Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare senzor temperatura presiune umiditate

Blacksmith

Postări Recomandate

Pina la urma importanta este variatia de presiune, aia spune mai multe.

La mine pe statie la ora 17:07 umiditatea e de 95% si presiunea de 1019mBari, pe mereoromania.ro apare 97% si 1019,6mBari.

In general meteoromania.ro e de preferat deoarece folosesc datele de la statiile meteo locale verificate metrologic.

P.S. distanta dintre mine si statia meteo e de aprox 2150m, presiunea nu pune probleme insa statia fiind la periferie temperatura e diferita, unde stau eu e cam 1-1,5C mai cald.

Editat de Ion_Bumbu
Link spre comentariu
11 minutes ago, Blacksmith said:

Numai ca la mine in Teleorman vad ca n-are statie meteo.

Cum sa nu existe ! Fă zoom pe harta cu +/- din stanga, cu scroll mouse ...
Celelalte site-uri de unde crezi ca au datele ? 🙂

Link spre comentariu
16 minutes ago, Blacksmith said:

In Teleorman nu e nici o statie...

Daca pe meteoromania.ro faci zoom, ai statii meteo la Rosiorii de Vede, Videle si Alexandria.
Si la Zimnicea, si la ..

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu

In sfarsit imi apar si pe harta... Era din cauza ca era add blocker-ul activat pe site-ul ala...

Abia astept sa-i pun si WiFi ca sa pot sa scot senzorul afara... sa vedem daca se potrivesc valorile. 😀

Dar mie tot imi e fica sa nu faca scurt senzorul de la umiditatea din aer... 🙄 Chiar daca e ferit de ploaie directa, tot mai e ceata, roua...

Link spre comentariu
7 minutes ago, Blacksmith said:

Dar mie tot imi e fica sa nu faca scurt senzorul de la umiditatea din aer... 

La ce curenți electrici trec prin el, puțin contează umiditatea.
Oricum comunicația este digitală.
Poate doar să oxideze și să dispară terminalele.
Pune-l și tu intr-o cutie de plastic cu ceva găuri in partea de jos.
Găuri prin care vor intra insectele ca să stea și ele la adăpost.

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu

Stai linistit ca nu pateste nimic, asta e al meu, tot BME280 care sta in spatele acelor gaurele. Dupa 4 ani inca merge, este ferit de ploaie sau roua de acoperisul casei. Acum am in lucru o statie mai complexa care printre altele o sa aiba si un BME280 si care o sa stea sub cerul liber sub o carcasa rotunda in trepte printata 3D, find alimentat solar nu mai are cum sa fie ferit.

In cel mai rau caz poti pensula placuta cu putin sacaz diluat avand grija sa nu pui peste senzor, o sa formeze un strat protector si nu mai oxideaza nimic.

20250101-182648.jpg 

Editat de Bandi Szasz
Link spre comentariu

O calibrare cu ajutorul datelor publicate de stațiile din zona ta nu este precisă, deoarece senzorul tău citește local. Trebuie să calibrezi personal fiecare senzor în parte (temperatură, umiditate, presiune).

Dacă senzorul tău nu sportă direct apa va trebui să calibrezi alt termometru obișnuit și cu ajutorul aceluia să calibrezi senzorul tău.

Calibrarea/verificarea termometrului este cea mai simplă. Poți calibra la 0 grade și la 100 grade folosind metoda apă cu gheață și metoda de fierbere a apei. Cumpără de la magazinele auto o sticlă sau două cu apă distilată (costă 4 lei), nu folosi apă de la robinet. Ca recipient folosește un pahar de stirofoam/spumă (din cele în care se pune ceaiul sau cafeaua la fast-food-uri)  sau un termos dacă ai. Citește un tutorial pe internet și urmează pas cu pas (ține cont, metoda se cheamă apă cu gheață, dar în fapt trebuie 95% gheață și 5% apă, sau altfel spus - apă cât de puțină posibil,  doar cât să acopere ca să nu facă termometrul contact cu aerul).

Temperatura de schimbare a stării apei depinde și de  presiune (care variază cu altitudinea), dar dacă nu locuiești în vîrful dealului  nu trebuie să-ți faci griji, precizia acestor metode este foarte bună.

Pentru umiditate se pot folosi pliculețe de calibrare sau, în lipsă, pentru calibrarea într-un punct poți folosi metoda apă cu sare (care dacă este făcută corect are o precizie suficientă).

Evident, există și posibilitatea să cumperi un aparat deja calibrat și verificat metrologic (dar obligatoriu să vină însoțit de certificat metrologic) și cu ajutorul acelui aparat să calibrezi senzorul tău. Verifică data de expirare a certificatului, de obicei după un an aproape orice aparat necesită recalibrare iar certificatele expiră (din cauza asta am scris în primul post calibrat ȘI recalibrat).

Cei care au montat termometrele în casă trebuie să știe că:

- la termometrul fixat pe perete, indicația va fi influențată de temperatura peretelui. Iarna pereții exteriori sunt mai reci decât pereții  interiori. Termometru așezat pe birou e mai precis decît cel fixat pe perete.

- în partea de jos a camerei e cu câteva grade mai rece, iar în partea de sus se strânge aerul cald. Contează înălțimea la care e pus termometrul.

- în apropierea geamurilor exterioare și a ușilor de acces aerul este mai rece decât în restul camerei

Aș zice că cea mai bună poziționare este plasarea pe birou, undeva în zona de mijloc a camerei. Nu trebuie să fie neapărat  în centrul camerei, se poate pune undeva unde este un loc disponibil pe mobilă sau birou, ferit de curenții de aer din imediata vecinătate a geamului sau ușii.

Și încă o notă: manipularea termometrului se face cu mare atenție deoarece temperatura mâinii sau chiar a respirației (dacă stai foarte aproape cînd citești) influențează citirea cu 2-3 grade.

//pentru izolarea circuituiui poți folosi sacâz așa cum a spus colegul, sau lac de protecție gen PVB60 - se găsește în magazinele de electronice fie la sticluțe mici de plastic și vine cu pensulă ca oja, fie la spray.

Editat de Vasile5
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări