Blacksmith Postat Decembrie 19, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2024 Ok, ia vezi : https://datasheets.raspberrypi.com/rp2040/rp2040-datasheet.pdf Si atunci, daca eu am limitat curentul la 1.5mA prin rezistenta aia de 2.2k, si condul se descarca prin acele diode, inseamna ca nu are cum sa le strice, nu ? Mi-a calculat AI-ul energia la 45uJ. Dar eu nu inteleg ceva... Acele diode sint pentru ESD. ESD-ul poate sa aiba tensiune de mii de volti. Si atunci, nu se genereaza curent mai mare decat cei 1.5mA pe care ii suporta diodele ? Link spre comentariu
mihaiaurul Postat Decembrie 19, 2024 Partajează Postat Decembrie 19, 2024 12 minutes ago, Blacksmith said: Acele diode sint pentru ESD. Cine a spus asta ? Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 19, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2024 (editat) Inginerii de pe forumul lui Raspberry Pi. Adica oamenii din echipa lor... https://forums.raspberrypi.com/viewtopic.php?t=303166 Editat Decembrie 19, 2024 de Blacksmith Link spre comentariu
mihaiaurul Postat Decembrie 19, 2024 Partajează Postat Decembrie 19, 2024 5 minutes ago, Blacksmith said: Inginerii de pe forumul lui Raspberry Pi. Adica oamenii din echipa lor... Tu ai spus "Aceste diode sint pentru ESD". Exprimarea corectă este "Aceste diode sunt și pentru ESD". Ok ? Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 19, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2024 ESD inseamna pentru conductie tranzitorie de foarte scurta durata, dar nu si pentru regim continuu. Cred ca este vorba mai mult de energia pe care o descarca, decat de valoarea curentului. Probabil, limita de 1.5mA, de care zicea @sesebe este pentru regim continuu, dar pentru spike-uri ESD scurte poate sustine si mai mult curent. Nustiu ce sa zic... Link spre comentariu
Vasile5 Postat Decembrie 19, 2024 Partajează Postat Decembrie 19, 2024 17 minutes ago, Blacksmith said: Dar eu nu inteleg ceva... Acele diode sint pentru ESD. ESD-ul poate sa aiba tensiune de mii de volti. Si atunci, nu se genereaza curent mai mare decat cei 1.5mA pe care ii suporta diodele ? ESD-ul are mii de volți dar generează un curent de foarte-foarte scurtă durată, doar o clipă. Diodele pot conduce curenți mari pe perioade foarte scurte. Fiind vorba de o perioadă foarte scurtă, curentul nominal poate fi depășit fără probleme. Vezi aici: https://electronics.stackexchange.com/questions/343979/esd-protection-diode-circuit-confusion 1 Link spre comentariu
mihaiaurul Postat Decembrie 19, 2024 Partajează Postat Decembrie 19, 2024 (editat) 19 minutes ago, Blacksmith said: ESD inseamna pentru conductie tranzitorie de foarte scurta durata, dar nu si pentru regim continuu. Daca am timp, am sa alimentez in weekend un PI pico (cred că am unul) printr-un pin sa vad daca se arde dioda către Vdd. Dar poate nici nu se alimenteaza. Vedem. La uC-uri gen Atmel sau PIC merge sigur. Editat Decembrie 19, 2024 de mihaiaurul Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 19, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2024 (editat) Mersi pentru test ! Vei ramane in istoria forumului... Editat Decembrie 19, 2024 de Blacksmith Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 19, 2024 Partajează Postat Decembrie 19, 2024 Defectarile generate de curent prea mare sint in general termice, adica undeva locar ceva depaseste temperatura maxima pe care o poate sustine fara defet. De asta mai corect, si uneori apare asa, este sa specifici energia maxima la care rezista nu neaparat curentul. Link spre comentariu
cimitavita Postat Decembrie 19, 2024 Partajează Postat Decembrie 19, 2024 (editat) 1 oră în urmă, mihaiaurul a spus: Daca am timp, am sa alimentez in weekend un PI pico (cred că am unul) printr-un pin sa vad daca se arde dioda către Vdd. Cu cât uC e mai avansat, cu atât diodele ESD de la intrări se distrug la curenți mai mici. Așa că o să arzi un uC degeaba dacă consumul lui depășește curentul la care rezistă acea diodă. Diodele alea in realitate nu sunt ESD dar se numesc așa pentru că asigură protecția uC la transport, manipulare și montare pe cablaj/soclu. Adică să descarce sarcini foarte mici cum ar fi sarcina unui pin sau traseu de cablaj. Nu sunt făcute să suporte sarcini mari iar prin DS se dă la ce curent rezistă. Intrarea se distruge instant dacă descarci pe ea un condensator de câțiva nanofarazi încărcat la 50V-100V. Dacă ai un pin pe care pot apărea tensiuni după decuplarea alimentării, asiguri pinul respectiv cu o diodă externă 1N4148. Sau se poate folosi o altă diodă de putere mai mare dar foarte, foarte rapidă. Apoi mai este butonul care ai spus că îți dădea comenzi false. Cât de lung era firul de la buton? Era pus față de masă (corect) sau față de alimentare (greșit)? Am pus fire de 10 cm cu push button la uC care comandau sarcini de 220V/25A și au mers non stop ani de zile fără să apară nici o comandă falsă. Dar la relee apăreau uneori probleme așa că am fost nevoit să folosesc optotriace de 50A. La butoanele care au contactele foarte apropiate cum sunt acele push button negre, micuțe, pot apărea în interior straturi de oxizi (chiar dacă la interior discul care face contactul e aurit) care se îngroașă în timp și poate apărea o rezistență internă parazită. Problema e că acea rezistență care apare nu e constantă și uneori depinde chiar și de poziția în care ții butonul. Am găsit asta la calculatoare (butonul de power sau reset), televizoare (volumul și dădea de unul singur la maxim sau la minim) și altele. Dacă vrei ceva care să meargă veșnic, sunt push butoane mari, închise ermetic la care distanța dintre contacte e de 5 mm. La alea e imposibil să apară un strat de oxid atât de gros. Editat Decembrie 19, 2024 de cimitavita Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 19, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2024 Acum 2 ore, cimitavita a spus: Cât de lung era firul de la buton? Era pus față de masă (corect) sau față de alimentare (greșit)? Cred ca firele de la buton sint in jur de 15-20 cm. Schema de conectare este exact ca in prima postare. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 19, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 19, 2024 (editat) Acum 2 ore, cimitavita a spus: Intrarea se distruge instant dacă descarci pe ea un condensator de câțiva nanofarazi încărcat la 50V-100V. Dar cum am facut eu aici e ok ? E testat deja, si nu s-a ars nimic, dar voiam sa cunosc daca si in teorie corespunde... sau, doar am avut noroc... Editat Decembrie 19, 2024 de Blacksmith Link spre comentariu
cimitavita Postat Decembrie 20, 2024 Partajează Postat Decembrie 20, 2024 (editat) R1 - are în jur de 10K dar nu se mai pune dacă uC nu are pull-up intern între 5K și 15K C1 - poate lipsi daca firele de la buton sunt mai scurte de 10cm iar uC nu comandă relee pentru 220V sau motoare. De obicei C1 se pune până în 10nF. Se poate pune mai mare dar nu e bine să depășească 100nF D1 - se pune numai pentru C1 mai mare de 50nF Firele de legătură dintre buton și montaj se pun cât mai scurte dacă în montaj există emițătoare până în 400MHz, relee care comandă tenisuni de 220V sau motoare. E de preferat să nu se mai folosească fire dacă în apropiere sunt emițătoare Wi-Fi sau emițătoare de telefonie mobilă. Acestea din urmă pot induce o tensiune care poate aprinde un led pe un fir dacă acesta face o buclă cu diametrul de 1 cm în apropierea antenei. key.tif Editat Decembrie 20, 2024 de cimitavita Link spre comentariu
mihaiaurul Postat Decembrie 20, 2024 Partajează Postat Decembrie 20, 2024 (editat) 15 hours ago, Blacksmith said: Mersi pentru test ! Minune ! Alimentare Rpi Pico prin GND si GPIO 28. (cu 4V ca sa deschid dioda dinspre +. am presupus ca este de 0.7v) Dar merge doar pe pinii care sunt si ADC, in acest caz ADC2. Banuiesc ca la pini doar digitali, diodele de protectie nu sunt ce par a fi ... https://streamable.com/qltdlf Editat Decembrie 20, 2024 de mihaiaurul Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 20, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 20, 2024 Vezi ca pinii analogici sint diferiti... Uite ce zice in datasheet... Cica ar avea diode suplimentare... Desi nu inteleg daca pe placa sau interne. Au incercat si pe pini normali si nu a mers ? Sau ce zici acolo... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum