djdansmart Postat Decembrie 9, 2024 Partajează Postat Decembrie 9, 2024 Acum 12 ore, Blacksmith a spus: Mda... Eu sint renumit pentru rezistenta la schimbare... Nu imi plac schimbarile... Drept dovada e pistolul meu de lipit pe care il am de 25 de ani si la care nu o sa renunt pana oi muri... @Stefan stie... Dar nu e vorba doar de lipit, mai e si confectionarea cablajului... Da stiu, metoda foto. Am incercat-o mai demult si am avut rezultate mediocre... Dar mi se pare super complicata. Ai nevoie de multe chestii, cablaj special, substante chimice, foaie transparenta speciala, imprimanta, lampi uv, etc... Si daca faci electronica doar 2 cablaje pe an, cum fac eu, expira toate alea... Ma tot gandesc de ceva timp sa-mi iau statia asta: https://gordak.ro/index.php?route=product/product&product_id=57 Dar n-au vrut sa o mai ieftineasca si ei de Black Friday nici de-ai dreacu. Poate acum de Craciun... Stiti ceva despre ea ? A folosit-o careva ? Ar merita ? Renunta la letcoanele gen clone old HAKKO! Treci pe ceva mai nou..macar clone de HAKKO T12..acum depinde si de ce vrei sa faci cu ea! Acum 12 ore, Blacksmith a spus: Mda... Eu sint renumit pentru rezistenta la schimbare... Nu imi plac schimbarile... Drept dovada e pistolul meu de lipit pe care il am de 25 de ani si la care nu o sa renunt pana oi muri... @Stefan stie... Dar nu e vorba doar de lipit, mai e si confectionarea cablajului... Da stiu, metoda foto. Am incercat-o mai demult si am avut rezultate mediocre... Dar mi se pare super complicata. Ai nevoie de multe chestii, cablaj special, substante chimice, foaie transparenta speciala, imprimanta, lampi uv, etc... Si daca faci electronica doar 2 cablaje pe an, cum fac eu, expira toate alea... Ma tot gandesc de ceva timp sa-mi iau statia asta: https://gordak.ro/index.php?route=product/product&product_id=57 Dar n-au vrut sa o mai ieftineasca si ei de Black Friday nici de-ai dreacu. Poate acum de Craciun... Stiti ceva despre ea ? A folosit-o careva ? Ar merita ? Renunta la letcoanele gen clone old HAKKO! Treci pe ceva mai nou..macar clone de HAKKO T12..acum depinde si de ce vrei sa faci cu ea! Link spre comentariu
roadrunner Postat Decembrie 9, 2024 Partajează Postat Decembrie 9, 2024 (editat) Acum 36 minute, Alic a spus: Eu m-am lovit de problema SMD/THT in proiectarea cablajelor pentru terti. de fapt "tertii" tai s-au lovit de problema asta. Ca sa proiectezi SMT nu e mai complicat. SMT s-a nascut din dorinta de a automatiza/optimiza procesul de asamblare (care e mult mai productiv) iar amatorii nu au avut nici un beneficiu din asta de unde si rezistenta la schimbare. In realitate SMD-urile nu se lipesc greu (si se dezlipesc relativ usor) - unii au facut tranzitia la SMT acum 25 de ani iar altii n-o so faca niciodata, fiecere cu criteriile lui. Unii vad valoare in a lipii, altii in a face chestii noi, altii in reproduce chestii vechi pana la urma toti au dreptatea lor. Rezistenta la schimbare e o chestie mentala (nu are legatura cu sculele) - daca nu vedem valoare in schimbarea respectiva nu o sa facem schimbarea, fiecare stie ce-i mai bine pentru el. Electronica nu e o chestiune de talent, e doar de cat de tare vrem sa invatam ceva nou si in ce ritm, asta ne departajeaza. RR Editat Decembrie 9, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
Alic Postat Decembrie 9, 2024 Partajează Postat Decembrie 9, 2024 Un SMD îl scoti elegant de pe pcb. La THT există riscul să deteriorezi padul dacă ai mâna mai ""grea"". Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 9, 2024 Partajează Postat Decembrie 9, 2024 Nu este nici o problema pentru un amator sa foloseasca SMDuri, eu tot ce construiesc de nou lucrez numai cu ele, poate doar in cazul unor teste sa mai folosesc THTuri. Deci nu este nici un boicot al idustriei fata de amatori, este doar progresul tehnologic. Nu mai sunt demult la varsta de acuitate vizuala maxima, dar cu ochelari si cu o lupa nu simt dificultati pana pe la 0603, desigur cu un letcon + varf corect ales. In rest discutii despre letcoane vad ca lumea doreste, dar sa citeasca articolele mele (sunt la episodul 7) este greu, ca sunt prea lungi... In schimb vad ca pe aici se lauda ca Gordak / Hakko936 ar fi rapid, si asa este in comparatie cu ceva si mai vechi cu rezistenta externa... dar un timp de incalzire de 90 secunde este oricum, numai rapid nu. Daca citeati articolele sus-amintite vedeati ca un JBC245 poate avea timp de incalzire sub 5 secunde - asta inseamna rapid... Probabil trebuie sa explic din nou ca incalzirea nu are legatura cu ce arata afisajul statiei (in regim dimanic oricum arata incorect) - timpul de incalzire se determina masurand direct temperatura reala a varfului. Link spre comentariu
roadrunner Postat Decembrie 9, 2024 Partajează Postat Decembrie 9, 2024 (editat) Acum 35 minute, Dxxx a spus: In rest discutii despre letcoane vad ca lumea doreste, dar sa citeasca articolele mele (sunt la episodul 7) este greu, ca sunt prea lungi.. Stii vorba aia: "poti sa duci calul la apa dar nu poti sa-l faci sa bea". legat de SMT: Unde unii vad numai bariere, altii vad oportunitati, fiecare cu judecata lui. RR PS- cred ca perceptia ca sunt mai putini hobby-ist (amatori) in electronica e si de la faptul ca judecam dupa criterii mai vechi (din cauza ca inbatranim si noi) cumva legam electronica de lipit si mesterit si de facut lucrurile cum le faceam acum 30 de ani si nu mai tinem cont de hobby-isi noi care fac lucrurile cum se fac acum (cu microcontrolere cu circuite digitale etc.) si din cauza ca multi nu le inteleg cum functioneaza. Sunt multi care au stagnat in progresul de invatare (sau pur si simplu s-au oprit din invatat) si au senzatia ca lucrurile s-au terminat cu ei. Mai sunt si categoria care au senzatia ca lipitul e o virtute in electronica (au ramas blocati in timp) pe cand cei multi s-au dat seama ca valoarea de crea ceva nu sta in lipit ci in partea de creatie. (in industrie e o separatie clara intre tehnician si proiectant la nivel de amator sunt combinate si imabrligate) RR Editat Decembrie 9, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 9, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2024 (editat) Cine s-a plans bre de SMD-uri ? Eu foloseam SMD-uri cand voi nici nu stiati ce sint alea... Doar ca in ziua de azi s-a exagerat cu nesimtirea. Le-au facut atat de mici incat iti trebuie microscop ca sa le mai lipesti... Si da, eu fac arta, nu doar electronica, de aia vreau sa arate si frumos... @Dxxx unde gasesc articolele tale ? Editat Decembrie 9, 2024 de Blacksmith 1 Link spre comentariu
Alic Postat Decembrie 9, 2024 Partajează Postat Decembrie 9, 2024 Acum 35 minute, Blacksmith a spus: Eu foloseam SMD-uri cand voi nici nu stiati ce sint alea... Primul le-a folosit ciac noris pe când nu se fabricau. ....La casa aia pe care a construit-o înainte de a se naște fără părinți. A ieșit din el însuși. Link spre comentariu
roadrunner Postat Decembrie 9, 2024 Partajează Postat Decembrie 9, 2024 1 oră în urmă, Blacksmith a spus: Eu foloseam SMD-uri cand voi nici nu stiati ce sint alea... ok. asta-i din seria ,,daca tu ai 10$ si Chuck Norris are 10$ - Chuck are bani mai multi,,. 1 Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 9, 2024 Partajează Postat Decembrie 9, 2024 @Blacksmith pentru ca este topicul tau... si tu ai intrebat, uite unde gasesti topicele: cum se masoara statiile de lipit pentru comparatie: https://www.elforum.info/topic/160824-masuratori-reale-de-performanta-pentru-statii-de-lipit-practic-episodul-4/ despre JBC, ca este la moda: https://www.elforum.info/topic/162182-statii-de-lipit-jbc-seria-principii-functionare-statii-lipit-episodul-5/ Exista acolo si alte episoade daca ai curiozitatea/rabdarea de a studia subiectul, dar lumea nu se prea inghesuieste. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Decembrie 9, 2024 Partajează Postat Decembrie 9, 2024 Acum 4 ore, Dxxx a spus: dar un timp de incalzire de 90 secunde este oricum, numai rapid nu. Corect. daca ne gindim ca o racheta care zboara cu prima viteza cosmica in cele 90 de secunde parcurge peste 700 de km, conteaza foarte mult, altfel nu prea au importanta! Link spre comentariu
mihaiaurul Postat Decembrie 9, 2024 Partajează Postat Decembrie 9, 2024 18 hours ago, Blacksmith said: Eu sint renumit pentru rezistenta la schimbare... Nu imi plac schimbarile... Drept dovada e pistolul meu de lipit pe care il am de 25 de ani Trebuie să acceptăm și schimbările. Sunt convins că folosiți softuri pentru proiectarea schemelor și nu hârtia milimetrică, creionul și guma. Și nu cred că simulați funcționarea montajelor in minte, ci utilizănd un soft de simulare. Nu ? Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 9, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 9, 2024 Evident... Dar stiti ce ma irita cel mai mult ? Tot vad pe facebook filmulete cu unii care schimba smd-uri... Le dezlipesc pe cele vechi, probabil arse, si pun altele noi. Integrate cu multi pini... Si sint unele in care se da cu letconul peste toti pinii o data, si se lipesc ai dracu toti perfect ! Nu pot sa inteleg asa ceva... Am incercat si eu si era sa se aleaga praful de cablajul meu. Mi-au ramas pinii uniti. Eu, cand o sa reusesc asa ceva, o sa fiu cel mai fericit om din lume... Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 9, 2024 Partajează Postat Decembrie 9, 2024 Nu ai exersat suficient asta.E simplu, doar trebuie să folosești sacâz sau alt flux din abundență.Astfel fludorul nu se mai strânge între pini din cauza tensiunii superficiale ale fluxului.Și chiar dacă se unesc toți, pui o bandă absorbantă și îndepărtezi surplusul, pinii vor rămâne separați.Am încercat metoda aia și chiar dă rezultate. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 9, 2024 Partajează Postat Decembrie 9, 2024 Acum 4 ore, Marele Savant a spus: Corect. daca ne gindim ca o racheta care zboara cu prima viteza cosmica in cele 90 de secunde parcurge peste 700 de km, conteaza foarte mult, altfel nu prea au importanta! Da, si mai ales ca aia nu masoara decit cu Fluke in racheta! Link spre comentariu
Alic Postat Decembrie 9, 2024 Partajează Postat Decembrie 9, 2024 De când folosesc flux de calitate și dozez corect pasta de lipit, iese perfect din prima. La fel de bine iese și cu fludor... E și mai ieftin. Fluxul e toată jmekeria. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum