Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Controler MPPT pentru incalzire boiler de la panouri solare

informer

Postări Recomandate

Fac EXACT cum am spus si cum e si schema: pun un condensator de 200-400uF in paralel cu panoul (nu zeci de mii de uF cum s-a sugerat!) si folosind PWM pe la 3kHz comut un MOS care alimenteaza o rezistenta. Rezistenta aproximativ egala cu Umpp/Impp. Modific manual (ca nu ma apuc acum sa fac control automat) factorul de umplere si iti arat ca se poate tine panoul in zona MPP la diferite nivele de iluminare.
Adica nu pica tensiunea si ia forma dreptunghiulara cum zicea Bandi... o sa fie evident un riplu dar punctul de functionare o sa fie in jurul MPP.
Te bagi sau nu?

Editat de informer
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• informer

18

• sesebe

5

• Bandi Szasz

4

• digitalelectron

4

Top autori în acest subiect

Imagini postate

1 oră în urmă, sesebe a spus:

Unde-i @miticamy acum sa pună niște simulări ?!? 

O sa pun una pt. cel mai slab inginer de pe forum care nu intelege nici oscilograme de la un prapadit de boost. Eu sunt singur, azi trebuie sa fac curat de Craciun. Deocamdata &informer te bate la fund la logica. Ti-a zis de 3 ori ca acea bobina nu este parte a unui convertor buck, este doar un filtru de deparazitare. Dar tu nu, Batman, Batman. 

1 oră în urmă, informer a spus:

pun un condensator de 200-400uF in paralel cu panoul

Ce tensiune dau panourile la lumina maxima, ce curent si ce rezistenta are boilerul ca sa incerc o simulare. 

EDIT: unele facute rapid

pv11.png

##############

pv22.png

####################

pv33.png

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Nu ma bag nica ieri, trimite un mesaj / mail la autorul acelui controller si intreabal pe om si gata treaba. Daca consideri ca liderii in piata de fotovoltaice nu stiu meserie si isi toaca banii de profit degeaba in inductoare si convertoare DC-DC cand ar fi putut pune 1-2-3-4 condensatoare de cateva sute de uF si gata treaba nu mai zic nimic, imi vad de proiectele mele.

Ca referinta o poza cu un instrument care face +/- exact ce vrei tu ( alimenteaza strict consumator pur rezistiv ), fabricat de un lider in piata si pe care am dat 1k euro, o fi fost fraieri sa se chinuie cu inductoarele alea cand putea in loc sa bage 2 condensatoare si gata

ohmpilot-2.jpg 

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu
Acum 43 minute, Bandi Szasz a spus:

Nu ma bag nica ieri, trimite un mesaj / mail la autorul acelui controller si intreabal pe om si gata treaba. Daca consideri ca liderii in piata de fotovoltaice nu stiu meserie si isi toaca banii de profit degeaba in inductoare si convertoare DC-DC cand ar fi putut pune 1-2-3-4 condensatoare de cateva sute de uF si gata treaba nu mai zic nimic, imi vad de proiectele mele.

q.e.d.

Este pacat ca un inginer/tehnician sa vina cu dovezi circumstantiale acolo unde un test practic si niste aparate de masura pot demonstra adevarul sau falsitatea unei afirmatii... asta seamana mai degraba a flat-earth-ism sau alte "credinte" din astea.

Daca stiam ca in loc sa dezbatem ceea ce am intrebat, o sa dezbatem ceea ce inseamna de fapt a extrage maximul de ENERGIE (nu forme de  curenti sau tensiuni) dintr-un panou solar, nici nu m-apucam sa intreb. 

Din partea mea se poate inchide acest topic, mi s-a reintarit convingerea ca unde-i prea multa mandrie nu au loc discutii constructive... 😐 

MPPT.png

Editat de informer
Link spre comentariu
Acum 25 minute, dumitrumy a spus:

Ce tensiune dau panourile la lumina maxima, ce curent si ce rezistenta are boilerul ca sa incerc o simulare. 

Nu stiu tensiunea in gol dar (conform postarii autorului)  pt. iluminare nominala MPP-ul este la 162V si 18.5A. 
Rezistenta in jur de 9 ohmi (nu mai gasesc unde scrie exact dar cam asa ceva).

Circuit Schematic_LoadMaster Xp - PCB V4 Release .pdf

Editat de informer
Link spre comentariu
Acum 20 ore, informer a spus:

Prima intrebare pe care as avea-o referitoare la aceasta sectiune ar fi DE CE realizatorul acestui proiect a marit frecventa PWM-ului generat de acel Arduino de la valoarea default (490Hz) la o valoare de aprox. 3.9kHz?

Nu mă pricep la instalații fotovoltaice dar în acest caz răspunsul este, cred, simplu: dacă frecvența PVM ar fi prea mică condensatorul C1 s-ar descărca prea mult în timpul conducției tranzistorului. (Sau ar trebui mărită prea mult capacitatea lui ca să descarce la fel la frecvență mai mică). În timpul funcționării acestui sistem tensiunea la bornele lui C1 ( deci ale panoului) nu este constantă ci prezintă un riplu cu frecvența PWM. Dacă amplitudinea acestui riplu este prea mare  ne depărtăm prea mult de MPP. Trebuie să observăm că C1 este esențial pentru funcționarea acestui tip de regulator pentru că panoul în sine răspunde foarte rapid la variațiile de sarcină. 

Editat de UDAR
typo
Link spre comentariu
Acum 21 minute, UDAR a spus:

Nu mă pricep la instalații fotovoltaice dar în acest caz răspunsul este, cred, simplu: dacă frecvența PVM ar fi prea mică condensatorul C1 s-ar descărca prea mult în timpul conducției tranzistorului. (Sau ar trebui mărită prea mult capacitatea lui ca să descarce la fel la frecvență mai mică). În timpul funcționării acestui sistem tensiunea la bornele lui C1 ( deci ale panoului) nu este constantă ci prezintă un riplu cu frecvența PWM. Dacă amplitudinea acestui riplu este prea mare  ne depărtăm prea mult de MPP. Trebuie să observăm că C1 este esențial pentru funcționarea acestui tip de regulator pentru că panoul în sine răspunde foarte rapid la variațiile de sarcină. 

Va multumesc!
Dupa ceva "zbateri intelectuale" si eu cred acelasi lucru. 👍

Link spre comentariu

Poate sa-mi explice si mie cineva de ce divizorul de tensiune din care se obtine "PV Volts" este montat la bornele C1 si nu la cele ale PV ?

Pentru puteri mai mici, DIODE, INDUCTOR si C2 pot sa lipseasca, nu ?

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu

personal prefer sa nu bag pwm pe sarme. mie bruajele astea i-mi cad rau la sistemul nervos, un dc/dc cu o topologie oarecare, sa scoata curent continuu pe sarme. acum am unul forward izolat prin trafo intrare 150 v 4 panouri de 72 celule in serie si iesire in gol in bucla deschisa 260v.

Se poate construi foare simplu cu un tl 494 sau tl 598 si poate fi legat in paralel cu orice fel de invertor sau charger, cand invertorul sau chargerul nu ia toata puterea acest diverter  duce diferenta de putere pe rezistenta. acelasi modul poate oficia pe post de charger daca se adauga o bucla de control al tensiunii la iesire.

output3.pdf

Link spre comentariu

Proiectul din primul post nu e PWM, e un fel de charge pump adica un capacitor comutat ...  si deci foloseste condensatorul de pe intrare sa obtina o medie a tensiunii in zona de MPP a panoului. Chiar daca seamana cu un buck cu switchul pe low side, nu functioneaza asa din cauza valorilor alese la componente si a frecventei cum s-a mai scris deja.

Autorul raspunde aici https://diysolarforum.com/threads/direct-pv-water-heater-mppt-controller.34211/#post-790799

Proiectul la baza cred ca e lucrarea asta de diploma din Spania https://www.mdpi.com/2071-1050/13/18/10270/htm

Proiectul de constant voltage  park mppt al lui ionut120v din epoca cand cred ca isi zicea cavit il folosesc si eu doar ca l-am facut boost pt ca am prea putine panouri sa folosesc un buck. Am setat tensiunea de intrare mai sus decat restul de consumatori ca sa nu intre in functiune convertorul pt boiler decat cand incarcatorul de baterii nu mai trage curent si deci lasa tensiunea sa urce.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări