Ion_Bumbu Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 Un rind mai jos si va lamureati, cuvintul magic e "Descarcarea"... Link spre comentariu
roadrunner Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 (editat) @Ion_Bumbu am citit cu atentie sporita. totusi intrebarea mea ramane, schema pusa de mine nu e exact ce spui si tu? asta ca sa nu zapacim pe bietul om care chiar vrea sa construiasca ceva. RR Editat Decembrie 5, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
modoran Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 E un amarat de incarcator si vrei sa afisezi starea bateriei, produsele comerciale nu se complica prea mult, fie masoara curentul de incarcare si decide, fie masoara tensiunea la bornele bateriei si aia e. Faci si tu exact la fel. Link spre comentariu
roadrunner Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 Acum 15 minute, modoran a spus: E un amarat de incarcator si vrei sa afisezi starea bateriei, produsele comerciale nu se complica prea mult, fie masoara curentul de incarcare si decide, fie masoara tensiunea la bornele bateriei si aia e. Faci si tu exact la fel. eu zic sa-l lasam sa faca cum vrea el, ca invata din asta, nu face produse comerciale, pana la urma el decide. RR Link spre comentariu
Mitica M. Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 Sa faca, dar mai greu daca fizica din clasa a 9-a/10-a a fost omisa din programa scolara. La bacalaureat sunt probleme de fizica in care elevii trebuie sa calculeze rezistenta interna "r" a unui generator cu tensiune electromotoare data "E". Link spre comentariu
UDAR Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 @Blacksmith Citește și aici : https://batteryuniversity.com/article/bu-902-how-to-measure-internal-resistance 1 Link spre comentariu
Ovidanie Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 Acum 27 minute, roadrunner a spus: eu zic sa-l lasam sa faca cum vrea el, ca invata din asta, nu face produse comerciale, pana la urma el decide. RR Oricum face doar ce vrea el si mai ales, o face in stilul lui. Ce apreciez maximum la @Blacksmith este ca duce proiectele pana la final, se ocupa inclusiv de carcasa si de partea estetica!! 2 Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 Acum 2 ore, roadrunner a spus: @Ion_Bumbu am citit cu atentie sporita. totusi intrebarea mea ramane, schema pusa de mine nu e exact ce spui si tu? Eu am descris doar principiul, la schema la mine a fost simpla si am ales genratorul de curent deoarece aveam 2 tipuri de baterii, 6Vdc, 12Vdc, altfel o rezistenta era absolut suficienta si un MOS cheie de curent. Link spre comentariu
22euu Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 Acum 3 ore, validae a spus: @22euu Când ai mai mulți acumulatori identici și vrei să îi grupezi serie sau mixt, e necesar să îi sortezi după rezistența internă.Cel mai slab va afecta tot șirul..... Nu e mai simplu si corect sa grupezi acumulatorii prin determinarea capacitatii lor folosind metoda incarare/descarcare ? Tin minte ca parca @Ovidanie facuse un test cu 3 aparate diferite si avea 3 valori diferite. Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 Capacitatea e un parametru, rezistența internă altul.Dacă legi doi acumulatori cu aceeași capacitate dar rezistență internă diferită, cel cu rezistența internă mai mare va cauza scăderea tensiunii în sarcină, limitând astfel curentul maxim.Astfel, chiar dacă cei doi au capacitatea de 2Ah de exemplu, din cauza celui cu rezistență internă mare, nu vor putea da decât curenți mult mai mici.Rezistența internă poate fi considerat de fapt un indicator al ,,sănătății,, acumulatorului. Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 Rezistenta interna indica si gradul de imbatrinire a bateriei. De aia foloseam Midtronics. Ala facut de noi era pentru depistarea rapida in teren care baterie era pe duca intr-un string. In fapt era impulsorul acela care se lega cu 2 crocodili pe bornele bateriei si masuratoarea o faceam cu instrumentul de masura pe mV Ac. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 1 oră în urmă, 22euu a spus: @Ovidanie facuse un test cu 3 aparate diferite si avea 3 valori diferite. La același curent de încărcare/descărcare, valorile măsurate de diferite aparate erau UȘOR diferite, max 10%. După multe teste am constatat că același acumulator Li-Ion încărcat la curent mic, prezintă o capacitate cu 25% mai mare comparativ cu încărcarea la curent mare. Testele le-am făcut pe acumulatori 18650, toți proveneau din recuperări, testele au fost făcute la 200mA și 1,5A. 1 Link spre comentariu
cirip Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 Salut @Blacksmith, (imi placea mai mult Dudi) Ce parere ai de metoda asta de masurare manuala? Se masoara tensunea bateriei in gol. Se conecteaza la bornele bateriei o rezistenta de sarcina de valoare cunoscuta si se masoara tensiunea in sarcina. Masuratoarea trebuie facuta cat se poate de repede. In urma experimentului avem la dispozitie urmatoarele valori: Vg = tensiunea bateriei in gol Vs = tensiunea bateriei in sarcina Rs = valoarea rezistentei de sarcina Rezistenta interna a bateriei, Rint, este calculabila cu formula: Rint = Rs * (Vg/Vs -1) Exemplu de calcul pe baza simularii: Vg = 4.2V, Vs = 4.155789V, Rs = 4.7Ohm Rezulta: Rint = 4.7 * (4.2/4.155789 - 1) = 0.05Ohm = 50mOhm Precizia rezultatului depinde de toleranta rezistentei de sarcina si de precizia masuratorii tensiunilor in gol si in sarcina. Rezultatele ar trebui sa fie suficient de precise ca sa poti sorta celule de acumulator, macar prin comparatie. Daca rezistenta interna e mica, se recurge la masuratoare dinamica si amplificarea variatiei de tensiune la borne pentru a creste precizia masurarii. Deja intram in alta liga, dar nu e imposibil. Spor! Si scrie si tu daca si ce ai reusit. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 5, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 5, 2024 (editat) Salut, @cirip ! Da, cam asa m-am gandit si eu sa fac... O sa am un mosfet care sa conecteze o rezistenta de sarcina de vreo 4 ohmi, prin comanda de la microcontroler. Dar nu inteleg de ce zici ca masuratoarea "trebuie facuta cat se poate de repede"... Eu credeam ca, din contra, trebuie lasata un pic pe sarcina ca sa se stabilizeze tensiunea... Un pic de context: Sistemul meu este un schelet de mini-UPS cu o celula de Li-ion, care se incarca automat cand e tensiune disponibila, si care poate alimenta orice proiect cu Raspberry Pico. Acest microcontroler, pe langa treaba utila pe care o are de facut, se va ocupa sa aiba grija si de baterie (incarca pana la cat trebuie, da shutdown cand trebuie, monitorizeaza temperatura), si m-am gandit sa-l fac sa isi testeze singur si rezistenta interna si sa ma anunte (are si WiFi) cand bateria este uzata si rezistenta creste prea mult, ca sa o inlocui... In circuit am deja posibilitatea sa masor tensiunea si curentul bateriei. Si atunci ma gandeam asa... Cand bateria este incarcata (pe la 4.1V cred ca o s-o tin), uC opreste incarcatorul si, pentru ca sintem pe tensiune de la priza, nici nu se consuma din baterie, deci aceasta este ca si cand ar fi in gol. uC stie cand se intampla asta si declanseaza operatiunea de masurare: Citeste tensiunea (care e in gol), cupleaza sarcina, asteapta 3 secunde (asa ma gandeam), apoi masoara tensiunea si curentul si face calculul... Nu e bine ? Adica sa-i dau un pic de timp sa se stabilizeze reactiile chimice. Editat Decembrie 5, 2024 de Blacksmith Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 Nu se face usor masuratoarea asa deoarece in momentul in care ai consum tensiunea incepe sa scada, asta e o treaba, apoi ai de vazut citiva mV la citiva V, ai nevoie de rezolutie mare. De aia se merge in alternativ, acolo ai caderea de tensiune in consum, decuplezi si e consum 0. Masori tensiunea in mV Ac si faci conversia in mohmi. Bateria nu este aia formata dintr-o sursa ideala de tensiune si o rezistenta, inductanta serie si cond in paralel. Daca era asa, era simplu, necazul e ca scade tensiunea o data cu descarcarea bateriei reala si aia interfereaza cu rezultatul.. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum