Dan D Postat Decembrie 21, 2024 Partajează Postat Decembrie 21, 2024 Salutare. Am cumparat, din pacate , o plita cu ceva vreme in urma si nu m-am documentat, ce-i drept. Puterea acesteia este de 7Kw(putere maxima). Nu o mai pot returna deoarece au trecut cele 30 de zile. Avem asa :Putere avizata 6kw; contor smart(tot la parter, casa scarii); siguranta generala contor casa scarii 25 A(vezi foto atasat) (dat cred ca a fost de 32, nu sunt sigur parter, eu lucuiesc la etajul 1); conductorul ce ajunge in apartament este de aluminiu de 6mmp. Blocul este construit in 1986, apartamentul fiind de 2 camere Circuite in apartament : 1.5 mm2 = 1 , circuit 2.5mm2 =1. Plita veche (Beko) era vitroceramica si avea 4 ochiuri, cu un cosum total de 7.2 ( fara limitare de putere) este legata prin singurul circuit de 2.5mmp pentru prize din apartament. Actuala configuratie este(dupa parerea mea) jalnica: Tablou apartament cu generala de 40(vezi foto atasat), un circuit de 2.5 pentru toate prizele cu o singura siguranta de 25A, care se 'sparge' intr-o doza(pe un astfel de circuit era legata plita veche). Asa au legat 'electricienii' la vremea respectiva. Celelalte 3 sigurante(o sa radeti) sunt asa: 1 pentru tot iluminatul din apartament, 1 pentru 4 spoturi de pe hol din apartament iar ultima tot pentru 4 spoturi ce credeti, tot pe hol(2 la intrarea in baie , 2 la intrarea in bucatarie). Ce doresc sa fac( nu eu, ci un electrician), eu doar va intreb daca este corect , safe, ce si cum am gandit: Tablou nou, de 18 module( pentru spatiu de lucru) ce va contine: 1 - RCCB 1P+N AC30 MA 40 sau 32 A pentru general; 2 - Releu de tensiune Digitop V-PRO 32A 9 curentul nominal in sarcina, A: 32 ,curentul maxim in sarcină, A: 40 ,tensiunea masurata: 50-400 V,frecvența rețelei, Hz: 45-65; 3 - 2 mcb-uri 1P+N 16A pentru circuitele de prize(2.5 mmp existent). Am scris 2 deoarece voi incerca sa vad daca se mai poate trage pe langa acel circuit de 2,5mmp inca unul pentru a 'sparge ' in prima doza de legatura si astfel sa cuplez circuitul dintr-o camera cu cel din bucatarie iar o camera sa ramana separata. 4 - 1 mcb 1P+N 20 A pentru AC( 12000 btu)( va fi tras circuit de 2,5mm2 separat, aparent prin pat cablu) 4 - 1 RCBO 1P+N 20A circuit dedicat masina de spalat si uscator(ambele cu motoare cu inverter pentru care se va trage un circuit separat aparaent pe pat cablu pana in baie cu prizele cu protectie pentru condens, etc.) 5 - 1 RCBO 1P+N C25 30mA-AC pentru plita ce urmeaza a fi instalata in locul celei vechi(cablu 3x4mmp, circuit separat, montaj aparent pat cablu ) 6 - 1 RCBO 1p+N C16 pentru cuptorul electric( cablu 2,5mm2, circuit separat, montaj aparent pat cablu ) 6 - 1 mcb-uri 1P+N pentru circuitul de lumina(existent) Toate sunt brand Schneider. Plita este brand Beko , electrica, pe inductie cu 3 arzatoare :https://www.beko.ro/fileuploader/download/download?d=1&file=custom%2Fupload%2FFile-1605801659.pdf . Nu are limitare de putere Arzator 1 - 2000/3000W; Arzator 2 - 1600/1800W; Arzator 3 - 2300/3600W Plita are instructiuni si pentru bifazic cat si pentru monofazic. ( vezi atasament). Plita are doar cablu ce contine 4 fire( sunt de 2,5mmp) Am cumparat pentru plita urmatorul cablu :MYYM / H05VV-F 3x4 mmp, cupru , cablu ce va fi pozat aparent deoarece NU VOI MODIFICA circuitele din apartament deoarece nu o pot face fara sa schimb tot. Lungimea acestuia va fi de maxim 12 m . Circuitele din apartament toate sunt de cupru, 2.5 mmp pentru prize, 1,5 mmp pentru iluminat(repet, existente). Plita nu o mai pot returna, a fost achizitionata prin vara. Nu se vor volosi( ca si pana in prezent) toate ochiurile la maxim, gatim ca orice oameni normali, nu in cantitate industriala. Am gatit ca si pana acum la 1-2 ochiuri maxim. Ce as putea modifica pentru a fi mai safe si, mai ales, care a r fi ordinea de instalare a acestor aparataje? Va intreba deoarece tocmai ce-am dat afara pe usa un 'electrician ' ce dorea sa instaleze primul aparat RBBO-ul si dupa Rccb, mb-urile s.a.m.d. Va multumesc pentru sfaturi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum