Blacksmith Postat 3 ore în urmă Autor Partajează Postat 3 ore în urmă Poarta si Sursa. Link spre comentariu
antonvasileeee Postat 3 ore în urmă Partajează Postat 3 ore în urmă Acum 4 minute, Blacksmith a spus: Poarta si Sursa. Toate schemele care se respecta au dioda zenner pentru asta . Link spre comentariu
Blacksmith Postat 2 ore în urmă Autor Partajează Postat 2 ore în urmă Am masurat cu osciloscopul pe ansa si se confirma: am spike-uri de 20-40V la comutare, indeajuns incat sa distruga o poarta de mosfet. M-am gandit la o chestie... Cred ca aceste spike-uri din secundar se propaga din primar, ca acolo este intrerupatorul. Si atunci, ce-ar fi sa le atenuam direct de la sursa ? Oare un snubber pus pe undeva ar ajuta la atenuarea lor ? Link spre comentariu
antonvasileeee Postat 2 ore în urmă Partajează Postat 2 ore în urmă (editat) Nu e mai usor sa tii ansa (pistolul) conectat cu 2 sec inainte si 2 dupa lipire ? Timp in care te apropii si te departezi de componenta cu asnsa , daca tot insisti cu pistolul . Eu lucrez cu suflanta de 25 de ani si cred ca daca mai pui sa fac ceva de genul cu pistolul arunc tot la gunoi , inclusiv pistolul . A cam trecut vremea lui ,dar are si inlocuitori moderni . Te scarpini prea mult . Ia o statie de aer cald , niste placi defecte si in 1-2 sapt iti faci mana . Pistolul are , cum ai spus si tu , niste limitari de cote ( gabarit ) care nu pot fi depasite plus alte cutume . Editat 2 ore în urmă de antonvasileeee Link spre comentariu
Spitfire Postat 2 ore în urmă Partajează Postat 2 ore în urmă Care este motivul ocult de incercati sa lipiti cu monstruozitatea aia MOS-uri?! Locuiti in Patagonia si nu pot ajunge curierii cu o statie de lipit termostata, cu ESD-safe?! Am eu la vanzare... Link spre comentariu
roadrunner Postat 2 ore în urmă Partajează Postat 2 ore în urmă Acum 3 minute, antonvasileeee a spus: Ia o statie de aer cald , niste placi defecte si in 1-2 sapt iti faci mana . sa nu fa nimic, ca e ma simplu sa te plangi ca nu reusesti, cu toate ca majoritatea au trecut peste asta cu success. RR Link spre comentariu
Blacksmith Postat 2 ore în urmă Autor Partajează Postat 2 ore în urmă Sint multe chestii pe care nu le inteleg la o statie de lipit, si daca ma apuc sa vi le insir aici va plangeti ca scriem iar o suta de pagini... de parca nu pentru asta e facut un forum, sa dezbatem subiecte si sa inteleaga si incepatorii ceva. Parca forumul ar fi doar pentru experti... Eu as incerca o statie de lipit, dar s-ar putea sa nu ma obisnuiesc si nu imi convine sa dau 400 lei degeaba. De exemplu, ma gandesc la urmatorul aspect. Daca suflu aer cald pe placa nu se topeste totul in jurul acelei piese ? Iar daca se topesc si lipiturile facute anterior, si se sufla aer, nu zboara totul de pe placa ? Da, am vazut ca exista o banda galbena care se pune sa protejeze piesele din vecinatate, dar cata banda sa cumpar sa imi ajunga sa montez un cablaj intreg. Apoi daca tre sa stau sa pun banda la fiecare piesa lipita... mai bine ma lipsesc. Eu inca astept sa discutam despre cum pot atenua spike-urile din primarul pistolului... daca se pricepe cineva. Daca nu, postez pe un forum strain, si asta e... Link spre comentariu
dumitrumy Postat 2 ore în urmă Partajează Postat 2 ore în urmă Acum 36 minute, Blacksmith a spus: Am masurat cu osciloscopul pe ansa si se confirma: am spike-uri de 20-40V la comutare, indeajuns incat sa distruga o poarta de mosfet. Depinde cum ai masurat, daca ai impamantare la osc. Eu prind si 200V cu oscul cu impamantare. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat 2 ore în urmă Partajează Postat 2 ore în urmă A fost aia de la Lidl cu letcon termostatat parca mai ieftina, 199lei. Nu cred ca e mare deosebire fata de alea de 400lei. Daca mai apare eu zic ca merita de luat si doar pentru letcon. Si da, mai folosesc si pistolul de lipit... Link spre comentariu
ady2006 Postat 1 oră în urmă Partajează Postat 1 oră în urmă Acum 8 minute, Blacksmith a spus: Daca suflu aer cald pe placa nu se topeste totul in jurul acelei piese ? Iar daca se topesc si lipiturile facute anterior, si se sufla aer, nu zboara totul de pe placa ? De aia colegul @antonvasileeee v-a recomandat sa va faceti mana pe niste placi de sacrificiu. Statia are reglaj si de temperatura si de debit aer. Alea trebuiesc folosite. Si mai e si reglajul "din mana". Cat de aproape tineti duza, sub ce unghi, din ce directie ca sa evitati incalziri nedorite, etc. 1 Link spre comentariu
Dxxx Postat 1 oră în urmă Partajează Postat 1 oră în urmă Da, ai dreptate nu am aprofundat problema, pentru ca TVSuri am folosit pentru ce sunt ele facute, adica circuite de forta, nu de semnal, de aia am si zis ca "nici nu pretind ca nu ar exista..." Si la final ti-am si spus: "Pana la urma poti macar incerca..." TVSul este clar un dispozitiv de protectie tip "crowbar" nu cred ca cineva a negat asta. Dar tu ajungi la alte aspecte. Ce puteri comanzi cu mosfeti in capsula SOT23? Consider ca puteri mici, asta pe circuitul drenei. Avand in vedere asta nu prea vad cum ai dimensiona curentul de poarta peste 10mA, si asa este mult, cel putin la frecvente "normale" pentru ca capacitatea portii este suficient de mica la ceva in SOT23. Uzual eu folosesc un punct de functionare pentru poarta intre 1 si 5mA. In cazul de 10mA, si tensiunea cam cea mai mare pentru SOT23 Ugs-max +/- 20V rezulta o disipatie maxima de 200mW, si orice Zener normal rezista la asta, nici nu vorbesc ca nu ai factor de umplere 100%. Da, TVSul rezista la amperi, zeci de A, sute de A, in impluls, corect. Insa nu afirma ca functioneaza in scurt pentru ca asta ar insemna multe ordine de marime peste ce poate el, macar potential - iar Ugs nu are de ce sa fie zero, ci doar sa nu depaseasca maximum. Link spre comentariu
Dxxx Postat 1 oră în urmă Partajează Postat 1 oră în urmă PS - Acum de ce intelegi ca numai aer cald se poate? Poti merge foarte bine pe letcon + decapant si fludor normal, din cel pe care il folosesti acum... Si nu te costa neaparat 400 lei, cu banii aia poti lua si JBC... desi treaba o face suficient de bine si o amaraciune de Gordak. Cu letconul nu ai nici una dintre problemele pe care le enumeri tu, merge similar cu pistolul ca efecte adverse. Link spre comentariu
Blacksmith Postat 54 minute în urmă Autor Partajează Postat 54 minute în urmă Acum 58 minute, dumitrumy a spus: Depinde cum ai masurat, daca ai impamantare la osc. Eu prind si 200V cu oscul cu impamantare. Da, am verificat, si masa sondei are legatura directa cu impamantarea de la priza. Si am impamantare buna la instalatia electrica... Varful sondei l-am pus pe ansa si crocodilul lasat in aer. 1 oră în urmă, antonvasileeee a spus: Nu e mai usor sa tii ansa (pistolul) conectat cu 2 sec inainte si 2 dupa lipire ? Voi face si asta. Dar chestia e ca mi-a intrat in reflex sa actionez comutatorul oricand si s-ar putea sa nu imi iasa tot timpul sa nu-l actionez cand sint cu ansa pe lipitura... Eu, de regula, la sfarsitul lipiturii, opream butonul cu ansa pe lipitura, pentru ca se producea un fenomen pe care nu-l inteleg si care imi sorbea excesul de fludor de pe lipitura pe ansa si ramanea lipitura frumoasa. O sa-mi ia un timp sa ma dezvat de obiceiul asta... Link spre comentariu
antonvasileeee Postat 47 minute în urmă Partajează Postat 47 minute în urmă Fortele de coeziune din lichide . Fludorul topit este lichid . Acum 6 minute, Blacksmith a spus: se producea un fenomen pe care nu-l inteleg si care imi sorbea excesul de fludor 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum