Blacksmith Postat Decembrie 4, 2024 Partajează Postat Decembrie 4, 2024 Am inteles ca sint 2 metode... Una e cu nustiu ce semnale de radiofrecventa, deci clar ma depaseste... Si ar mai fi metoda cu masurarea caderii de tensiune in sarcina fata de gol. Dar mie nu imi vine sa cred ca tensiunea bateriei scade in sarcina doar din cauza rezistentei interne. Asa s-ar comporta o sursa de tensiune normala. Dar aici avem o sursa chimica... Nu stiu cum sint astea cu litiu ca nu am folosit niciodata, dar la cele cu plumb-acid scade tensiunea in draci si nu cred ca de la rezistenta interna ! Voi ce ziceti, chiar se poate masura rezistenta interna asa ? Daca da, imi puteti da niste sfaturi pentru o masurare cat mai buna ? Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 Chiar asa se masoara. Bine, sint citeva smecherii in spate dar metoda de masura asta este. Link spre comentariu
modoran Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 Cumperi aparat dedicat pentru asa ceva, il conectezi la borne, citesti valoarea direct pe ecran. problema rezolvata. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 5, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 5, 2024 Acum 7 ore, sesebe a spus: Bine, sint citeva smecherii in spate dar metoda de masura asta este. Asa... si vrei bani, sau ce ? 1 Link spre comentariu
sesebe Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 (editat) Cum am mai spus, din cauza ca oricum nu faci cum ți se spune pe forum nu mai pierd timpul și nu-mi mai toc nervii încercind sa explic cum. Exceptind cazurile sind am glumit și acest lucru a fost destul de evident, nu ți-am dat sfaturi greșite, cel puțin nu intentionat, iar cind le-ai urmat ți-au rezolvat problemele. Din păcate nu prea vrei sa ții cont de ele și atunci nu are rost sa mai dau informații pt care eu am lucrat mult sa le obțin. Editat Decembrie 5, 2024 de sesebe 1 Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 5, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 5, 2024 Ok, te inteleg. Daca nu poti asta e... Poate stie altcineva... Link spre comentariu
darius_bv Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 Folosesc aparate de masura a rezistentei interne, unele sunt mai bune, decat altele, dar niciunul nu-ti da o informatie absolut sigura. De pilda, poti masura o baterie veche care indica un procent de 90% ca fiind buna si ai surpriza ca dupa scurt timp de reutilizare, bateria e moarta. Am folosit si baterii regenerate cica in proportie de 90%, care au cedat dupa 2-3 luni de utilizare in regim de backup, fara descarcare profunda, cum se intampla la bateriile din sistemele fotovoltaice. Cea mai sigura metoda de verificare a calitatii bateriei este incarcarea ei, apoi descarcarea pe o sarcina de putere, la un curent C10, de exemplu (10A pentru o baterie de 100Ah), apoi calculezi capacitatea. Link spre comentariu
roadrunner Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 (editat) Acum 11 ore, Blacksmith a spus: Dar mie nu imi vine sa cred ca tensiunea bateriei scade in sarcina doar din cauza rezistentei interne. Asa s-ar comporta o sursa de tensiune normala. Dar aici avem o sursa chimica... Nu stiu cum sint astea cu litiu ca nu am folosit niciodata, dar la cele cu plumb-acid scade tensiunea in draci si nu cred ca de la rezistenta interna ! @Blacksmith treaba faina e ca legilor fizicii nu le pasa daca crezi tu in ele sau nu. poti sa duci calul la apa, da' nu poti sa-l faci sa bea. RR Editat Decembrie 5, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
Blacksmith Postat Decembrie 5, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 5, 2024 (editat) Acum 7 minute, roadrunner a spus: treaba faina e ca legilor fizicii nu le pasa daca crezi tu in ele sau nu. Era o metafora... Voiam sa va invit sa vorbim despre asta, ca sa inteleg si eu de ce scade doar din cauza rezistentei interne, daca e sa fie asa. Am uitat sa mentionez ca nu sint interesat de aparate care fac asta. Eu vreau o metoda de masura pe care sa o pot implementa in incarcatorul Li-ion la care lucrez acum. Editat Decembrie 5, 2024 de Blacksmith Link spre comentariu
roadrunner Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 (editat) Acum 40 minute, Blacksmith a spus: Eu vreau o metoda de masura pe care sa o pot implementa in incarcatorul Li-ion la care lucrez acum. singura metoda de care stiu eu ca functioneaza (fara RF si hocus/pocus) este sa faci si un circuit de descarcare controlata (curent constant) - sau sa-i zicem "sarcina programbila" (programable load) - unde monitorizezi procesul de descarcare si tragi concluzii pe baza masuratorilor. Problema ta e ca nu ai incredere in ce scrie lumea pe aici, asa ca, cel mai bine e sa inveti chestiile astea din manuale (text books) - daca nici in manuale nu ai incredere mai bine te apuci de altceva (gradinarit, pesti de acvariu, tamplarie etc.) ca timpul e finit. RR PS mai jos e un circuit de active load unde poti programa curentul de descarcare si implicit sa-l si moitorizezi. Evident toata putere consumata se transforma in caldura pe mosfet (radiator) si pe reziatorul de 1 Ohm. E un punct de plecare (ANA_DIS ptogrameaza curentul 1V/1A si vine de la un DAC, I_LOAD monitorizeaza curentul si VCELL_ANA tensiunea si ambele merg la un ADC.) Poti sa folosesti orice OPAMP eu am folosit LM358 ca am cateva role pline de care ma tot impiedic. Cam asta au la baza "programable load" - cu un MCU atasat poti sa construiesti un sarcina programabila de curent constant sau putere constanta (se schimba numai bucla de control - adica matematica) am pus schema asta ca stiu ca-ti plac microcontrolerele. Editat Decembrie 5, 2024 de roadrunner 1 Link spre comentariu
22euu Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 @Blacksmith Dar la ce iti trebuie sa masori rezistenta interna a acumulatorului? Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 (editat) Este si nu este complicat. Versiunea simpla este sa confectionati un generator de curent constant la valoarea de curent dorita pentru test, cu cit mai mare cu atit mai aproape de rezultat, programabil eventual, controlat cu un semnal dreptunghiular care sa-l puneti pe baterie. Descarcarea se va face cu impulsuri de curent de xA programat de dumneavoastra cu frecventa de ordinul sutei de Hz sau kHz. Citirea o veti face in alternativ si asa evaluati o baterie facind calculul de cadere de tensiune pe baterie in functie de Ri. Bineinteles conexiune Kelvin, 2 fire de forta, 2 de citire. Se foloseste asta in practica si asa am facut un dispozitiv de evaluare doar ca l-am calibrat dupa o scula industriala, Midtronics. Frecventa era pe la 1kHz, curentul tras catre 5A la 12Vdc dreptunghiular cu factor de umplere 1/1 la baterii de 150Ah Pb. De ce in alternativ, simplu, valorile citite sint de ordinul mV ori in Dc este dificil sa la decelezi. La 12Vdc aveam la baterii OK 15-20mV citit pe aparat direct. Editat Decembrie 5, 2024 de Ion_Bumbu Link spre comentariu
validae Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 @22euu Când ai mai mulți acumulatori identici și vrei să îi grupezi serie sau mixt, e necesar să îi sortezi după rezistența internă.Cel mai slab va afecta tot șirul..... Link spre comentariu
roadrunner Postat Decembrie 5, 2024 Partajează Postat Decembrie 5, 2024 (editat) Acum 40 minute, Ion_Bumbu a spus: Este si nu este complicat. Versiunea simpla este sa confectionati un generator de curent constant la valoarea de curent dorita pentru test, cu cit mai mare cu atit mai aproape de rezultat, programabil eventual, controlat cu un semnal dreptunghiular care sa-l puneti pe baterie. @Ion_Bumbu pai schema de mai sus ce e? nu e exact ce spui tu? RR Editat Decembrie 5, 2024 de roadrunner Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum