vasile barsan Postat Noiembrie 19, 2024 Partajează Postat Noiembrie 19, 2024 Acum 4 minute, nickxyzt a spus: Nelamurirea mea este: circuitul de impamantare are doar 4 ohm, sau are mai mult, calculand si rezistenta pamantului intre priza de pamant si punctul de distributie a energiei electrice? Altfel spus, este aceasta rezistenta a pamantului neglijabila? Vedeti aici: https://www.bitmi.ro/blog/cum-se-masoara-rezistenta-de-impamantare.html Googu are raspuns la toate (nici nu se supara / enerveaza) Link spre comentariu
validae Postat Noiembrie 19, 2024 Partajează Postat Noiembrie 19, 2024 Rezistența Pământului e practic neglijabilă, dată fiind secțiunea imensă a suprafeței conductive.Ce nu e neglijabilă e rezistența de contact cu Pământul, asta depinde de suprafața și numărul electrozilor, precum și umiditatea locală. Link spre comentariu
nickxyzt Postat Noiembrie 19, 2024 Autor Partajează Postat Noiembrie 19, 2024 Multumesc tuturor pentru raspunsuri! Lamurit Link spre comentariu
roadrunner Postat Noiembrie 19, 2024 Partajează Postat Noiembrie 19, 2024 Acum 27 minute, vasile barsan a spus: Googu are raspuns la toate la fel si nevasta-mea. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Noiembrie 19, 2024 Partajează Postat Noiembrie 19, 2024 (editat) 1 oră în urmă, nickxyzt a spus: Stiu din intrebarile mele anterioare ca scopul tau nu este sa ajuti ci sa iti exprimi superioritatea jignind pe altii (nu doar pe mine) Asta fiind doar in imaginatia ta, ma lasa rece. Cand am vazut ca se discuta periodic despre impamantare, am citit cam tot. In plus ma obseda expresia "tratarea nulului" si am vizionat cam 10 filme pe YT sa vad ce zic electricienii despre asta. Am dat acum o noua cautare pe G. si mi-a dat ce s-a discutat si pe forumul nostru. Citeste doar pe forum si cred ca o sa iti explici singur. Un prim exemplu: Postat Noiembrie 28, 2020 (editat) Postul meu se adreseaza incepatorilor !...sa ma scuze colegii avansati in domeniu ca am postat lucruri arhicunoscute! Se stie ca al 3-lea fir al cablului de alimentare de la orice electrocasnic care are ,din constructie ,elemente metalice este legat ferm la acele elemente metalice....motivul? ...producatorul nu stie in ce instalatie electrica va fi utilizat electrocasnicul respectiv!....daca are sau nu priza de pamant,daca are sau nu neutru de protectie...asa se asigura producatorul ca exista o conditie minimala de declansare a protectiilor situate in amonte de dispozitivul respectiv.... Acum , ce se leaga electric la priza de pamant(daca exista!) in instalatia electrica discutata?....pai, electrocasnicele mari,boiler,masina de spalat,frigidere si lazi frigorifice....acest lucru se realizeaza voit de proprietarul instalatiei electrice prin constructia prizei de pamant si tragerea conductoarelor de legatura la respectivele electrocasnice.... ce se leaga la neutrul de protectie?....electrocasnice mici ,fier de calcat, diverse mixere,masina de to cat carne,tot felul de scule si utilaje electrice....aceasta legatura electrica se realizeaza automat, prin conectarea stecherului in priza! De aici se desprinde o concluzie: cu sau fara priza de pamant exista o conditie minimala de declansare a protectiei impotriva electrocutarii ! Abia de aici inainte incepem sa despicam firul in patru!....contact electric prost al contactului de protectie al stecherului in priza, legaturi proaste ale conductorului de protectie la prize si in doze,protectii (sigurante )prost gandite si/sau depasite moral si fizic....si mai sunt! Toate astea pot duce la aparitia tensiunii retelei pe carcasa metalica a dispozitivului electrocasnic....aici intervine rolul de protectie al prizei de pamant!....dar cum?...pai se utilizeaza proprietatea solului de a fi un excelent conductor electric! Intre priza de pamant a casei si ultima priza de pamant a retelei electrice apare o scurgere de curent care reduce semnificativ potentialul electic al carcasei electrocasnicului protejând astfel utilizatorul... Reteaua electrica casnica este-in majoritatea cazurilor!-dezechilibrata....consumul diferit pe faze face ca-in special la capat de retea- tensiunea sa scada nepermis de mult....cauza principala este caderea de tensiune mare pe rezistenta interna a conductoarelor de alimentare cu specificatia ca conductorul de nul al retelei are-in multe situatii!- o sectiune mai mica sau cel mult egala cu a conductoarelor de faze....consecinta este o crestere mai mare a rezistentei interne a conductorului de nul si ,implicit, o cadere mai mare de tensiune pe acest conductor ....cu ajutorul prizelor de pamant plasate din loc in loc pe parcursul retelei se realizeaza o ”dublare” a conductorului de nul al retelei reducand astfel semnificativ caderile de tensiune pe acest conductor si crescand astfel tensiunea retelei pentru consumatorii aflati la capetele de retea....de multe ori, la micsorarea rezistentei interne a conductorului de nul contribuie si prizele de pamant individuale ale consumatorilor....nu stiu cati au avut curiozitatea sa masoare la o priza de pamant a retelei curentul de scurgere....au fost situatii cand am masurat si 40A la o priza de pamant situata la un capat de retea.... Editat Noiembrie 28, 2020 de flomar60 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> EDIT: Multumesc tuturor pentru raspunsuri! Lamurit Pai raspunsul lui Vali nu este la ce ai intrebat: CITAT: Ma refer la motivul pentru care caderea de tensiune intre carcasa si pamant este mult mai mica decat tensiunea pe care o produce sursa. >>>>>>>>>>>>>>>>>> Nu este deloc mult mai mica. 230V vor fi intotdeauna intre faza si nul. Cand faza atinge carcasa, mana omului este la 230V. Problema electrocutarii este la ce potential sunt picioarele lui. Si acum incepe abia legea lui Ohm. Priza de pamant are 4 ohm pana la pamantul din gradina. De la gradina pana unde nulul este la impamantarea distribuitorului nu mai conteaza ce rezistenta este (este mica, si asta e bine). Pentru ca tu esti cu picioarele pe pamantul din gradina, nu la stalpul de pe strada. Daca pamantul are tot 4 ohm, in primul moment tu ai 115V pe corp, intre maini si picioare. Fara tratarea nulului te bazezi pe viteza de declansare a disjunctorului tau de 10A. Daca nulul este tratat, ai scurt direct faza-nul, impamantarea este de rezerva cand cu totul si cu totul exceptional se intrerupe nulul distribuitorului care este inclus in PEN. Fara tratare te bazezi pe siguranta de pe faza, rapida si de valoare mica. Editat Noiembrie 19, 2024 de dumitrumy Link spre comentariu
dumitrumy Postat Noiembrie 19, 2024 Partajează Postat Noiembrie 19, 2024 (editat) Acum 43 minute, nickxyzt a spus: Multumesc tuturor pentru raspunsuri! Lamurit Editat Noiembrie 19, 2024 de dumitrumy Link spre comentariu
Daniel Daniel Johny Postat Noiembrie 19, 2024 Partajează Postat Noiembrie 19, 2024 Acum 3 ore, validae a spus: Valorile din exemplul de mai sus sunt pur teoretice. Montați pe circuitul prizelor o siguranță diferențială de 20-30mA și nu veți mai depinde de starea sau măcar de prezența împământării.Cred că viața omului valorează mai mult de 80-150Lei... nu credeți? Țineți cont că și având o împământare absolut perfectă, cu rezistență sub 1 Ohm, dar fără o diferențială montată, dacă unul (sau mai multe) aparate din casă au mici scurgeri de curent spre pământ, dar care cumulate nu declanșează siguranța ordinară de pe prize, practic plătiți un curent ce se scurge in pământ fără chiar să știți asta. Iar dacă fenomenul persistă, pierderile în timp pot fi substanțiale. De exemplu, aveți scurgeri spre pământ cumulate de 200mA.Siguranța de pe prize fiind uzual de 16A, nici nu ,,simte,, curentul ăsta.Dar 230Vx0,2A=46W In 24 de ore cei 46W devin 1kWh.Ce spuneți de asta? Eu am pățit-o, nu povestesc de la alții.... și eu am pățit-o cu un cablu de alimentare veioza care era taiata izolația și se *scurgea *curentul pe perete... Link spre comentariu
Daniel Daniel Johny Postat Noiembrie 19, 2024 Partajează Postat Noiembrie 19, 2024 1 oră în urmă, dumitrumy a spus: Asta fiind doar in imaginatia ta, ma lasa rece. Cand am vazut ca se discuta periodic despre impamantare, am citit cam tot. In plus ma obseda expresia "tratarea nulului" si am vizionat cam 10 filme pe YT sa vad ce zic electricienii despre asta. Am dat acum o noua cautare pe G. si mi-a dat ce s-a discutat si pe forumul nostru. Citeste doar pe forum si cred ca o sa iti explici singur. Un prim exemplu: Postat Noiembrie 28, 2020 (editat) Postul meu se adreseaza incepatorilor !...sa ma scuze colegii avansati in domeniu ca am postat lucruri arhicunoscute! Se stie ca al 3-lea fir al cablului de alimentare de la orice electrocasnic care are ,din constructie ,elemente metalice este legat ferm la acele elemente metalice....motivul? ...producatorul nu stie in ce instalatie electrica va fi utilizat electrocasnicul respectiv!....daca are sau nu priza de pamant,daca are sau nu neutru de protectie...asa se asigura producatorul ca exista o conditie minimala de declansare a protectiilor situate in amonte de dispozitivul respectiv.... Acum , ce se leaga electric la priza de pamant(daca exista!) in instalatia electrica discutata?....pai, electrocasnicele mari,boiler,masina de spalat,frigidere si lazi frigorifice....acest lucru se realizeaza voit de proprietarul instalatiei electrice prin constructia prizei de pamant si tragerea conductoarelor de legatura la respectivele electrocasnice.... ce se leaga la neutrul de protectie?....electrocasnice mici ,fier de calcat, diverse mixere,masina de to cat carne,tot felul de scule si utilaje electrice....aceasta legatura electrica se realizeaza automat, prin conectarea stecherului in priza! De aici se desprinde o concluzie: cu sau fara priza de pamant exista o conditie minimala de declansare a protectiei impotriva electrocutarii ! Abia de aici inainte incepem sa despicam firul in patru!....contact electric prost al contactului de protectie al stecherului in priza, legaturi proaste ale conductorului de protectie la prize si in doze,protectii (sigurante )prost gandite si/sau depasite moral si fizic....si mai sunt! Toate astea pot duce la aparitia tensiunii retelei pe carcasa metalica a dispozitivului electrocasnic....aici intervine rolul de protectie al prizei de pamant!....dar cum?...pai se utilizeaza proprietatea solului de a fi un excelent conductor electric! Intre priza de pamant a casei si ultima priza de pamant a retelei electrice apare o scurgere de curent care reduce semnificativ potentialul electic al carcasei electrocasnicului protejând astfel utilizatorul... Reteaua electrica casnica este-in majoritatea cazurilor!-dezechilibrata....consumul diferit pe faze face ca-in special la capat de retea- tensiunea sa scada nepermis de mult....cauza principala este caderea de tensiune mare pe rezistenta interna a conductoarelor de alimentare cu specificatia ca conductorul de nul al retelei are-in multe situatii!- o sectiune mai mica sau cel mult egala cu a conductoarelor de faze....consecinta este o crestere mai mare a rezistentei interne a conductorului de nul si ,implicit, o cadere mai mare de tensiune pe acest conductor ....cu ajutorul prizelor de pamant plasate din loc in loc pe parcursul retelei se realizeaza o ”dublare” a conductorului de nul al retelei reducand astfel semnificativ caderile de tensiune pe acest conductor si crescand astfel tensiunea retelei pentru consumatorii aflati la capetele de retea....de multe ori, la micsorarea rezistentei interne a conductorului de nul contribuie si prizele de pamant individuale ale consumatorilor....nu stiu cati au avut curiozitatea sa masoare la o priza de pamant a retelei curentul de scurgere....au fost situatii cand am masurat si 40A la o priza de pamant situata la un capat de retea.... Editat Noiembrie 28, 2020 de flomar60 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> EDIT: Multumesc tuturor pentru raspunsuri! Lamurit Pai raspunsul lui Vali nu este la ce ai intrebat: CITAT: Ma refer la motivul pentru care caderea de tensiune intre carcasa si pamant este mult mai mica decat tensiunea pe care o produce sursa. >>>>>>>>>>>>>>>>>> Nu este deloc mult mai mica. 230V vor fi intotdeauna intre faza si nul. Cand faza atinge carcasa, mana omului este la 230V. Problema electrocutarii este la ce potential sunt picioarele lui. Si acum incepe abia legea lui Ohm. Priza de pamant are 4 ohm pana la pamantul din gradina. De la gradina pana unde nulul este la impamantarea distribuitorului nu mai conteaza ce rezistenta este (este mica, si asta e bine). Pentru ca tu esti cu picioarele pe pamantul din gradina, nu la stalpul de pe strada. Daca pamantul are tot 4 ohm, in primul moment tu ai 115V pe corp, intre maini si picioare. Fara tratarea nulului te bazezi pe viteza de declansare a disjunctorului tau de 10A. Daca nulul este tratat, ai scurt direct faza-nul, impamantarea este de rezerva cand cu totul si cu totul exceptional se intrerupe nulul distribuitorului care este inclus in PEN. Fara tratare te bazezi pe siguranta de pe faza, rapida si de valoare mica. Fără tratarea nulului timpul de declansare a diferențialei va creste sau nu va declanșa în timpul util sa te protejeze.. Link spre comentariu
Daniel Daniel Johny Postat Noiembrie 19, 2024 Partajează Postat Noiembrie 19, 2024 Acum 2 ore, roadrunner a spus: sa le lamurim pe rand 1. Reistenta de 4 ohm e maxim si in cazul cel mai defavorabil, in realitate poate sa fie si sub 1 Ohm. 2. Nu se pune rezistenta data de distanta (prin pamant) mai jos o imagine care sper sa clarifice. (distanta la care te referi e tot un conductor - nu e prin pamant) RR În sistemul TNC cum este la noi în tara Neutrul Stelei Generatorului este legat la Pământ.Deci este o legătură între centura mea de împământare care trebuie sa fie sub 4 ohmi și Stilpul de unde am curent și steaua generatorului de la Electrica... Link spre comentariu
modoran Postat Noiembrie 20, 2024 Partajează Postat Noiembrie 20, 2024 Acum 13 ore, Daniel Daniel Johny a spus: Fără tratarea nulului timpul de declansare a diferențialei va creste sau nu va declanșa în timpul util sa te protejeze.. La mine in zona bransamentele sunt aeriene cu PEN-ul intrerupt prin diferential de 300mA in BMPT, nu ai ce tratare a nulului sa mai faci, decat impamantare locala si sistem TT. Nu-i conform cu normativele si legile, dar distribuitorul refuza sa scoata ala ca cica "se fura curent". Link spre comentariu
dumitrumy Postat Noiembrie 20, 2024 Partajează Postat Noiembrie 20, 2024 Electrosecuritate - Sistem TT versus TNCS Nivelul de siguranta electrica depinde foarte mult de intelegerea reglementarilor tehnice nationale, dar mai ales de modul corect de lucru si practicile curente. De aceea este esential sa intelegem si sa apreciem corect cerintele impuse si mai apoi sa le aplicam in practica. Va supun atentiei un subiect si ma refer aici la alegerea corecta a sistemului de protectie prin legare la nul si/sau la pamant - TN sau TT. Conform normativului I7/2011 in instalatiile de joasa tensiune, de regula se aplica protectia prin legare la nul rezultand schema TN si derivatele sale TNC/TNS/TNCS. Aplicarea protectiei prin legare la pamant ca masura principala impotriva electrocutarilor prin atingere indirecta si anume schema TT, se admite numai daca se poate obtine cu mijloace justificate tehnic si economic o rezistenta de dispersie maxim admisa a instalatiei de legare la pamânt de 4Ω, valoare care in practica este mult prea mare pentru asigurarea nivelului de siguranta dorit. Cum calculam valoarea rezistentei de dispersie plecand de cerintele specifice schemei de legare la pamant? Ra =Ua/Ip Ra – este rezistenta de dispersie a prizei de pamant Ua - este tensiunea de atingere maxim admisa si anume 50V Ip - este curentul de punere la pamant (curentul de defect), determinat în functie de protectia maximala a instalatiei. Curentul de calcul ales, va fi asadar curentul dispozitivului de protectie cu cea mai mare valoare din tabloul electric. Curentul de punere la pamânt Ip considerat în calculul rezistentei de dispersie maxim admise Ra se determina astfel: in cazul protejarii circuitelor cu întreruptoare automate Ip = 1,25 Ir în care: Ir este curentul intreruptorului automat (6A/10A/16A, etc.) în cazul protectiei cu intreruptoare diferentiale RCD, Ip = Id in care: Id este curentul diferential de declansare al intreuptorului (10 mA/30mA) Exemplu de calcul in cazul schemei TT: Ua = 50V Ir = 16A Ip = 1,25*16A =20A Valoarea rezistentei de dispersie necesara pentru obtinerea unei tensiuni maxim admise de 50V se obtine din relatia: Ra = Ua/Ip = 50/20 = 2,5Ω Observam cu usurinta ca o valoare a prizei de pamant de 4Ω este asadar mult prea mare pentru asigurarea protectiei la defect. In cazul schemei TT, la o priza de pamant avand rezistenta de dispersie de 4Ω, se pot racorda echipamente ale caror intreruptoare automate au un curent nominal mai mic sau cel mult egal cu valoarea obtinuta din relatia: Ir = 50/1,25*4 = 10A Ce ne spune acest rezultat? Ca schema TT este o schema care trebuie aleasa numai in urma asigurarii unei rezistente de dispersie a prizei de pamant foarte foarte mici, chiar sub 1Ω. Cum in domeniul rezidential cel mai adesea intalnim schema TT, vreau sa intelegem care sunt punctele forte si dezavantajele in comparatie cu schema TNCS. Ce insemna sistem de legare la pamant tip TT sau schema TT? Acest lucru inseamna ca aveti o priza de pamant proprie imobilului, care nu este legata in comun cu priza de pamant a sursei de alimentare (nulul retelei), adica masele echipamentelor electrice sunt legate la o priza de pamant diferita de priza de pamant a sursei de alimentare. Daca aceste doua prize ar fi legate in comun in punctul de racord, atunci acest sistem s-ar numi TNCS. De ce in domeniul rezidential si mai ales in zonele unde alimentarea cu energie electrica se face din reteaua electrica aeriana, distribuitorul nu poate garanta asigurarea legaturii la priza de pamant a sursei de alimentare si este ales sistemul de legare la pamant tip TT? Aceasta practica consider ca este una destul de periculoasa in conditiile in care in domeniul rezidential intalnim cel mai adesea sistem de legare la pamant tip TT, intreruptoare automate de curba C, dar mai ales lipsa protectiilor diferentiale. Normativul I7/2011 si toate reglemetarile tehnice ne spun ca este interzisa realizarea protectiei prin legarea la pamânt (schema TT), folosind o priza locala separata si neracordata la conductorul de nul, daca nu asiguram protectia instalatiei si utilizatorilor prin dispozitive de protectie la curent diferential de maxim 30 mA. Cum in cazul configuratiei TT este greu sa obtinem curenti de defect mari pentru a actiona protectiile maximale de curent si a asigura astfel protectia prin intreruperea automata a alimentarii, dispozitivele de protectie diferentiala sunt singurele care pot interveni eficient. Ce intalnim in realitate in instalatiile rezidentiale? Stiti la fel de bine ca mine: lipsa prizelor de pamant, sau daca acestea au fost realizate, valorile sunt cu mult peste limitele cerute de standarde, intreruptoare automate de curba C, lipsa selectivitatii intre protectii, lipsa protectiei diferentiale, etc. Sistem de legare la pamant tip TT sau TNCS? Pentru rezistenta de dispersie a prizei de pamant prescriptiile in Romania sunt severe, in sensul ca sunt cerute valori foarte mici de pana la 4 ohmi. Daca pentru priza de pamant a sursei de alimentare avem de cele mai multe ori valori de pana la 1 ohm, pentru priza de pamant locala, mai ales in domeniul rezidential aceste valori sunt de foarte multe ori depasite si practica ne arata ca se situeaza intr-o plaja de valori de la cativa ohmi pana la cateva sute de ohmi. Exemplu de calcul in cazul schemei TNCS Pentru a vedea avantajele schemei TNCS va propun urmatorul calcul: Rezistenta de disperie a prizei de pamant locale Ra = 25Ω Rezistenta de dispersie a sursei de alimentare Rx = 1Ω Rezistenta echivalenta Re a sistemului va fi rezultatul obtinut prin legarea in paralel a Ra si Rx: Re = (Ra*Rx)/(Ra+Rx) = (25*1)/(25+1) = 0,961Ω Dupa cum stim la legarea in paralel rezistenta echivalenta Re va fi mai mica decat cea mai mica valoare a rezistentelor legate in paralel. Ce observam din acest calcul? Se pot obtine valori eficiente ale sistemului de legare la pamant, chiar daca rezistenta de dispersie a prizei de pamant locale are valori care depaseste limita minima de 4Ω ceruta de standard. Si atunci poate ne intrebam de ce nu este permisa o valoare mult mai mare a rezistentei de dispersie? Raspunsul ar fi, ca un defect ce presupune o intrerupere a prizei de pamant ar transforma schema TNCS in schema TT, iar o valoare sub limita de 4Ω ar asigura in mare parte protectia la defect. Un alt aspect foarte important, este ca standardele si normativele atat cele nationale cat si cele europene (in mare parte valabile si in Romania), recomanda executarea prizelelor de pamant naturale (cele care folosesc armaturile constructiilor), prizele de pamant artificiale fiind admise doar pentru completarea prizelor de pamant naturale. Ce avantaj ne aduce acest lucru? In primul rand, obtinerea cu usurinta a unor valori ale rezistentei de dispersie foarte mici (sub 1Ω), dar mai ales conservarea lor in timp si o viata de lucru a prizei de pamant echivalenta cu durata de viata a constructiei. Ceea ce trebuie sa retinem, este ca sistem de distributie TNCS este net superior din punct de vedere al asigurarii protectiei la curenti de defect. Acest lucru se datoreaza faptului ca dispozitivele de protectie (intreruptoarele automate) pot deconecta intr-un timp scurt (0,2 – 0,4 secunde) datorita impedantei buclei de defect mici ce duce la obtinerea unor curenti de defect mari. Dupa cum bine stim, in cazul schemei TNCS este necesar ca valoarea curentului de defect sa ajungă la o valoare egala cu un multiplu potrivit al curentului nominal care depinde de curba de declansare. Valorile curentilor de defect necesari pentru declansarea intreruptorului automat in functie de curba de declanşare: Curba B – curentul de declansare acţionează între 3 si 5 In. Se utilizeaza in cazurile in care avem curenti mici de scurtcircuit. Curba C - curentul de declansare actioneaza intre 5 şi 10 In. Se utilizeaza in cazurile in care avem curenti mari de scurtcircuit. Cum la noi in tara se foloseste spun eu fara discernamant curba C, valoarea curentului de defect pentru declasarea protectiei in timpul stabilit de standard trebuie sa fie de aproximativ 10 ori In intreruptor automat. In cazul unui intreruptor de 16A si curba C, valoare curentului de defect necesar pentru deconectarea acestuia intr-un timp < 0,4s este de 160A. Cum poate afecta caracteristica de declansare a unui intreruptor automat electrosecuritatea utilizatorilor de echipamente si instalatii electrice cred ca am reusit sa demonstrez. Practica internationala, in special pe domeniul rezidential, recomanda folosirea dispozitivele de protectie la supracurent (intreruptoarele automate) de curba B. Concluzii finale Marele avantaj al sistemului TNCS este ca nulul retelei este legat la priza de pamant locala a instalatiei, iar un scurtcircuit intre o faza si pamant este in mod automat un scurtcircuit intre faza si nul. In acest caz impedanța buclei de defect va fi scazuta, rezultand o valoare ridicata a curentului de defect si o declansare rapida adispozitivului de protectie. Indiferent de limitele de configuratie al sistemului TNCS, acesta este din punctul meu de vedere cel mai sigur, din urmatoarele motivele: curentii de defect obtinuti sunt suficienti de mari pentru declansarea rapida a dispozitivelor de protectie; intreruperea accidentala a conductorului PEN, respectiv a conductorului PE, transforma sistemul TNCS într-un sistem TT; intreruperea accidentala a conductorului PEN înainte de punctul de separare, nu produce consecinte functionale grave, deoarece priza de pamant locala fixeaza nulul de lucru la potentialul pamantului protejand aparatura electrica si electronica cu tensiune de alimentare 230V, contra cresterii tensiunii de alimentare pe anumite faze ale sistemului de alimentare trifazat, care ar lucra cu un nul flotant fata de pamant datorita consumatorilor monofazati, cu puteri diferite, alimentati pe faze diferite. In cazul configuraţiei TNCS, dispozitivele de protecţie diferenţiala nu ar fi neaparat necesare pentru protectia la defect (impotriva atingerilor indirecte), pentru ca un defect, adica un scurtcircuit este eliminat rapid printr-o protecţie maximala de curent, sigurante fuzibile sau întrerupătoare automate. Evident, cu cat timpul de deconectare este mai scurt, cu atat riscul unui soc electric pentru persoanele care ating o carcasa legata prin nulul de protectie PE la pamant, este mai redus. În concluzie, nici o configuratie de alimentare de tip TN nu asigura o protectie care sa evite aparitia unei tensiuni de atingere periculoase, ci elimina mentinerea acesteia prin deconectarea sectorului/circuitului defect. Link spre comentariu
vasile barsan Postat Noiembrie 20, 2024 Partajează Postat Noiembrie 20, 2024 Acum 18 ore, nickxyzt a spus: Multumesc tuturor pentru raspunsuri! Lamurit Omul a spus clar.. citat mai sus ..restul e poveste..Cred ca nu-l intereseaza atata teorie.. ( Stima dle. Dumitru , dar nu merita efortul..)De bun simt eu as inchide topicul (evident daca ar fi deschis de mine..) Link spre comentariu
dumitrumy Postat Noiembrie 20, 2024 Partajează Postat Noiembrie 20, 2024 (editat) Am trecut de 70 si inca ma intreb: ce va pasa de timpul pierdut de altii? Cititi in stele de stiti ce-l mana pe unul intro actiune? Pai in 15 ani am citit (si invatat) din postari ce aveau vaga legatura cu cererea din topic, si altii au dorit sa faca completari. Un topic nu este proprietatea celui ce l-a deschis, in momentul in care si-a vazut interesul este liber sa nu il mai citeasca in veci. Cum am spus mai sus, la inceputuri ma distram and auzeam "tratarea nulului", apoi citeam in raspunsuri de tot felul de prescurtari TN, TT,TI, MERE, PERE (oamenii erau in domeniu si discutau in limbajul lor) si am inceput sa tot caut pe net iar acest extras mi s-a parut cel mai bine scris pt. cineva dinafara. Este si un raspuns la ce a scccris &modoran. Cum in Romania nu prea se respecta normele (si legislatia in general), oamenii vin si scriu cazuri particulare. Extrasul spune clar ce ai voie si ce nu. Eu nemaiputand lucra citesc cam totul pe forum si vad ca majoritatea spun de sigurante de 25A sau 32A in tablou. Si stiind ca tensiunea de contact pe carcase este acel curent inmultit cu rezistenta prizei de pamant, dadea cu virgula, adica nu prea te proteja. Iar eu am scris mai sus, daca faza atinge carcasa si mana ta este acolo, mana va fi la potentialul de 230V. Iar omul incheie frumos (la el era subliniat): CITAT: În concluzie, nici o configuratie de alimentare de tip TN nu asigura o protectie care sa evite aparitia unei tensiuni de atingere periculoase, ci elimina mentinerea acesteia prin deconectarea sectorului/circuitului defect. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Pentru mine daca 2 forumisti citesc accidental articolul, sunt multumit. Iar cel ce a deschis topicul este o persoana neinteresanta pt mine, in sensul ca nu rezonez cu stilulu lui. In rest, nu am nimic cu nimeni (exceptie vreo 5 care m-au jignit in direct si la ora de varf), domnul poate fi o persoana stimabila, agreabila in cercul de prieteni si cunoscuti. Daca tot m-am lungit, hai sa arat cum ajuta postarile astea tangentiale. Pai la audio se deschide un subiect de tot rasul dar din contrele cunoscatorilor am aflat cele mai ciudate scheme, cu istoric-pareri pro si contra, descrieri detaliate. Din ultimul am descarcat 6 scheme speciale, imi mai pierd vremea la simulaet cu ele. Sa zicem incheiere, postez in continuare ce cred eu in acel moment, cui nu ii convine...nu poate decat sa imi para rau de disconfortul creat. Forumul are o facilitate--ignore. Editat Noiembrie 20, 2024 de dumitrumy c 1 Link spre comentariu
Alic Postat Noiembrie 20, 2024 Partajează Postat Noiembrie 20, 2024 În opinia mea, nicio priză nu trebuie să fie lipsită de împământare, una făcută cum trebuie. La fel și la traseul de iluminat unde conectezi buleftrica. Acolo se stie din moși strămoși, 10A tată. Altă tâmpenie. Sigurantele de curbă C ar trebui interzise , și mă refer strict la locuințe. Link spre comentariu
icar Postat Noiembrie 21, 2024 Partajează Postat Noiembrie 21, 2024 @dumitrumy, am mai aflat ceva, multumiri. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum