Barbu Paul Postat Decembrie 10, 2024 Partajează Postat Decembrie 10, 2024 Acel integrat se incalzeste si cand nu are consum, cu conditia ca in pinul 1 sa avem tensiunea de 15,5 V. Link spre comentariu
valentinleonte Postat Decembrie 11, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 11, 2024 Acum 8 ore, sla a spus: Chiar dacă nu am primit raspuns la intrebarea despre existența tensiunii de 30v, eu risc să spun că bănuiesc programatorul, asta fiindca aparatul este foarte vechi si a avut deja probleme cu contacte ( partea audio). Eu as curăța bine contactele comutatoarelor de la posturile fixe (1-4) Acum am cazut ca aparatul are un instrument de măsură care indică frecventa de acord. Intrebare: cand modificați acordul ( prin scala sau posturi fixe), instrumentul arată cum se modifica frecventa ( adică tensiunea de acord aplicata diodelor varicap)? Da. Se modifica. Surprinzător când selectez fiecare memorie radio scala actualizează frecventa. Dacă nu am vre-o memorie selectată mini scala merge în paralel cu scala mare. Link spre comentariu
sla Postat Decembrie 11, 2024 Partajează Postat Decembrie 11, 2024 Acum 2 ore, valentinleonte a spus: Da. Se modifica. Surprinzător când selectez fiecare memorie radio scala actualizează frecventa. Dacă nu am vre-o memorie selectată mini scala merge în paralel cu scala mare. Inteleg din asta ca se poate modifica frecventa pe toata lungimea gamei. adica atunci cand modificati din potentiometrul unui post fix frecventa creste liniar, fara salturi bruste. Din asta rezulta ca integratul stabilizator si programatorul sunt OK: Aceasta tensiune pentru varicap ( 3-30V) trebuie sa ajunga la partea de intrare (tuner): Ar trebui sa varificati daca aveti acolo tensiunea variabila pentru tot domeniul UKW. Daca raspunsul este afirmativ, defectul nu este la integrat sau programator, este in alta parte. Trebuie masurat cu atentie, ca daca s-a defectat integratul si scoate la iesire tensiunea de la intrare (45-55V, in loc de +30) si s-a mers cu scala spre capatul superior, e posibil sa se fi ars diodele varicap, acestea nu rezista la asemenea tensiuni. De aceea era necesara masurarea tensiunii de +30V, sa ne lamurim. Link spre comentariu
valentinleonte Postat Decembrie 11, 2024 Autor Partajează Postat Decembrie 11, 2024 Acum 34 minute, sla a spus: Inteleg din asta ca se poate modifica frecventa pe toata lungimea gamei. adica atunci cand modificati din potentiometrul unui post fix frecventa creste liniar, fara salturi bruste. Din asta rezulta ca integratul stabilizator si programatorul sunt OK: Aceasta tensiune pentru varicap ( 3-30V) trebuie sa ajunga la partea de intrare (tuner): Ar trebui sa varificati daca aveti acolo tensiunea variabila pentru tot domeniul UKW. Daca raspunsul este afirmativ, defectul nu este la integrat sau programator, este in alta parte. Trebuie masurat cu atentie, ca daca s-a defectat integratul si scoate la iesire tensiunea de la intrare (45-55V, in loc de +30) si s-a mers cu scala spre capatul superior, e posibil sa se fi ars diodele varicap, acestea nu rezista la asemenea tensiuni. De aceea era necesara masurarea tensiunii de +30V, sa ne lamurim. Bine punctat. Mulțumesc de sfaturi! Verific și va anunț Link spre comentariu
valentinleonte Postat Ianuarie 24 Autor Partajează Postat Ianuarie 24 Bună ziua. Cu ce pot înlocui LM748? Sau dacă ma poate ajuta cineva cu 2 buc? Mulțumesc Link spre comentariu
sla Postat Ianuarie 24 Partajează Postat Ianuarie 24 Cum a ramas cu partea de radio, functioneaza? Operationalul solicitat (LM748) este pentru audio. Exista mai multe operationale echivalente, se gasesc la o simpla cautare pe net. Link spre comentariu
valentinleonte Postat Ianuarie 24 Autor Partajează Postat Ianuarie 24 Am fost foarte ocupat. Joi am primit circuitul inlocuitor pt TCA530. Zilele astea lucrez la el. Lm748 are aparatul pe partea de audio. Din păcate un integrat a cedat . M-am trezit ca un canal nu mai funcționează. Caut sa înlocuiesc acest integrat sau toate 4 cu ceva superior. Va țin la curent cu reapariția și va mulțumesc pentru ajutor și interes Link spre comentariu
valentinleonte Postat Ianuarie 26 Autor Partajează Postat Ianuarie 26 Buna seara. Revin cu noutati despre amplitunerul Dual CR120. Urmand sfaturile domnului SLA pentru lipsa receptiei pe FM , am inceput sa verific tensiunile de alimentare pentru CI TCA530 pe care-l banuiam defect. Verific tensiunea pe pinul 1 al integratului si am 15.7 V pe pinul 6 36.6V pe pinul 5 si 14 60V. Tensiunile erau mai mari decat tensiunile oferite de proiectant, respectiv 30V pe pinul 6 si maxim 55V pe pinul 5 si 14. Acest integrat se alimenteaza dintr-o sursa separata modulul 233687 care spre surprinderea mea era foarte fierbinte. Erau fierbinti condesatorii C904/C905 diferiti ca si valori pe placa fata de schema , adica C905 avea 100UF/40V si C904 47uF/50V , diodele D904, D905, D906 fierbinti si D913, D914 fierbeau. Tensiunea de 45-55V se obtine printr-o dublare a tensiunii de 22,6V din puntea redresoare cu ajutorul C904,C905 care in schema au aceeasi valoare 47uF Am inlocuit cei doi condesatori , ambii la 47uF/100v , dar din pacate noua valoare a tensiunii HF-Teil a fost de 36V. Inlocuiesc C905 cu 100uF/100v si obtin 50V , iar condesatorii raman reci. Voi Inlocui si D904-D906 cu diode de minim 3W la fel si D913-D914 cu Zenere de 15V/3W pentru ca lucreaza fierbinti. Dupa ce am rezolvat sursa partial , verific tensiunea de 30V pe pinul 6 si este ok. Din pacate nu receptionez niciun post pe FM, am doar fasit. Urmez punctul H si ajung la R104 100K , unde verific tensiune pentru Diodele Varicap D101, D102. Spre bucuria mea , tensiunea creste de la 3V pt 87Mhz pana la 30V 108 Mhz dar fara receptie. Cand actionez memoriile fixe tensiunea sare direct in functie de frecventa memorata. Deci pot spune ca functioneaza si blocul de memorii FM. Prin urmare trag concluzia ca diodele varicap D101, D102 sunt distruse. Dar nu stiu daca ambele diode tin de receptia FM. Precizez ca pe AM am receptie pe 855Khz, nu ff buna , dar se aude ceva. Astept sfaturile dumneavoastra si de unde pot achizitiona diode varicap BB104 ? Multumesc Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 26 Partajează Postat Ianuarie 26 (editat) Nu umbla la diodele varicap. Ti s-a spus ce sa verifici: oscilatorul local si mixerul. Apoi FI-ul. Editat Ianuarie 26 de sesebe Link spre comentariu
valentinleonte Postat Ianuarie 26 Autor Partajează Postat Ianuarie 26 Acum 18 minute, sesebe a spus: Nu umbla la diodele varicap. Ti s-a spus ce sa verifici: oscilatorul local si mixerul. Apoi FI-ul. M-ati pierdut.."oscilatorul local si mixerul. Apoi FI-ul" care-s astea ?? Link spre comentariu
sesebe Postat Ianuarie 26 Partajează Postat Ianuarie 26 Goagle. Dacă vrei sa repari singur adică nu să-l dai la cineva să-l repare, citește și înțelege cum funcționează un receptor superheterodina. Link spre comentariu
sla Postat Ianuarie 27 Partajează Postat Ianuarie 27 (editat) Sunt de acord cu colegul Sesebe, daca vrei sa risti in continuare si sa muncesti la acest aparat fara sa inveti principiul de functionare a unui aparat de radio FM/AM, in momentul actual al reparatiei nu este clar daca diodele Varicap s-au distrus sau nu din cauza depasirii valorii maxime a tensiunii alplicate pe ele. Verificarea starii diodelor se face masurand tensiunea pe ele, respectiv pe rezistentele de 100K prin care ajunge aceasta tensiune la ele: Diodele si rezistentele sunt D101/R104, D102/R105 si D103/R109. De obicei aceste 3 diode Varicap trebuie imperechiate, sa aiba aceeasi caracteristica C/U ( variatia capacitatii functie de tensiunea aplicata), dar nu cred ca le vei gasi asa. Dar intai trebuie sa te lamuresti ca sunt defecte. Editat Ianuarie 27 de sla Link spre comentariu
valentinleonte Postat Februarie 3 Autor Partajează Postat Februarie 3 La 27.01.2025 la 11:12, sla a spus: Sunt de acord cu colegul Sesebe, daca vrei sa risti in continuare si sa muncesti la acest aparat fara sa inveti principiul de functionare a unui aparat de radio FM/AM, in momentul actual al reparatiei nu este clar daca diodele Varicap s-au distrus sau nu din cauza depasirii valorii maxime a tensiunii alplicate pe ele. Verificarea starii diodelor se face masurand tensiunea pe ele, respectiv pe rezistentele de 100K prin care ajunge aceasta tensiune la ele: Diodele si rezistentele sunt D101/R104, D102/R105 si D103/R109. De obicei aceste 3 diode Varicap trebuie imperechiate, sa aiba aceeasi caracteristica C/U ( variatia capacitatii functie de tensiunea aplicata), dar nu cred ca le vei gasi asa. Dar intai trebuie sa te lamuresti ca sunt defecte. Am masurat, la toate cele 3 diode ajunge tensiune pe pinul median. Tensiunea variaza in functie de frecventa .Blocul de memorii functioneaza , tensiunea se modifica pe diode cand selectez frecventele. Pe AM am receptie Pe T101, T102 si T103 am tensiunile din schema. Link spre comentariu
sla Postat Februarie 3 Partajează Postat Februarie 3 Acum 6 ore, valentinleonte a spus: Am masurat, la toate cele 3 diode ajunge tensiune pe pinul median. Tensiunea variaza in functie de frecventa .Blocul de memorii functioneaza , tensiunea se modifica pe diode cand selectez frecventele. Pe AM am receptie Pe T101, T102 si T103 am tensiunile din schema. Daca tensiunile pe pinul median sunt identice la toate cele 3 diode ( au aceeasi valoare, aproximativ egala cu cea din punctul notat cu H in schema, adica cea care vine de la programator), inseamna ca nu sunt arse. Zici ca si tensiunile la tranzistori sunt OK. Nu stiu cum ai putea sa varifici daca oscilatorul local functioneaza sau nu, eu ma descurc in astfel de cazuri cu ajutorul osciloscopului Deci, nu stim daca problema e la blocul UKW sau la celelalte etaje din calea semnalului ( frecventa intermediara, decodor). Eventual masoara tensiunile la celelalte integrate (I102, 102) si vezi daca ai tensiunile care trebuie. Cand nu aveam osciloscop eu foloseam un bloc UKW extern ( recuperat din alt aparat) si il legam in locul celui presupus defect, astfel ma lamuream daca problema era la el sau in alta parte. Fara alt bloc UKW si fara osciloscop, nu stiu alta metoda decat sa faci multe masuratori. Ar fi o solutie pe care nici eu nu am avut ocazia sa o folosesc: sa ai un generator de semnal pe care sa-l injectezi in diferite puncte ale schemei. Link spre comentariu
valentinleonte Postat Februarie 3 Autor Partajează Postat Februarie 3 "Daca tensiunile pe pinul median sunt identice la toate cele 3 diode ( au aceeasi valoare, aproximativ egala cu cea din punctul notat cu H in schema, adica cea care vine de la programator), inseamna ca nu sunt arse." Da valorile tensiunii sunt identice la toate cele 3 diode în punctul median. Acest aparat cand l-am cumpărat l-am probat și pe FM recepționa de exemplu KissFM pe 96.1Mhz pentru câteva secunde, 3-4 secunde se aprindea becul de stereo și imediat dispărea postul din recepție. Mai departe ma plimbam prin banda fm și aleator aparatul începea sa recepționeze alt post care dispărea ff repede. Acum pe FM am doar zgomot alb , fasait pe toată banda. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum