silmicii Postat Noiembrie 14 Partajează Postat Noiembrie 14 Acum 53 minute, franzm a spus: Aveti si deck-ul din serie? Va referiti la C4? Ala e scula! Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Noiembrie 14 Autor Partajează Postat Noiembrie 14 (editat) Acum 3 ore, franzm a spus: Aveti si deck-ul din serie? Nu, din pacate. Deck-urile TCG 450 apoi C301, construite ca un tanc, sunt pasari rare. Cele urmatoare, slim, din seria Atelier, se mai gasesc pe diverse site-uri dar la preturi prohibitive totusi. Poate in viitor voi da de unul si pentru mine, cine stie? Editat Noiembrie 14 de Sorin - Viorel Mares corectii Link spre comentariu
ex.escu Postat Noiembrie 14 Partajează Postat Noiembrie 14 TCG 450 folosesc o mecanica national panasonic robusta , cu motor de c.a., sunt bine proiectate dar totusi au si DNL,...in regim redare se poate folosi dolby in regim dnl ,cu alt nivel, rezultatele sunt mai bune, whatever,....probabil reglemenarile in domeniu nu npermiteau... Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Noiembrie 19 Autor Partajează Postat Noiembrie 19 Mai jos sunt imagini cu un receiver Braun CEV 510, realizat desigur în Germania, între 1972-75. L-am achiziționat ca "funcțional" cu ghilimelele de rigoare. De data aceasta nu au mai fost de vină potențiometrii copți ori finalii. Nu, am avut delicatețuri în meniu. Defect tipic acestei serii 510, 520 - tranzistori din preamplificator duși pe câmpii. Am pierdut timp bun tot înlocuind la ei în veselie. Ba, defectul a mai avut ceva ciudat că a trebuit să construiesc o parte din pre-amplificator pe o plăcuță separată și după să o lipesc între traseele tăiate ale tranzistorului original. Naiba să îl ia, am stat cu lupa mult și bine pe placa principală, tot nu i-am dat de hac. Dar așa cu tranzistorul și componentele adiacente separate și-a revenit. E vreun traseu rupt sau în scurt pe undeva dar după multe ore pierdute m-am cam sictirit de ele. Alte bube - comutatorul de difuzoare oxidat, claviatura cu contactele oxidate... muncă de curățare. Plus, cei de la Braun au integrat o funcție de Muting audio ce se activează înainte de a apăsa complet pe o tastă pentru a elimina păcănitul în difuzoare Și desigur, contactele pentru acel Muting s-au oxidat și mă trezeam cu câte un canal lipsă...pff, mi-a luat ceva să îmi dau seama de ce mama naibii îmi făcea figuri. Altă bubă... indicatoarele de acord înțepenite complet (unele din ele mai merg deblocate, odată desfăcute, dar aici nu a fost cazul). A fost din nou muncă de experimentare pentru că nu toate micro ampermetrele sunt la fel de sensibile. Am reușit să le înlocuiesc la final cu altele recuperate, dar cele de schimb nu se mișcă la fel de mult ca originalele... deh, asta e, piese de negăsit. Altfel, receiverul funcționează ok acum. E un adevărat monstru, are dimensiuni aproape la fel cu modelul 450 dar sare de la 11 la 17 kg. Puterea audio crește și ea de la 30 la 70 de wați pe canal. Funcția de loudness reglabil e și aici, iar în plus, acum se pot regla și înaltele și joasele separat pe fiecare canal. și un filmuleț cu el: Link spre comentariu
franzm Postat Noiembrie 19 Partajează Postat Noiembrie 19 Verificati electroliticii butoias. Sunt "renumite" pentru carcasele crapate. Schimbati neaparat condensatoarele de deparazitare (caramelele Vifa transparente de lânga transformator). Au obiceiul sa ia foc. Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Noiembrie 19 Autor Partajează Postat Noiembrie 19 (editat) Acum 48 minute, franzm a spus: Verificati electroliticii butoias. Sunt "renumite" pentru carcasele crapate. Schimbati neaparat condensatoarele de deparazitare (caramelele Vifa transparente de lânga transformator). Au obiceiul sa ia foc. Va multumesc pentru sfaturi! Pozele cu placile cu componente sunt cele in stare "originala". Le postez pentru a arata cam cum erau aparatele "de la mama lor". Am schimbat ceramicele. Stiu de ele. Si cele film mai mor, daca sunt puse la comutatorul de retea, am avut surpriza sa am un receiver care a inceput sa si fumege din cauza asta (amuzant era ca in rest functiona fara probleme, aveam efecte speciale pentru muzica) Am schimbat aproape toti electroliticii (minus cel de filtrare pentru amplificatorul audio, urias si inca ok). I-am schimbat si pe cei cu tantal. Am mai schimbat si vreo 5-10 tranzistoare de semnal mic din partea de preamplificator suspecte ori defecte. Nu am mai scris asta deoarece in toate postarile tot am scris, ma repet, plictisesc. Nu prea postez poze cu interioarele modificate pentru ca sunt ne-originale, nu cred ca prezinta atata interes si pentru ca nu am nevoie de critici inutile in genul celor la adresa marcii de condensatori folosita sau de ce am lipit componentele stramb. Editat Noiembrie 19 de Sorin - Viorel Mares Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Noiembrie 23 Autor Partajează Postat Noiembrie 23 Mai jos sunt imagini cu un receiver Braun R1, realizat undeva prin anii '80. Design german, fabricație - semnul întrebării, dar cred că Singapore, din ce am mai citit legat de istoria produselor Braun. Sunt destule povestiri pe internet, pliantele produselor acelor vremuri îi arătau pe inginerii germani testându-le. Ce nu arătau pliantele, ce am citit mai apoi, când oamenii au mai "dat din casă" la un press release al ultimelor serii limitate aniversare ale produselor R/C/P/T/A/CD ... Au atribuit eșecul lor alături de întreaga linie audio și faptului că, sau majoritar faptului că, produsele odată asamblate în Asia ajungeau apoi in Germania unde oamenii de la Braun le luau pe fiecare în parte la testat și reajustat, și desigur multe nu treceau de controlul calității. Le înțeleg frustrarea, conceptul tehnic era foarte bun, aș zice pentru mai toate, însă bubele veneau de la realizarea sub par a asiaticilor. Desigur mai era și prețul, produsele Braun mai mereu au avut o etichetă "premium". Dar spre deosebire de cele Bang & Olufsen cu care concurau, aș zice că se merita în acest caz. Plus, eterna dezbatere legată de design-ul produselor Braun, foarte polarizant, realizarea lui Dieter Rams și a echipei sale. Vă recomand să vizionați și filmul "Rams" de prin 2020 legat de viața si opera sa. Omul e fascinant, a influențat generații întregi de designeri, la 90 de ani încă era cât de cât activ, o legendă vie. Interesante sunt și cadrele din locuința sa, unde se pot vedea integrate nu doar electronicele Braun (din care, cel puțin pe partea de audio, ironic, omul nu le are in casă pe cele mai de vârf concepute atunci când lucra la Braun) ci și diverse piese de mobilier al căror design l-a conceput. Acum, să spun povestea acestui receiver, că a ajuns cu bătutul câmpilor. L-am achiziționat ca "reparabil", cât de cât. Măcar vânzătorul a spus că a încercat să îl repare și s-a lăsat păgubaș. Problema - integratele finale STK arse. Odată desfăcută carcasa - da, ambele canale duse. Un canal mai avea integratul original, altul era de schimb. Am comandat alte integrate de pe internet, am dat pe ele cât pe întreg receiverul, și ce să vezi, țeapă domnule! Bun mi-am zis, o sa mai comande bunicu' STK-uri audio "noi" de pe internet. Aveam din dezmembrarea unui Siemens RS 555 (care de fapt era un Sanyo, și căruia îi murise absolut toată partea de procesor/logică, dar amplificatorul audio era ok) placa audio finală plus cele două integrate absolut originale, bunătăți de la mama lor, Sanyo STK 086. Alimentate original la vreo +-42 de volți pentru 50 w nedistorsionați în 8 ohmi. Norocul meu, receiverul Braun avea alimentarea la vreo +- 37 volți, asta pentru 35 w în 8 ohmi. Care vasăzică, m-am socotit eu, ar merge perfect stk 086 și chiar cam la puterea originală a receiverului Braun odată transplantate. Toată procedura a fost complexă, puțin zis. Mai întâi a trebuit să pierd cam o zi să înțeleg schema etajului audio din receiverul Siemens, să îmi dau seama ce trebuie tăiat, de unde trebuie tăiat și unde să fac conexiunile la receiverul Braun. Finalii audio în Siemens erau pe o placă lungă ce mai includea și niște relee plus alte componente ce nu aveau de-a face cu partea audio odată transplantate. Aş fi preferat să păstrez întreaga placă, dar ce să vezi, nu se putea. Aici a apărut a doua problemă majoră a receiverului Braun - spațiul, totul e îngrămădit ca naiba înăuntru (Dar tot e mai bine realizat ca Beomaster 3000). Deci a trebuit să tai acea placă și să păstrez doar componentele esențiale etajului audio. La final au rezultat două plăci cu amplificatoarele ce le-am pus pe radiatorul original. Plăcile le-am lipit cu poxilina - se transformă în piatră și chiar rezistă la șocuri și temperatură. Odată ce am făcut toate conexiunile, re-re verificate, m-au trecut toate transpirațiile când am apăsat pe butonul de power. Dar minune mare, a mers... succes, cât de cât, pentru că se auzea oribil, distorsionat și cu brum. A urmat o altă zi întreagă în care am experimentat cu diverse valori de rezistențe pentru a ajusta nivelul de intrare la amplificatoarele STK din Siemens; am căutat unde să conectez intrarea audio pentru ele, am redus cât am putut din lungimea cablurilor, am refăcut masa sa fie în stea, pff, durere dar a mers, la final a fost ok. Tot procedeul, cu studiat de scheme și experimentare mi-a luat cam o săptămână întreagă, cu 8-10 ore de muncă zilnică (bine, în regim lejer, de hobby). Una din cele mai lungi reparații de le-am făcut. Apoi am mai schimbat mulți din electrolitici, nu toți, pentru că, uimitor, majoritatea odată măsurați erau cu parametrii mai buni decât cei noi. Cinste celor de la ELNA presupun... Am reușit totuși să găsesc puțin spațiu pentru a îngrămădi încă 2 condensatori de 10 000 uF pentru filtrajul pe partea de audio. De asemenea, am reușit să schimb minusculul radiator pe care un stabilizator îl avea (și care se încingea ca naiba) cu unul mai sănatos. A urmat o curățare generală apoi re-asamblarea. Apoi desigur audiția. Ce pot să zic e... wow... nu știu cum suna cu STK-urile inițiale, dar cu amplificatoarele STK 086 sună absolut superb. Și volumul e absolut suficient pentru a sparge timpanele oricărui nebun. Puterea maximă nu i-am testat-o pe osciloscop din simplul motiv că nu vreau să risc a-i distruge integratele finale. Mai ales că acum nu mai au protecția cu relee la ieșire. Nu am putut-o adapta pe cea originală din Siemens și nici pe cea din Braun. Releele din Braun sunt conectate, comută, dar analizează doar semnalul de intrare nu cel de ieșire, cum ar fi trebuit. Da am încercat, dar nu s-a putut altfel. Cel puțin cât m-a dus pe mine capul. Plus mai e și problema majoră a lipsei de spațiu în carcasă. La final am lipit pe spatele său o etichetă pe care am scris, absolut sub nici o formă, să nu se scurtcircuiteze ieșirea că se distruge etajul audio. O bubă cu care a rămas - din cauza extirpării etajului de ieșire original, acum LED-urile ce indicau clipping-ul sunt un fel de mini vu-metre la volum mic, iar la volum mai ridicat rămân complet aprinse. În fine, nu-i bai, nu mă afectează cu nimic. Partea de radio funcționează perfect. Absolut perfect. E unul din cele mai sensibile radiouri de le am. Concurează doar cu Saba 9260 și Grundig R3000 la sensibilitate. În Constanța, cu un fir aruncat pe geam, recepționez posturi din Bulgaria, clar, în stereo. Un aspect interesant - acordul fiind varicap în totalitate, memoriile mecanice pentru FM pot fi folosite și pentru AM, doar că pe o bandă vor arăta ceva, pe alta altceva. Mai vreau să menționez și calitatea preamplificatorului de pick-up - la pick-up ul meu se aude cel mai bine, cel mai puțin zgomot de fundal. Am un pick-up cu semnal mic, și la toate aparatele cu conexiuni DIN imi bâzâie mai mult sau mai puțin. La acest Braun e perfect, parcă sunt făcute unul pentru celălalt (se potrivesc și la dimensiuni unul peste celalalt). La final - a fost mult efort, dar răsplătit cu o calitate superbă. Dacă se mai merită reparate astfel de produse? Da, cu siguranță, dar numai de către nebuni. Cineva normal ar pierde mult prea mult timp... de făcut bani din aşa ceva, nici nu mai zic, raportat la timpul investit, în ziua de azi, nici vorbă, o astfel de meserie egal zero rentabilitate... asta e, lumea merge înainte și eu o să îmi ascult fericit vinil-urile noi create după master-uri digitale la receiverul struțo-cămilă analog. v înainte: și după (nu e cea mai estetică realizare dar spațiu e foarte îngrămădit): și un filmuleț cu el alături de pickup-ul Dual (icrofonul telefonului din păcate nu prea reușește să capteze sunetul cum trebuie): Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Decembrie 9 Autor Partajează Postat Decembrie 9 Mai jos sunt imagini cu un receiver Saba HiFi Studio 8080 F. Fabricat undeva între 1969-73, desigur în Germania de Vest. Au existat 3 variante - cea mai timpurie, "F" în totalitate cu tranzistoare, "G", cu decodor stereo folosind faimosul circuit integrat al vremii "MC1305P" de la Motorola (am destule receivere cu el, sau echivalente ale sale), și ultima versiune, "H", cu schimbări cosmetice doar față de "G". Acest model era undeva la mijlocul clasamentului între cele Hi-Fi produse de Saba în acea perioadă, ordinea era 8040<8050<8080<8120. La câțiva ani după a apărut și modelul "Freiburg Telecommander" (cu telecomanda cu ultrasunete și potențiometre motorizate) pentru umple golul lăsat de ceva ani de modelul Freiburg Studio (cel de l-am prezentat la începutul postărilor mele). Apoi au urmat receiverele din seriile 8100 la mijlocul anilor 70 și la finele acestora seria 9000. Apoi a venit și falimentul Saba odată cu anii 80, compania transformându-se într-o etichetă pentru produse Thomson, fabricate în Asia. După scurta istorie, să revin la receiver - l-am achiziționat ca defect. De fapt el mai funcționa sărmanul dar suna oribil pe un canal. După inspecție - două din cele 4 tranzistoare finale fuseseră înlocuite, dar de către cineva priceput, lucrătura era foarte curată și cei 2 2N3055 erau RCA se împacă cu originalii de la Motorola, din aceeași epocă. După și mai mult timp petrecut investigând - un tranzistor dinaintea finalilor - mort. A fost mai bine după înlocuirea sa, dar volumul era inegal între canale și după vreo oră de funcționare se auzeau tot felul de fâsâituri plus pocnete pe un canal. Având de-a face cu aceste simptome în trecut am suspectat tranzistorii din preamplificator. Seriile BC148-49 în capsule triunghiulare, nu au fost cele mai fiabile. Nu mai știu câți am înlocuit, vreo 3-4 dar după sunetul și-a revenit in totalitate la normal. Defectul până la urmă a fost același cu cel din receiverul Beomaster 3000-2. Alte bube - lumina de scală dusă, becul de la decodorul stereo mort și el, puntea cu seleniu cu carcasa crăpată (nu murise încă). Am mai schimbat și toți electroliticii, inclusiv cei cu tantal. Un alt detaliu - scala este de sticlă, rămășiță a erei cu tuburi. Calitatea recepției - foarte bună, tipic produselor de calitate Saba. Tunerul folosește tranzistoare cu efect de câmp atât pe partea de RF FM cât și AM. Calitatea audio este și ea foarte bună 2x30 Wați sinus, nedistorsionați, destul pentru a sparge timpanele oricărei persoane normale. Puterea "dinamică" (pentru scurt timp) urcă undeva la 50W. Consumul din rețea e undeva la 180W maxim, deci cifrele par corecte. Amplificatorul audio este cu cuplare directă, fără condensatoare la ieșirea spre difuzoare. Sunetul este bun, singura mea plângere e că au exagerat un pic cu corecția de ton pentru bass. Probabil s-au gândit ca receiverul să sune bine și cu boxe mici, dar pe boxele ce le am, cu incinte închise, cu difuzoare de bass de 17-20-25 cm, joasele sunt asurzitoare, copleșesc tot restul spectrului sonor dacă potențiometrul de ton este la maxim și funcția loudness nu este dezactivată. Undeva spre mijloc și sunetul își revine la normal. Altfel, este un receiver de calitate, pentru un model din clasa de mijloc a acelor ani își face treaba foarte bine. Un ultim detaliu, receiverul încă mai are lipită pe spate o etichetă a magazinului Hi-Fi ce l-a vândut (aparent din Nuremberg). Din nou, pozele cu interiorul sunt cele originale, înainte de reparații/curățenie, etc. și un filmuleț cu el: Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Decembrie 10 Autor Partajează Postat Decembrie 10 Mai jos sunt imagini cu un receiver Saba HiFi Studio 8120 G, realizat în Germania de Vest undeva între 1970-73. Acest model a fost la vârful celor de la Saba pentru câțiva ani, până când a apărut varianta Freiburg Telecommander. L-am achiziționat ca defect. Problemele sale: - clasica mini punte cu seleniu, explodată, cu urmarea că toată alimentarea pentru preamplificator și partea de radio dispăruse. Am schimbat puntea apoi receiverul a revenit la viață. - unul din butoanele memoriilor preomat a fost distrus undeva în transport. Era lipsă cu totul. Am demontat blocul, am analizat perspectiva dezasamblării sale complete dar din cauza faptului că aproape totul e realizat din metal, nu aș fi avut mari șanse să nu distrug întreg blocul respectiv. Așa că am lipit un buton de aluminiu ce îl aveam din dezmembrări și am rotit cu o șurubelniță comutatorul butonului. Acum funcția AFC e mereu activă. Dar nu e mare problemă pentru că acest receiver are un sistem foarte ingenios, funcția AFC este întârziată, la acordul pe scala principală un circuit comutat capacitiv, la atingerea butonului de acord decuplează funcția AFC. Apoi când se găsește postul dorit și utilizatorul ia degetele de pe buton, circuitul comută funcția AFC, dar aceasta nu intră în acțiune subit ci gradual, se poate vedea (dacă odată ce nu mai este atins butonul radioul rămâne pe un post aproape dezacordat) cum acul indicatorului de acord se plimbă spre semnalul maxim în cam 2 secunde. Este o implementare foarte ingenioasă în opinia mea, căutarea unui post și acordul perfect sunt foarte ușoare, chiar și cu ochii închiși. - receiverul a mai avut și axul de plastic al potențiometrului de înalte rupt. După ceva muncă am reușit să îl restaurez, a trebuit să găuresc rămășița de ax ce mai exista apoi am tras prin găuri fire de aluminiu (piciorușe de componente), le-am lipit cu super glue, apoi, la asamblarea finală am pus butonul potențiometrului peste acel ax metalic nou creat. S-a potrivit destul de bine, pare că o să reziste. -un bec de scală era ars, l-am schimbat. Surprinzător, cel de stereo nu era ars. - obișnuita curățenie generală, praful era mai mult prin zona butoanelor totuși, carcasa este destul de bine închisă. -am schimbat și toți electroliticii din el, inclusiv cei cu tantal, filtrarea de rețea crescută de la 4x5000 uF la 4x10000 ×uF. Cateva cuvinte despre calitatea audio- este excelentă. Amplificatorul audio este cuplat direct, și folosește nu 4 ci 8 bucăți 2N3055. Sunt toți originali, fabricație ATES (fabricație italiană, ATES a devenit SGS-Thomson, apoi gigantul STI de astăzi). Nu am avut de făcut nici un fel de ajustare. Tranzistoarele finale sunt montate pe radiatoare generoase, abia dacă se încălzesc după ore de folosire. O particularitate a preamplificatorului de pick-up - are nivel de amplificare ajustabil, independent pe ambele canale, butoanele se găsesc la spatele receiverului, potențiometrele sunt montate cât mai aproape de circuit posibil. Este un preamplificator de pick-up excelent, cu pick-upul meu de semnal mic se aude foarte bine, nu are brum de rețeasau alte bâzâituri. Partea de radio este și ea foarte bună. Comparat cu modelul inferior, 8080 pe care îl posed, pe lângă funcția AFC descrisă mai sus are și 9 memorii mecanice față de 5, decodor stereo cu circuit integrat (la toate versiunile, MC 1305P), grupurile de FI separate pentru FM și AM, amplificatoare de frecvență intermediară cu integrate TAA450, atât pentru FM cât și AM. Drept urmare, desigur că este mai sensibil, are o recepție mai bună decât modelul inferior pe toate benzile. O particularitate a acestor modele (la fel ca și la 8080) - o tensiune inițială de de 180 Volți este dusă printr-un rezistor de 33k apoi la dioda/integrat ZTK 33B. De acolo cei 33 V stabilizați sunt folosiți la acord. Rămășiță din era tuburilor, când tensiuni de genul nu speriau pe nimeni. Rezultatul, da, este foarte stabil pe post. Nu am observat vreun semn de drift. În final, nu pot să zic decât că este un receiver de o calitate foarte bună ce s-ar merita păstrat în colecția oricărui pasionat de aparatura acelor timpuri. 200W consum din rețea, cu toate că are 8x2N3055, puterea nedistorsionată e dată ca 2x40W... nu se ajunsese încă în era goanei nebune după wați, cel putțin pe la Saba, nu. Interesant cum au tipărit un avertisment că aparatul poate fi vândut la export numai cu acordul lor explicit. imaginile din interior sunt, din nou, înainte de orice fel de reparații/curățenie. cele două mici punți cu seleniu responsabile de moartea aparentă a receiverului. parte din blocul FI FM cu integratul TAA 450 în capsulă metalică rotundă Și un filmuleț cu el:: Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum