Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Patura electrica


Marele Savant

Postări Recomandate

Buna seara,

 

  pentru a-mi lamuri si eu o chestie, am rugamintea sa-mi spuna si mie cineva, ce element de incalzire foloseste o patura electrica? nu pare a fi o rezistenta pura, de fapt si alimentarea  poate fi facuta doar intro singura pozitie! masurat cu un ohmetru digital care nu avea functia de dioda, intr-un sens indica sute de ohmi, in celalalt infinit! Voi merge miine cu un aparat de-al meu sa vad m,ai exact. Patura functioneaza, dar m-a facut curios sa stiu ce element de incalzire foloseste! Alimentarea se face printr-un regulator clasic, cu tiristor, fara izolare galvanica, dispozitivul este din clasa a doua, deci fara conexiune la pamint!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 4
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Marele Savant

    3

  • validae

    1

  • cimitavita

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Unde ați măsurat-o, la bornele ștecherului, sau cu regulatorul scos ? În principiu se folosește un fir subțire de nichelină, înfășurat peste sfoară termorezistentă.Ca măsură de protecție la supraîncălzire, se folosesc mai multe siguranțe bimetalice, montate în diverse locuri și înseriate.

Link spre comentariu

se folosesc două tipuri de rezustențe electrice. Tipul mai vechi era un fir de nichelină subțire care este răsucit (asemeni uui arc) în jurul unei ”sfori” de fibră de sticlă sau silicon de 2 - 3 mm grosime. Totul e învelit în cauciuc siliconic. Mai nou, în interiorul acelei ”sfori” de fibră de sticlă au mai adăugat un fir de nichelină mai gros, izolat cu cauciuc siliconic pentru întoarcerea curentului elecric. La păturile electrice vechi, capetele rezistenței erau capsate cu firele de alimentare și apoi turnate în plastic dar la păturile electrice mai noi, materialul folosit de ei se lipește ușor cu fludor așa că nu e nichelină curată.

Nu se folosește nici un fel de protecție pentru supraîncălzire. Dacă nu se poate răci, firul continuă să se încălzească până topește cauciucul siliconic. Am văzut și pături mai micuțe care au luat foc. Ideea lui validae cu siguranța termică e bună iar firul central ar putea fi folosit ca siguranță termică, dar cu pistolul de lipit nu am reușit să-l topesc. Și chiar dacă s-ar topi, fiind băgat în acel tub de silicon, metalul topit nu ar avea unde să se scurgă și nu ar putea întrerupe circuitul.

 

Recent, am văzut niște veste electrice care sunt făcute cu cel de-al doilea tip de rezistență și care la la mufa de pe vestă vin ambele capete ale aceluiași fir. La unul din capete firul central și cel al rezistenței duc la bornele de alimentare iar la celălalt capăt, între firul central și cel al rezistenței au pus o diodă 1N4007.

 

La mine, din cauza umezelii regulatorul a făcut poc și l-am înlocuit cu o punte și un regulator normal pentru becuri elecrice cu incandescență. Regulatorul e cu triac. A trebuit să pun puntea pentru că nu am vrut să scot dioda din mufa păturii iar regulatorul nu ar fi mers doar pe o singură alternanță a rețelei. Mai pe la vară, o să-i fac un regulator micuț cu un uC care să controleze tensiunea în fază în funcție de temperatura păturii.

 

 

Editat de cimitavita
Link spre comentariu

Deci dioda este in serie cu rezistenta? asta ar explica idicatia dubioasa a multimetrului, dar care ar putea fi rostul acelei diode?

Link spre comentariu
Acum 28 minute, validae a spus:

Unde ați măsurat-o, la bornele ștecherului, sau cu regulatorul scos ?

  Bineinteles ca nu la bornele stecherului, asa impresie proasta v-am lasat? la bornele paturii respective, care se conecteaza la regulator printr-un conector, deci se poate separa complet de acesta! 

treaba a pornit de la faptul ca posesorul acesteia simtea surentul electric daca statea atingea usoror patura! la un contact ferm, strinsa in mina disparea senzatia respectiva. daca statea acoperit cu patura si atingea caloriferul, se curenta binisor. Totusi curentul era insuficient ca sa declanseze siguranta diferentiala!

 mie mi se pare dubios sa lasi pe piata aceste obiecte care nu au separare galvanica! am vazut documentatia unei produsa de o firma germana binecunoscuta si nu are nici un fel de notatii din care sa rezulte ca a fost testat, verificata, certificata de un organism acreditat din RO sau din EU. Deci cel mai probabil nici nu detine asemenea certificari!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări