Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa reglabila alliexpres

valentonx

Postări Recomandate

Am cumparat un kit de sursa reglabila de pe alliexpres care are ca specificatii reglarea tensiunii intre 0 si 30 v si curent pana in 3 a! Problema este ca nu am fost atent la ce sursa este nevoie pentru alimentare ! Montajul are nevoie pe langa tensiunia de baza redresata si de o tensiune alternativa si nu stiu cum sa o rezolv pe asta deoarece sursacare am cumparat-o eu este un smps de 36 v si 5 a !

Am incercat sa iau tensiune alternativa inainte de redresare dar nu ii convine deoarece frecventa e prea mare !

Daca aveți ceva sfaturi privind vre-o modificare de unde as putea lua si o tensiune Ac , va rog sa le mentionati !

Mulțumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• valentonx

4

• Alic

3

• UDAR

2

• Florinel TV

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Schema originală folosește tensiunea alternativă pentru a genera două tensiuni continue : una pozitivă, principală și una negativă, auxiliară, pentru alimentarea unora dintre AO.

Dacă alimentezi din sursa pe care o ai care scoate deja curent continuu pierzi tensiunea negativă.  Aceasta o poți recâștiga prin mai multe metode

- dacă ești norocos s-o scoți cumva din sursa existentă . Mică șansa, mai ales dacă nu știm ce e acolo.

- să o obții dintr-un mic transformator auxiliar

- să o generezi ”on board” cu un circuit de genul ICL7660.

Link spre comentariu

Eu zic că se complică fără rost.

Un traf de 24V 3A (de preferat 4 sau 5A) nu este o componentă deosebit de scumpă sau greu de procurat. Obține, chiar și cu acel kit chinezesc, o sursă suficient de bună pentru nevoi de hobby.

Apoi, sursa SMPS de 36V o poate folosi cu o schemă cu LM317 + bipolar PNP și obține o altă sursă, cu construcție simplă, bună și suficientă pentru un hobbyist.

Eu așa aș face cu ce are @valentonx pe masă în acest moment și aș obține două surse în loc de una.

Link spre comentariu

Imi place ideea cu icl insa o fi suficient de mare tensiunia ?

Cea cu trafo de auxiliar ar am gandit-o si eu ! 

Varianta cu trafo de 4-5 amperi nu prea se potriveste deoarece nu cred ca ma incadrez cu înălțimea cutiei si e destul de scump transformatorul !

Editat de valentonx
Link spre comentariu

Ai nevoie de -3,3V dacă văd bine pe schemă - e mică rezoluția - deci nu e problemă. Ba, mai mult, trebuie să reduci mai întâi tensiunea pozitivă (cu un 7805 de pildă) apoi s-o aplici lui 7660.

Link spre comentariu

Te complici inutil apoi nu ști ce însemna o sursă liniară reglabilă. După ce rezolvi tensiunea negativă te vei lovi de cantitatea însemnată de căldură care trebuie evacuată.  Dacă vrei 5 volți la ieșire cu un amper te alegi și cu 31 de wați sub formă de căldură.  Ce faci cu ei în cutia ta mică? Dar dacă vrei 5 volți la 3 amperi? Acum sunt 93 de wați. Mai sunt și alte probleme pe care nu le vezi. Componentele principale (amplificatoarele operaționale și tranzitorii de putere) sunt fake și vor cauza necazuri.

Sfatul meu să-ți iei un convertor dc-dc step down/buck converter pe care îl conectezi la sursa de 36de volți.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări