoscut... 🙂 

AI_PWM.png

Editat de informer
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări