Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Bobinarea unui transformator cu miez de ferita pentru SMPS

zvonacfirst

Postări Recomandate

Va salut.

M-am decis sa incerc sa bobinez un transformator pentru o sursa in comutatie pe care as dori sa incerc sa o construiesc in viitor. 

Ca urmare am defrisat o sursa de PC in care am gasit un transformator EI-33. Am gasit pe net ca, pentru demontarea facila, transformatorul trebuie fiert in clocot un timp. Ca sa fiu sigur de reusita l-am fiert cca o ora si inca cca 30 de minute ulterior deoarece am intampinat greutati la demontare, traful fiind foarte bine lipit cu lac. Rezultatul a fost ca am spart E-ul.

Intrebare: pot sa mai utilizez acel miez? Ar merge lipit cu superglue? Problema este ca nu am alt transformator sa incerc sa-l demontez fara incidente.

VGSE1rT.jpeg

Un amic mi-a dat un miez mai mare dar care este spart in trei bucati si mi-a zis sa il folosesc asa cum este strangandu-l bine cu banda adeziva galbena sau sa il lipesc cu o pelicula foarte fina de superglue.

bgEs2an.jpeg

Ce ma invatati sa fac? Alt traf nu am de unde sa iau, deci solutia asta nu imi este la indemana.

Sursa pe care am decis sa o construiesc este cu IR2161, half bridge, 2x35V si 250W.

Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zvonacfirst

6

• cirip

4

• flomar60

2

• dumitrumy

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Multumesc @flomar60. Generos ca intotdeauna. Am sa va contactez in privat. 

Totusi as dori si un sfat pentru "rezolvarea" problemei mele. Este valabila fixarea cu banda sau si lipirea? Va suferi functionarea sursei din cauza miezului spart?

Link spre comentariu

Personal nu am idee dacă se păstrează performanțele in cazul lipirii... în astfel de situații eu am înlocuit traful...

Link spre comentariu

Va salut @zvonacfirst,

In trecut eu am lipit miezurile de ferita sparte cu rasina epoxi, din aceea cu doua componente. Nu am sesizat diferente majore in functionare. La masuratoare apare o usoara scadere a inductantei.

De fapt, un miez spart si lipit este ca un miez cu intrefier. Efectul intrefierului este ca scade AL-ul (inductanta specifica, nH/sp^2), dar creste rezistenta la saturatie a miezului. Daca miezul are intrefier de 0.1 - 1mm "de la mama lui", intrefierul creat in lipitura va avea efect neglijabil in circuitul magnetic, daca partile lipite sunt bine apropiate, de exemplu prin strangere in timpul lipirii.

Spor!

Editat de cirip
Link spre comentariu

Mulțumesc @cirip

Am lipit acele miezuri folosind puțin superglue și presându-le bine pentru a obtine o apropiere cât mai bună. Dacă vor fi probleme, îmi va fi ușor să înlocuiesc miezul utilizând aceleași înfășurări.

O altă întrebare:

Cum se face cositorirea  firelor emailate de pinii trafului? Emailul nu încurcă lipirea?

Link spre comentariu
Acum 10 minute, zvonacfirst a spus:

O altă întrebare:

Cum se face cositorirea  firelor emailate de pinii trafului? Emailul nu încurcă lipirea?

firele emailate se lipesc cel mai bine cu o aspirina , se tine conductorul pe pastila si se incalzeste cu letconul, atentie la fum sa nu-l inhalati

Link spre comentariu
Acum 15 ore, zvonacfirst a spus:

Va salut @zvonacfirst,

Eu am alta abordare. Infasor firul emailat de 2-3 ori in jurul pinului pentru rigidizare si las 3-5cm de fir. Curat emailul pe o zona de cativa mm de capat prin zgariere, smirgheluire sau cu aspirina si cositoresc firul de cupru. Montez traful cu pinii in gaurile din cablaj (daca exista cablaj) si lipesc firele undeva pe traseul de cupru care duce la pin, la o oarecare distanta de gaura pentru pin. Nu cositoresc pinii pe cablaj. Cel putin in faza de prototip/ajustare, daca este necesara scoaterea trafului si refacerea bobinajului, nu maltratez cablajul. Odata dezlipite firele, transformatorul iese usor din cablaj.

In general montajele mele de hobi nu sunt supuse vibratiilor si prin urmare lipsa cositoririi trafului nu pune probleme. Daca chiar se simte nevoie, lipesc numai 2 pini pe diagonala si asta asigura suficienta rigiditate a trafului pe cablaj.

Aveti mai jos o imagine ilustrativa.

fire_trafo_1.thumb.jpg.6757ff9d1f8593e614ced53f205003f8.jpg

Am folosit metoda atat la transformatoare mari de sursa in comutatie, cat si la transformatoare mici (patratei) de frecventa intermediara.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Mulțumesc @cirip. La fir mai gros nu îmi fac probleme, merge răzuirea. Dar la litz? Să zicem 0.3mm x 5 fire. Sau știți bine că pot fi mai multe fire. La asta mă refeream de fapt,  doar că nu am fost suficient de explicit.

Să înțeleg că aspirina este singura salvare.

Metoda cu firele lipite pe cablaj este super.

Link spre comentariu

Pentru litz, intr-adevar, aspirina e de baza. Dar nu bayer sau alte minuni. Aia romaneasca neaosa 😉 Atentie sa nu inspirati fumul, cum au spus si colegii mai sus. E inecacios rau.

Am intalnit si litz a carui acoperire se desprinde la caldura. E suficient sa puneti litz-ul pe o bucata de sacaz si sa aplicati varful incins al letconului. Acoperirea nu e din email traditional, ci un fel de plastic.

Mi se pare ca litz-ul a carui izolatie se degradeaza la caldura are o nuanta rosiatica sub invelisul textil care tine firele impreuna. Nu sunt sigur ...

Link spre comentariu

Dacă ai un pistol de lipit cu un sistem prindere a ansei foarte bună cu șuruburi de 4 mm, faci o ansă un pic mai scurtă iar temperatura acesteia la vârf va depăși 400°C. Sau poți folosi un letcon dat la 450°C. Pe o bucățică de cablaj pe care se află și fludor, pui ceva mai mult sacâz și e suficient pentru a trece firul lițat de câteva ori între ansă și cablaj pentru ca emailul să fie curățat. Folosesc metoda asta chiar și la fire de 1 mm grosime. Iese ceva fum de la sacâz așa că e bine să stai lângă un geam sau afară.

Cu aspirină merge la temperatură mai mică dar din cauza fumului foarte înecăcios care iese, nu poți face asta în casă. Și în plus, e posibil să-ți distrugi vârful letconului dacă faci asta cu stația de lipit.

Link spre comentariu

Stiu ca am pus un bidon de 5l cu trafo ATX la anunturi. Am cautat la vanzari si nu este, deci au fost la donatii. Nimeni din BUC nu a fost interesat, au ajuns la tomberon reciclabile. 

Link spre comentariu

Păcate ele, @dumitrumy. În mod sigur nu am văzut anunțul. Știu bidonul acela, l-am văzut acum vreo doi ani când am fost la dvs pentru a cumpăra ceva. 

Acum 5 ore, cirip a spus:

Am intalnit si litz a carui acoperire se desprinde la caldura.

Este vorba despre litz făcut de mine, nu este cumpărat ca atare. 

Și, dacă tot vorbim de litz, poate fi răsucit sau nu. Cum este mai bine?

Link spre comentariu
Acum 15 ore, zvonacfirst a spus:

dacă tot vorbim de litz, poate fi răsucit sau nu. Cum este mai bine?

Nu cred ca sunt diferente notabile, mai ales in conditii de hobi.

• Litz "de fabrica" este infasurat cu matase sau alt material textil foarte subtire, care tine firele impreuna. Rasucirea nu este necesara in acest caz.
  • Litz facut "in baie pe pian" e bine sa fie putin rasucit ca sa tina firele individuale impreuna.
  • Probabil ca stiti, dar mentionez ca important la litz este ca firele sa fie izolate individual. Adica sirma litata cu firele individuale neizolate nu beneficiaza de avantajul pierderilor mai reduse de la litz.

Pe de alta parte, ceea ce cred ca reprezinta dificultatea tipica in cazul transformatoarelor bobinate acasa este realizarea unui cuplaj strans intre infasurari. Cuplajul insuficient duce la cresterea inductantei de scapari si aparitia spike-urilor de tensiune care se atenueaza cu snubber. Dar asta inseamna pierderi, care pot fi mai mari decat cele prin efect pelicular, care se reduc prin folosirea litz-ului.

De curiozitate, ptr. ce putere si tensiuni de intrare/iesire va ganditi sa realizati sursa? Direct de la priza sau de la tensiune mai joasa?

Editat de cirip
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări