Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Controler MPPT pentru incalzire boiler de la panouri solare

informer

Postări Recomandate

23 minutes ago, digitalelectron said:

Uite solutie panouri direct in Boiler

De ce nu vrei să înțelegi că cel care a propus acest subiect are nevoie de o lămurire legată de frecventă de lucru.
Nu a cerut link-uri către alte soluții.

Link spre comentariu

PWM-ul creat direct dintr-un controler asa de simplu este cea mai mare greșeală, dar vad ca-i plin internetul cu astfel de prostiute. 

Acolo ar trebui citeva sute de Khz, 400-500Khz ca să fie între unde lungi și unde medii. Ca să poți obține o rezoluție de reglaj de 1% trebuie ca acel controler sa poată face update la factorul de umplere cu o frecventa de 50Mhz ceea ce controlerele simple n-au nici o șansă. Tine cont ca mai trebuie între timp sa calculeze noua valoare a factorului de umplere. 

O frecventa de 400-500 Khz nu-i chiar asa de mare ca să genereze pierderi importante în tranzistoare dacă au comanda corecta. Tranzistoare comandate cu o frecventa în domeniul acesta utilizate la 4-8A și ~50V, SMD plasate pe cablaj mulți-strat abia au 20-30 grade peste ambient, deci cu un mic radiator ar merge fără probleme și la tensiuni mult mai mari. Mai mult, poți folosi un sistem de răcire cu apa ca la procesoare și sa utilizezi acele pierderi pt preincalzirea apei, deci sa recuperezi pierderile în ceva util. 

Eu personal as folosi un integrat controler standardizat și as controla analogic factorul de umplere (prin controlul tensiunii de reacție cu un microcontroler). Astfel aș putea folosi o frecventa potrivită pt conversie dar as păstra avantajul controlului digital. 

Daca vrei sa ramii cu numai 3-4Khz îți trebuie condesatori de filtrare la întrare de citeva zeci-sute de mii de microfarazi care vor fi foarte scumpi. Iar dacă vei folosi ca sarcina și altceva inafara de simpli rezistorii îți va trebui și ieșirea filtrata similar. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 41 minute, sesebe a spus:

Acolo ar trebui citeva sute de Khz, 400-500Khz ca să fie între unde lungi și unde medii.

Multumesc pt. raspuns.
Ati putea sa-mi explicati DE CE este nevoie de aceasta frecventa mare?
Cum spuneam, in aceasta aplicatie nu avem de comutat inductante asa ca n-am avea avantajul dimensional.

Bobina serie cu rezistenta de incalzire are rol de filtraj deoarece comutarea brusca a sarcinii rezistive conectata nu neaparat in imediata apropiere a elementului de comutatie ar genera o multime de perturbatii EM.

Inertia sistemului este mare.

Acest controler a fost realizat practic si nu o data, testat si functioneaza foarte bine (aveti imagini si review-uri in link-ul pe care l-am postat). Valoarea recomandata  a condensatorului de intrare este intre 200 si 400uF.

In ce priveste curentii/tensiunile de lucru, rezistentele de incalzire de obicei au  puteri intre 1000 si 5000W la 230Vac.... Socotit in DC valorile sunt semnificative.

Editat de informer
Link spre comentariu
Acum 41 minute, informer a spus:

Ati putea sa-mi explicati DE CE este nevoie de aceasta frecventa mare?

I-am spus de multe ori lui SESEBE ca posteaza fara sa inteleaga despre ce este vorba, are norma de postari. Cu frecventa cred ca ar trebui sa-l intrebi direct pe proiectant. 

EDIT: cat este de fapt condensatorul acela de dupa bobina?

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Nu cred ca are rost sa ne certam.. la urma urmei e o simpla intrebare!

Pana acum, singurul motiv pe care-l vad este (asa acum am mentionat anterior) ca o frecventa mai mica ar creste riplul pe condensatorul de intrare ceea ce mai departe ar face dificil procesul P&O de tracking al MPP. 
Daca urmariti schema, masurarea tensiunii pe condensator este facuta deja dupa un filtru RC... marirea capacitatii in acest filtru ar duce probabil la alterarea eficientei algoritmului de urmarire.
Pe de alta parte am disipa mai putina caldura... ceea ce pt. mine ar fi important avand in vedere puterea mai mare a panourilor solare. Da` nah, o sa caut ceva cu Rds mai mic... 😄 

Editat de informer
Link spre comentariu
Acum 15 minute, dumitrumy a spus:

I-am spus de multe ori lui SESEBE ca posteaza fara sa inteleaga despre ce este vorba, are norma de postari. Cu frecventa cred ca ar trebui sa-l intrebi direct pe proiectant. 

Mai corect spus tu postezi de-aiurea fără sa explici punind simulări și poze de pe osciloscop pe care nu le înțelege aproape nimeni. Te bagi aiurea în discuții și ii faci pe toți prosti pt ca nu înțeleg o simulare din care doar tu știi ce ar trebui sa se vadă. 

Dece te bagi dacă nu ai nici o informație utila de adăugat. Nici măcar o simulare nu ai pus, chiar dacă nu o înțelegea nimeni) dar te legi de oameni doar ca să aduni postări. 

@informer am spus clar în postare dece trebuie frecventa mai mare. Dacă vrei sa extragi maximum de energie din panouri atunci trebuie sa menții MPP(t) . Cu frecventa foarte joasa combinata cu bobina mica și condesator aproape inexistent nu vei fi pe MPP(t) decit poate 5% din timp, poate chiar mai puțin. Bineînțeles ca va merge și cu frecventa joasa, chiar și cu DC la ieșire. Deci faptul ca a fost făcut de mulți și merge nu înseamnă și ca merge bine și ca folosești toată energia disponibila în panouri. 

Cu niste condesatori de 200-400uF și o frecventa de 3Khz la un curent de 10A (sa zicem) vei avea o variație imensa a tensiunii pe panouri iar punctul de funcționare se va plimba între panouri în gol cind tranzistorului serie este OFF și aproape scurtcircuit cind tranzistorului este ON, trecind pt foarte scurt timp și prin MPP pe măsură ce condesatorii se descarca. 

La urma urmei poți face ce vrei cu acel ra**t de schema. Scuze ca am îndrăznit sa ma bag și sa încerc sa ajut. Dacă vrei alte detalii și informații ma poți contacta și sa vorbim, dar nu aici unde mi-aș face doar "norma de postari". 

Link spre comentariu

Poti explica pana la urma ce urmaresti cu acel "controller" ? Ca sa faci MPPT, iti trebuie conversie DC-DC, fie tensiune fie current boost sau cum zicea autorul proiectului ca e pe acolo, altfel nu este MPPT, de ce ? Pentru ca trebuie sa ti tensiunea pe panoul la un punct X si in functie de consumator sa ai o tensiune Y la iesire, altfel nu este altceva decat "MPPT" chinezesc, mai precis un banal PWM care este vandut la prostime ca MPPT. 

Deci daca tensiunea pe panouri este mai mare decat tensiunea rezistentei la boiler, iti trebuie un converter buck, daca e invers un boost, care in functie de conditii meteo mentine la intrare panourile in punctul MPP si pe iesire iti ofera cat poate. Daca te intereseaza pun o poza cum arata o "jucarie" similara de la Fornius ( Ohmpilot ) care preia surplusul si il baga in boiler, sa vezi acolo 5 ditamai inductoare cu iesire de maxim 3Kw iar autorul acelui proiect foloseste 10uH minuscul la 3Khz si are poze ca sitemul trage 3kW ... 

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu
Acum 11 minute, Bandi Szasz a spus:

Poti explica pana la urma ce urmaresti cu acel "controller" ? Ca sa faci MPPT, iti trebuie conversie DC-DC, fie tensiune fie current boost sau cum zicea autorul proiectului ca e pe acolo, altfel nu este MPPT, de ce ? Pentru ca trebuie sa ti tensiunea pe panoul la un punct X si in functie de consumator sa ai o tensiune Y la iesire, altfel nu este altceva decat "MPPT" chinezesc, mai precis un banal PWM care este vandut la prostime ca MPPT. 

Imi pare rau dar te inseli... aici nu vorbim despre incarcarea unui acumulator unde trebuie sa ai o tensiune fixa la iesire ca asa-i trebuie aluia.
Aici vorbim de o REZISTENTA, care la tensiunea nominala ia un curent nominal si de aici puterea nominala. DAR aia NU inseamna ca nu o pot alimenta la JUMATATE din tensiune si sa disipe U*U/R din putere.

Ce inseamna MPP la un panou cred ca n-ar trebui sa explic... dar pe scurt inseamna a mentine punctul de functionare in zona cotului caracteristicii U/I sau in zona cea mai inalta a caracteristicii P/U pt. diverse iluminari... ceea ce se poate f. bine cu PWM si o rezistenta de sarcina <= Umpp/Impp!

Editat de informer
Link spre comentariu

Tu te înșeli aici. Nu contează ce fel de sarcină ai, dacă este pur rezistiva sau nu, ca să menții MPP trebuie sa variezi tensiunea la ieșire astfel incit sa varieze si curentul consumat și sa mențină panourile în MPP. 

Nu vezi pădurea din cauza copacilor. Te legi de pierderile în tranzistoare dar uiți de faptul ca dacă nu ești pe MPP se va disipata energia direct în panouri, iar cu acea schema exact asta vei face. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Acum 3 minute, sesebe a spus:

Tu te înșeli aici. Nu contează ce fel de sarcină ai, dacă este pur rezistiva sau nu, ca să menții MPP trebuie sa variezi tensiunea la ieșire astfel incit sa varieze si curentul consumat și sa mențină panourile în MPP. 

Ei bine eu zic ca daca vrei sa mentii MPP trebuie sa modifici puterea absorbita de sarcina... ceea ce se poate face modificand tensiunea pe o rezistenta fixa dar se poate face si modificand rezistenta 🙂... sau PWM... dar daca cu asta nu suntem de acord, cred ca n-are rost sa intreb mai departe.

Link spre comentariu
Acum 15 minute, informer a spus:

Ce inseamna MPP la un panou cred ca n-ar trebui sa explic... dar pe scurt inseamna a mentine punctul de functionare in zona cotului caracteristicii U/I sau in zona cea mai inalta a caracteristicii P/U pt. diverse iluminari... ceea ce se poate f. bine cu PWM si o rezistenta de sarcina <= Umpp/Impp!

Daca ai un oscilloscop pune-l la bornele unui panou chiar din aia mica de la lampi solare si baga un PWM de 3Khz intr-o rezistenta de 0.5 - 1W, sa vezi ce frumos o sa urmeze tensiunea pe panou forma de unda a PWM-ului, nu o sa stea in jurul Mpp in nici o forma. Asta ar insemna ca lumea isi bate capu degeaba cu incarcatoarele si invertoarele MPP cu inductoare la kilogram cand am putea baga un PWM cu 3 mosfeti si gata treaba. Pe panou trebuie sa ai consum stabil, nu on-off intr-o rezistenta care mai este si consumator fara intertie si iti trage tensiunea in jos in nanosecunda urmatoare.  

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu
Acum 2 minute, Bandi Szasz a spus:

Daca ai un oscilloscop pune-l la bornele unui panou chiar din aia mica de la lampi solare si baga un PWM de 3Khz intr-o rezistenta de 0.5 - 1W, sa vezi ce frumos o sa urmeze tensiunea pe panou forma de unda a PWM-ului, nu o sa stea in jurul Mpp in nici o forma. Asta ar insemna ca lumea isi bate capu degeaba cu incarcatoarele si invertoarele MPP cu inductoare la kilogram cand am putea baga un PWM cu 3 mosfeti si gata treaba. Pe panou trebuie sa ai consum stabil, nu on-off intr-o rezistenta care mai este si consumator fara intertie si iti trage tensiunea in jos in nanosecunda urmatoare.  

Daca fac asta, (panou + ceva condensator + 3kHz PWM + rezistenta) filmez totul si postez filmul si NU este asa cum zici, esti de acord sa platesti doua lazi de bere si sa mi le trimiti la TM? (evident, reciproca e valabila) 😄 
Da sau nu? 

Link spre comentariu

Unde-i @miticamy acum sa pună niște simulări ?!? 

Pt unii este tare greu de înțeles electronica. Mai simplu sa-i dea dreptate unui chinez ce are doar interesul să-și vinda ra**urile decit unor persoane ce nu au nici un interes comercial și încearcă să explice dezinteresat. 

Link spre comentariu
Acum 4 minute, sesebe a spus:

Unde-i @miticamy acum sa pună niște simulări ?!? 

Pt unii este tare greu de înțeles electronica. Mai simplu sa-i dea dreptate unui chinez ce are doar interesul să-și vinda ra**urile decit unor persoane ce nu au nici un interes comercial și încearcă să explice dezinteresat. 

sesebe, participi si tu?
Daca se poate tine punctul de functionare al unui panou in jurul MPP cu ajutorul unei rezistente si PWM, dai si tu 2 lazi de bere?
Da sau ba? 🙂 

Link spre comentariu

Ma bag dar doar daca faci testul in conditiile impuse de mine cu masurarea puterii generate de panou comparativ cu prostia asta de schema si cu ceva corect proiectat si realizat.

Dupa cum am spus si mai sus va merge si asa dar puterea obtinuta va fi mult mai mica decit cu un controler MPPT adevarat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări