Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum masuram rezistenta interna a acumulatorului ?

Blacksmith

Postări Recomandate

Pai asta am intrebat in prima postare. Daca tensiunea in sarcina scade doar datorita rezistentei interne sau si din alte cauze... Si mi s-a spus ca nu am eu inceredere in legile fizicii... 

Atunci, inseamna ca nu am ce sa fac, si asta e... Ca varianta in alternativ n-o inteleg si nici nu stiu daca e realizabila in sistemul meu...

Link spre comentariu

Tensiunea scade din cauza rezistentei de sarcina dar si din cauza descarcarii in sarcina a bateriei.

Versiunea cu impulsuri ar trebu sa mearga daca veti folosi o frecventa joasa incit sa nu intre in calcul filtrajul.

Aparatura de masura se folosea cu bateria deconectata.

Link spre comentariu

Cat naiba poate sa scada cu 1A in 3 secunde cat tine masuratoarea ?  0.83 mAh !?

Poate o sa studiez si varianta cu impulsuri, dar momentan nu inteleg absolut deloc la ce se refera.

Link spre comentariu

Pe măsură ce acumulatorul este erodat din cauza curenților mari livrați , a unei reîncărcări greșite ,acumulatorul se degradează , nu mai este capabil de curenți mari.Una din cauzele importante este mărirea rezistenței interne.

Am construit un dispozitiv pentru măsurarea rezistenței interne cu ani în urmă.Am pus schema și comentariul pe elforum , nu mai știu dacă mai există. Îl voi pune din nou.M-am documentat dintr-o revistă tehnium .

--În principiu măsurătoarea se rezumă la căderea de tensiune în gol și cu o sarcină de 3A.Pentru un acumulator bun căderea de tensiune nu trebuie să fie mai mare de 80 mV.

--- Dacă tensiunea diferență este mai mare de 120mV, acel acumulator trebuie înlocuit.

Editat de Nostalgic
Link spre comentariu

Cele de mai sus sunt valabile doar pentru un anumit tip de acumulatori, nu e universal valabil.Asta fiindcă nu poți cere oricărui tip de acumulator cei 3A...

Link spre comentariu
Acum 3 minute, validae a spus:

Cele de mai sus sunt valabile doar pentru un anumit tip de acumulatori, nu e universal valabil.

Pentru acumulatori plumb-acid auto.

Link spre comentariu
Acum 17 ore, cirip a spus:

Ce parere ai de metoda asta de masurare manuala?

Ce parere aveti despre propagarea erorilor de masurare atunci când faceti diferente?

Editat de franzm
Link spre comentariu

@validae citeste aici... 

Ori masor rezistenta interna in ciruitul meu, ori n-o mai masor deloc. Ideea e sa pot sa integrez "instumentul de masura" in sistemul meu cu microcontroler, sa testeze el periodic si sa ma anunte cand se depaseste o anumita valoare... 

Acum 17 ore, Blacksmith a spus:

Salut, @cirip !

Da, cam asa m-am gandit si eu sa fac... O sa am un mosfet care sa conecteze o rezistenta de sarcina de vreo 4 ohmi, prin comanda de la microcontroler. Dar nu inteleg de ce zici ca masuratoarea "trebuie facuta cat se poate de repede"... Eu credeam ca, din contra, trebuie lasata un pic pe sarcina ca sa se stabilizeze tensiunea... Un pic de context: Sistemul meu este un schelet de mini-UPS cu o celula de Li-ion, care se incarca automat cand e tensiune disponibila, si care poate alimenta orice proiect cu Raspberry Pico. Acest microcontroler, pe langa treaba utila pe care o are de facut, se va ocupa sa aiba grija si de baterie (incarca pana la cat trebuie, da shutdown cand trebuie, monitorizeaza temperatura), si m-am gandit sa-l fac sa isi testeze singur si rezistenta interna si sa ma anunte (are si WiFi) cand bateria este uzata si rezistenta creste prea mult, ca sa o inlocui... In circuit am deja posibilitatea sa masor tensiunea si curentul bateriei. Si atunci ma gandeam asa... Cand bateria este incarcata (pe la 4.1V cred ca o s-o tin), uC opreste incarcatorul si, pentru ca sintem pe tensiune de la priza, nici nu se consuma din baterie, deci aceasta este ca si cand ar fi in gol. uC stie cand se intampla asta si declanseaza operatiunea de masurare: Citeste tensiunea (care e in gol), cupleaza sarcina, asteapta 3 secunde (asa ma gandeam), apoi masoara tensiunea si curentul si face calculul... Nu e bine ? Adica sa-i dau un pic de timp sa se stabilizeze reactiile chimice.

Link spre comentariu

Mie mi se pare ca schema de mai jos, asa cum este desenata, este gresita. Odata ajustat zeroul, diagonala puntii ramane in echilibru indiferent ce se intampla la bornele bateriei.

tester akku.jpg

Cred ca bratul din dreapta al puntii ar trebui conectat la borna (+AKKU) a bateriei.

Oricum, eu cred ca masurarea cu ADCul unui procesor a variatiei de tensiune la borne este destul de usor de facut. Daca rezolutia ADCului nu este suficienta, se poate mari prin supraesantionare si mediere. Medierea a 4 masuratori ofera cate un bit in plus la precizie. Data fiind viteza mare a unei conversii, achizitia mai multor masuratori se face destul de rapid.  

Si cam asa am facut masuratoarea cu un Arduino Nano. Abordarea a fost un pic diferita. Calculez rezistenta ca delta_V/delta_I. Precizia e suficienta ca sa imi dea o estimare a rezistentei interne a beteriilor de telefon si evolutia acesteia odata cu imbatranirea bateriei.

Am ales sa mediez 10 masuratori succesive.

arduino_Rint.thumb.png.d09825605d5f92f84dd0c4fb28a44dad.png

Spor!

Editat de cirip
Link spre comentariu
Acum 1 oră, cirip a spus:

Mie mi se pare ca schema de mai jos, asa cum este desenata, este gresita. Odata ajustat zeroul, diagonala puntii ramane in echilibru indiferent ce se intampla la bornele bateriei.

tester akku.jpg

Cred ca bratul din dreapta al puntii ar trebui conectat la borna (+AKKU) a bateriei.

Aveți dreptate .Schema am recopiat după dispozitivul ce l-am construit cu foarte mulți ani în urmă și am greșit puțin .

- R10 se conectează la + AKKU. Voi rectifica schema.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări