Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare achizitie centrala pe gaz

nicu_top

Postări Recomandate

• Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• doru3160

6

• nicu_top

6

• validae

2

• Shambala

1

Top autori în acest subiect

Pentru moderatorul Validae, daca supradimensionez caloriferele, nu creste automat si consumul de gaz? Centrala va trebui sa incalzeasca mai multa apa, fiind mai multa apa in instalatie si automat creste si consumul de gaz, sau gresesc..

Nu gasesc un calculator de dimensiunea caloriferelor cat de cat corect.

Link spre comentariu
La 10.12.2024 la 20:37, doru3160 a spus:

La consum, indiferent ce ai cumpăra, dacă e același principiu, o să ai consum nesemnificativ diferit. Spun asta ca să nu compari o centrala clasica cu una cu ardere în condensare. De aia zic, consumul va fi diferit doar în funcție de pierderi, și dacă îți dau eu consumul meu, e posibil să fii dezamăgit când în condițiile de la tine nu-l vei putea reproduce, înțelegi? 

Inteleg ce spui , dar eu ma refer si la aspectul unde este fabricata centrala respectiva si cu ce fel de componente este echipata, daca sunt cat de cat de calitate, sau sunt de o calitate indoielnica...

Editat de nicu_top
Link spre comentariu

Acum cu globalizarea, nu mai ai nici o garanție pe calitatea componentelor. Oricum o dai, tot la China ajungi, indiferent de ce scrie pe panou. 

De ex pe mine m-a convins cu motan condens 100 plus (kober) cu faptul că asta mai folosește metal acolo unde modele mai cu staif au băgat plastice, reducând fiabilitatea. Firma oferă 7 ani de garanție. Plus ca 25 ani de colaborare cu băiatul de la firma care asigura mentenanță și service garanție și post garanție m-a asigurat ca între opțiunile mele cea mai buna alegere  este motan, despre care habar nu aveam. Am mers pe mâna lui, și după a treia iarna de exploatare, nu am ce reproșa. Singura precauție ce a trebuit să o iau, a fost alimentarea prin sursă neintreruptibila. E mofturoasa la căderile de tensiune de durată mică. Am găsit-o de câteva ori pe avarie, și după ce am alimentat-o prin sursă nu am mai avut probleme. Noaptea erau căderi scurte de tensiune și câteodată chiar repetate în perioada mică de timp. Am în casă priza telecomandata, și rămâne pe OFF după întreruperea tensiunii. Asa mi-am dat seama ca sunt acele întreruperi, altfel nu eram convins că se întâmplă. Centrala veche, una de la baxi a mers la mine 16 ani și acum merge la un cunoscut care avea tot același model, dar cu probleme.  Aia nu era mofturoasa la alimentare, avea traf pe placă. A montat-o pe a mea, și a lui a făcut-o piese. Nici despre aia nu știam nimic când am cumpărat-o. Dar m-a convins perioada de garanție de 5 ani oferită. Eu umblam după vaillant, dar aveau doar un model vechi pe piață, și numai 2 ani garanție. Poate greșesc, dar când un producător oferă perioadă de garanție mai mare decât standard, înseamnă că se bazează pe produsul lui. Pt mine asta a fost un criteriu eliminatoriu în alegere. Asta pot să recomand, dar un model anume, nu. Se poate întâmpla ca ce merge la mine, la altul să facă necazuri. Am pățit asa cu TV Samsung, dar deja e altă discuție. 

Link spre comentariu
Acum 11 ore, nicu_top a spus:

Pentru moderatorul Validae, daca supradimensionez caloriferele, nu creste automat si consumul de gaz? Centrala va trebui sa incalzeasca mai multa apa, fiind mai multa apa in instalatie si automat creste si consumul de gaz, sau gresesc..

Nu creste consumul de gaz.  Invers,  da. 

Încălzește mai multă apă dar nu este rece.  Dacă ai avea radiatoare dimensionate la limită,  apa  se întoarce la centrală mai rece. 

Eu am caliriferele mai mult decât dublu față de ce a reieșit din calcul.

Consumul de gaz este destul de mic în comparatie cu vecinul de sus sau de jos. 

Eu am făcut instalațiile dar nu m-au ascultat la dimensiunile radiatoarelor.  Centralele sunt aceleasi,  de la Bosch. 

Link spre comentariu
Acum 16 ore, nicu_top a spus:

Absolut deloc. Este un fals mit. 

Conform legilor termodinamicii, din cauza cărora nu există nici perpetum mobile de exemplu, energia consumata ca să ridici temperatura cu un anumit nr de grade, în condiții identice de suprafata/volum/pierderi (prin pereti sau alte pierderi) este aceeași. 

La calorifere mari cu volum mare de apa va exista o inerție mai mare, adică se va incalzi mai greu iar volumul mare de apa va continua încălzirea încăperii chiar și după oprirea centralei. Dacă știi cind sa oprești centrala astfel incit atunci cind caloriferele s-au răcit temperatura în încăpere sa fie cea dorita, atunci consumul va fi identic. 

Caloriferele mari ajuta chiar la scăderea consumului pt ca pt același transfer termic (viteza de încălzire - sa zicem) caloriferele au nevoie de o temperatura mai mica iar temperatura mai mica a ajentului termic ajuta centrala sa lucreze mai mult timp în condesatie avind un randament îmbunătățit. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări