Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Electronica de amator pe cale de disparitie ?

Blacksmith

Postări Recomandate

As vrea sa stiu si eu un un lucru: Acest "flux" este singurul lucru cu care se lipeste ? In afara de sacaz, evident (care e pt incepatori, ca mine). Sau este de mai multe tipuri ? As vrea sa caut si eu sa cumpar si daca nu stiu despre ce este vorba, n-am cum sa caut... Poti lipi si cu pistolul cu ansa cu flux ?

Link spre comentariu

Pe scurt te poti duce la lupta cu cutitul, nu este problema, s-ar pute sa fii victorios.

Dar intre timp s-a inventat si mitraliera - daca ti se pare corect, se poate insa cum vrei tu.

Trebuie insa sa intelegi ca posibilitatile tehnice sunt diferite si cu cutitul nu vei face la fel de multa treaba, si nici la fel de bine, precum cu mitraliera.

Nu vei putea sa inlocuiesti termostatarea, care masoara temperatura din rezistenta de incalzire si comuta curentul potential de zeci/sute de ori pe secunda cu nici un "joc" de degete la pistol; oricum masurare nu vei avea cu pistolul.

Nu vei avea in veci pistol de 50 grame si cu distanta de numai 40mm intre varf si zona se apucare.

Nu vei avea niciodata ansa capabila de acceleasi rezultate cu varfuri diferit profilate si cu acoperiri tensioactive (wettable/non-wettable).

De asta iti recomand sa incerci in ultilizare minim cateva zeci de ore un letcon performant, eventual cu indrumare de la un cunoscator - si la sfarsit vei putea decide in cunostinta de cauza... pana nu incerci, de pomana vrei sa judeci, nu arati decat ca esti incapatanat... si ca nu cunosti despre ce vorbesti.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Blacksmith a spus:

Evident...

Dar stiti ce ma irita cel mai mult ? Tot vad pe facebook filmulete cu unii care schimba smd-uri... Le dezlipesc pe cele vechi, probabil arse, si pun altele noi. Integrate cu multi pini... Si sint unele in care se da cu letconul peste toti pinii o data, si se lipesc ai dracu toti perfect ! Nu pot sa inteleg asa ceva... Am incercat si eu si era sa se aleaga praful de cablajul meu. Mi-au ramas pinii uniti. Eu, cand o sa reusesc asa ceva, o sa fiu cel mai fericit om din lume...  

Nu stiu la ce fel de filmulete v-ati uitat dar eu am vazut in destule astfel de filmulete cu microscoape ca se foloseste un fel de "gel" de lipit ce contine bilute de fludor suspendate in echivalentul acela al colofoniului folosit de noi astia mai primitivi... fludor ce "migreaza"spre piciorusele acelor integrate microscopice SMD, odata incalzit. Puteti sa cautati mai multe pe internet despre acel gel de lipit... eu unul, cum imi e o scarba totala de astfel de componente (am ramas la chestii din anii 60-80) nu m-am interesat/documentat mai mult.

Editat de Sorin - Viorel Mares
Link spre comentariu
Acum 18 ore, Dxxx a spus:

nu arati decat ca esti incapatanat... si ca nu cunosti despre ce vorbesti.

Ma frate, despre ce vorbesti acolo ? Am zis eu ca nu vreau sa trec pe statie de lipit ? Chiar am intrebat de recomandari mai sus, ai vazut ! Si de flux si de toate alea... Dar pentru mine, toate astea sint SF, ca nu am folosit niciodata asa ceva, si d-aia pun intrebari, ca vreau sa inteleg. 

Uite, acum ma chinui sa inteleg cum e treaba cu fluxul asta. Cica pentru electronica ar fi potrivite 2 tipuri: "RMA" si "No Clean". AI-ul imi zice ca astea nu sint corozive si nici nu conduc curentul. Dar pe un site am citit ca si flux-ul trebuie curatat ca nustiu ce se intampla... Eu urasc sa folosesc solutii chimice. Daca mai ma pui sa iau si cine stie ce substante ca sa spal placile dupa ce lipesc... mai bine ma lipsesc. 🙄

Link spre comentariu

Eu, toata viata mea am folosit tipul asta de fludor la toate montajele pe care le-am facut. Acum, ca veni vorba despre flux, vad ca cica ar contine flux SW26, care este si coroziv si necesita curatare ! Eu n-am curatat niciodata nimic ! Si vad ca nu s-a corodat nici un montaj pe care l-am facut. Ai de capu meu... nu stiu ce sa mai cred...

image.thumb.png.18bec5811401aaf508325d0cc82b83c5.png

Key Properties of SW26 Flux

Standard Information:

DIN 8511: SW26: Classified as a rosin-based flux with activators.

ISO 9454: 1.1.2B:

1: Rosin-based flux.

1: Halide-containing flux.

2B: Moderately activated, requiring cleaning.

J-STD-004: ROL1:

R: Rosin-based.

OL: Low activity, halide-containing.

1: Classified as mildly corrosive (requires cleaning).

Flux Composition:

Halide Content: 0.5%. This indicates the flux contains halides, which improve solderability but can be corrosive.

Acid Value: 215 mg KOH/g. This reflects moderate activity suitable for electronics work, but not no-clean.

Washability:

Residue must be cleaned using organic solvents such as isopropyl alcohol (IPA). This is essential to prevent potential long-term corrosion or reduced reliability in circuits.

Is SW26 Corrosive?

Yes, SW26 is mildly corrosive due to the presence of halides and activators. While it's not as aggressive as acid fluxes, the residue can attract moisture and corrode sensitive electronic components over time if not cleaned.

Does SW26 Require Cleaning?

Yes, SW26 requires cleaning after soldering. The producer explicitly states that the residue is washable with IPA (isopropyl alcohol) or similar solvents.

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

Pai ti-am pus link sa "digeri" o groaza de informatie despre letcoane cu termostat - aveam impresia gresita ca esti fixat pe pistol de lipit.

Depinde la ce buget te gandesti, daca vrei varianta performanta dar ieftina, poti lua in considerare si statiile pe care le fac eu.

Cat despre "chimicale" si flux treaba sta asa: letconul face aceeasi treba ca pistolul, adica topeste aliajul, probabil ceva mai bine.

INSA mai departe daca folosesti vechiul sacaz sau ceva nou de-i zice flux, aia este altceva, total independent.

Sfatul meu: ia-le si tu progresiv, nu sari la toate noi, ca s-ar putea sa ametesti.

Adica ia un letcon cu termostat si obisnuieste-te cu el, folosind fludorul si decapantul cu care esti obisnuit, de abia cand treci de acomodare introdu nu-stiu-ce flux nou - cate un singur pas o data.

Eu lipesc componente smd cu letcon termostatat de multi ani, si inca prepoderent prefer solutie de sacaz in alcool, adevarat ca la final obisnuiesc sa o curat, dar nu strica nimic daca o lasi pe pozitie.

Mai rar folosesc flux, nu mi se pare mare avantaj fata de solutia veche, cel putin nu la componente SMD ceva mai mari si integrate SOIC.

Evident ca folosesc fludor cu plumb, ala interzis de CE...

Daca scrie RMA si no clean inseamna ca nu trebuie sa-l cureti... dar vezi ca la chinezisme ce scrie este de multe ori diferit de realitate.

Apropos, la letcoane varful nu este la fel de "aruncabil" ca la pistol, deci evita decapanti prea puternici si s-ar putea ca un varf sa te tina zeci de ani daca este intretinut bine, chiar si varfurile sub 10 lei de Gordak au acoperiri metalice bune si intretinute sunt practic "fara moarte".

Am avut insa cazuri de decapanti agresivi, care atacau un varf si il distrugeau dupa cateva ore de folosinta, cam asta fac si ceea ce se numesc "activatori" deci te sfatuiesc sa eviti asa-ceva.

Link spre comentariu

M-am uitat pe link-urile pe care mi le-ai dat, dar nu am inteles mare lucru...

Ai tu statii de vanzare facute de tine ? Sint prezentate undeva, sa ma uit ?

Am si eu un letcon termostatat primit cadou de la un coleg de pe forum. Nu prea reusesc sa lipesc cu el... Merge doar sa cositoresc cablajele facute de mine...

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu
Acum 12 minute, Blacksmith a spus:

M-am uitat pe link-urile pe care mi le-ai dat, dar nu am inteles mare lucru...

Ai tu statii de vanzare facute de tine ? Sint prezentate undeva, sa ma uit ?

Am si eu un letcon termostatat primit cadou de la un coleg de pe forum. Nu prea reusesc sa lipesc cu el... Merge doar sa cositoresc cablajele facute de mine...

Link spre comentariu

Da, daca iei primul contact nu ma mir ca este greu de inteles, sunt prea multe notiuni si putina lume are interes sa le deslusesca pe toate.

Iti sugerez sa o iei progresiv si cu rabdare, pentru ca totusi notiunile sunt simple.

Sunt multi ani de cand am topice de vanzare de statii de lipit, uite cel care este actualmente activ:

https://www.elforum.info/topic/162387-statii-de-lipit-cu-termostat-subansamble/

Initial erau cu Gordak-uri, acum sunt cu Hakko T12 si JBC245.

Intre timp a pus si colegul @cristi7521 link la respectivul topic...

Link spre comentariu

Cel mai bun flux e colofoniul dizolvat în alcool.Pensulezi traseele de lipit și lipitura iese perfect, nu mai trebuie spălat, iar cireașa de pe tort e că respinge apa.Am avut plăci pensulate cu soluție de sacâz care au lucrat efectiv sub apă, fără defecte.Bineînțeles, am pensulat și piesele și spațiul dintre terminale.

Link spre comentariu

@Blacksmith Nici o statie, indiferent cat costa, nu lipeste singura. Pentru lucrari uzuale, diferenta intre un gordak si un jbc este mica. Daca ai reusit sa lipesti cu pistolul cu ansa e imposibil sa nu reusesti cu una din cele doua amintite.

Link spre comentariu

Este o mare diferenta intre pistol si letcon. Pe pistol pot sa iau decapant pe ansa fara sa-l fac scrum, pentru ca pot sa opresc incalzirea cand vreau eu. Pe letcon nu poti sa iei nici un decapat pentru ca sta permanent incins si il face scrum pana ajungi cu el la piesa de lipit. Da, stiu... sint alte thenici de lipit cu letconul... Dar mie imi vin pe dos...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări