Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

sursa Radiotehnica Constanta

nickxyzt

Postări Recomandate

Am o sursa liniara veche realizata la Radiotehnica Constanta, anul 1986 (este o amintire). Nu pot sa atasez poza acum, insa privita din lateral are forma trapezoidala, si cred ca a fost destul de populara in acea perioada. Daca nu ma insel, a fost folosita la alimentarea unui casetofon.

Unele componente sunt prinse direct intre ele direct (unele), iar altele sunt prinse direct de carcasa de plastic. Nu are PCB.

Scoate 7V, si banuiesc ca regulatorul de tensiune este defect. Din pacate, nu se mai vede marcajul de pe el. Sau existau pe atunci consumatori la 7V?

Montajul regulatorului de tensiune are o dioda redresoare, un condensator de 100uF la 25V si un rezistor pe care scrie "330 KO" - desi are doar 330 O - oare este o eroare de tiparire?

Pe carcasa scrie: 6x21W 2x3W - oare ce inseamna acest marcaj?

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nickxyzt

4

• doru3160

4

• vasile barsan

2

• validae

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Modelul asta putea fi modernizat și scos din el un redresor pt baterii cu plumb pt mașina. Nu era cine știe ce, dar cu 3A încărcai în regim lejer o baterie. Era mai mult decât nimic, și avantajul era ca aveai traful și cutia gata făcute. În forma originală avea doar redresare și protecție termică, fără nimic electronic. 

Link spre comentariu
1 oră în urmă, cristi7521 a spus:

Pare a fi un stabilizator serie cu dioda zener si tranzistor

Figura-3.-Stabilizator-serie-cu-tranzist

Multumesc mult!

Am dezlipit dioda, intr-adevar este o dioda Zener tip 8V2Z cu Vz=7.5V conform datasheet. Marcajul era pe partea de dedesubt, si am presupus gresit ca ar fi fost de rectificare.

Am dezlipit si tranzistorul, l-am masurat si este de tip NPN. Asa cum este in fotografia mea, are pinii in ordinea ECB. Deci este situatia din prima diagrama, cu emitatorul pe OUT.

Asadar, sursa este construita sa scoata 7.5V, nu este nimic defect, m-am lamurit acum.

Am rugamintea sa ma ajutati sa mai inteleg urmatoarele:

De ce pe rezistor scrie "330 KO" - desi are doar 330 O - oare este o eroare de tiparire, sau este vreo conventie a acelei perioade?

Ce poate inseamna marcajul de pe carcasa: 6x21W + 2x3W?

Acum 23 minute, doru3160 a spus:

Acolo numai carcasa și eventual traful e de la mama lor. Restul e improvizație făcută de cei care l-au deținut în timp, funcție de pricepere și nevoi. 

E foarte posibil, poate si de aceea tatal meu l-a pastrat atatia ani.

Link spre comentariu
Acum 1 oră, nickxyzt a spus:

De ce pe rezistor scrie "330 KO" - desi are doar 330 O - oare este o eroare de tiparire, sau este vreo conventie 

Pt ca pe rezistentele cu valori în ohmi era un singur k iar pe celelalte 2 de k. Dacă găseai 2 de k pe marcaj, era de 330k. Asa, e doar de 330 ohmi. Cel puțin la cele de 1/4w asa era. La cele de 1/2 nu am întâlnit notația asta. Nu aveau nimic decât valoarea pt valori pana în 999 ohmi, aveau un k pt valori în kilo și un M pt valori în mega. Cine știe din ce nesortate a fost cea aleasă pt montajul tău. Din poză pare de 1/2W. 

Link spre comentariu

Poate fi de la toleranță; J = 5%, K = 10% , M = 20%, etc

Normal K (majuscula) ar fi de la toleranță iar k ar fi de la multiplul kilo dar nu totdeauna s-a respectat. 

Link spre comentariu

K reprezenta clasa de  toleranță.  Niciodată toleranța nu era trecuta în rând cu valoarea, ci dedesubtul ei. 330 și un k dedesubt însemna 330 ohm, 10%. 330k și un k dedesubt, însemna 330 kohm, 10%. A fost o notatie folosita de IPRS pentru rezistorii de 1/4 watt.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări