Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Electronica de amator pe cale de disparitie ?


Blacksmith

Postări Recomandate

Cu ocazia ultimului meu proiect, am constatat ca au inceput sa dispara componentele in capsule normale, care pot fi folosite in regim de amator. Poate stiti deja, daca ati mai urmarit postarile mele, ca mi-a trebuit un integrat de protectie pentru baterii Li-ion si ADC-uri pe I2C. Problema este ca se gasesc numai la capsule din alea milimetrice fara pini sau chiar cu niste paduri sub ele. Ba, esti nebun !? Cum sa lipesc ma asa ceva, ca amator fara statii de lipit sofisticate ? Pentru protectie abia am gasit un SOT-23-6 care e la limita bunului simt. In schimb ADC-ul nu exista decat in capsula VSSOP. Voiam un ADC performant de la Texas Instruments (nu noname-uri chinezesti), cu I2C, 4 canale simple sau 2 diferentiale, 12 biti sau mai mult, 3.3V, cu PGA... Am cautat in oferta firmei de la care cumpar eu (LCSC) si nu exista nimic in capula normala, gen SOIC... Numai tampenii din alea de care v-am zis, care nu se pot lipi. Am rams in cele din urma la ADS1015, care este VSSOP. Am injurat pana n-am mai putut cand am facut cablajul... Nici nu stiu daca e reusit ca nu am inca integratul sa vad daca se potriveste sau daca pot sa-l lipesc... 5 pini pe 2 mm, fi-mi-ar scarba ! Eu inteleg ca e nevoie de integrate din astea in telefoane, dar da-o dreacu de treaba, cum mai facem electronica de amator ? Chiar mureau aia de la Texas Instruments daca scoteau si o varianta SOIC ? 🙄

 

IMG_20241207_211230_1.thumb.jpg.0983575aa010a63150f0a7478dbc92db.jpg IMG_20241207_211148_1.thumb.jpg.b8992fc17cb3b74c6dc83ae067859880.jpg IMG_20241208_153127_2.thumb.jpg.57f69c824ae7cccf801f67d9c8d7eb81.jpg

Link spre comentariu

Orice amator ce se respecta are cuptor sau macar o plita termostatata sa lipeasca BGA-uri mici ( sau cu aer cald ).  Tu esti inca la stadiul "pistol de lipit|" pe care amatorii nu-l mai folosesc decat in cazuri extreme.

 

Bineinteles, firmele ce realizeaza pcb la comanda se ocupa si de asamblare, contra cost.

Editat de modoran
Link spre comentariu

Pai si care mai e satisfactia hobby-ului daca folosesc module sau le dau la fabrica sa le lipeasca ? Daca e asa, pot sa cumpar direct aparatele electronice, si ma las de lipituri... Dar se pierde toata bucuria de a face ceva cu mana ta (in afara de...) 🙄

Link spre comentariu
Acum 32 minute, Blacksmith a spus:

Chiar mureau aia de la Texas Instruments daca scoteau si o varianta SOIC ? 🙄

Mă îndoiesc că amatorii sunt piața țintă pentru marile companii producătoare de semiconductori.

Da, construcția de prototipuri in regim 100% DIY este în scădere din mai multe motive (module China, miniaturizare, componente mai scumpe ca produsele finite...).

Link spre comentariu

Mda... 🙄 Eu sint renumit pentru rezistenta la schimbare... Nu imi plac schimbarile... Drept dovada e pistolul meu de lipit pe care il am de 25 de ani si la care nu o sa renunt pana oi muri... @Stefan stie... Dar nu e vorba doar de lipit, mai e si confectionarea cablajului... Da stiu, metoda foto. Am incercat-o mai demult si am avut rezultate mediocre... Dar mi se pare super complicata. Ai nevoie de multe chestii, cablaj special, substante chimice, foaie transparenta speciala, imprimanta, lampi uv, etc... Si daca faci electronica doar 2 cablaje pe an, cum fac eu, expira toate alea...

 

Ma tot gandesc de ceva timp sa-mi iau statia asta: https://gordak.ro/index.php?route=product/product&product_id=57

Dar n-au vrut sa o mai ieftineasca si ei de Black Friday nici de-ai dreacu. Poate acum de Craciun...

Stiti ceva despre ea ? A folosit-o careva ? Ar merita ?

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

Salut @Blacksmith,

Intre astea 2 statii prezentate as recomanda Gordak chiar daca e putin mai scump.

Eu am un Atten 8802 care a costat vreo 700lei si de care sunt foarte multumit.

 

 

BR/Daniel

 

 

Editat de Craciun
Link spre comentariu

Am dat acest exemplu datorita letconului T12 .(seria 900 M este destul de veche pe piata,încerc sa trec și eu  la seria C245)I just found this on AliExpress: 
RON954.10 | FNIRSI DWS-200 200W Power Feedback Heated Soldering Iron Station C210 C245 Solder Iron Handle Electronic Welding Rework Station
https://a.aliexpress.com/_EIYlF52

Editat de q_acdc
Link spre comentariu
Acum 13 ore, Stefan a spus:

Mă îndoiesc că amatorii sunt piața țintă pentru marile companii producătoare de semiconductori.

Eu nu ma mai indoiesc de cand sunt in industrie , pentru ca am aflat ca sigur nu sunt. Exista free samples la toti, placi de evaulare pe site , si distribuitorii din Asia care cumpara piese cu vagonul si vand la bucata oricui. Foarte multe cipuri actuale sunt mai ieftine decat packageul DIP gol, deci s-a renuntat la DIP si gata. Exista placute adaptoare pentru orice package, iar pentru testare fara lipire se folosesc socketuri care poate nu stiti cat costa.Studentii in practica la firmele de specialitate au acces la scule profesionale de lipit si instrumente lab-grade, iar placute (re)utilizabile se gasesc la kil prin sertare si dulapuri.

Sorry... dar sa stii ca si eu folosesc module gata facute pentru proiectele personale, chiar daca am free acces la toate astea. Uneori mai tai cu foarfeca sau cu panza sau cu cutterul o bucata din placa mare care contine ce ma intereseaza si o folosesc spider style pentru teste, deoarece scopul nu este sa ma laud pe forum ce frumoasa e placuta mea, pupa-o-ash pe ea...ci sa verific o chestie, care poate va sfarsi intr-o cutie inchisa netransparenta unde nu o vede nimeni si doar isi face treaba.

Editat de bolek
Link spre comentariu
Acum 8 ore, Blacksmith a spus:

...

Ma tot gandesc de ceva timp sa-mi iau statia asta: https://gordak.ro/index.php?route=product/product&product_id=57

Dar n-au vrut sa o mai ieftineasca si ei de Black Friday nici de-ai dreacu. Poate acum de Craciun...

Stiti ceva despre ea ? A folosit-o careva ? Ar merita ?

 

 

Eu am modelul 968D, fara USB si un pic mai compacta. In rest cred ca este la fel cu 868D.

Functioneaza OK, e rapida si are putere suficienta. Se gasesc pe piata varfuri diverse pentru letcon, la preturi decente.

Temperatura afisata difera un pic de cea din varful letconului, dar nu am avut ca instrument de masura decat termocupla unui multimetru Uni-T 139C, care e cum e.... Se poate incerca o calibrare din reglajele adiacente (S/A-CAL), dar eu nu am reusit sa o aduc la fix si nu mi-am batut capul prea tare.

In timp te obisnuiesti cu reglajele si nu sunt probleme.

Trebuie avut in vedere ca suflanta de aer cald nu functioneaza in pozitie (aproximativ) verticala cu duza in sus (deci la incalzirea unui cablaj de dedesubt) din cauza senzorului de pozitie integrat in ea, folosit pentru a intra in repaus atunci cand este pusa in suportul statiei.

Nu cred ca este o defectiune, cel mai probabil este o problema a tuturor suflantelor de acest gen, indiferent de statia echipata cu ele.

Ca rezolvare, am reusit sa montez in suflanta un push buton care sa sunteze senzorul atunci cand o folosesc in pozitia respectiva. In rest, daca nu apas butonul, functioneaza normal.

Un minus mare pe care il vad este ca letconul are un cablu destul de gros si nu foarte maleabil.

 

Link spre comentariu

Temperatura varfului letcon-ului nu e niciodata ceva foarte precis, ca depinde de multi factori atunci cand lipesti o eroare de 5-10 grade celsius e acceptabila ca oricum variaza in timp ce lipesti din cauza la o gramada de factori. In conmditii de amator trebuie sa-ti cumperi scula potrivita tie, la ce faci tu (nu dupa pret) - nu e chiar ca atunci cand cumperi pantofi dar e bine sa incerci scule inainte sa le cumperi (prieteni care au, targuri/expozitii comerciale firma unde lucrezi etc.) mai ales daca e vorba de bani multi. Sunt o gramada de scule ieftine si suficient de bune pe piata (maxim 100 Eur) care sunt durabile in regim de amator. Toat apare subiectul asta cu piesele SMD vs THD, unii se adapteaza si continua sa construiasca fara probleme altii continua sa se planga la infinit si se chinuie cu ce au si cu niste componente depasite. (stau si ma intreb oare cine e mai destept)

RR 

 

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Eu m-am lovit de problema SMD/THT in proiectarea cablajelor pentru terti. Sunt situatii cand pot rezolva anumite probleme si cerinte tehnice , conform datasheet CI, doar cu SMD. 

Aici ma lovesc de reticenta utilizatorului care invoca lipirea anevoioasa a componentei cu toate ca are pe placa un CI si tranzistoare SMD ca in alta capsula nu se fabrica. :rade:

In plus de asta pot alterna fara probleme componentele pe top sau bottom layer cu usurinta.  

Abia am convins pe cineva sa folosesc 1210 care se planteaza foarte usor.   Azi nu te mai poti plange ca nu gasesti un letcon cu varfuri adecvate si o amarata de statie de lipit. 

Inca mai am un letcon cu variator de tensiune care se foloseste la iluminat.  O plita mi-am facut-o singur, mai mult de amorul artei.

La o suflanta Bosch am adaptat niste duze...

Deci se poate si cu costuri minime sa ai un minim necesar.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări