Blacksmith Postat Noiembrie 16, 2024 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2024 (editat) Dumitru, deci ceea ce vrei sa zici este ca ambele mosfeturi sint ori deschise ori inchise in acelasi timp ? Nu prea se potriveste cu ce scrie in datasheet. Acolo zice ca se actioneaza independent, in functie de ce se doreste sa se blocheze, incarcare sau descarcare. Altfel, daca intra protectia de supratensiune la incarcare si intrerupe circuitul, cum mai poti consuma din baterie ca sa o descarci si sa iesi din protectie ? Alta chestie... In datasheet-ul mosfetilor se da tensiunea Vds doar pozitiva. Daca se intentiona ca mosfetul sa fie folosit si in conductie inversa, de ce nu au pus, de exemplu Vds = +/-30V, cum e la Vgs ? Udar, toate integratele din link-ul ala de la TI sint in capsula din aia mica, nenorocita, fara pini, care nu se poate lipi in regim de amator cu pistolul de lipit cu ansa. Cel putin eu nu am cum sa lipesc asa ceva. Din ce am observat, cam toate integratele pentru lucrul cu bateriile de litiu sint facute in capsula din aia microscopica, fara pini, pentru ca celulele de litiu se folosesc cel mai mult in telefoane, unde conteaza foarte mult dimensiunile componentelor. Cred ca nu am alta varianta deca sa proiectez o schema de protectie cu tranzistoare discrete. Editat Noiembrie 16, 2024 de Blacksmith Link spre comentariu
dumitrumy Postat Noiembrie 16, 2024 Partajează Postat Noiembrie 16, 2024 Acum 10 minute, Blacksmith a spus: Dumitru, deci ceea ce vrei sa zici este ca ambele mosfeturi sint ori deschise ori inchise in acelasi timp ? Doamne, nu am zis nici eu nici GPT asta!!! De unde le scoti? De ce sunt 2 comenzi marcate clar pt. intelesul tuturor, OD si OC? Din catalog: OD MOSFET gate connection pin for discharge control Si: OC MOSFET gate connection pin for charge control ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Si normal ca un circuit cu protectie prin blocare trebuie deblocat cumva. Daca a fost blocat prin supraincarcare, pui o sarcina pana tensiunea scade sub pragul histerezisului caz in care trece curent prin dioda tranz blocat. daca a fost blocat prin suprasarcina, nu stiu, poate prin deconectare sau conectare scurt timp a alimentatorului caz in care iarasi pt scurt timp trece curent printro dioda. Altfel nu vad cum s-ar face, spune si AI de regimurile tranzitorii. Si cand te gandesti ca toate astea pot fi testate de un pui de dac in 10 min daca are montajul in casa. Link spre comentariu
Blacksmith Postat Noiembrie 16, 2024 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2024 Ok, deci pana la urma am dreptate ca exista cazuri in care trece curent prin diodele parazite care nu sint facute pentru asa ceva... Sa-l ia dracu de integrat, ca m-am saturat de chinezarii din astea ! Link spre comentariu
silmicii Postat Noiembrie 16, 2024 Partajează Postat Noiembrie 16, 2024 Ca sa nu te mai doara capul ca nu intelegi cum functioneaza 2 mosfeti, uite schema cu unul singur.O adaptezi pt litiu ca am vazut ca esti grand master in electronica: https://www.instructables.com/Desulfator-for-12V-Car-Batteries-in-an-Altoids-Ti/ Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 16, 2024 Partajează Postat Noiembrie 16, 2024 Acum 26 minute, Blacksmith a spus: ...zici este ca ambele mosfeturi sint ori deschise ori inchise in acelasi timp ? Nu prea se potriveste cu ce scrie in datasheet. ... Eu am zis asta. De ce sa ma bazez pe dioda parazita, care are cadere de tensiune, cand ma poot baza pe un tranzistor care in starea On are cativa miliohmi?? Acum 2 ore, Stefan a spus: @Ovidanie și ce rost mai avea să facă integratul cu doua ieșiri notate OD și OC? In acel circuit unde drenele sunt legate impreuna, daca legi si grilele impreuna, nu prea mai comanzi corect tranzistorii. Link spre comentariu
dumitrumy Postat Noiembrie 16, 2024 Partajează Postat Noiembrie 16, 2024 Acum 7 minute, Ovidanie a spus: In acel circuit unde drenele sunt legate impreuna, daca legi si grilele impreuna, nu prea mai comanzi corect tranzistorii. Ai auzit de functia SAU cu diode? Iar un circuit care se blocheaza complet la orice protectie, cum il scoti din acest regim pt. ca si sursa lui de alimentare este interna, acumulatorul. Ar fi nevoie de inca un pin de RESET. Niste ingineri s-au chinuit sa faca un integrat cu functii multiple si un nr minim de pini si romanii ar fi in stare sa-i ia la rost ca nu l-au facut altfel. Nivelul forumului a scazut si pt. ca luam toate montajelele de la chinezi, ne rezolvam problema si ce mai face tranzistoarele alea prin ele, nu e treaba noastra ca ne obosesc. Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 16, 2024 Partajează Postat Noiembrie 16, 2024 Acum 13 ore, UDAR a spus: Poate mîine o să încerc niște măsurători. Am făcut niște teste, nu de mare precizie, cu un IRF540. Am polarizat G-S cu 9V din baterie prin 1kΩ și am injectat 500mA în ambele sensuri . Am măsurat 27-28mV între D-S (cu polaritatea corespunzătoare desigur) ceea ce conduce la un Rdson de 54-56mΩ (conform DS maxim 77mΩ la 10V și 17A). Am polarizat apoi G-D în aceleași condiții și am obținut aceleași valori. Deci, în aceste condiții, interschimbarea S-D funcționează. Link spre comentariu
UDAR Postat Noiembrie 16, 2024 Partajează Postat Noiembrie 16, 2024 1 oră în urmă, Blacksmith a spus: Udar, toate integratele din link-ul ala de la TI sint in capsula din aia mica, nenorocita, fara pini, care nu se poate lipi in regim de amator cu pistolul de lipit cu ansa. Cel putin eu nu am cum sa lipesc asa ceva. Vezi la Mouser, au ceva de la ABLIC în capsulă SOT23-6 : S-8240, 8260, 8261. N-am avut răbdare să sap plus că nu ai spus ce praguri vrei. Eventual rogi pe cineva să-ți lipească cipul pe un adaptor. Sau, dacă chiar vrei ceva absolut personalizat, enunți condițiile și mai vedem... Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 16, 2024 Partajează Postat Noiembrie 16, 2024 (editat) Acum 1 oră, Blacksmith a spus: ........ Alta chestie... In datasheet-ul mosfetilor se da tensiunea Vds doar pozitiva. Daca se intentiona ca mosfetul sa fie folosit si in conductie inversa, de ce nu au pus, de exemplu Vds = +/-30V, cum e la Vgs ? ....... Încep sa cred ca tu îți bați joc de oamenii cu zeci de ani de experienta care postează aici insistind prostește cu AI-ul și cu simulările făcute prost. Simulările nu valorează nimic dacă nu știi sa le faci corect și se pare ca tu le faci greșit intenționat. Dacă vrei sa înțelegi cum funcționează un MOS-FET și nu înțelegi după explicațiile la atita oameni atunci trebuie sa o iei de la zero incepind cu construcția lui, felul cum se fac doparile, formulele matematice ce guvernează funcționarea lui. Vrei să-ți dea în catalog și tensiunea inversa D-S? Nu o vei găsi sub denumirea aceasta în nici un catalog dar o vei găsi sigur sub o altă denumire (te las pe tine sa găsești denumirea) și pot să-ți spun ca este la toți MOS-FET-ii verticali nu laterali, cam aceeași valoare. Cit este aceesta tensiune? Iar dacă nu înțelegi atunci consider-o ca o lege: 1. MOS-FET-i conduc în ambele direcții aproape identic atunci cind sînt saturați. 2. Dioda parazitare S-D poate duce cam același curent ca și canalul MOS-FET-ului în conductie normala. Limitarea de curent este data de puterea disipata care este mai mare în cazul diodei. Editat Noiembrie 16, 2024 de sesebe Link spre comentariu
Blacksmith Postat Noiembrie 16, 2024 Autor Partajează Postat Noiembrie 16, 2024 Acum 43 minute, UDAR a spus: Am făcut niște teste, nu de mare precizie, cu un IRF540. Am polarizat G-S cu 9V din baterie prin 1kΩ și am injectat 500mA în ambele sensuri . Am măsurat 27-28mV între D-S (cu polaritatea corespunzătoare desigur) ceea ce conduce la un Rdson de 54-56mΩ (conform DS maxim 77mΩ la 10V și 17A). Am polarizat apoi G-D în aceleași condiții și am obținut aceleași valori. Deci, în aceste condiții, interschimbarea S-D funcționează. Asa imi da si mie in simulator... Dar nu inteleg la ce foloseste polarizarea Vgd. In datasheet nu scrie nicaieri despre vreo tensiune de polarizare G-D. Problema era ca atunci cand tranzistorul nu e polarizat, trece curentul invers prin dioda, nu ca nu ar conduce in ambele sensuri cand e polarizat... Dar lasa, da-l dracu de integrat, ca nu pot sa folosesc ceva care e asa de complicat de inteles. Aici e vorba de a da foc la casa daca ceva merge gresit. Trebuie folosite circuite clare si simple de inteles. Sa il foloseasca cine are incredere oarba in inginerii care l-au proiectat... Eu nu pot. Link spre comentariu
Ovidanie Postat Noiembrie 16, 2024 Partajează Postat Noiembrie 16, 2024 Eu am plecat la "Gastronomie" Daca aveti nevoie de mine, ma gasiti acolo. Link spre comentariu
mihaiaurul Postat Noiembrie 16, 2024 Partajează Postat Noiembrie 16, 2024 (editat) 1 hour ago, dumitrumy said: Ai auzit de functia SAU cu diode? XOR mai exact, nu ? (conform simularii cu un N inseriat cu un P, cu grilele in comun, pe care ati postat-o undeva mai sus) Editat Noiembrie 16, 2024 de mihaiaurul Link spre comentariu
dumitrumy Postat Noiembrie 16, 2024 Partajează Postat Noiembrie 16, 2024 (editat) Acum 2 ore, Blacksmith a spus: sa imi da si mie in simulator... Dar nu inteleg la ce foloseste polarizarea Vgd. In datasheet nu scrie nicaieri despre vreo tensiune de polarizare G-D. Problema era ca atunci cand tranzistorul nu e polarizat, trece curentul invers prin dioda, nu ca nu ar conduce in ambele sensuri cand e polarizat... Uite 2 simulari, sa nu spui ca sunt dificile. Pai daca pui MOS-ul invers maximul pe el este dat de dioda in conductie directa si cum ai zis, la polarizare zero conduce doar dioda. Dar tocmai aici e smecheria, cand incepi sa-l comanzi, la un moment dat hotul de MOS fura curentul diodei pana ia el totul (ABBA). >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> >>>>>>>>>>>>> EDIT: dupa o tigara mi-a mai venit o idee Editat Noiembrie 16, 2024 de dumitrumy greseli scriere Link spre comentariu
sesebe Postat Noiembrie 16, 2024 Partajează Postat Noiembrie 16, 2024 (editat) Acum 2 ore, Blacksmith a spus: Asa imi da si mie in simulator... Dar nu inteleg la ce foloseste polarizarea Vgd. In datasheet nu scrie nicaieri despre vreo tensiune de polarizare G-D. Problema era ca atunci cand tranzistorul nu e polarizat, trece curentul invers prin dioda, nu ca nu ar conduce in ambele sensuri cand e polarizat... Dar lasa, da-l dracu de integrat, ca nu pot sa folosesc ceva care e asa de complicat de inteles. Aici e vorba de a da foc la casa daca ceva merge gresit. Trebuie folosite circuite clare si simple de inteles. Sa il foloseasca cine are incredere oarba in inginerii care l-au proiectat... Eu nu pot. Este banal de înțeles dacă ai înțelege cum este fabricat și cum funcționează un MOS-FET. Funcționarea unui astfel de tranzistor este simplă doar aparent și puține persoane de pe forum o înțeleg bine. Hint: Din ce este făcut canalul la un MOS-FET? Cum este făcut canalul sa devina conductiv doar în anumite condiții? Ți-am spus ca dacă vrei sa înțelegi trebuie sa o iei de jos, proces de fabricație. @miticamy care este rostul polarizarii tranzistorului fata de drena? Editat Noiembrie 16, 2024 de sesebe Link spre comentariu
dumitrumy Postat Noiembrie 16, 2024 Partajează Postat Noiembrie 16, 2024 Acum 8 minute, sesebe a spus: @miticamy care este rostul polarizarii tranzistorului fata de drena? Ce bine era cand te trecusem la IGNORE, cred ca am sa o fac din nou. Aceleasi cuvinte "marete", "pompoase" pt a arata ce cunostinte ai. Folosesc mult simulatorul pt. ca am convingerea ca pot intelege foarte multe si cei care nu au facut o facultate ca tine. De ce este nevoie de fizica tranzistorului cand ai nevoie de putine elemente sa intelegi functionarea in circuite simple? Daca nu ai inteles ca ultima simulare este o detaliere a primei simulari, mergi la culcare. Pai este exact simularea pt. ce ai spus chiar tu: CITAT: un tranzistor MOS-FET (vertical nu lateral) cind are tensiunea de comanda G-S ZERO volti conduce intr-o singura directie din cauza diodei parazite (curent comparativ cu cel nominal fiindca este folosit tot canalul) iar daca este comandat corect pt a fi in saturatie conduce in ambele directii cu o cadere de tensiune D-S egala cu I * Rds-on. Pe acest principiu sint folosite tranzistoarele MOS-FET la O-Ring diode sau ideal diode. >>>>>>>>>>>>>>>>>.. Si iar folosesti expresii vagi ca sa lasi loc de intors. Ca si la baleiaj orizontal unde ai folosit "forma de unda frumoasa" aici folosesti "comanda corecta" care iar nu spune nimic. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum