Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

rezistenta circuit impamantare

nickxyzt

Postări Recomandate

Am vrut sa postez la sectiunea habarnistilor, dar nu am gasit-o, asa ca postez aici.

In imagine avem o sursa de tensiune (este reprezentat punctul de distributie - deci nu priza din perete), si din ce stiu firul Neutru este impamantat in acel loc.

Suntem intr-o cladire si firul de Faza atinge carcasa de metal a unui obiect, care este impamantata, si care are propria rezistenta 0.001 ohmi.

Reprezentata (in serie) este si rezistenta interna a sursei de tensiune (0.01 ohmi), precum si un om care atinge carcasa in acelasi moment (cu R=500 Ohmi, caz foarte nefavorabil).

Ma intereseaza cam cat este rezistenta intre cele 2 puncte care ating Pamantul. Stiu ca este variabila, dar un ordin de magnitudine as vrea sa stiu. Cel de la care am preluat imaginea sustine ca rezistenta interna a sursei, fiind mai mica decat cea a carcasei, se creeaza un circuit serie si din acest motiv pe carcasa va cadea o tensiune foarte mica. Eu cred ca motivul se datoreaza rezistentei Pamantului pe acea distanta, care face parte din circuitul serie, si care e mult mai mare.

impamantare.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nickxyzt

7

• dumitrumy

5

• roadrunner

3

• Daniel Daniel Johny

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 11 minute, Daniel Daniel Johny a spus:

Va referiti la sistemul TNC-S?

Nu cunosc denumirea, ma refer la sistemul de impamantare care se intalneste in case/apartamente.

Acum 20 minute, dumitrumy a spus:

Nu am inteles la ce motiv te referi.

Ma refer la motivul pentru care caderea de tensiune intre carcasa si pamant este mult mai mica decat tensiunea pe care o produce sursa.

Link spre comentariu

Eu sunt curios cum s-a reusit o masuratoare atat de precisa in Ohm.. 

- Suntem intr-o cladire si firul de Faza atinge carcasa de metal a unui obiect, care este impamantata, si care are propria rezistenta 0.001 ohmi.

Reprezentata (in serie) este si rezistenta interna a sursei de tensiune (0.01 ohmi)

rezistentei Pamantului pe acea distanta, care face parte din circuitul serie, si care e mult mai mare.( se poate masura - aparatul se numeste teraohmetru - nu glumesc)

Dar banuiesc ca este vorba doar de pura teorie ,faza nu trebuie sa atinga carcasa ,daca accidental se inampla , aceasta (carcasa) avand impamantare corecta , se vor "arde" ceva sigurante..nu sunt figurate in desenul de mai sus , dl. dumitrumy a pus o intrebare corecta.. 

Link spre comentariu

Valorile din exemplul de mai sus sunt pur teoretice.

Montați pe circuitul prizelor o siguranță diferențială de 20-30mA și nu veți mai depinde de starea sau măcar de prezența împământării.Cred că viața omului valorează mai mult de 80-150Lei... nu credeți?

Țineți cont că și având o împământare absolut perfectă, cu rezistență sub 1 Ohm, dar fără o diferențială montată, dacă unul (sau mai multe) aparate din casă au mici scurgeri de curent spre pământ, dar care cumulate nu declanșează siguranța ordinară de pe prize, practic plătiți un curent ce se scurge in pământ fără chiar să știți asta.

Iar dacă fenomenul persistă, pierderile în timp pot fi substanțiale.

De exemplu, aveți scurgeri spre pământ cumulate de 200mA.Siguranța de pe prize fiind uzual de 16A, nici nu ,,simte,, curentul ăsta.Dar 230Vx0,2A=46W

In 24 de ore cei 46W devin 1kWh.Ce spuneți de asta? 

Eu am pățit-o, nu povestesc de la alții....

Link spre comentariu
Acum 16 minute, vasile barsan a spus:

Eu sunt curios cum s-a reusit o masuratoare atat de precisa in Ohm.. 

- Suntem intr-o cladire si firul de Faza atinge carcasa de metal a unui obiect, care este impamantata, si care are propria rezistenta 0.001 ohmi.

Reprezentata (in serie) este si rezistenta interna a sursei de tensiune (0.01 ohmi)

rezistentei Pamantului pe acea distanta, care face parte din circuitul serie, si care e mult mai mare.( se poate masura - aparatul se numeste teraohmetru - nu glumesc)

Dar banuiesc ca este vorba doar de pura teorie ,faza nu trebuie sa atinga carcasa ,daca accidental se inampla , aceasta (carcasa) avand impamantare corecta , se vor "arde" ceva sigurante..nu sunt figurate in desenul de mai sus , dl. dumitrumy a pus o intrebare corecta.. 

Desigur, este vorba de teorie. Problema care se pune este ce se intampla cu omul care atinge din greseala carcasa simultan cand o atinge si firul de faza (sa spunem ca apasa pe carcasa si atinge cumva cu carcasa firul de faza). Pana sa se arda siguranta (pentru ca nu se arde chiar instant), omul este protejat? Daca da, care este explicatia?

Acum 16 minute, validae a spus:

Valorile din exemplul de mai sus sunt pur teoretice.

Montați pe curcuitul prizelor o siguranța diferențială de 20-30mA și nu veți mai depinde de starea împământării.Cred că viața valorează mai mult de 80-150Lei... 

Desigur, practic asa am facut demult, insa discutia este sa inteleg cauza pentru care omul este protejat (sau nu).

Editat de nickxyzt
Link spre comentariu
Acum 35 minute, dumitrumy a spus:

Priza de pamant de 4 ohm iti spune ceva?

Nu m-am gandit la rezistenta prizei de pamant, desi am infipt-o cu mana mea...

Sa inteleg ca rezistenta prizei de pamant este motivul pentru care omul este protejat in circuitul din imagine? Altfel spus, daca am face impamantarea direct cu cablul in pamant (fara priza de 4 ohm), oare omul ar mai fi protejat?

Link spre comentariu

Ai dreptate, intrebarea nu este de incepator (incepator la ce?) dar aduce cu una de habarnist, de fapt a cuiva ce a trecut prin scoala ca gasca...

Mult mai sigur este ca vrei sa faci experimente/ glume cu noi. Oricum te-ai facut ca nu vezi intrebarea mea cu 4 ohm pentru ca de fapt acolo este si raspunsul savant ce il astepti.

EDIT: vad ca ai raspuns ceva intre timp, de aceea nu este voie cu raspunsuri cascadate. Trebuia sa raspunzi in acelasi loc cu dl. Barsan.

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
Citat

Daca da, care este explicatia?

curentii se scurg prin caile de rezistenta/impedanta mica. Circuitul de impamantare (de maxim 4 ohm) va devia curentul mare (va "shunta") corpul uman care are rezistenta mai mare (100x) fata de circuitul de pamantare.

RR

Link spre comentariu
Acum 11 minute, dumitrumy a spus:

Ai dreptate, intrebarea nu este de incepator (incepator la ce?) dar aduce cu una de habarnist, de fapt a cuiva ce a trecut prin scoala ca gasca...

Mult mai sigur este ca vrei sa faci experimente/ glume cu noi. Oricum te-ai facut ca nu vezi intrebarea mea cu 4 ohm pentru ca de fapt acolo este si raspunsul savant ce il astepti.

EDIT: vad ca ai raspuns ceva intre timp, de aceea nu este voie cu raspunsuri cascadate. Trebuia sa raspunzi in acelasi loc cu dl. Barsan.

Nu am facut eu raspuns cascadat, ci site-ul nu a permis sa le unesc. De asemenea, ai presupus gresit ca vreau sa fac experimente cu "voi" (poate te vezi in centrul Universului, si altii nu au ce face cu timpul lor?), si te rog sa nu mai imi raspunzi niciodata la intrebarile mele. Stiu din intrebarile mele anterioare ca scopul tau nu este sa ajuti ci sa iti exprimi superioritatea jignind pe altii (nu doar pe mine), asa ca nu vreau sa mai avem vreodata vreo discutie. Eu te voi ignora mereu de-acum inainte.

Link spre comentariu
Acum 29 minute, roadrunner a spus:

curentii se scurg prin caile de rezistenta/impedanta mica. Circuitul de impamantare (de maxim 4 ohm) va devia curentul mare (va "shunt-a") corpul uman care are rezistenta mai mare (100x) fata de circuitul de pamantare.

RR

Nelamurirea mea este: circuitul de impamantare are doar 4 ohm, sau are mai mult, calculand si rezistenta pamantului intre priza de pamant si punctul de distributie a energiei electrice? Altfel spus, este aceasta rezistenta a pamantului neglijabila?

Link spre comentariu

sa le lamurim pe rand

1. Reistenta de 4 ohm e maxim si in cazul cel mai defavorabil, in realitate poate sa fie si sub 1 Ohm.

2. Nu se pune rezistenta data de distanta (prin pamant) mai jos o imagine care sper sa clarifice. (distanta la care te referi e tot un conductor - nu e prin pamant)

RR

Structural-Earthing.jpeg

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări