Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum masuram rezistenta interna a acumulatorului ?


Blacksmith

Postări Recomandate

Am inteles ca sint 2 metode... Una e cu nustiu ce semnale de radiofrecventa, deci clar ma depaseste...

Si ar mai fi metoda cu masurarea caderii de tensiune in sarcina fata de gol. Dar mie nu imi vine sa cred ca tensiunea bateriei scade in sarcina doar din cauza rezistentei interne. Asa s-ar comporta o sursa de tensiune normala. Dar aici avem o sursa chimica... Nu stiu cum sint astea cu litiu ca nu am folosit niciodata, dar la cele cu plumb-acid scade tensiunea in draci si nu cred ca de la rezistenta interna ! Voi ce ziceti, chiar se poate masura rezistenta interna asa ? Daca da, imi puteti da niste sfaturi pentru o masurare cat mai buna ? 

Link spre comentariu

Cum am mai spus, din cauza ca oricum nu faci cum ți se spune pe forum nu mai pierd timpul și nu-mi mai toc nervii încercind sa explic cum. 

Exceptind cazurile sind am glumit și acest lucru a fost destul de evident, nu ți-am dat sfaturi greșite, cel puțin nu intentionat, iar cind le-ai urmat ți-au rezolvat problemele. 

Din păcate nu prea vrei sa ții cont de ele și atunci nu are rost sa mai dau informații pt care eu am lucrat mult sa le obțin. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Folosesc aparate de masura a rezistentei interne, unele sunt mai bune, decat altele, dar niciunul nu-ti da o informatie absolut sigura. De pilda, poti masura o baterie veche care indica un procent de 90% ca fiind buna si ai surpriza ca dupa scurt timp de reutilizare, bateria e moarta. Am folosit si baterii regenerate cica in proportie de 90%, care au cedat dupa 2-3 luni de utilizare in regim de backup, fara descarcare profunda, cum se intampla la bateriile din sistemele fotovoltaice. 

Cea mai sigura metoda de verificare a calitatii bateriei este incarcarea ei, apoi descarcarea pe o sarcina de putere, la un curent C10, de exemplu (10A pentru o baterie de 100Ah), apoi calculezi capacitatea. 

Link spre comentariu
Acum 11 ore, Blacksmith a spus:

Dar mie nu imi vine sa cred ca tensiunea bateriei scade in sarcina doar din cauza rezistentei interne. Asa s-ar comporta o sursa de tensiune normala. Dar aici avem o sursa chimica... Nu stiu cum sint astea cu litiu ca nu am folosit niciodata, dar la cele cu plumb-acid scade tensiunea in draci si nu cred ca de la rezistenta interna !

@Blacksmith treaba faina e ca legilor fizicii nu le pasa daca crezi tu in ele sau nu.

poti sa duci calul la apa, da' nu poti sa-l faci sa bea.

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 7 minute, roadrunner a spus:

treaba faina e ca legilor fizicii nu le pasa daca crezi tu in ele sau nu.

 

Era o metafora... Voiam sa va invit sa vorbim despre asta, ca sa inteleg si eu de ce scade doar din cauza rezistentei interne, daca e sa fie asa.

 

Am uitat sa mentionez ca nu sint interesat de aparate care fac asta. Eu vreau o metoda de masura pe care sa o pot implementa in incarcatorul Li-ion la care lucrez acum.

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu
Acum 40 minute, Blacksmith a spus:

Eu vreau o metoda de masura pe care sa o pot implementa in incarcatorul Li-ion la care lucrez acum.

singura metoda de care stiu eu ca functioneaza (fara RF si hocus/pocus) este sa faci si un circuit de descarcare controlata (curent constant) - sau sa-i zicem "sarcina programbila" (programable load) - unde monitorizezi procesul de descarcare si tragi concluzii pe baza masuratorilor. 

Problema ta e ca nu ai incredere in ce scrie lumea pe aici, asa ca, cel mai bine e sa inveti chestiile astea din manuale (text books) - daca nici in manuale nu ai incredere mai bine te apuci de altceva (gradinarit, pesti de acvariu, tamplarie etc.) ca timpul e finit.

RR

 

PS mai jos e un circuit de active load unde poti programa curentul de descarcare si implicit sa-l si moitorizezi. Evident toata putere consumata se transforma in caldura pe mosfet (radiator) si pe reziatorul de 1 Ohm. E un punct de plecare (ANA_DIS ptogrameaza curentul 1V/1A si vine de la un DAC,  I_LOAD monitorizeaza curentul si VCELL_ANA tensiunea si ambele merg la un ADC.) Poti sa folosesti orice OPAMP eu am folosit LM358 ca am cateva role pline de care ma tot impiedic.

Cam asta au la baza "programable load" - cu un MCU atasat poti sa construiesti un sarcina programabila de curent constant sau putere constanta (se schimba numai bucla de control - adica matematica) am pus schema asta ca stiu ca-ti plac microcontrolerele.

 

Active_load.png

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Este si nu este complicat.

Versiunea simpla este sa confectionati un generator de curent constant la valoarea de curent dorita pentru test, cu cit mai mare cu atit mai aproape de rezultat, programabil eventual, controlat cu un semnal dreptunghiular  care sa-l puneti pe baterie.

Descarcarea se va face cu impulsuri de curent de xA programat de dumneavoastra cu frecventa de ordinul sutei de Hz sau kHz.

Citirea o veti face in alternativ si asa evaluati o baterie facind calculul de cadere de tensiune pe baterie in functie de Ri.

Bineinteles conexiune Kelvin, 2 fire de forta, 2 de citire.

Se foloseste asta in practica si asa am facut un dispozitiv de evaluare doar ca l-am calibrat dupa o scula industriala, Midtronics. Frecventa era pe la 1kHz, curentul tras catre 5A la 12Vdc dreptunghiular cu factor de umplere 1/1 la baterii de 150Ah Pb.

 

De ce in alternativ, simplu, valorile citite sint de ordinul mV ori in Dc este dificil sa la decelezi.

La 12Vdc aveam la baterii OK 15-20mV citit pe aparat direct.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
Acum 40 minute, Ion_Bumbu a spus:

Este si nu este complicat.

Versiunea simpla este sa confectionati un generator de curent constant la valoarea de curent dorita pentru test, cu cit mai mare cu atit mai aproape de rezultat, programabil eventual, controlat cu un semnal dreptunghiular  care sa-l puneti pe baterie.

@Ion_Bumbu pai schema de mai sus ce e? nu e exact ce spui tu? 

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări