Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Coloană de distilare


Ovidanie

Postări Recomandate

La 17.11.2023 la 19:22, yo9hrb a spus:

 

... Daca vreodata aveti nevoie de un proiect de vase sub presiune, reactoare, rafinarii si alte sisteme de conducte, doar intrebati :) 

 

 Dacă tot ai pomenit de rafinării, știi cumva cum se poate face o coloană de distilare în regim de amator?? Că nu prea reușesc să scot metilicul din țuica distilată la cazan.

 

Edit: Nu glumesc, să știi.

Editat de Ovidanie
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • sesebe

    2

  • mbj57

    2

  • Ovidanie

    1

  • George

    1

Top autori în acest subiect

Alcoolul etilic are punctul de fierbere de 78.23°C iar alcoolul metilic are are punctul de fierbere de 64.7°C.

Ca sa realizezi separarea lor incalzesti, cit mai uniform - fara zone mai fierbinti, amestecul celor doua tipuri de alcool la o temperatura mai mare de 64.7°C si mai mica de 78.23°C. Daca temperatura este intre aceste doua limite vaporii vor fi formati preponderent din alcool metilic. Apoi daca spirala de racire are o temperatura mai mare de 64.7°C dar mai mica de 78.23°C pe ea se va condensa doar alcoolul etilic iar cel metilic va ramine sub forma de vapori.

Poti face separarea direct din prima distilare mentinind spirala de racire intre cele doua limite de temperatura si astfel in urma distilarii va rezulta doar alcoolul etilic iar cel metilic se va pierde in atmosfera.

Temperaturile sint valabile doar daca sistemul nu este presurizat si lucreaza la presiunea atmosferica normala.

Link spre comentariu

Din ce stiu eu de la fizica, partea de termodinamica, cand ai doua lichide amestecate, ce se evapora la temperaturi diferite si incalzesti amestecul, temparatura lichidului va ramana la prima temperatura de evaporare, cea mai mica, pana acea componenta se evapora, apoi temperatura incepe sa creasca pana la a doua temperatura de evaporare si ramane asa pana se evapora si acea componenta. Adica, temperatura nu se va ridica peste 64,7 grade Celsius pana cand nu se evapora alcoolul metilic. Cei ce fac tuica stiu asta si prima parate evaporata o arunca.

 

Link spre comentariu

De acord dar asta doar daca mentii o temperatura uniforma dar in realitate in zone de contact cu sursa de incalzire amestecul incepe sa fiarba (cel cu temperatura de fierbere mai mica) si se obtine o temperatura mai mare decit cea de fierbere a lichidului ce fierbe (creste local si presiunea ceea ce modifica si temperatura de fierbere).

Apoi se obtine o zona saraca in alcoolul ce fierbe mai repede si aici temperatura lichidului va creste apropiindu-se de temperatura de fierbere a celuilalt alcool.

Daca ar fi perfect valabil ceea ce spui atunci pina borhotul nu evapora tot metilicul temperatura nu ar trebui sa cresca peste 65°C si ar trebui sa fie foarte putin etilic in vapori dar defapt se evapora un amestec al celor doi alcooli si a apei, plus alte substante (arome).

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Uite aici o coloana de distilare simpla. Coloana se umple cu bureti din inox pentru spalat vase. In felul asta vom avea un numar de talere si clopote echivalente destul de ridicat.

Mini_explained.jpg

 

Cred ca ar trebui un topic separat.

Link spre comentariu

Bunicul meu facea asa :

- Pornea cazanul cu un foc deasul de mic

- Incepea sa curga. Ala era metilicul, il colecta ca era bun de frectii (probabil)

- Dupa metilic inceta curgerea putin

- Cand pornea din nou curgerea, de data asta era tuica. Fara metilic. 

- Apoi puteai face focul mai puternic, cat sa nu iasa abur la teava.

Link spre comentariu

Bună ziua colegi.

Nu vreau să fiu off-topic, nu sunt specialist în domeniu, doar din cele citite, dețin câteva informații.

Din ce știu eu, cele două tipuri de alcool, împreună cu apa, formează un amestec azeotrop, adică nu se pot separa și purifica 100%!

Tot așa știu că este indicat ca alambicul sau coloana de distilare să fie din cupru pur, sau să fie introduse bucăți de cupru, care reacționează cu alcoolul metilic și-l neutralizează în oarecare măsură.

Dar, repet, nu sunt specialist!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări