Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcare baterie Li-ion, pentru incepatori

Postări Recomandate

Păi de ce trișezi? Sau chiar n-ai priceput ...

Situația simulată de tine e imposibilă! Tu spui singur că întrerupi încărcarea ! Păi atunci de unde curent de descărcare? Tu ai încă conectat încărcătorul doar că circuitul este întrerupt de MOS-ul care s-a blocat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 65
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 15 minute, UDAR a spus:

De ce ar fi Vgs zero? Și da, conduce, dacă Vgs>Vth și Vds<Vgs-Vth . A doua inegalitate necesită poate o mică explicație dar nu cred că e cazul acum. Oricum este evident că ambele sunt îndeplinite și când Vds este negativă.

PS Toate muxurile analogice cu MOS, circuitele de reglaj al nivelului cu JFET , etc. se bazează pe această proprietate. 

Mosfetii de putere si tensiune peste 5 volti nu conduc in mod egal in ambele sensuri.Mosfetii din circuitele logice sunt altceva decat mosfetii uzuali de putere din ziua de astazi.

Link spre comentariu
Acum 7 minute, UDAR a spus:

Păi de ce trișezi? Sau chiar n-ai priceput ...

Situația simulată de tine e imposibilă! Tu spui singur că întrerupi încărcarea ! Păi atunci de unde curent de descărcare? Tu ai încă conectat încărcătorul doar că circuitul este întrerupt de MOS-ul care s-a blocat.

Deci vrei sa spui ca nu e posibil sa sa incarci bateria pana intra in protectie pe incarcare si apoi imediat sa se ia curentul si sarcina sa ramana sa traga din baterie ? 

AI-ul imi spune asa: Ca intradevar CANALUL mosfetului conduce in ambele sensuri, dar DOAR cand este deschis (are Vgs) ! Iar in cazul nostru, mosfetul este inchis cand intra in protectie, ca altfel n-ar mai avea sens schema...

Editat de Blacksmith
Link spre comentariu

Ce cred că ți-a scăpat ție este că ansamblul baterie + circuit de protecție are doar două borne spre exterior . Deci bateria aia sau se încarcă sau se descarcă . Trecere dintr-o stare în alta înseamnă o pauză în care circuitul de protecție se ”resetează”. 

@silmicii N-am spus că s-ar comporta absolut identic în ambele sensuri . Totuși te-aș ruga să detaliezi, în ce sens zici că nu conduc în mod egal și ce e cu ăia 5V că nu m-am prins. 

Link spre comentariu

@UDAR Nu mai am putere sa mai inteleg acum nimic... 🙄 Dar uite ce am facut. AI-ul zice ca in general la mosfetii astia dioda aia se deschide pe la 0.7V-1V. Asa ca am adaugat eu o dioda schotty externa, si acum tensiunea pe sarcina a crescut de la 3V la 3.4V, si imi arata cu curentul trece prin ea ! Ce, n-as putea sa fac asta si in realitate, ca sa fie schema pregatita pentru orice situatie ? Nu ma deranjeaza ca imi scade tensiunea bateriei cu 0.3V. Eu vreau sa fac un mini UPS pentru Raspberry Pi Pico, care poate fi alimentat cu oricat intre 1.8V si 5.5V.

Link spre comentariu

Acum e rândul meu să te pierd. Nu are nicio relevanță dioda aia pusă în paralel !(dacă am înțeles bine). Dacă insiști pe tema asta cu dioda înseamnă că nu m-am priceput să explic și e cazul să mă opresc. Pune aici simularea ta să mă uit mâine peste ea.

@silmicii Cred că am înțeles ce vrei să spui. La MOS de putere regiunile drenei respectiv sursei sunt dopate diferit. E posibil de aici să rezulte Vth diferite pentru cele două situații deci și Rdson diferite . N-am investigat dar nu cred că sunt mari diferențele. Poate mîine o să încerc niște măsurători.  

PS Așa cum era de așteptat au făcut și alții acest test.

https://goughlui.com/2020/04/21/quick-experiment-running-a-mosfet-backwards/

Se observă o mică diferență la Rdson (aș aprecia 25 față de 20 mΩ).

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări