Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcare baterie Li-ion, pentru incepatori

Blacksmith

Postări Recomandate

Urmăresc și eu acest topic cu interes, interesul unui novice.
Să înțeleg că punerea in serie a unui MOS-FET n cu unul p, cu diodele cap-in-cap, face ce acest ansamblu sa se comporte asemanator unui DIAC in CA ? (dioda la MOS fiind intrinsecă, nu s-a găsit alta soluție).

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 97
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blacksmith

25

• dumitrumy

21

• Stefan

9

• silmicii

9

Top autori în acest subiect

Imagini postate

5 minutes ago, dumitrumy said:

Unde ai vazut ca unul este N si unul P?

Așa am vazut, greșit. Oricum, nu contează in ... contextul dat.
Diodele (nedorite) să fie cap-in-cap.

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu
Acum 21 minute, mihaiaurul a spus:

Diodele (nedorite)

Ia citeste mai atent, nu sunt nedorite. Ele ajuta la regimurile tranzitorii, sa poti scoate montajul din blocare fara pin de comanda special. Acolo poti avea un bistabil pus pe SET si care este alimentat permanent de acumulator. Cum il resetezi cand vrei sa folosesti bateria?

Link spre comentariu
Acum 1 oră, dumitrumy a spus:

Ce bine era cand te trecusem la IGNORE, cred ca am sa o fac din nou. Aceleasi cuvinte "marete", "pompoase" pt a arata ce cunostinte ai. Folosesc mult simulatorul pt. ca am convingerea ca pot intelege foarte multe si cei care nu au facut o facultate ca tine. De ce este nevoie de fizica tranzistorului cand ai nevoie de putine elemente sa intelegi functionarea in circuite simple? Daca nu ai inteles ca ultima simulare este o detaliere a primei simulari, mergi la culcare. Pai este exact simularea pt. ce ai spus chiar tu:

CITAT: 

un tranzistor MOS-FET (vertical nu lateral) cind are tensiunea de comanda G-S ZERO volti conduce intr-o singura directie din cauza diodei parazite (curent comparativ cu cel nominal fiindca este folosit tot canalul) iar daca este comandat corect pt a fi in saturatie conduce in ambele directii cu o cadere de tensiune D-S egala cu I * Rds-on.

Pe acest principiu sint folosite tranzistoarele MOS-FET la O-Ring diode sau ideal diode.

>>>>>>>>>>>>>>>>>..

Si iar folosesti expresii vagi ca sa lasi loc de intors. Ca si la baleiaj orizontal unde ai folosit "forma de unda frumoasa" aici folosesti "comanda corecta" care iar nu spune nimic.

Atunci explica tu functionarea tranzistorului MOS-FET, fara simulari pt ca aia nu-i explicatie de functionare ci doar un caz particular - cel simulat, fara a te referi la structura interna si felul cum este ea realizata si sa explici dece nu functioneaza cu tensiunea de comanda aplicata fata de DRENA, dece conduce si invers desi este comandat normal etc. 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Am si eu o intrebare, tot offtopic didactic: Daca dioda aia din mosfet n-ar exista, si mosfetul N ar fi alimentat cu plus la sursa si minus la drena, s-ar arde ? Din cate am inteles, ea rezulta neintentionat acolo, din constructie. Dar ea protejeaza de tensiune inversa, sau e in plus acolo. Cum e la bipolari, daca nu ii pui dioda aia si-l alimentezi invers, se arde...

Link spre comentariu

Discutind tot teoretic cel mai probabil nu s-ar arde pina la o tensiune apropiata de cea nominala in polarizare corecta.

Iar bipolarii nu se ard nici ei asa de usor la alimentare inversa C-E. Poti verifica si in datasheet-uri ca este specificata tensiunea inversa la unele tranzistoare. Daca tensiunea aia este specificata se mai pot arde prin depasirea curentului de baza la alimentarea inversa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări