Ovidanie Postat Decembrie 12, 2024 Partajează Postat Decembrie 12, 2024 (editat) La 17.11.2023 la 19:22, yo9hrb a spus: ... Daca vreodata aveti nevoie de un proiect de vase sub presiune, reactoare, rafinarii si alte sisteme de conducte, doar intrebati . Dacă tot ai pomenit de rafinării, știi cumva cum se poate face o coloană de distilare în regim de amator?? Că nu prea reușesc să scot metilicul din țuica distilată la cazan. Edit: Nu glumesc, să știi. Editat Decembrie 12, 2024 de Ovidanie Link spre comentariu
George Postat Decembrie 12, 2024 Partajează Postat Decembrie 12, 2024 Păi metilicul face parte din frunce (frunte) pe langa alte substante...... Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 13, 2024 Partajează Postat Decembrie 13, 2024 Alcoolul etilic are punctul de fierbere de 78.23°C iar alcoolul metilic are are punctul de fierbere de 64.7°C. Ca sa realizezi separarea lor incalzesti, cit mai uniform - fara zone mai fierbinti, amestecul celor doua tipuri de alcool la o temperatura mai mare de 64.7°C si mai mica de 78.23°C. Daca temperatura este intre aceste doua limite vaporii vor fi formati preponderent din alcool metilic. Apoi daca spirala de racire are o temperatura mai mare de 64.7°C dar mai mica de 78.23°C pe ea se va condensa doar alcoolul etilic iar cel metilic va ramine sub forma de vapori. Poti face separarea direct din prima distilare mentinind spirala de racire intre cele doua limite de temperatura si astfel in urma distilarii va rezulta doar alcoolul etilic iar cel metilic se va pierde in atmosfera. Temperaturile sint valabile doar daca sistemul nu este presurizat si lucreaza la presiunea atmosferica normala. Link spre comentariu
icar Postat Decembrie 13, 2024 Partajează Postat Decembrie 13, 2024 Din ce stiu eu de la fizica, partea de termodinamica, cand ai doua lichide amestecate, ce se evapora la temperaturi diferite si incalzesti amestecul, temparatura lichidului va ramana la prima temperatura de evaporare, cea mai mica, pana acea componenta se evapora, apoi temperatura incepe sa creasca pana la a doua temperatura de evaporare si ramane asa pana se evapora si acea componenta. Adica, temperatura nu se va ridica peste 64,7 grade Celsius pana cand nu se evapora alcoolul metilic. Cei ce fac tuica stiu asta si prima parate evaporata o arunca. Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 13, 2024 Partajează Postat Decembrie 13, 2024 (editat) De acord dar asta doar daca mentii o temperatura uniforma dar in realitate in zone de contact cu sursa de incalzire amestecul incepe sa fiarba (cel cu temperatura de fierbere mai mica) si se obtine o temperatura mai mare decit cea de fierbere a lichidului ce fierbe (creste local si presiunea ceea ce modifica si temperatura de fierbere). Apoi se obtine o zona saraca in alcoolul ce fierbe mai repede si aici temperatura lichidului va creste apropiindu-se de temperatura de fierbere a celuilalt alcool. Daca ar fi perfect valabil ceea ce spui atunci pina borhotul nu evapora tot metilicul temperatura nu ar trebui sa cresca peste 65°C si ar trebui sa fie foarte putin etilic in vapori dar defapt se evapora un amestec al celor doi alcooli si a apei, plus alte substante (arome). Editat Decembrie 13, 2024 de sesebe Link spre comentariu
norad Postat Decembrie 13, 2024 Partajează Postat Decembrie 13, 2024 Uite aici o coloana de distilare simpla. Coloana se umple cu bureti din inox pentru spalat vase. In felul asta vom avea un numar de talere si clopote echivalente destul de ridicat. Cred ca ar trebui un topic separat. 1 Link spre comentariu
yo9hrb Postat Decembrie 13, 2024 Partajează Postat Decembrie 13, 2024 Bunicul meu facea asa : - Pornea cazanul cu un foc deasul de mic - Incepea sa curga. Ala era metilicul, il colecta ca era bun de frectii (probabil) - Dupa metilic inceta curgerea putin - Cand pornea din nou curgerea, de data asta era tuica. Fara metilic. - Apoi puteai face focul mai puternic, cat sa nu iasa abur la teava. Link spre comentariu
mbj57 Postat Decembrie 13, 2024 Partajează Postat Decembrie 13, 2024 Va puteti inspira putin de la vecinii bautori de votca. https://www.umeltsi.ru/prisposoblenia/2485-samogonnyy-apparat.html, sau https://forumsamogon.ru/suhoparnik-dla-samogonnogo-apparata-svoimi-rukami-video-instrukcia-s-certezami-kak-sdelat-deflegmator/ Link spre comentariu
mbj57 Postat Decembrie 13, 2024 Partajează Postat Decembrie 13, 2024 Si altele: https://ro.pinterest.com/pin/291185932169517712/, https://ro.pinterest.com/pin/476185360571522121/ si o votca mai speciala de casa: https://www.instructables.com/Potato-Vodka/ Link spre comentariu
vghesm Postat Decembrie 18, 2024 Partajează Postat Decembrie 18, 2024 Bună ziua colegi. Nu vreau să fiu off-topic, nu sunt specialist în domeniu, doar din cele citite, dețin câteva informații. Din ce știu eu, cele două tipuri de alcool, împreună cu apa, formează un amestec azeotrop, adică nu se pot separa și purifica 100%! Tot așa știu că este indicat ca alambicul sau coloana de distilare să fie din cupru pur, sau să fie introduse bucăți de cupru, care reacționează cu alcoolul metilic și-l neutralizează în oarecare măsură. Dar, repet, nu sunt specialist! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum