Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bobinarea unui transformator cu miez de ferita pentru SMPS

zvonacfirst

Postări Recomandate

@ionut120v mulțumesc pentru ofertă. Apelez la dvs în caz de nevoie. Acum am cu ce să mă joc, prin bunăvoința lui @flomar60.

Mulțumesc și pentru răspunsul detaliat.

Revenind la postarea mea, cu referire strict la half-bridge, pot să fac înfășurările așa cum am desenat? Este o problemă cu acele încrucișări ale sfârșiturilor înfășurărilor peste începuturile lor? Sau este mai bine să inversez sensul de înfășurare, caz în care primarul ar fi înfășurat într-un sens iar secundarul în sens invers? Pentru comoditate ar fi de preferat să păstrez același sens pentru toate înfășurările.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 53
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zvonacfirst

17

• nel65

7

• dumitrumy

7

• ionut120v

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cateva chestii din experienta proprie.

Trafurile astea cand te apuci sa le bobinezi, nu e nevoie sa incaleci secundarele intre doua jumatati de primar. Eu, la cate surse am facut nici nu mi-am mai batut capul cu asa ceva.

Bobinez primarul, izolez si apoi bobinez secundarele. Cuplajul ala magnetic e aproape la fel, fie ca bobinezi intercalat secundarele intre jumatati de primar, fie ca bobinezi separat. Asta masurat de mine cu L-metru.

Alta chestie, cand bobinezi, lasi capetele mai lungi in aer, si dupa ce termini de bobinat si izolat, tragi fiecare capat de infasurare la locul lui pe pinul respectiv de pe carcasa trafului si le fazezi cum ai nevoie. Eventual pui un scoci si notezi cu marker pe fiecare capat ce reprezinta ca sa nu le incurci la conectarea pe pinii trafului.

La sursa asta, de vrei sa o faci, probabil frecventa de functionare e pana in 50khz. Aici sa nu iti bati capu cu manunchiuri de multe fire in paralel ca e carcasa trafului cam mica. Bobineaza ca la sursele atx chinezesti cu fir de maximum 0,5mm grosime ca sa iti incapa. Eventual, daca incape, pui cate doua fire in paralel in secundaru de putere.

Link spre comentariu

Ok, trag concluzia că desenul empiric postat de mine nu este suficient de inteligibil pentru a fi luat în discuție. Altfel nu îmi dau seama de ce este evitat un răspuns clar, e corect sau nu e corect.

Altfel, ce înțeleg eu din postările dvs. Este important să respect punctele de fază marcate pe schemă și mai puțin important sensul înfășurărilor. Dar, pentru comoditate, prefer să înfășor în același sens, ca urmare este permisă trecerea sfârșitului înfășurării peste începutul ei pentru că nu afectează funcționarea transformatorul. O sa am grija ca acele "încălecări" să fie izolate mai atent.

Link spre comentariu
Acum 22 minute, zvonacfirst a spus:

Este important să respect punctele de fază marcate pe schemă și mai puțin important sensul înfășurărilor.

Este la fel de important si sensul .Pentru claritate (nu pentru comoditate) ,alegi un singur sens de infasurare pentru toate bobinele ,nu e critic dar trebuie  acelasi pentru toate.Mai departe incepi sa bobinezi din punctele marcate,nu conteaza ce semnifica,le poti numi cum vrei ,inceput sau sfarsit ,important e ca are aceeasi semnificatie pentru toate bobinele.

edit

fazarea a doua bobine inseamna sa le legi in serie ,sfarsitul de la una in serie cu inceputul de la alta.E cazul infasurarilor primare care se fac din doua infasurari separate si intre care se intercaleaza niste secundare.Evident ca la sfarsitul bobinarii ,infasurarile primare trebuie legate si fazate, cum am zis mai sus.Altfel campurile magnetice  ale acestora se anuleaza si iese un mare poc.

Editat de nel65
Link spre comentariu
Acum 34 minute, zvonacfirst a spus:

Ok, trag concluzia că desenul empiric postat de mine nu este suficient de inteligibil pentru a fi luat în discuție. Altfel nu îmi dau seama de ce este evitat un răspuns clar, e corect sau nu e corect.

Altfel, ce înțeleg eu din postările dvs. Este important să respect punctele de fază marcate pe schemă și mai puțin important sensul înfășurărilor. Dar, pentru comoditate, prefer să înfășor în același sens, ca urmare este permisă trecerea sfârșitului înfășurării peste începutul ei pentru că nu afectează funcționarea transformatorul. O sa am grija ca acele "încălecări" să fie izolate mai atent.

E normal si logic ca tu, cand incepi sa bobinezi, sa pleci dintr-o si gura parte cu toate capetele de sarma, cand dai sa bobinezi. La sfarsit conteaza fazarile cum le faci si doar la acele infasurari unde faci tensiuni simetrice.

Ti-ar fi bun sa ai si un L-metru pentru verificarea fazarii infasurarilor.

Link spre comentariu

Nu toate inceputurile pot fi pe aceeasi parte,de regula partea din primar e pe o parte a  carcasei si partea de secundare pe cealalta.Asta nu are nicio importanta ,important e sa se invarta "mosorul" in acelasi sens pentru toate bobinajele si sa se respecte inceputurile bobinajelor.Nu conteaza ca "duci" bobinarea pe carcasa de la stanga la dreapta sau invers,carcasa de bobinat trebuie sa se invarta mereu in acelasi sens,pentru toate bobinele.

Acum 30 minute, maxente a spus:

Ti-ar fi bun sa ai si un L-metru pentru verificarea fazarii infasurarilor.

Link spre comentariu

Doar citeva observatii:

Pastreaza sensul de bobinaler cum spun si colegii.

Pt o frecventa sa de mica nu are rost sa te complici cu fir litat.

Integratul ales nu este potrivit pt ceea ce vreu tu sa faci. Este un integrat dedicat unui anumit mod de functionare si mai mult te va incurca decit sa te ajute. Era bine daca alegeai un integrat care sa nu fie conceput pt o anumita functionare ci sa fie unul de uz general.

Pt @nel65 daca firele nu sint izolate intre ele nu se mai obtin avantajele bobinarii cu fir litat adica reducerea efectului pelicular. La frecvente mici de 80....120Khz nu se simte asa de mult dar daca vorbim de comutatie la 450Khz sau chiar 2Mhz efectul este foarte pregnant si sigur il vei observa. 

Link spre comentariu

Fazajul intre primar si secundare nu conteaza, adica poti inversa bornele primarului, va functiona la fel.

Pentru cele doua secundare conteaza, trebuie in serie nu in antiserie, in antiserie nu scoate tensiune.

Personal secundarele le bobinez o data cu conductor sau manunchi dublu astfel au acelasi sens.

Folosesc  trei pini, pun inceputurile la doi pini alaturati bobinez apoi masor cu ohmetrul sa leg sfarsitul primei bobine la inceputul celei de-a doua la pinul din mijloc, iar sfarsitul celei de-a doua la al pinul 3, daca nu masor exista posibilitatea de a lega bobina a doua in scurt la pinul din mijloc, dupa ce e gata mai masor sa am continuitate intre cei trei pini, altfel bobina 1 este legata intre pinul 1 si 3 iar bobina 2 in scurt la pinul din mijloc.

Foto exemplu cu doua conductoare colorate varianta 1 e corect,DSCN3150.jpgDSCN3151.jpgDSCN3152.jpg varianta 2 una e in scurt

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

SSB, raman la parerea mea,fiecare fir are propria suprafata de la care incepe sa se manifeste efectul pelicular spre centrul lui.Faptul ca respectivul fir se atinge  cu altul eu nu vad sa aiba vreun efect.

edit

ca argument ,

1.bobinez cu platbanda de Cu 0.1mm grosime si de 30 mm latime (am asa ceva) =>obtin niste rezultate 

2.aceeasi platbanda ,o tai cu o foarfeca pe lungime ,in 30 fasii de 1 mm latime, si bobinez cu ele simultan cu toate ,lipite unul de altul ,intr-un singur rand (sa zicem ,nu conteaza)=>obtin alte rezultate?Eu nu cred,oricum contactul dintre firele astea de 1 mm latime e mult mai prost decat cand erau lipite la nivel de atom ,sub forma de platbanda de 30 mm latime.

Ba as fi tentat sa cred ca efectul e chiar si mai bun prin taiere ,fiindca apare o suprafata suplimentara si pe liniile de taiere ,de 0.1mm astfel ca suprafata fiecariei fasii e marita

Editat de nel65
Link spre comentariu
Acum 26 minute, sesebe a spus:

Pt @nel65 daca firele nu sint izolate intre ele nu se mai obtin avantajele bobinarii cu fir litat adica reducerea efectului pelicular. La frecvente mici de 80....120Khz nu se simte asa de mult dar daca vorbim de comutatie la 450Khz sau chiar 2Mhz efectul este foarte pregnant si sigur il vei observa. 

La putere mare conteaza chiar si la 50 KHz, 2-3 kw facem doar cu litz wire sau hibrid litz wire cu platbanda, conductoare neizolate nu presupune pierderea avantajului in totalitate deoarece rezistentele de contact intre fire sunt marisoare, (bine, nu facem asa decat daca nu avem de ales la o constructie provizorie).

La transformatore efectul pelicular e mai complex deorece curentul este impins sprea fata conductorului care priveste la exteriorul bobinajului, cel mai bine iese cu platbanda la mijloc intre doua straturi de litz wire.

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

Incerc sa simulez bobinarea exemplificand in desenul de mai jos in care toate infasurarile sunt bobinate in acelasi sens:

0aFS4dh.jpeg

In stanga este amprenta de pe silkscreen a trafului la care am numerotat pinii rezervand pinii de la 1 la 6 pentru primar si pinii de la 7 la 12 pentru secundar si am marcat cu punct inceputurile infasurarilor.

Primarul:

Intorc carcasa in asa fel incat pinii sa imi vina in palma stanga, iar pentru infasurare rotesc carcasa inspre in sus (firul va veni inspre in jos). Inceputul infasurarii va fi la pinul 3 iar sfarsitul la pinul 4. Sagetile mici galbene vor sa sugereze directia de infasurare pentru fiecare spira.

Secundarul (doua infasurari):

Tot cu pinii inspre palma stanga, incep prima infasurare de la pinul 12, in acelasi sens cu primarul, si termin la pinul 10. A doua infasurare o incep la pinul 9 si o termin la pinul 7 pastrand sensul. 

Acum, sperand sa fie mai clar ce intreb (pentru ca am senzatia ca nu am pus corect intrebarile), astept feedback-ul dvs.

Intrebarea mea anterioara se referea la urmatoarea ipoteza: Pentru a evita incalecarile acelea intre inceputul si sfarsitul infasurarilor secundare, este important sa pastrez acelasi sens in secundar cu cel din primar, sau pot bobina primarul intr-un sens si secundarul in altul? Bineinteles ca ambele infasurari din secundar vor avea acelasi sens.

Link spre comentariu
Acum 32 minute, ionut120v a spus:

Fazajul intre primar si secundare nu conteaza, adica poti inversa bornele primarului, va functiona la fel.

Pentru cele doua secundare conteaza, trebuie in serie nu in antiserie, in antiserie nu scoate tensiune.

Acum 6 minute, zvonacfirst a spus:

este important sa pastrez acelasi sens in secundar cu cel din primar, sau pot bobina primarul intr-un sens si secundarul in altul?

Link spre comentariu
Acum 13 minute, zvonacfirst a spus:

Incerc sa simulez bobinarea exemplificand in desenul de mai jos in care toate infasurarile sunt bobinate in acelasi sens:

0aFS4dh.jpeg

Bineinteles ca ambele infasurari din secundar vor avea acelasi sens.

Doar aia conteaza primarul e la discretia dumneavoastra.

Numind l2 si l3 cele doua secundare,  inceputul lui l2 se leaga la pinii 7si8, sfarsitul lui l2 si inceputul lui l3 la pinii 9si 10,  sfarsitul lui l3 la pinii 11 si 12, daca le bobinati incepand la pinul 7 spre pinul 6 capetele nu se vor incrucisa.

Editat de ionut120v
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări