Blacksmith Postat Decembrie 7, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 7, 2024 (editat) Eh, tu crezi ca n-as face ? Dar cu ce sa fac, daca ADC-ul meu abia a plecat din Hong Kong... ? Si nici nu am cu ce sa incarc bateria, ca integratul incarcator de 4.2V e tot in acelasi pachet... Editat Decembrie 7, 2024 de Blacksmith Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 7, 2024 Partajează Postat Decembrie 7, 2024 (editat) Nu merge din cauza unei tensiuni superficiale care apare pe electrozi metoda statica, de aia se aplica metoda dinamica. Ca este aiurea valoare de 0,1ohmi ca rezistenta interna la un curent de 3A este absolut banal de vazut, la curentul ala de descarcare puterea disipata intern pe baterie e de 0,9W, mno, aia trebe s-o vedeti pe grafic, bateria are cam 3,3Ah deci 1h cu 3A, asta ar insemna ca pe grafic sa ai la 3A descarcare 2,4Ah nu 3,2Ah cam cit este acolo., confirmat si de valoarea la 0,2CAsta este efectul Ri la o baterie, se incinge bateria in raport direct proportional cu patratul curentului. Editat Decembrie 7, 2024 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 7, 2024 Partajează Postat Decembrie 7, 2024 La 05.12.2024 la 2:53, sesebe a spus: Chiar asa se masoara. Bine, sint citeva smecherii in spate dar metoda de masura asta este. Stau si ma intreb, daca iti spuneam din prima cum se face masuratoarea mai existau aceste 5 pagini de discutii ?!? Sint sigur ca tot ar fi existat. In primul rind pt ca oricum nu faceai ce ti-as fi spus eu si apoi pt ca ar fi fost destui colegi care sa aduca imbunatatiri sau chiar sa zica ca este gresit. Asa macar stau si ma distrez ce se scrie pe aici. Link spre comentariu
mihaiaurul Postat Decembrie 7, 2024 Partajează Postat Decembrie 7, 2024 (editat) 2 hours ago, Blacksmith said: Si nici nu am cu ce sa incarc bateria, ca integratul incarcator de 4.2V e tot in acelasi pachet... De ce nu mergi într-un târg de vechituri să cumperi un "Power Bank" cu maxim 5 lei. O să te mintă vânzătorul că "merge". Bateria sigur este terminată, dar pe tine te interesează doar "încărcătorul". Sigur este bun. Editat Decembrie 7, 2024 de mihaiaurul Link spre comentariu
dumitrumy Postat Decembrie 7, 2024 Partajează Postat Decembrie 7, 2024 Acum 2 ore, Blacksmith a spus: Si nici nu am cu ce sa incarc bateria, ca integratul incarcator de 4.2V e tot in acelasi pachet... Nu ai un LM317 si niste tranzistoare NPN/ PNP de 2-5A? Si un ceas de bucatarie cu sonerie? 1 Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 30, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2024 (editat) Am construit circuitul de masurare si imi da in jur de 70mR rezistenta interna a bateriei. Probabil vreo 10mR ar fi rezistenta contactelor soclului bateriei. Bateria este noua, Samsung INR18650-35E, incarcata la 4.1V, cu sarcina de 1A scade 70mV. Masuratoarea facuta in 50ms de la cuplarea sarcinii. Cum vi se pare ? Din ce am citit pe net, se spune ca rezistenta masurata prin metoda asta ar fi mai mare decat rezistenta reala... Asa este ? Si daca da, de ce ? Editat Decembrie 30, 2024 de Blacksmith Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 30, 2024 Partajează Postat Decembrie 30, 2024 E sensibil mai mare, un element nou ar trebui să aibă 20-30mR maximum. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 30, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2024 Vad ca in datasheet zice: "Initial internal impedance: Initial internal impedance measured at AC 1kHz after standard charge: ≤ 35mΩ" Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 30, 2024 Partajează Postat Decembrie 30, 2024 Masoara in max 2-3msec folosind fire complet separate fata de cele pt sarcina. Sper ca folosesti o rezistenta si nu o sarcina activa. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 30, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2024 Da sarcina este pur rezistiva. Niste rezistente SMD de 1W puse mai multe in paralel. Nu cred ca merge sa masor atat de repede... Pentru ca trebuie sa masor 2 tensiuni cu acelasi ADC, iar cand schimb canalul se pare ca trebuie sa astept un timp ca sa citesc corect. Dar o sa mai studiez, poate mai ajustez ceva... Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 30, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2024 Uite ce zice asta aici... cica ar fi normal: https://www.candlepowerforums.com/threads/acceptable-resistance-for-good-quality-18650.386728/post-4800688 Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 31, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2024 Am masurat la 10 ms si tot atat da. Nu pot sa masor mai repede de atat pentru ca am un filtru RC pe tensiunea de la baterie, care se stabilizeaza in 9 ms. Cred ca mai cad cativa mV pe firele de masa (5-10mV), pentru ca am masa inseriata... Sa vad daca pot s-o refac cu toate masele in punct comun... Link spre comentariu
mihaiaurul Postat Decembrie 31, 2024 Partajează Postat Decembrie 31, 2024 (editat) 17 hours ago, Blacksmith said: Nu cred ca merge sa masor atat de repede... Pentru ca trebuie sa masor 2 tensiuni cu acelasi ADC, iar cand schimb canalul se pare ca trebuie sa astept un timp ca sa citesc corect. Nu ai de asteptat mai mult de o milisecunda pentru ca ADC-ul tău să facă conversia pentru un canal. In functie de rata de esantionare setata din soft, poți avea si sub 500uS pentru un canal ADC. Editat Decembrie 31, 2024 de mihaiaurul Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 31, 2024 Partajează Postat Decembrie 31, 2024 (editat) Cu masa inseriata n-ai sa masori ever cu precizie nivele asa de mici de tensiune. Lasind la o parte eroarea imensa de tensiune generata de fir comun si pt masura si pt load (masa comuna de exemplu), pt a imbunatati precizia de masura cind nu stii sa configurezi ADC-ul pt masuratori rapide se foloseste urmatoarea metoda: Cum arata tensiunea pe acumulator in timpul testului: Pe tine te intereseaza imediat dupa aparitia curentului nu mai tirziu gen U2, U3, U4. Ca sa afli tensiunea imediat dupa aparitia curentului poti masura U2 si U3 si stiind exact intervalele de timp intre aparitia curentului si masuratorile efective poti calcula panta tensiunii iar apoi pe baza acestui calcul poti calcula tensiunea imediat la conectarea sarcinii. Poza este luata de aici: https://www.mdpi.com/1424-8220/10/6/5604 Editat Decembrie 31, 2024 de sesebe Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 31, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 31, 2024 Iti dai seama ca prototipul nu e facut pentru precizie... Versiunea finala o sa aiba cablaj cu plan de masa. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum