vasile barsan Postat 2 ore în urmă Partajează Postat 2 ore în urmă Acum 4 minute, nickxyzt a spus: Nelamurirea mea este: circuitul de impamantare are doar 4 ohm, sau are mai mult, calculand si rezistenta pamantului intre priza de pamant si punctul de distributie a energiei electrice? Altfel spus, este aceasta rezistenta a pamantului neglijabila? Vedeti aici: https://www.bitmi.ro/blog/cum-se-masoara-rezistenta-de-impamantare.html Googu are raspuns la toate (nici nu se supara / enerveaza) Link spre comentariu
validae Postat 2 ore în urmă Partajează Postat 2 ore în urmă Rezistența Pământului e practic neglijabilă, dată fiind secțiunea imensă a suprafeței conductive.Ce nu e neglijabilă e rezistența de contact cu Pământul, asta depinde de suprafața și numărul electrozilor, precum și umiditatea locală. Link spre comentariu
nickxyzt Postat 2 ore în urmă Autor Partajează Postat 2 ore în urmă Multumesc tuturor pentru raspunsuri! Lamurit Link spre comentariu
roadrunner Postat 1 oră în urmă Partajează Postat 1 oră în urmă Acum 27 minute, vasile barsan a spus: Googu are raspuns la toate la fel si nevasta-mea. Link spre comentariu
dumitrumy Postat 1 oră în urmă Partajează Postat 1 oră în urmă (editat) 1 oră în urmă, nickxyzt a spus: Stiu din intrebarile mele anterioare ca scopul tau nu este sa ajuti ci sa iti exprimi superioritatea jignind pe altii (nu doar pe mine) Asta fiind doar in imaginatia ta, ma lasa rece. Cand am vazut ca se discuta periodic despre impamantare, am citit cam tot. In plus ma obseda expresia "tratarea nulului" si am vizionat cam 10 filme pe YT sa vad ce zic electricienii despre asta. Am dat acum o noua cautare pe G. si mi-a dat ce s-a discutat si pe forumul nostru. Citeste doar pe forum si cred ca o sa iti explici singur. Un prim exemplu: Postat Noiembrie 28, 2020 (editat) Postul meu se adreseaza incepatorilor !...sa ma scuze colegii avansati in domeniu ca am postat lucruri arhicunoscute! Se stie ca al 3-lea fir al cablului de alimentare de la orice electrocasnic care are ,din constructie ,elemente metalice este legat ferm la acele elemente metalice....motivul? ...producatorul nu stie in ce instalatie electrica va fi utilizat electrocasnicul respectiv!....daca are sau nu priza de pamant,daca are sau nu neutru de protectie...asa se asigura producatorul ca exista o conditie minimala de declansare a protectiilor situate in amonte de dispozitivul respectiv.... Acum , ce se leaga electric la priza de pamant(daca exista!) in instalatia electrica discutata?....pai, electrocasnicele mari,boiler,masina de spalat,frigidere si lazi frigorifice....acest lucru se realizeaza voit de proprietarul instalatiei electrice prin constructia prizei de pamant si tragerea conductoarelor de legatura la respectivele electrocasnice.... ce se leaga la neutrul de protectie?....electrocasnice mici ,fier de calcat, diverse mixere,masina de to cat carne,tot felul de scule si utilaje electrice....aceasta legatura electrica se realizeaza automat, prin conectarea stecherului in priza! De aici se desprinde o concluzie: cu sau fara priza de pamant exista o conditie minimala de declansare a protectiei impotriva electrocutarii ! Abia de aici inainte incepem sa despicam firul in patru!....contact electric prost al contactului de protectie al stecherului in priza, legaturi proaste ale conductorului de protectie la prize si in doze,protectii (sigurante )prost gandite si/sau depasite moral si fizic....si mai sunt! Toate astea pot duce la aparitia tensiunii retelei pe carcasa metalica a dispozitivului electrocasnic....aici intervine rolul de protectie al prizei de pamant!....dar cum?...pai se utilizeaza proprietatea solului de a fi un excelent conductor electric! Intre priza de pamant a casei si ultima priza de pamant a retelei electrice apare o scurgere de curent care reduce semnificativ potentialul electic al carcasei electrocasnicului protejând astfel utilizatorul... Reteaua electrica casnica este-in majoritatea cazurilor!-dezechilibrata....consumul diferit pe faze face ca-in special la capat de retea- tensiunea sa scada nepermis de mult....cauza principala este caderea de tensiune mare pe rezistenta interna a conductoarelor de alimentare cu specificatia ca conductorul de nul al retelei are-in multe situatii!- o sectiune mai mica sau cel mult egala cu a conductoarelor de faze....consecinta este o crestere mai mare a rezistentei interne a conductorului de nul si ,implicit, o cadere mai mare de tensiune pe acest conductor ....cu ajutorul prizelor de pamant plasate din loc in loc pe parcursul retelei se realizeaza o ”dublare” a conductorului de nul al retelei reducand astfel semnificativ caderile de tensiune pe acest conductor si crescand astfel tensiunea retelei pentru consumatorii aflati la capetele de retea....de multe ori, la micsorarea rezistentei interne a conductorului de nul contribuie si prizele de pamant individuale ale consumatorilor....nu stiu cati au avut curiozitatea sa masoare la o priza de pamant a retelei curentul de scurgere....au fost situatii cand am masurat si 40A la o priza de pamant situata la un capat de retea.... Editat Noiembrie 28, 2020 de flomar60 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> EDIT: Multumesc tuturor pentru raspunsuri! Lamurit Pai raspunsul lui Vali nu este la ce ai intrebat: CITAT: Ma refer la motivul pentru care caderea de tensiune intre carcasa si pamant este mult mai mica decat tensiunea pe care o produce sursa. >>>>>>>>>>>>>>>>>> Nu este deloc mult mai mica. 230V vor fi intotdeauna intre faza si nul. Cand faza atinge carcasa, mana omului este la 230V. Problema electrocutarii este la ce potential sunt picioarele lui. Si acum incepe abia legea lui Ohm. Priza de pamant are 4 ohm pana la pamantul din gradina. De la gradina pana unde nulul este la impamantarea distribuitorului nu mai conteaza ce rezistenta este (este mica, si asta e bine). Pentru ca tu esti cu picioarele pe pamantul din gradina, nu la stalpul de pe strada. Daca pamantul are tot 4 ohm, in primul moment tu ai 115V pe corp, intre maini si picioare. Fara tratarea nulului te bazezi pe viteza de declansare a disjunctorului tau de 10A. Daca nulul este tratat, ai scurt direct faza-nul, impamantarea este de rezerva cand cu totul si cu totul exceptional se intrerupe nulul distribuitorului care este inclus in PEN. Fara tratare te bazezi pe siguranta de pe faza, rapida si de valoare mica. Editat 1 oră în urmă de dumitrumy Link spre comentariu
dumitrumy Postat 1 oră în urmă Partajează Postat 1 oră în urmă (editat) Acum 43 minute, nickxyzt a spus: Multumesc tuturor pentru raspunsuri! Lamurit Editat 1 oră în urmă de dumitrumy Link spre comentariu
Daniel Daniel Johny Postat 28 minute în urmă Partajează Postat 28 minute în urmă Acum 3 ore, validae a spus: Valorile din exemplul de mai sus sunt pur teoretice. Montați pe circuitul prizelor o siguranță diferențială de 20-30mA și nu veți mai depinde de starea sau măcar de prezența împământării.Cred că viața omului valorează mai mult de 80-150Lei... nu credeți? Țineți cont că și având o împământare absolut perfectă, cu rezistență sub 1 Ohm, dar fără o diferențială montată, dacă unul (sau mai multe) aparate din casă au mici scurgeri de curent spre pământ, dar care cumulate nu declanșează siguranța ordinară de pe prize, practic plătiți un curent ce se scurge in pământ fără chiar să știți asta. Iar dacă fenomenul persistă, pierderile în timp pot fi substanțiale. De exemplu, aveți scurgeri spre pământ cumulate de 200mA.Siguranța de pe prize fiind uzual de 16A, nici nu ,,simte,, curentul ăsta.Dar 230Vx0,2A=46W In 24 de ore cei 46W devin 1kWh.Ce spuneți de asta? Eu am pățit-o, nu povestesc de la alții.... și eu am pățit-o cu un cablu de alimentare veioza care era taiata izolația și se *scurgea *curentul pe perete... Link spre comentariu
Daniel Daniel Johny Postat 20 minute în urmă Partajează Postat 20 minute în urmă 1 oră în urmă, dumitrumy a spus: Asta fiind doar in imaginatia ta, ma lasa rece. Cand am vazut ca se discuta periodic despre impamantare, am citit cam tot. In plus ma obseda expresia "tratarea nulului" si am vizionat cam 10 filme pe YT sa vad ce zic electricienii despre asta. Am dat acum o noua cautare pe G. si mi-a dat ce s-a discutat si pe forumul nostru. Citeste doar pe forum si cred ca o sa iti explici singur. Un prim exemplu: Postat Noiembrie 28, 2020 (editat) Postul meu se adreseaza incepatorilor !...sa ma scuze colegii avansati in domeniu ca am postat lucruri arhicunoscute! Se stie ca al 3-lea fir al cablului de alimentare de la orice electrocasnic care are ,din constructie ,elemente metalice este legat ferm la acele elemente metalice....motivul? ...producatorul nu stie in ce instalatie electrica va fi utilizat electrocasnicul respectiv!....daca are sau nu priza de pamant,daca are sau nu neutru de protectie...asa se asigura producatorul ca exista o conditie minimala de declansare a protectiilor situate in amonte de dispozitivul respectiv.... Acum , ce se leaga electric la priza de pamant(daca exista!) in instalatia electrica discutata?....pai, electrocasnicele mari,boiler,masina de spalat,frigidere si lazi frigorifice....acest lucru se realizeaza voit de proprietarul instalatiei electrice prin constructia prizei de pamant si tragerea conductoarelor de legatura la respectivele electrocasnice.... ce se leaga la neutrul de protectie?....electrocasnice mici ,fier de calcat, diverse mixere,masina de to cat carne,tot felul de scule si utilaje electrice....aceasta legatura electrica se realizeaza automat, prin conectarea stecherului in priza! De aici se desprinde o concluzie: cu sau fara priza de pamant exista o conditie minimala de declansare a protectiei impotriva electrocutarii ! Abia de aici inainte incepem sa despicam firul in patru!....contact electric prost al contactului de protectie al stecherului in priza, legaturi proaste ale conductorului de protectie la prize si in doze,protectii (sigurante )prost gandite si/sau depasite moral si fizic....si mai sunt! Toate astea pot duce la aparitia tensiunii retelei pe carcasa metalica a dispozitivului electrocasnic....aici intervine rolul de protectie al prizei de pamant!....dar cum?...pai se utilizeaza proprietatea solului de a fi un excelent conductor electric! Intre priza de pamant a casei si ultima priza de pamant a retelei electrice apare o scurgere de curent care reduce semnificativ potentialul electic al carcasei electrocasnicului protejând astfel utilizatorul... Reteaua electrica casnica este-in majoritatea cazurilor!-dezechilibrata....consumul diferit pe faze face ca-in special la capat de retea- tensiunea sa scada nepermis de mult....cauza principala este caderea de tensiune mare pe rezistenta interna a conductoarelor de alimentare cu specificatia ca conductorul de nul al retelei are-in multe situatii!- o sectiune mai mica sau cel mult egala cu a conductoarelor de faze....consecinta este o crestere mai mare a rezistentei interne a conductorului de nul si ,implicit, o cadere mai mare de tensiune pe acest conductor ....cu ajutorul prizelor de pamant plasate din loc in loc pe parcursul retelei se realizeaza o ”dublare” a conductorului de nul al retelei reducand astfel semnificativ caderile de tensiune pe acest conductor si crescand astfel tensiunea retelei pentru consumatorii aflati la capetele de retea....de multe ori, la micsorarea rezistentei interne a conductorului de nul contribuie si prizele de pamant individuale ale consumatorilor....nu stiu cati au avut curiozitatea sa masoare la o priza de pamant a retelei curentul de scurgere....au fost situatii cand am masurat si 40A la o priza de pamant situata la un capat de retea.... Editat Noiembrie 28, 2020 de flomar60 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> EDIT: Multumesc tuturor pentru raspunsuri! Lamurit Pai raspunsul lui Vali nu este la ce ai intrebat: CITAT: Ma refer la motivul pentru care caderea de tensiune intre carcasa si pamant este mult mai mica decat tensiunea pe care o produce sursa. >>>>>>>>>>>>>>>>>> Nu este deloc mult mai mica. 230V vor fi intotdeauna intre faza si nul. Cand faza atinge carcasa, mana omului este la 230V. Problema electrocutarii este la ce potential sunt picioarele lui. Si acum incepe abia legea lui Ohm. Priza de pamant are 4 ohm pana la pamantul din gradina. De la gradina pana unde nulul este la impamantarea distribuitorului nu mai conteaza ce rezistenta este (este mica, si asta e bine). Pentru ca tu esti cu picioarele pe pamantul din gradina, nu la stalpul de pe strada. Daca pamantul are tot 4 ohm, in primul moment tu ai 115V pe corp, intre maini si picioare. Fara tratarea nulului te bazezi pe viteza de declansare a disjunctorului tau de 10A. Daca nulul este tratat, ai scurt direct faza-nul, impamantarea este de rezerva cand cu totul si cu totul exceptional se intrerupe nulul distribuitorului care este inclus in PEN. Fara tratare te bazezi pe siguranta de pe faza, rapida si de valoare mica. Fără tratarea nulului timpul de declansare a diferențialei va creste sau nu va declanșa în timpul util sa te protejeze.. Link spre comentariu
Daniel Daniel Johny Postat 10 minute în urmă Partajează Postat 10 minute în urmă Acum 2 ore, roadrunner a spus: sa le lamurim pe rand 1. Reistenta de 4 ohm e maxim si in cazul cel mai defavorabil, in realitate poate sa fie si sub 1 Ohm. 2. Nu se pune rezistenta data de distanta (prin pamant) mai jos o imagine care sper sa clarifice. (distanta la care te referi e tot un conductor - nu e prin pamant) RR În sistemul TNC cum este la noi în tara Neutrul Stelei Generatorului este legat la Pământ.Deci este o legătură între centura mea de împământare care trebuie sa fie sub 4 ohmi și Stilpul de unde am curent și steaua generatorului de la Electrica... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum