Blacksmith Postat Noiembrie 18, 2024 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2024 De unde stii ca n-are daca ai doar 38 de postari ? Inseamna ca il cunosti si pe Sesebe si pe mine. Ceea ce inseamna ca esti membru vechi, banat, revenit cu clona... Dar nu ma deranjeaza, puteti sa fiti ce vreti voi. Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 18, 2024 Partajează Postat Noiembrie 18, 2024 (editat) N-am nimic cu tine! Dar ești foarte enervant ca lumea vrea sa te ajute spunind-ți ce sa faci iar tu faci exact pe dos. @silmicii bateriile de laptop nu au o memorie propriu-zisă ci au un cip dedicat BMS ce rulează continu un SW din momentul fabricarii bateriei. Acest cip dacă ramine fără tensiune generala sau detectează ca pe o celula tensiunea a scăzut sub pragul de siguranță se blochează pt siguranță pt ca incarcind o astfel de celula foarte descărcată exista risc de incendiu. În bateriile de laptop accesul la SW din cip este blocat de producătorul bateriei, tot pt siguranță, dar pe un cip nou acea blocare poate fi înlăturat spre deosebire de o baterie unde este blocat accesul de către producător. De asta am recomandat utilizarea unei plăcute BMS dintr-o baterie cu cip nou. Toată electronica necesară este deja prezenta iar cip-ul face managementul necesar prevenind problemele. Obții astfel o baterie de backup sigură și, dacă vrei, de capacitate mai mare. Exista și varianta sa cumperi o baterie de laptop gata configurata dacă îți este suficienta capacitatea ei. Poți lua una de la firmele ce se ocupa cu recondiționarea bateriilor de laptop sau poți cere de la o astfel de firma una configurata din start cu mai multe celule în paralel pt o capacitate mai mare, dar nu vor mai încape în carcasa originala și deci trebuie vorbit cu ei să-ți creeze o astfel de baterie. Accesul la SW bateriei se face pe SM-bus. Prea multe detalii nu pot da din cauza unui conflict de interese. Editat Noiembrie 18, 2024 de Marian Fara numiri si denumiri... Link spre comentariu
22euu Postat Noiembrie 18, 2024 Partajează Postat Noiembrie 18, 2024 Acum 9 ore, Blacksmith a spus: .Dar mie imi trebuie incarcator care sa ramana permanent in circuit, chiar daca intrerup eu incarcarea, incarcatorul ramane tot acolo si trebuie sa nu se intoarca tensiunea din baterie in el... Aici nu mai pot sa pun dioda pe iesire, cum am pus la ala de la bateria cu plumb de la UPS, ca se duce dracu de la caderea de tensiune de pe ea. Daca reusesc sa fac eu un incarcator de litiu inainte sa mor, e mare minune... Ce tensiune si ce curent ai nevoie sa scoata "mini ups-ul"? Link spre comentariu
Blacksmith Postat Noiembrie 18, 2024 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2024 Oricat intre 5 si 2V, cel putin 1A dar n-ar strica si mai mult un pic. Tensiunea nici macar nu e nevoie sa fie stabilizata, ca Pico-ul are convertorul lui intern de 3.3V... Link spre comentariu
dumitrumy Postat Noiembrie 18, 2024 Partajează Postat Noiembrie 18, 2024 (editat) Acum 11 ore, Blacksmith a spus: Cand se opreste incarcarea, tensiunea din baterie nu se intoarce inapoi in integrat si il strica ? Cred ca raspunsul este exact in textul copiat de tine din PDF: After entering the constant voltage mode, it will stop charging after every 4 minutes and check whether the battery voltage is higher than 4.15V: if it is higher than 4.15V, stop charging; otherwise, continue charging, and then check after another 4 minutes. >>>>>>>>>>. Pai daca opreste incarcarea sa masoare tensiunea bateriei, este logic ca nu mai are consum pe baterie decat cel mult rezistentele din divizoarele de citire. Nu iti fie teama, baietii destepti de dincolo au gasit solutia, noi suntem defazati. Iti dai seama, un inginer intreaba de ce am facut simulare cu NMOS cu drena la masa cand circuitul este folosit in schema BMS unde te trimetea sa studiezi structura interna a tranzistorului. >>>>>>>>>>>>>>> EDIT: si uite marea diferenta dintre un buck simplu si integratul gasit de tine. NMOS are caracteristici mai bune dar pt comanda lui a trebuit sa se inventeze comanda BOOSTSTRAP. Dioda inversa ar da curent dinspre baterie spre intrare cum te temeai. Dar cand am vazut IP am remarcat ca tranzistorul serie este canal P dar cu un simbol lasat in aer, sigur acolo este ceva ca la BMS unde MOS-urile insa erau canal N pt ca puteau fi puse pe minusul bateriei. Deci ar fi 2 diode in opozitie care blocheaza descarcarea. Si o simulare cu 2x PMOS drena in drena cum ar putea fi in integratul tau: Editat Noiembrie 18, 2024 de dumitrumy completare continut 1 Link spre comentariu
22euu Postat Noiembrie 18, 2024 Partajează Postat Noiembrie 18, 2024 Acum 2 ore, Blacksmith a spus: Oricat intre 5 si 2V, cel putin 1A dar n-ar strica si mai mult un pic. Tensiunea nici macar nu e nevoie sa fie stabilizata, ca Pico-ul are convertorul lui intern de 3.3V... Vad mai multe variante, acum depinde de ce ai prin atelier. 1. Baterie externa. Poti folosi de exemplu un acumulator extern TP-Link TL-PB10400, sau oricare altul (care sa nu aiba buton de on/off - important). Acumulatorul extern se alimenteaza dintr-un incarcator care sa asigure cel putin 2A. Alimentatorul poate sa fie si unul normal de telefon (5V). In rest partea de incarcare din acumulatorul extern face cam totul (taie incarcarea cand bateriile ajung la full si comuteaza automat cand dispare alimentarea). Varianta asta e folosita cu success de mine pt. o camera smart. 2. Modul mini-ups de pe ali “Type-C 15W 3A 18650 Lithium Battery Charger Module DC-DC Step Up Booster Fast Charge UPS Power Supply / Converter 5V”. Ai nevoie de un incarcator de telefon de 5V si 2 acumulatori 18650. 3. Mini ups de pe ali - DC1036P. “36W Portable DC UPS For Router,Without Battery 10400mAh,5V 9V 12V DC Output,POE 15V/24V,For Home Camera,Mobile Device Power” – varianta fara acumulatori. Se alimenteaza direct la 220V dar nu contine acumulatori (ai nevoie de 4 acumulatori 18650). Scoate 5V, 9V si 12 V. Sunt si variantele cu baterii dar sunt mai scumpe. Mai este si o varianta de 18W dar e panarama. 4. Varianta lui Sesebe – Baterie de laptop. Interesanta ideea ca iti ofera o putere mare. Ai nevoie si de un incarcator de laptop. Trebuie sapat putin pe net ca sa gasesti intrarea si iesierea. Mai jos e un exemplu de transformare intr-un UPS, dar va trebuie sa aduci tensiunea de la 12V la 5V. 5. O alta varianta cu module step-up, step down, bms... 6. Varianta cu accumulator de scule electrice si incarcator. Iti ofera cea mai mare autonomie / putere dar ai nevoie ca incarcatorul sa stie sa opresca cand acumulatorul s-a incarcat. Binenteles ai nevoie sa aduci tensiunea la 21V la 5V sis a pui o dioda de protectie. 1 Link spre comentariu
dumitrumy Postat Noiembrie 18, 2024 Partajează Postat Noiembrie 18, 2024 (editat) Am instalat ultima versiune LTspice si montajelul arata mult mai frumos: Editat Noiembrie 18, 2024 de dumitrumy Link spre comentariu
Blacksmith Postat Noiembrie 18, 2024 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2024 Si nu ne spui si despre ce e vorba in el... ? Link spre comentariu
dumitrumy Postat Noiembrie 18, 2024 Partajează Postat Noiembrie 18, 2024 Acum 48 minute, Blacksmith a spus: Si nu ne spui si despre ce e vorba in el... ? Cui ii este adresata intrebarea si cine este "el"? Link spre comentariu
Blacksmith Postat Noiembrie 18, 2024 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2024 "el" = montajelul, iar intrebarea e adresata autorului montajelului Link spre comentariu
cristi7521 Postat Noiembrie 18, 2024 Partajează Postat Noiembrie 18, 2024 Acum 46 minute, Blacksmith a spus: Si nu ne spui si despre ce e vorba in el... ? Reciteste postul lui dumitrumy de mai sus, am pus link catre el (este un circuit de buck, dar in loc de mosfet N, a folosit 2 buc mosfet P conectati cu drena comuna si in cazul in care circuitul buck este oprit curentul nu mai circula invers, deci nu consuma curent din baterie) Link spre comentariu
Blacksmith Postat Noiembrie 18, 2024 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2024 Aaa, e o reproducere a etajului de iesire al integratului ala ? Link spre comentariu
dumitrumy Postat Noiembrie 18, 2024 Partajează Postat Noiembrie 18, 2024 (editat) Nu ma gandeam ca nu se intelege ca totul se invarte in jurul lui IP2312 si trucului de a nu descarca bateria. EDIT: multe se invata din mers, nu trebuie sa fie toate solutiile in capul cuiva doar pt. ca ar fi facut o scoala de specialitate. Dar scoala te ajuta sa intelegi relativ rapid ce au inventat altii. Si daca la BMS folosesti trucul de 2x MOS in antiserie sa obtii un control bidirectional am zis ca aceeasi idee este si aici dar cu PMOS ca trebuie asezat pe ramura pozitiva. >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> EDIT: nu cred ca era nevoie sa ma chinui atata, baietii destepti au facut tranzistorul pt. aceste aplicatii: >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>.. EDIT2: si daca sapi, si sapi gasesti aplicatii: Editat Noiembrie 18, 2024 de dumitrumy completare continut 1 Link spre comentariu
Blacksmith Postat Noiembrie 18, 2024 Autor Partajează Postat Noiembrie 18, 2024 Eu nu vazusem ce ai adaugat la editare, d-asta nu intelegeam despre ce e vorba acolo... Dar ce parere ai despre o dioda ideala facuta in felul urmator: https://www.powerelectronictips.com/inexpensive-ideal-diode-mosfet-circuit/ Am testat in simulator si merge perfect ! Conduce doar intr-un sens si are cadere de tensiune doar cat e rezistenta interna a mosului... Sigur gasesc unul cu cativa miliohmi. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum