Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Difuzoare de banda larga

Ovidanie

Postări Recomandate

Caut doua difuzoare decente, de banda larga, putere in jur de zece wati. Intentionez sa le folosesc alaturi de un final cu EL84. Nu ma deranjeaza daca puterea difuzorului este mai mare de 10W, nu conteaza nici impedanta. Daca prin cautarile voastre ati intilnit asa ceva astept sugestii.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ovidanie

6

• felixx

4

• VTP

4

• Purple

2

Top autori în acest subiect

Mare grija cum le folosesti si ce casuta le faci acestor difuri de la Fostex.In majoritatea cazurilor...folosite singure nu prea "merg".Toate au nevoie de ajutor sus si jos.Sunt insa optiuni si optiuni.....

Link spre comentariu

Draga felixx,Pentru ca tot vorbim aici de totusi renumitele difuzoare Fostex si care au destule proiecte pe net si stiindu-te un constructor cu realizari notabile in DIY ,care ar fi cea mai buna realizare cu ele si , eventual, pentru difuzoarele de banda larga in general? :yawinkle:

Link spre comentariu

Super difuzoarele astea de la Fostex dar si pretul este pe masura! Eu ma gindeam sa cumpar cu 100-150 euro doua difuzoare decente, nu investesc mai mult deoarece pot cumpara cu 400 euro doua Triangle Comete.Amplificatorul este...decent, nu l-as incadra la categoria "superscula" asa ca nu are sens sa exagerez cu difuzoarele.

Link spre comentariu

Draga felixx,...

...asta a fost tare :smt063

Lucrul cu difuzoarele de banda larga presupune,ca si la cele pe mai multe cai, un compromis.

Acesta poate fi mai mare sau mai mic si depinde in mare masura de tipul de muzica ce se asculta.

VTP are o bogata experienta si a subliniat aceste lucruri de nenumarate ori iar eu sunt 100% de acord cu el la capitolul acesta.

Problema este modul cum faci acest compromis.

Asculti predominant muzica linistita (clasici,jazz,soft,ambiental,percutionisti,vocalisti, instrumentisti),etc si ai inregistrari de calitate?

Viitoarele tale incinte nu vor fi folosite la chefuri?

Daca ai cite ceva din cele de mai sus,varianta cu difuzor de banda larga ar fi potrivita,daca nu....trebuie sa alegi altceva.

care ar fi cea mai buna realizare cu ele

Din pacate nu exista cea mai buna realizare ci --- cea mai potrivita realizare care la rindul ei depinde de mai multi factori...caracteristicile difuzorului,spatiul de auditie...etc.

Si acum,daca e sa discutam despre constructia propriuzisa,cel mai usor mod de a "rezolva" un difuzor de banda larga,mi se pare incinta MLTL-mass loaded transmission line.Aceasta forteaza un pic difuzorul sa lucreze in partea de jos a benzii de frecventa comparativ cu celelalte tipuri cum ar fi Voigt sau back loaded horn(si aici sunt mai multe tipuri de executie...de la cele mai simple la cele mai stufoase,cu unghiuri de executie greu de realizat).

Urmatoarea constructie simplista,ca si realizare,este incinta Voigt binecunoscuta la noi in Romanica mai mult datorita prezentarii si experimentelor facute de-a lungul anilor de catre VTP.

Ultimul pe lista se situeaza acel back loaded horn.Lucrul la asa ceva este extrem de riscant si respectarea cotelor cu precizie foarte mare impune o atentie deosebita in realizare.

Si aici sunt mai multe variatiuni de back loaded,de la cele mai simple,inspirate din PA(Public Adress) pina la cele stufoase cu diferite labirinturi si unghiuri de executie foarte dificil si uneori chiar imposibil de realizat in conditii de amator.As aminti unele proiecte de la producatorul Lowther si bineinteles Tannoy Westminster Royal.

Bineinteles ca fiecare varianta are tunningul ei in materie de fonoabsorbant si diferite tipuri de modificari pentru a "pacali" urechea.

Singura incinta pe care nu am facut-o este back loaded horn pentru Supravox-ul meu insa am facut un horn hibrid care mi-a placut destul de mult ....pina sa optez pentru altceva. :yawinkle:

viewtopic.php?f=4&t=20332

Deasemenea am ascultat doua tipuri de backloaded cu Fostex FE206,unul realizat dupa schita de la producator si unul un pic diferit.Acesta din urma avea un impact mai mare spre capatul de jos al benzii insa nu trebuie sa ne imbatam cu apa rece....este greu de trecut limita de 50hz la asa ceva.Deasemenea partea de sus a benzii de frecventa este un pic sau mai mult atenuata-depinde de difuzor.

Alegerea difuzorului nu e un lucru usor,cele mai performante difuzoare de banda larga costa enorm si de cele mai multe ori trecerea la doua cai este solutia cea mai la indemina.Sunt insa si exceptii....destul de rare si aici as aminti noul Fertin cu excitatie de 8" ...care se vrea cu adevarat full range.Cu un fs de 27hz si cu o extindere de peste 20khz.

Sunt foarte multe de spus la acest capitol insa sunt convins ca Fostex banda larga au limite de excursie mecanica,au limite de putere,au limite la capetele de frecventa....majoritatea au asa ceva.Este greu de ales insa sunt si alte optiuni,cum ar fi Lowther,Veravox,Supravox-cu un xmax cit cele pro de 15",Fertin20EXC.-carbone-foarte scump,PHY-foarte scump sau si mai scump Feastrex.

Din categoria celor mai pamintene se poate alege de la Hemp Acoustics FR8C,Audio Nirvana Super 8CF, Pioneer B20FU2051FW (+ un tweeter este excelent),care,in opinia mea sunt peste Fostex la capitolul acesta.

Sper sa fi ajutat in vreun fel......

Link spre comentariu

Sa nu uitam un difuzor " pamantean " pe care multi nu-l baga in seama ( nemeritat zic eu !) :Visaton VS-BG17/8 .Acest difuzor intr-o incinta clasica (nu l-am gasit folosit in proiecte Voigt sau back loaded horn ) suna neasteptata de bine ( ma rog pentru acei care au facut proiectele respective ).Si costa si acceptabil .....Cred ca acesta e difuzorul cu care poti sa faci o incercare si apoi daca nu-ti place sa treci la altceva mai scump . Sau chiar Visaton VS-BG20 ( care coboara mai jos un pic decat fratele sau ) .

Link spre comentariu

Pentru un amp. mic cu el84 sunt mai multe variante:- o pereche de difuzoare recuperate din incinte vechi pentru pick-up-uri, sau magnetofoane, TV, etc., preferabil Philips, preferabil cu con suplimentar (con Voigt), preferabil eliptice!Montate in Voigt fac minuni, ajutate eventual de un tweeter mic, cuplat f.sus (8-10 kHz).- SPH 165 KEP (Monacor), cu un tweeter cuplat tot f. sus e excelent! (Am o pereche montata in VTP, acopera f. bine de jos pana pe la 10 kHz). E superior la multe asa zise BL., fara probleme in zona superioara.- difuzoare BL consacrate, dar: au timbrica proprie care le face greu digerabile cumparate pe blind, sunt un compromis cam mare, cu putere mica, Xmax mic, inalta excesiva si greu de corectat, necesita incinta dedicata de cele mai multe ori, etc.

Link spre comentariu

Tot cautind am dat peste acest site: http://www.lautsprechershop.de/hifi/ind ... cor_en.htmE comod ca sunt prezentate foarte multe difuzoare.

Nu toate sunt disponibile, si, nu toate au fisa tehnica, dar, nu toate sunt pretabile la single driver sau 2 cai. Trebuie sa te decizi si in functie de genul de muzica ascultat preponderent, spatiul de auditie, spatiul rezervat incintelor, etc. Cred ca 2 cai e o solutie mai buna decat BL! Ar mai fi HW204 + HT264 (CIARE) care au si SPL mare si calitate deosebita, dar ceva mai scumpe, sau 8PW3+PCT300, ambele woofere de 8" , asigura un SPL > 92dB/w/m.Si acestea se pot utiliza in VTP cu rezultate f.bune.Decizia iti apartine (eu nu recomand decat traductorele cu care am lucrat si am avut rezultate bune - in conceptia mea - si a celor care au repetat proectele mele! )
Link spre comentariu

Vreau ca incintele sa fie mici, 3W sunt suficienti, incintele nu sunt pentru petreceri vreau sa ascult putina muzica inainte de a adormi asa ca incintele vor sta linga pat, posibil pe noptiere. Ce muzica ascult? Userul AndreidinSV sustine ca ascult muzica expirata, eu zic ca ascult muzica buna...copy/paste din mp3-ul meu: BEE GEES, ABBA, DIRE STRAITS, METALLICA, SANTANA, PINK FLOYD, QUEEN, THE BEATLES, R.E.M, ZUCCHERO , LED ZEPPELIN, JAMES BROWN, LOUIS ARMSTRONG, etc. Lista este mult mai lunga, am o preferinta pentru ce e subliniat...Sursa de semnal? Momentan folosesc un dvd-player Onkyo SP405 dar pina in iunie voi avea un dac RD2, am vorbit deja cu Lupuroz. Nu prea e loc intr-un apartament cu trei camere mai ales ca am o fetita de 4 ani :smt007 care deja are camere ei, eu nu mai am :smt010 ...am ramas cu patul si sub-patul meu, am si noptiera mea :smt003.

Ma gindeam sa elimin noptiera, sa construesc un raft sau cum s-o fi numind unde sa pun un cd-player, dac-ul, amplificatorul cu EL84 si viitorul Qad 405. Ies din discutie sursele analogice, nu mai am loc. In timpul zilei nu stau pe acasa, seara cind vin sunt alte zeci de treburi de rezolvat asa ca singura sansa sa ma relaxez ascultind putina muzica e inainte de culcare. Avind in vedere locul auditiei va dati seama ca nu are sens sa exagerez cu difuzoare sau incinte de 400 euro.

Am doua difuzoare eliptice, fabricate de Saba, posibil recuparari din televizoare, voi incerca sa vad ce iese.

Stiu ca varianta optima ar fi castile dar nu e cazul meu, nu suport castile.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări