Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme automatizare pornire ventilatie folosind modul Temp+Umiditate si Timer


kotzo79

Postări Recomandate

Salutare tuturor!

Vreau sa impartasesc cu voi o problema pe care o intampin in legatura cu o automatizare si anume:

Cu modulele anumerate in titlu Temp+Umiditate si separat un modul Timer vreau sa comand bobina unui contactor trifazic care la randul lui alimenteaza un motor pentru ventilatia unei incaperi.

Modulele functioneaza fara probleme atat pe partea de comanda cat si pe partea de comutare intre module T+H si Timer, problema de care ma lovesc este urmatoarea:

Daca Timerul trimite comanda de ON catre contactor lucreaza fara probleme insa la comanda de OFF atunci apare un fenomen si anume se inchide pentru o fractiune de secunda displayul modulului de Temp + Umiditate si nu-mi explic de ce. Acelasi lucru il face uneori si cand este comutat pe lucru in mod T+H 

Ce am incercat: Sa alimentez separat din alta faza modulul T+H fara succes, am incercat sa izolez partea de relee uscate din modul T+H folosind comanda dintr-o sursa de 12V si releu intermediar, am folosit un releu timer de intarziere insa fara rezultate.

Probabil ca imi scapa ceva dar nu inteleg ce, aveti ceva idei?

Va multumesc anticipat si sarbatori binecuvantate sa aveti!

Fata panou.jpg

Schema.jpeg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • kotzo79

    2

  • cimitavita

    2

  • v67

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

de ce ai mai pus contactorul dacă curentul pentru motor trece prin contactele releelor de umiditate, temperatură şi timer?

Din ce e făcut acolo, nu poţi folosi în acelaşi timp şi senzorul de umiditate şi cel de temperatură.

Nu ai spus ce putere are motorul...

Firul de jos de la motor, trebuie legat chiar la nul. Firul de sus de la întrerupătorul contactorului trebuie legat la fază.

 

Schema.jpeg.309df3fe3bd1c3bc40a60c673f7b4425.thumb.jpeg.2f3f3a8b1a326ba392035b3b70f59fbb.jpeg

 

Link spre comentariu
Acum 14 minute, cimitavita a spus:

de ce ai mai pus contactorul dacă curentul pentru motor trece prin contactele releelor de umiditate, temperatură şi timer?

Din ce e făcut acolo, nu poţi folosi în acelaşi timp şi senzorul de umiditate şi cel de temperatură.

Nu ai spus ce putere are motorul...

Firul de jos de la motor, trebuie legat chiar la nul. Firul de sus de la întrerupătorul contactorului trebuie legat la fază.

 

Schema.jpeg.309df3fe3bd1c3bc40a60c673f7b4425.thumb.jpeg.2f3f3a8b1a326ba392035b3b70f59fbb.jpeg

 

Nu trebuie sa funcționeze în același timp temperatura și umiditatea, se face selectiv din comutator 1 temp sau umiditate. 

Într-adevăr în schema pusă este incorect legarea fazei prin contractele releelor, este doar o exemplificare nu așa este legată, după cum precizam am incercat chiar și cu releu de întârziere. 

Motorul are o putere undeva la 1,2Kw

Tot ce vreau este sa facă comanda de On /Off fără să mai apară aceea întrerupere pe modulul de temp-umidit.

Aceea întrerupere(dacă este o întrerupere și nu o inductanță sau mai știu eu ce) nu este sesizată de aparatul de măsură, și nu înțeleg de ce face când face comanda de Off

Mai precizez faptul că acel contractor trifazic nu este in aceiași cutie de comandă, este într-un tablou metalic cu protecțiile aferente alăturat tabloului de comandă.

Link spre comentariu

e simplu: la un motor de 1,2 kW paraziţii care apar pe contactele care îl comandă sunt foarte puternici, atât la cuplare cât şi la decuplare. Dar şi bobina contactorului face praziţi. Trebuie să deconectezi motorul şi să vezi exact dacă acea întrerupere apare şi la conectarea/deconectarea doar a bobinei contactorului, deoarece ai spus că i-ai pus nişte fire mai lungi.

 

Întreruperea care apare la modulul de temperatură şi umiditate e din cauză că acesta e mai prost deparazitat şi are implementată o funcţie numită watchdog mai proastă. Contorul program al microcontrolerului din modul poate sări aiurea la apariţia unor paraziţi şi de cele mai multe ori acesta se blochează într-o buclă sau în cel mai fericit caz, se resetează. Pentru a preveni blocarea microcontrolerului, acesta este prevăzut cu un contor numit watchdog care resetează microcontrolerul într-un anumit interval de timp care este programabil. Dacă intervalul de timp în care se face resetarea e mai mare, apare acea întrerupere vizibilă a afişajului. Şi mai contează foarte mult cum se implementează watchdog reset.

 

În primul rând trebuie împământare serioasă la motor şi la cutiile în care se află contactorul şi automatizarea cu fir de cupru cu diametrul de cel puţin 3 mm. Dacă modulele au bornă de împământare, se va pune împământare şi acolo. Toate contactele releelor care comută 220V trebuiesc deparazitate cu snubbere. Pentru că acestea nu sunt întotdeauna de ajuns, în paralel cu snubberele se vor pune şi varistoare sau diode transil dublu alternanţă. Varistoarele se vor alege cu 50V în plus faţă de tensiunea la care lucrează contactele releelor. Astfel, la 220V, se pun varistoare de 270V iar la 240V, varistoarele vor fi de 290V. Puterea varistoarelor sau a diodelor transil se va alege în funcţie de curentul care trece prin contactele respective. Ca snubber, se poate alege un condesator de 100-220nF/630Vcc sau 400Vca înseriat cu o rezistenţă de 10-47 ohmi.

 

Editat de cimitavita
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Circuitul de forta trebue sa treaca doar prin contactor cu regim Ac3 este dedicat actionarea motoarelor cu rotor in scurtcircuit.

 In circuitele de automatizari pentru a impedica distrugerea modulelor electronice  datorita virfurilor de temsiune provocate de ,,inductanta bobinelor"(releelor,contactoarelor) se folosesc circite supresoare(in cc dioda antiparalel cu bobina releului ln ca circuit rc)

Succes!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări