Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator acumulatoare NI-MH in CC,CV ?


neluban

Postări Recomandate

  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • neluban

    4

  • icar

    2

  • UDAR

    2

  • manolo

    1

Zile populare

Top autori în acest subiect

La acumulatoarele NiMH (ca și la NiCd) nu există o tensiune bine determinată la care să se considere terminată încărcarea deci tentativa de a termina încărcarea la o tensiune fixă conduce fie la subâncărcarea fie, mai grav, la supraîncărcarea bateriei.

 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

De ce-mi ceri să mă repet? Nu, nu există o limită bine stabilită !

Sigur, poți să improvizezi pe pielea ta . Dacă dai detalii despre ce vrei să faci pot, eventual, să-ți sugerez soluții . 

În ce privește ΔV la NiMH este foarte critic de aplicat pentru că este foarte mică valoarea și depinde de mai mulți factori. S-a folosit mai mult ΔV zero decât ΔV negativ (care merge bine la NiCd)   dar care necesită măsurători exacte și dă de multe ori rateuri . Modificarea rezistenței de contact prin mișcarea bateriei în soclu de pildă poate produce variații mai mari decât acel ΔV.

Cel mai corect la NIMH este cu dΘ/dt adică variația temperaturii în unitatea de timp . Această metodă elimină erorile datorate variației temperaturii ambiante (sau necesitatea măsurării acesteia) precum și necesitatea unei măsurări exacte a temperaturii absolute a bateriei.

Link spre comentariu

Am un pachet de 12 elementi NI MH,1800mAh, caruia vreau sa ii fac cateva cicluri de incarcare descarcare.Operatiunea o fac cu un I max B6 mini, care indica si tensiunea si curentul.Cand am vazut ca depaseste 18 V, la incarcare, fara sa decupleze,  m-am cam speriat, si de aici a pornit intrebarea mea.Daca cumva esueaza sa detecteze ca s-a finalizat incarcarea, si-i da tot inainte, nu se pot distruge elementii?Credeam ca este totusi o tensiune maxima /element !

Link spre comentariu

Nu , nu este specificata .

1,41-1,42V/ element  ar fi tensiunea la sfarsitul incarcarii dar nu e batuta in cuie , cum s-a mai spus .

Incarcatorul astepta scaderea ( mica cei drept ) a tensiunii la borne si incalzirea elementilor care indica sfarsitul incarcarii .

https://www.powerstream.com/NiMH.htm

Un sigur ciclu agresiv nu va duce la moartea elementilor .

Editat de antonvasileeee
Link spre comentariu

Depinde cu ce logică încarcă acel încărcător.Am încărcător care termină încărcarea când ajunge pe element 1,5V. Măsoară totuși preventiv tensiunea pe fiecare element în timpul încărcării și vezi dacă unele elemente au tensiunea mai mare decât altele.Dacă la final unele au tensiunea sub 1,5V din cauza lor continuă încărcarea deși tensiunea șirului a ajuns la 18V...

Asta nu înseamnă însă că cele care se încarcă mai greu sunt mai proaste, din contră.

Cu cât capacitatea unui element e mai mare, cu atît timpul de încărcare crește, considerând curentul de încărcare constant..

Link spre comentariu

Eu am folosit acumulatori NiMh la jocurile de airsoft. Inițial nu am avut o "stație de incarcare", asa ca le descarcam, după joc, până la 0,9 V/celula, apoi le incarcam până la 1,44V/celula. Nu am avut probleme cu ele. Apoi am cumpărat un încărcător "inteligent",(nu-mi aduc aminte acum numele), care le descarca și incarca singur. Următorul pas a fost trecerea la acumulatori Li-ion, pe care ii incarcam pe același dispozitiv. La aceștia nu mau era nevoie de descărcare.

 

"Reformarea" acumulatorilor NiMh, nu dă rezultate scontate. Par ca merg o vreme, dar reajung repede la "efectul de memorie", adică "nu mai tin", deși acumulatorii par încărcați. 

Eu zic că oprirea încărcării la 1,44 V este o măsură suficientă, care nici nu scurtează, nici nu lungește viața acumulatorilor. Mai degrabă aceasta depinde de modul de descărcare (de evitat descarcarea adâncă) și calitatea lor inițială!

Unul sau mai multe elemente  defecte din baterie, poate să-ti dea totul peste cap, atât la încărcare, cât și la descărcare. Bateriile de acumulatori NiMh, nu au "egalizor", asa ca doar o masurare independetă poate să-ți arate elementul slab din "lant"!

 

Editat de icar
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări