Blacksmith Postat Decembrie 11, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 11, 2024 Ia uite si "prostii" astia de la Semtech, recomanda sa pui TVS-uri la MOSFET... Ce inculti... https://www.digikey.com/Site/Global/Layouts/DownloadPdf.ashx?pdfUrl=91770A911D6742B1A2D50D0C1563DE97 Link spre comentariu
merck Postat Decembrie 12, 2024 Partajează Postat Decembrie 12, 2024 TVS diodes protect against transient voltage spikes but are not designed to shield MOSFETs from ESD during handling or soldering. In pdf nu vad ca specifica faptul ca diodele TVS ar proteja MOSFET-ul la lipire. Acolo ai recomandari pentru functonarea MOSFET-ului, cum ar fi ultima: - For switching inductive loads and power supply applications, a 1500W (tp = 10/1000µs) TVS is recommended. Link spre comentariu
Craciun Postat Decembrie 12, 2024 Partajează Postat Decembrie 12, 2024 Salut @Blacksmith Cumpara-ti o statie cu aer cald si poti lipi linistit MOSFETurile. BR/Daniel Link spre comentariu
bolek Postat Decembrie 12, 2024 Partajează Postat Decembrie 12, 2024 Acum 13 ore, Blacksmith a spus: Nu imi recomandati aici altceva Pune un creion de tensiune pe iesirea din gunoiul pistolul respectiv si o sa vezi ca cam curenteaza. Izolatia platbenzii fata de miez este execrabila iar primarul e bobinat pe carton care in timp se umezeste si conduce reteaua la miez. Toate astea in plus fata de varfurile de tensiune de care scriu ceilalti. Link spre comentariu
antonvasileeee Postat Decembrie 12, 2024 Partajează Postat Decembrie 12, 2024 NU POTI LIPI MOSFET CU PISTOLUL FARA RISCURI !!! Oricate masuri ai lua . Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 12, 2024 Partajează Postat Decembrie 12, 2024 Ce sa zic...: cand mai multa lume iti zice ca esti beat, ar fi bine sa crezi... Acum referitor la TVSuri, in general sunt facute pentru a drena curenti de ordinul amperilor sau zecilor de amperi, deci 35pF nu imi pare corect, dar nici nu pretind ca nu ar exista... Insa mai ai si alti parametri, de genul ce curent "scapa" in conditia de blocat, viteza de raspuns, si tensiunea reala de limitare - care, toate, ar trebui sa fie mai proaste pentru aplicatia asta decat un Zenner, mai mic si mai ieftin. Desigur ca poti folosi o carabiniera de 2800kg (pentru catarat in stanca) ca sa-ti legi soricarul, va functiona, dar va cocosa bietul animal. Carabiniera aia se potriveste probabil cu vaca sau porcul de 500kg. Pana la urma poti macar incerca... Link spre comentariu
bolek Postat Decembrie 12, 2024 Partajează Postat Decembrie 12, 2024 Cum pot proteja niste diode oricare ar fi ele un tranzistor care inca nu e lipit pe pcb? Wireless? Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 12, 2024 Partajează Postat Decembrie 12, 2024 Exact din cauza asta am recomandat mosfet cu protectie ESD, pentru ca diodele de protectie sunt interne, incluse in capsula. Le poti manipula destul de degajat, fara sa iei vreo masura speciala, ca pe oricare alt component - eu nu am avut niciodata vreo problema... si sunt ani de zile de cand folosesc asa-ceva, in capsula SOT23. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 12, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2024 Acum 4 ore, merck a spus: TVS diodes protect against transient voltage spikes but are not designed to shield MOSFETs from ESD during handling or soldering. In pdf nu vad ca specifica faptul ca diodele TVS ar proteja MOSFET-ul la lipire. Acolo ai recomandari pentru functonarea MOSFET-ului, cum ar fi ultima: - For switching inductive loads and power supply applications, a 1500W (tp = 10/1000µs) TVS is recommended. Exact ! TVS-ul de pe placa il pun sa protejeze in timpul functionarii montajului, dupa lipire. De asta am zis daca ar merge sa pun unul si pe ansa pistolului... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 12, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2024 1 oră în urmă, Dxxx a spus: Acum referitor la TVSuri, in general sunt facute pentru a drena curenti de ordinul amperilor sau zecilor de amperi, deci 35pF nu imi pare corect, dar nici nu pretind ca nu ar exista... Insa mai ai si alti parametri, de genul ce curent "scapa" in conditia de blocat, viteza de raspuns, si tensiunea reala de limitare - care, toate, ar trebui sa fie mai proaste pentru aplicatia asta decat un Zenner, mai mic si mai ieftin. Daca te-si uita in datasheetul pe care l-am pus ai vedea ca exista si cu 35pF... Iar curentul de scapare este de 100nA. Iar TVS-urile in general au viteza de raspuns de ordinul pico-secundelor ! Se vede ca nu ai studiat deloc despre TVS-uri. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 12, 2024 Partajează Postat Decembrie 12, 2024 Acum 32 minute, Blacksmith a spus: daca ar merge sa pun unul si pe ansa pistolului... Dacă vrei să elimini riscurile date de tensiunile reziduale de pe ansă, leagă ansa la împământare și gata. Link spre comentariu
cimitavita Postat Decembrie 12, 2024 Partajează Postat Decembrie 12, 2024 Unde să pui TVS pe ansă? Tensiunea acolo e foarte mică, sub 0,2V. Între grilă și sursă nu am văzut protecție decât cu diode zener. În schimb, TVS am văzut între drenă-sursă pentru comanda sarcinilor inductive când se comandau motorașe sau relee. Pe vremuri, MOSFET-ii în capsule TO-92 aveau la 5 mm de capsulă o bară care unea toți pinii între ei. MOS-ul se lipea ultimul pe placă și la sfârșit se îndepărta scurtul dintre pini cu un bisturiu. Nu se stricau la lipitul cu pistolul pentru că distanța dintre vârful ansei și capsulă era undeva pe la 2 cm. La ăștia în capsule SOT-23 nu mai merge să păstrezi distanța asta. Îi lipsesc și îi dezlipesc fără probleme cu suflanta cu aer cald și o pensetă. Și tot ca pe vremuri, la montat, se pun ultimii pe placă. În timpul lipirii nu ating niciodată cu penseta vreun pin al tranzistorului sau traseele metalice de pe cablaj. Letconul de la stație nu-l folosesc pentru MOSFET deoarece mi-i lene să pun împământarea la stație. Apoi trebuie legat la împământare și cablajul... și nu toți MOS-ii au pini puși la masă așa că chestia cu împământarea e cam degeaba... Prea riscant de lipit un MOS de mică putere cu ceva metalic care se încălzește, chiar dacă e un letcon de pe timpuri cu cărbuni. Și ăla se poate încărca electrostatic de la foc... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 12, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 12, 2024 (editat) Da, in paralel pe ansa. Evident ca tensiunea utila e mica, si chiar e bine ca e asa, ca sa nu se deschida TVS-ul. Aici e vorba de varfurile de tensiune de sute de volti care apar cand cand comuti alimentarea pistolului. Pe alea trebuie sa le puna in scurt ! Eu nu inteleg ce e asa de greu de inteles cum functioneaza un TVS si cum poate proteja un MOSFET. Daca pui un TVS intre poarta si sursa, el e ca si cand nu ar fi acolo pentru tensiuni de comanda sub valoarea lui. Apoi, daca apar descarcari electrostatice sau spike-uri de tensiune generate de la te miri ce de prin montaj, TVS-ul se deschide si le pune la masa, limitand tensiunea la o valoare maxima pe care o alegi sa fie sub tensiunea maxima Vgs. Pentru mine e cat se poate de logic. Daca puteti voi sa-mi explicati stiintific de ce nu e bine asa, si nu sa ma luati cu "daca mai multa lume iti spune ca esti beat, ar fi bine sa crezi", atunci eu renunt la asta... Aici nu sintem la biserica sa "credem" pe cuvant. Aici discutam pe chestii concrete, stiintifice... Da, pana acum am folosit zenere pentru protctia mosfetilor, dar la zener trebuie sa ii pui rezistenta de limitare a curentului, ca zenerul nu este facut sa functioneze in scurt. De asta am vrut sa trec pe TVS-uri. Editat Decembrie 12, 2024 de Blacksmith Link spre comentariu
mihaiaurul Postat Decembrie 12, 2024 Partajează Postat Decembrie 12, 2024 6 minutes ago, Blacksmith said: Daca pui un TVS intre poarta si sursa, el e ca si cand nu ar fi acolo pentru tensiuni de comanda sub valoarea lui. Apoi, daca apar descarcari electrostatice sau spike-uri de tensiune generate de la te miri ce de prin montaj, TVS-ul se deschide si le pune la masa Cum se va deschide TVS ? Care sunt cele doua puncte cu diferenta de potential care vor alimenta TVS ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum