Ovidanie Postat Decembrie 6, 2024 Partajează Postat Decembrie 6, 2024 Un amic a cumparat diverse module din China si a construit o sursa care se conecteaza cu calculatorul si telefonul mobil. Vreau si eu sa cumpar asa ceva, dar cu un scop anume: Testarea pachetelor de acumulatori litiu. Daca cunoasteti, va rog sa-mi recomandati un asemenea modul de sursa, care conectat cu laptopul, preferabil pe USB, sa arate graficul de incarcare. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 6, 2024 Partajează Postat Decembrie 6, 2024 https://vi.aliexpress.com/item/1005007823618377.html?spm=a2g0o.detail.pcDetailBottomMoreOtherSeller.5.6f370u0h0u0hO9&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.40050.354490.0&scm_id=1007.40050.354490.0&scm-url=1007.40050.354490.0&pvid=ad1a4bb1-6603-4ac4-b8df-0caa6b51c6fc&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreOtherSeller,scm-url:1007.40050.354490.0,pvid:ad1a4bb1-6603-4ac4-b8df-0caa6b51c6fc,tpp_buckets:668%232846%238112%231997&pdp_npi=4%40dis!RON!494.34!247.16!!!746.63!373.31!%402103835c17334945421341072e94fc!12000042336354057!rec!RO!116009708!X&utparam-url=scene%3ApcDetailBottomMoreOtherSeller|query_from%3A#nav-specification Link spre comentariu
Stefan Postat Decembrie 7, 2024 Partajează Postat Decembrie 7, 2024 @Ovidanie parcă ai deja un încărcător ISDT care arată grafic curba de încărcarea / descărcare. Sunt interesante sursele astea cu software pentru PC/telefon dar nu știu cât de utile sunt pentru analiza acumulatorilor, cel puțin eu nu am răbdare să păzesc un PC pentru a vedea un grafic și a da stop încărcării. Personal am rămas la nivelul iMax B6 și Turnigy Reaktor dar nu le folosesc conectate la PC. Nici sursa de laborator nu am conectat-o la calculator pentru că nu mi-a fost util. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Decembrie 7, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 7, 2024 ISDT-ul este foarte bun pentru a testa un acumulator 18658, dar de data asta am de testat pachete 3S8P (asa cred), capsulate. Are un amic 64 buc, trebuie sa le concteze cate 4 in serie. Se vede clar ca provin din 8 pachete diferite, dupa etichete si culoare. Eu am propus sa punem in paralel cate unul de fiecare, apoi 4 asemenea pachete mixte sa le legam in serie, eu zic ca ar fi cat de cat echilibrata toata combinatia asta. Dar amicul meu insista sa testeze macar cate un acumulator de fiecare fel, vrea sa stie ce capacitate au. Amicul meu plateste totul si sursa o sa-mi ramana mie. Am deja un tester care face masuratori descarcand acumulatorul, pot sa-i testez chiar si maine dar daca tot muncesc vreau sa ma aleg si eu cu ceva. Asa ca o sa comand sursa, inca nu stiu exact care sa fie, sa am cu ce sa testez pe incarcare, apoi pe descarcare, mediez rezultatele, etc. Daca ma fortez putin nici macar nu am nevoie de sursa aia din China, am sursa capabila sa livreze 5A in regim de curent constant, pot sa cronometrez in cat timp incarca...dar vreau sa ma aleg si eu cu ceva, nu vreau sa muncesc degeaba. Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 7, 2024 Partajează Postat Decembrie 7, 2024 Pai iarasi exista carenta de cunoastere - mai este un topic pentru incarcatoare li-ion unde nici nu am postat deoarece participantii (multi, dar nu toti dintre ei - evident) nu au habar de parametrii care trebuie analizati... Pentru orice combinatie in afara de cea in paralel - dar numai de celule unice - este mai importanta rezistenta interna. Daca ai conexiune serie devine mult mai importanta Ri decat capacitatea elementului. Deci daca ai deja dotarea de care spui ceea ce iti trebuie este un miliohm-metru pentru rezistenta interna, evident in punte si cu conexiune Kelvin. Tipic gasesti lejer rezolutie de afisare de zecimi de miliohm (este necesara, deci si precizia relativa ar trebui sa mearga simultan cu rezolutia), dar exista si variante cu fractiuni de nanoOhm. Imperecherea corecta in caz de conectare multiple celule 12S8P din ce zici tu este esential sa aibe imperecheate Ri. La capacitate de multe ori poti chiar compensa unele deviatii pentru ca un pachet paralel de 2 celule 100%C este echivalent cu un pachet dintr-o celula 0,8C plus una 1,2C. Pe rezistenta interna nu prea merge acelas rationament simplu, pentru ca rezistenta aparenta momentana este Rsarcina +Rint si cum Rsarcina este probabil sa fie variabila devine aproape imposibil sa calculezi ceva si deci sa compensezi - oricum o compensare anume este valabila numai pe un singur curent, imediat mai sus sau mai jos se dezechilibreaza. Sfatul meu: cumpara testerul de rezistenta interna, si ala sa-ti ramana ca dotare. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Decembrie 7, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 7, 2024 Teoretic spui bine ce spui, chiar dacă o faci într-un mod lipsit de eleganță. Sincer, îmi pare bine că ai intervenit fiindcă mi-am dat seama că am un tester analogic care măsoară rezistența internă a acumulatoarelor auto, făcut după schema postată de fostul coleg Der Doktor. Știu că sunt mai multe topicuri despre încărcarea și testarea acumulatorilor Li-Ion, chiar eu am deschis acum doi ani un asemenea topic, tot în scop de informare, doream să aflu ce testere inteligente există pe piață și sunt accesibile ca preț. Am 6 sau 7 aparate, două măsoară și rezistența internă, dar testează un singur acumulator. În topicul de față este vorba de un caz particular, pachetele sunt capsulate, sigur sunt 3 elemenți în serie, după mărime am presupus că sunt 8 buc. in paralel, dar pot fi 10 buc. în paralel. Nu o să desfac pachetele, în nici un caz. Sigur acumulatorii identici au lucrat împreună, deci ar avea același grad de uzură. Rămăne să-i satisfac curiozitatea amicului meu, să măsor capacitatea acumulatorilor. Link spre comentariu
Dxxx Postat Decembrie 7, 2024 Partajează Postat Decembrie 7, 2024 Pai si cand sunt conectati in serie nu mai au Rint? Ce conteaza daca este o caramida simpla sau discutam de blocuri de 24 caramizi? Crezi ca nu trebuiesc imperecheate fie ca sunt unitati propriu-zise sau ca sunt subansamble din mai multe elemente unitare? Masurarea se face in punte, in curent alternativ - si componenta continua este suprimata. Un tester poate uzual sa aiba tensiune permisa de 100V, deci poate sa masoare Rint si pentru 20 elementi inseriati in mod direct - defapt uzual tensiunea este marimea afisata secundar impreuna cu Rint. In primul rand cu asa-ceva pui doi crocodili si citesti valoarea - fara calcule. In al doilea rand elimini imediat si fara dubii elementi sau subansamble S/P defecte, chiar daca mai au ceva capacitate la testarea capacitatii care dureaza ore bune... Ca o consecinta nu vei ajunge sa faci munca inutila cu inserierea a 4 module si sa constati ca nu merge... pentru ca numai unul din module are Rint prea mare, desi capacitatea lui nu e afectata. Nu vad nimic lipsit de eleganta in ce spuneam, incercam sa te ajut. Daca te-a deranjat ca sunt exasperat, asta este adevarat, dar exasperarea nu este vizavi de topicul asta. Citesti un topic in care se bat campii, vine cineva cu cunoastere cum este colegul @validae si le atrage atentia ca de pomana se cramponeaza de capacitate, cand problema este de Rint ... dar discutia continua in aceeasi linie, pentru ca de pomana li s-a aratat problema, ca si cand ea nu exista. Acolo nu are nici o logica sa intervin, ca va fi de pomana. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum