Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Recomandare senzor temperatura presiune umiditate

Blacksmith

Postări Recomandate

As vrea sa fac o mini statie meteo care sa-mi masoare temperatura, umiditatea si presiunea aerului. Interfata cu microcontrolerul ar fi de preferat sa fie pe I2C la 3.3V dar daca credeti ca exista altceva mai potrivit, sint deschis.

Inainte sa va intreb ce senzori imi recomandati, as vrea sa discutam altceva. Nu am idee cum sa introduc senzorul in mediul de masurat si in acelasi timp sa il si protejez electric. Acest aparat va trebui sa functioneze non-stop 365 zile pe an, deci in toate anotimpurile, si evident ca trebuie sa stea afara, nu in casa. Deci va lucra in conditii destul de grele de temperatura si umiditate... Pentru a masura corect, senzorul trebuie sa fie in contact direct cu aerul din exterior, deci nici macar in carcasa aparatului nu pot sa-l pun. Ar trebui ca sa fie ceva pe cablu, si sa tin senzorul afara si aparatul de inregistrare date inauntru. Voi cum vedeti toata treaba asta ? Exista ceva construit special pt ce vreau eu ? Deci ma intereseaza doar senzorii, nu vreau vreun modul gata facut...

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu
1 hour ago, Blacksmith said:

Interfata cu microcontrolerul ar fi de preferat sa fie pe I2C la 3.3V

Protocolul de comunicație este ultima problemă.
Nu prea se poate la nivel de amator să pui senzori pentru temperatura/umiditate/presiune pe casă și să ai pretenția să măsoare corect după o iarnă și o vară.

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu

E greu să găsești pe același modul senzori care să măsoare presiunea, temperatura și umiditatea. 

Presiune: BMP180, BMP280 sau BMP380. Trebuie să vezi care din ei e compensat mai bine cu temperatura și are precizie mai mare.

Umiditate: trebuie un senzor cât mai expus și cât mai rezistent la umezeală. Senzorul pentru umiditate trebuie să fie și el compensat cu temperatura și de asta se folosește aproape întotdeauna împreună cu un senzor de temperatură. Eu folosesc de vreo 2 ani un AM2302 care e echivalent cu DHT22 (nu are precizie bună la temperatură dar termistorul din el este folosit pentru a compensa indicația senzorului de umiditate).

Temperatură: LM73. Are precizie programabilă (maxim 14 biți, precizie 0.03125 grade), este micuț și arată temperatura corectă destul de rapid.

Senzorul de presiune și temperatură se pun obligatoriu afară cât mai departe de casă. De aceea aici trebuie un microcontroler micuț care să funcționeze până la -50°C și care să transmită datele la cererea ministației cu ajutorul unui radio-emițător micuț.

Editat de cimitavita
Link spre comentariu

Mda, se pare ca e mai complicat decat mi-am imaginat... 

Uite, hai sa o luam usor. Sa zicem ca vreau sa fac doar cu un sezor de temperatura. Iar acesta este in capsula SOIC-8. Cum pot eu sa fac in asa fel incat integratul (senzorul) sa stea afara si iarna si pe ploaie (evident, nu direct in ploaie), ca sa intre in contact cu mediul pe care il masoara, dar in acelasi timp sa fie izolat de el, sa nu intre apa, umiditate la pinii cu tensiune electrica... ? Eu nu vad cum... Ar trebui ca senzorul sa aiba o parte conectata termic la chip-ul senzorului, sa fie incapsulat in ceva compact, o rasina ceva, nustiu... si din care sa iasa niste fire care sa duca la dispozitivul de comanda aflat intr-un loc sigur...

Link spre comentariu

Senzorul se poate introduce în ceva cât mai mic din sticlă sau plastic împreună cu silicon roșu de etanșare (gasket). Nu se va folosi ceva mare sau silicon mult pentru a nu mări prea mult inerția senzorului. Pentru incubatoare, am folosit eprubete luate de la primele repartitoare apărute la noi, care aveau un diametru de vreo 7-8 mm la exterior. Un senzor într-o carcasă SOT-23 poate fi lipit direct pe partea de plastic a unei mufe/conector cu contacte aurite, apoi acoperit cu silicon roșu. Siliconul roșu are avantajul că la nevoie, senzorul poate fi scos fără prea mult efort.

Nu trebuie uitat un condensator 100-220 nF care se pune direct pe pinii de alimentare ai senzorului. Dacă senzorul are mai multe adrese, trebuie făcută mai întâi selecția adresei înainte de a fi lipit și acoperit cu silicon roșu.

Link spre comentariu

Salut! Pentru ce ai nevoie sugerez sa folosesti cel putin pentru partea care sta afara si pentru tot ce nu inseamna pasive (rezistori, condensatori etc) componente pentru industria automotive.

Aici ai o sugestie de senzor: https://ro.mouser.com/ProductDetail/Sensirion/SHT41A-AW1B-R2?qs=ulEaXIWI0c8gYiWa38rOTg%3D%3D    . E si foarte acceptabil ca pret si fiind calificat pentru uz pe masini poate functiona la temperaturi intre -40°C si 125°C. Eu pe asta am vrut sa-l folosesc acum ceva timp tot intr-o statie meteo dar am abandonat proiectul din cauza altor prioritati. Are precizie destul de buna, si e combo senzor de temperatura si umiditate, merge si la ce tensiune vrei tu si e si pe i2c. Il poti lasa direct expus la aer, nu trebuie incapsulat.

Totusi, iti recomand ca pe pcb dupa ce plantezi toate componentele sa dai cu lac pentru electronice, sa protejezi metalul expus de coroziune. Degeaba sunt componentele bune daca ti se corodeaza lipiturile in timp de la umiditate.

Daca crezi ca temperatura de unde e pus senzorul nu va depasi 60°C, atunci poti folosi Plastik 70, daca totusi vrei sa reziste mai mult, te poti orienta pe ceva mai bun cum e Lakier PVB 60. Atat doar sa pui banda sau altceva pe senzor, pe care sa o dai jos dupa ce s-a uscat lacul. 

Pentru microcontrolerul care sta afara si transmite informatia de la senzori mai departe, la fel iti recomand ceva facut pentru uz pe masini, nu am o sugestie pentru asta dar sincer poti folosi absolut orice microcontroller, de ex din gama atmel sau pic certificat pentru uz pe masini si care stie i2c, are destula memorie de program si ce mai ai tu nevoie.

Inca o sugestie pentru pcb, bucata de pcb pe care sta senzorul, daca vrei inertie termica cat mai mica te sfatuiesc sa o faci decupata, si sa ai doar 2-3 punti scurte de sustinere in pcb-ul mare si pe care sa treaca traseele de semnal. In rest, spor!

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

Nu am cum sa lipesc un chip de 1.5 x 1.5 mm fara pini...

Setup-ul meu va fi in felul urmator. Microcontrolerul (un RPi Pico) si toata electronica lui va sta in casa, langa fereastra si va iesi afara un cablu pentru senzor. Atata tot. Deci doar senzorul vreau sa-l izolez de... umiditate, ca asta ar fi singura problema. Temperatura la care va fi expus va fi temperatura aerului de afara, minus cat e iarna - pana la 40 cat e vara.

Si, cum ziceam, cred ca renunt la presiune si umiditate, ca vad ca ma depaseste... Oricum, temperatura ma interesa mai mult.

Link spre comentariu

Atunci daca vrei precizie folosesti un senzor de temperatura cu platina, cum e PT1000. Astea au caracteristica de rezistenta/temperatura liniara si nu ai nevoie de combinatii ca look up table sau liniarizari pe portiuni ori altele in soft. 

Majoritatea vin intr-o capsula metalica galvanizata si au un cablu cu 2 fire in interior, pe care il poti baga in casa si le gasesti pana in 60 lei bucata.

Doar ca va trebui sa pui senzorul intr-o configuratie de tip punte Wheatstone si sa citesti informatia de preferat cu un amplificator de instrumentatie, dar asta nu e chiar complicat. Mai ai nevoie de un ADC pe i2c dupa. 

Editat de M.Adrian
Link spre comentariu

Salut @Blacksmith,

Un senzor de temperatura de tip DS18B20 nu te-ar coafa? Daca il conectezi in mod "parazit", poti sa duci numai 2 fire afara. Citesti temperatura direct din el, digital. Nu ai nevoie de linearizare si alte fineturi.

Eu am asa ceva facut (am postat si pe forum), sta afara, e alimentat cu celula solara, trimite prin radio. Merge de 6 ani. Cu exceptia ca mi s-au stricat acumulatorii (erau vechi) si a trebuit sa-i schimb, in rest am si uitat ca exista. Consumul e atat de mic incat cateva ore de soare sunt suficiente ca sa mentina acumulatorii incarcati.

Spor!

Link spre comentariu

Salut @cirip !

Arata bine sonda cu senzorul asta... Exact asa voiam... Dar ce dracu interfata e aia pe 1 fir ? Ca n-am folosit niciodata asa ceva... Vad ca sonda are doar 2 fire... iar plusul e folosit si ca pin de date... E prima data in viata mea can vad asa ceva ! Auzi si tu, sa alimentezi pe pinul de date... Mureau daca il faceau pe I2C pe 4 fire... Acum trebuie sa mai fac inca o facultate ca sa invat cum se foloseste interfata asta...   

Link spre comentariu

Poti sa-l folosesti si cu 3 fire, daca vrei. Nu te opreste nimeni. Dar scopul e sa reduci costul la cablu. La 2-3-5m, nu conteaza, dar la cablu de 100m se cam simte la pret.

Acum 2 ore, Blacksmith a spus:

E prima data

Multe se intampla in viata ptr prima data. Dupa aia te obisnuiesti.

Nu tre sa faci "inca o facultate" ... Chiar, cate ai facute deja? :aplauze Daca tii mortis, "1-Wire Protocol" e documentat in foaia de catalog si cateva note de aplicatie. Frumusetea e ca fiecare senzor are propria adresa unica (daca nu sunt clone), un fel de adresa MAC de la ethernet si cele doua fire le poti duce la n-shpe senzori conectati in paralel. Daca vorbesti cu ei dupa adresa, nu interfereaza unul cu celalalt. Am avut o improvizatie cu 5 senzori agatati in paralel pe vreo 10m de fir bifilar in diverse zone din casa, comandati/interogati de un PIC. A mers ca focul.

Arduino are biblioteca pentru protocolul "1-Wire". Nu stiu daca si RPi Pico are, dar m-as mira sa nu aiba.

Stiu ca esti admirator al lui "chatGepeto". Poate te mai ajuta el cu codul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări