Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

M328 ESR MOS Meter Multifunction Transistor Capacitor Tester

vasile barsan

Postări Recomandate

Germaniul, prin curentul rezidual, pune in incertitudine procesul identificarii tranzistorului, testerul munceste ceva mai mult timp, apoi da rezultat ca fiind un rezistor. Pentru ca asa este proiectata operatiunea de discernere "rezistor sau jonctiune". In plus, acest tip de tester nu este gandit nici pentru germaniu, nici pentru dispozitive de putere (curentii la masurare sunt prea mici, dispozitivele de putere raman inactive, eventual este detectata doar dioda interna de protectie etc.). 

Acest tip de tester a fost proiectat prin 2013 de catre un neamt, ulterior a fost clonat in China in mai multe variante.

Pentru a intelege limitele utilizarii este foarte util sa intelegem ce a fost in mintea neamtului si, apoi, a celor care au preluat dezvoltarea comerciala. Mi-a fost de ajutor un pdf. in engleza (ttester_eng106k) care poate fi descarcat de la Reply #12 dintr-un forum de electronica:

https://www.eevblog.com/forum/testgear/$20-lcr-esr-transistor-checker-project/

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 87
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vasile barsan

14

• doru3160

13

• adi1967

8

• dumitrumy

8

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 2 ore, doru3160 a spus:

Cine e supărat pe chinezi?

Tot pe emag l-am comandat si am ramas putin surprins cand am vazut timpul de livrare de aproape trei saptamani, am verificat sa vad cine este vanzatorul si atunci se explica si timpul de livrare ceva mai lung.Este un chinez care vinde produse pe emag ,iar produsul probabil a fost livrat din China.

Este adevarat ca tranzistorii de putere sant testati la curenti mici , dar putem sa ne facem o idee despre starea lor.

20241124-165127.jpg

20241124-164759.jpg

20241124-164656.jpg

Link spre comentariu
Acum 44 minute, adi1967 a spus:

Tot pe emag l-am comandat si am ramas putin surprins cand am vazut timpul de livrare de aproape trei saptamani

Al meu a venit în doua zile, și îl vinde un srl care peste o lună nu îl mai găsești. În felul asta nici reclamațiile nici review urile negative nu îl influențează. Ca să nu zic ca și politica emag e partinitoare. Dacă scrii un review cu osanale, îl publica aproape instant. Dacă în schimb îți exprimi părerea negativă despre produs, review ul sta pt moderare până te plictisești, sau vânzătorul dispare de pe platformă. Asta e verificat, și nu numai în cazul ăsta. Astfel, cumpărătorii văd doar păreri la superlativ, scrise de unii care iau bani pt asta, și afacerea merge. 

Link spre comentariu
Acum 17 ore, adi1967 a spus:

dar putem sa ne facem o idee

Salut, sunt curios ce arata la un zener mic--2v7 sau 3v3. Asta pt ca la TL431 desi masoara 2,5V intrun sens afiseaza dubla dioda.

Link spre comentariu
1 oră în urmă, vasile barsan a spus:

Cam asa afiseaza al meu  - DZ 3V ; DZ8V2

Multumesc, deci nu scrie zener peste o anumita tensiune inversa. Si parca nu masoara zenere peste tensiunea bateriei, cam ciudat.

tester-univ2.jpg

Link spre comentariu
Acum 7 minute, dumitrumy a spus:

Multumesc, deci nu scrie zener peste o anumita tensiune inversa. Si parca nu masoara zenere peste tensiunea bateriei, cam ciudat.

tester-univ2.jpg

Cred ca aveti dreptate..  am incercat o Zener PL 68V  ,si aparatul (alimentat la baterie de 9V) spune ca aste un defect (sau nu o recunoaste), Pana la urma aceastea sunt doar aparate doar de  hobby

Link spre comentariu
Acum 38 minute, vasile barsan a spus:

Pana la urma aceastea sunt doar aparate doar de  hobby

Aparatul din dreapta chiar scrie ZENER la o dioda de 9v1, se vede in film.

Link spre comentariu
Acum 46 minute, adi1967 a spus:

Din pacate cel maimic zener pe care l-am gasit este de 3,9 volti.

Era doar de curiozitate, TL431 pus ca zener l-a citit dioda la 2,5V. La 3,9V afiseaza ZENER.

Dar stai, ai pus 431 cu 3 terminale, pune-l cu catod scurt cu referinta cum am postat eu la un moment dat:

La 24.11.2024 la 15:25, dumitrumy a spus:

Sunt masurati in mod diferit!

tl431-forum.jpg

Link spre comentariu

Și un TL431, din cele posibil defecte, testat la portul pentru diode zener. La portul respectiv apare o tensiune de 25V deși chinezul spunea că se pot testa diode zenner de până la 30V. Nu îmi place să folosesc firele alea și din acest motiv am conectat TL431 la bornele 2-3-2 de la ZIF pentru a conecta direct REF la catod.

IMG-20241125-204945.jpg

L.E: Curentul de testate pentru "zenerul" de mai sus este de 2,5mA și tensiunea reală pe el este de 2,48V. Nu înțeleg de ce se mai menține tensiune pe componenta supusă testării și după afișarea rezultatului.

Link spre comentariu
Acum 23 ore, dumitrumy a spus:

Era doar de curiozitate, TL431 pus ca zener l-a citit dioda la 2,5V.

Asa arata si la mine ,doua diode cu cadere de tensiune diferita pe fiecare.

20241126-184811.jpg

Link spre comentariu
Acum 25 minute, adi1967 a spus:

Asa arata si la mine

Greseala mea este ca nu am citit nimic despre aceste aparate. Eu fiind din paleolitic, nu as primi nici cadou un asemenea produs. Am lucrat 45 ani cu componente si nu am simtit nevoia sa imi spuna "altcineva" ce am pe masa. Pt. jonctiuni folosesc un batran cu ac, am 4 curenti cu care pot masura. Restul componentelor sunt sub un control total, folosesc doar unele marcate. 

Dar revenind la postare, am inteles ca are un "port" pt. zenere, deci la acea pozitie din poza nu poate afisa decat diode. Mi-am imaginat eu prea mult ca pana la un nivel scrie dioda iar peste, zener. 

EDIT: trebuie sa revin ca pare exagerare--- l-as primi pt. masuratori LC!

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări