Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

M328 ESR MOS Meter Multifunction Transistor Capacitor Tester

vasile barsan

Postări Recomandate

Printre altele, din manualul nemtilor(T7):

"With the measurement results, you should never forget that the circuit of 
the transistor tester is designed for small-signal components. As a rule, 
the maximum measuring current is about 6mA. With power semiconduc-
tors, higher residual currents often cause problems with detection or 
when measuring the junction capacitance. With thyristors and triacs 
often the firing currents or the holding currents are not reached. Accord-
ingly, it is possible that a thyristor is detected as an NPN transistor or 
even as a diode. Likewise, it is possible that a thyristor or triac is not de-
tected at all. There are also problems with the recognition of semi-
conductors with integrated resistors. Therefore, also the base-emitter 
diode of a BU508D transistor is not detected because of a parallel 
connected internal 42Ω resistor. Accordingly, the transistor function can-
not be tested. When detecting Darlington transistors with higher power, 
there are often also problems. Here also often base-emitter resistors are 
installed, which complicate the detection because of the small measuring 
currents used here"

http://www.joy-it.net

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 87
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vasile barsan

14

• doru3160

13

• adi1967

8

• dumitrumy

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am trei astfel de aparate. Unul e cumparat de la sigmanortec, altul de pe forum si unul din China. Pentru rezistente, condensatori, inductante, valorile sunt similare. In cazul tranzistorilor, nici unul nu "vede" tranzistporii cu germaniu. Ca mai sus, arara toua diode puse cap in cap. Diodele cu germaniu nu stie ce sunt. Probabil, cand s-a facut softul, semiconductorii cu germaniu au fost exclusi, fiind considerati perimati.

Acum 25 minute, dumitrumy a spus:

folosesc doar unele marcate

Da, dar am gasit condensatori marcati 100n si masurati...33n! NU ma intrebati de unde i-am cumparat, ca nu fac reclama negativa.

Editat de icar
Link spre comentariu
Acum 3 ore, icar a spus:

Am trei astfel de aparate. Unul e cumparat de la sigmanortec, altul de pe forum si unul din China. 

Cel de pe forum ce varianta e, de nu vede germaniu? Al meu cumpărat de pe forum, până acum, bate orice altă petarda chinezeasca cu care l-am comparat. Cu cel de pe urmă nu am mai avut timp de joacă, să-l văd pe RLC cum se mișcă. A venit și penseta, cu banane de 4mm la un capăt. Trebuie să văd cum fac o adaptare portabilă, sau montez doua borne mama de 4mm pe ambele aparate, dar să văd dacă merită întâi. Cel cumpărat acum îl voi folosi mai mult pt placi cu smd, deci nu mă afectează prea mult că nu vede germaniu sau alte tipuri de tranzistoare. 

Link spre comentariu

Dacă nu te ocupi de depanarea aparatelor vechi echipate cu astfel de tranzistoare, nu te ajută cu nimic. Probabil e o scăpare din soft la cele mai noi care nu le văd decât ca niște diode. S-au gândit că sunt prea vechi să le mai bage în seamă. De multe ori lucram la aparate rusești și le băgam tranzistoare la testat doar pt a fi sigur de ordinea terminalelor. De măsurat jonctiuni, tot cu analogicul mă descurcam. 

Link spre comentariu

Degeaba arată profi. 

Pana nu-l testezi în amănunt pe RLC, aspectul nu prea contează. Eu cel puțin nu capăt încredere într-un aparat decât după ce îl testez pe toate domeniile, chiar dacă uzual voi folosi doar două domenii. Ultima achiziție va fi folosita ca donator de organe... baterie, soclu, afișaj și ce s-o mai putea jefui de pe el. 

Link spre comentariu

Barsan a scris ca pare mai "profi".......trebuie citite si ghilimelele !!!

ce pretentii de profi sa ai de la o "scula" ca aceasta ???........cea mai buna, este aceea care o ai !

cu ce si cum sa o testezi in regim de amator, fara scule profi ? - fara ghilimele !!!

doar am prezentat ca "stie" sa masoare si tranzistoare cu germaniu......nu am comentat/laudat "scula" !!!

spor la mesterit la toti !

Link spre comentariu

Da, este mai capabil, masoara mult mai multe, are buton separat pentru zener, exporta datele catre catre computer etc.

Costa 431 lei (de 10 ori mai mult decat varianta cea mai ieftina: LCR-T4 v4.1.3_2022, fara carcasa, care, tot asa, nu vede germaniul si multe altele).

Tester.JPG

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Sorin2015 a spus:

Costa 431 lei (de 10 ori mai mult decat varianta cea mai ieftina

Emag îl are cu 431, alți vânzători îl au și la 179.

După pățania cu TC1 nu mai cumpăr de pe emag nici la promoție. Iau direct de la chinezi, îmi aleg vânzătorul, e altceva. Pe emag din ce în ce mai mulți escroci se înscriu la vânzare să tepuiasca. Relația cu publicul este aproape inexistentă, la call center e doar roboata Dana, nu ai cu cine discuta. Reviewuri publică doar cele favorabile, deci nici așa nu poți afla care produs e bun și care nu. Scurma în clienți, ii doare la bască. 

Link spre comentariu
La 26.11.2024 la 21:16, doru3160 a spus:

Cel de pe forum ce varianta e, de nu vede germaniu?

Da, trebuia sa precizez, e o chinezarie luata de pe forum, fara carcasa, i-am improvizat eu una, dupa ce am risipit un pogon de bani pentru o carcasa care nu s-a potrivit.

Acum 19 ore, doru3160 a spus:

Relația cu publicul este aproape inexistentă, la call center e doar roboata Dana, nu ai cu cine discuta

Asta am incercat sa raportez si eu pe undeva, dar...nu ai unde! E un MARE MINUS pentru e-mag!

Link spre comentariu
Acum 23 ore, doru3160 a spus:

Emag îl are cu 431, alți vânzători îl au și la 179.

După pățania cu TC1 nu mai cumpăr de pe emag nici la promoție. Iau direct de la chinezi, îmi aleg vânzătorul, e altceva. Pe emag din ce în ce mai mulți escroci se înscriu la vânzare să tepuiasca. Relația cu publicul este aproape inexistentă, la call center e doar roboata Dana, nu ai cu cine discuta. Reviewuri publică doar cele favorabile, deci nici așa nu poți afla care produs e bun și care nu. Scurma în clienți, ii doare la bască. 

DIn pacate cam asta fac cu produsele vandute de terti. Eu m-am lecuit cu un produs (norocul a facut sa fie ieftin) si nu am mai vazut nici banii inapoi nici produsul primit. Dupa reclamatie la ANPC, politie etc primesc un email ca ei inca dezbat un colet care nu a fost livrat desi era platit de luni de zile. Deja imi luasem gandul si am mai citit si pe alte forumuri ca nu am fost singurul fraier insa la vreo 6-7luni mi-au trantit un voucher ca sa retrag plangerea de la ANPC, le-am zis frumos sa il pastreze si sper ca amenda sa fie de 10x-100x mai mare, eu de la tertii aia nu mai cumpar nici daca ar fi la un sfert din pret.

Revenind la subiect, am o pocnitoare din asta de pe ilie-express de anul trecut la BF(prinsa la 120lei adica 1/3 din emag sau altii):

fnrsi dso-tc3

Si am testat cateva EFT-uri bune pe care le vede diode duble, inteleg ca are tot un nucleu de TC3 implementat in el.

Link spre comentariu

Treaba cu EFT urile nu e concludenta. Pana la urmă nu toți, și din cei puțini, nu mulți au nevoie de funcția asta. Dar eu m am scârbit când am văzut că măsoară rezistente mai prost decât un banal 830. Azi am montat pe cel vechi, borne mama de 4mm și îl pot folosi cu penseta. Măsoară ok, dar răspunsul e mai lent decât la pocnitoarea cu nervii incrucisati.  În rest, la identificare componente sta bine, nu a dat rateu indiferent ce i-am băgat sub nas. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări