Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcare baterie Li-ion, pentru incepatori

Postări Recomandate

Un circuit care realizeaza functia de BMS pentru o celula este DW01 dar se gasesc si de la alte firme in aceeasi configuratie. De exemplu AP9101C.

Nu toate circuitele BMS pentru mai multe celule fac si egalizare.

https://hmsemi.com/downfile/dw01a.pdf

Atentie! Acesta este un circuit de protectie, nu si de incarcare! Pentru incarcare folosesti TP4054, TP4056 sau alte circuite produse de TI, Microchip...

Nu vad la ce iti trebuie schema de BMS, dar gasesti mai jos una extrasa de la module chinezesti:

https://circuitdigest.com/electronic-circuits/lithium-ion-battery-management-and-protection-module-bms-teardown-schematics-parts-list-and-working

Pretul la chinezi e foarte mic la placute BMS, nu merita sa le proiectezi tu.

Editat de cristi7521
adaugare
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 26
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Acum 2 ore, cristi7521 a spus:

dar gasesti mai jos una extrasa de la module chinezesti:

Pai i-am dat si eu adresa aceasta, si alte doua. Dar cum a afirmat de cateva ori, citeste doar ce i se pare interesant sau crede ca ii este de ajutor. Restul pare o umplutura pt. domnul.

Vedea ce i-am recomandat, scotea schemele si apoi intreba aplicat ce face aia, ce face cealalta...Plus ca in schemele de acolo sunt niste integrate care la randul lor au PDF-uri. Daca le citea intelegea o schema bloc sau un principiu de functionare pt. ca este clar ca intelege circuitele electronice avand la activ chiar un proiect nu asa simplu.

Link spre comentariu
Acum 4 ore, cristi7521 a spus:

Pretul la chinezi e foarte mic la placute BMS, nu merita sa le proiectezi tu.

Nu-l cunoști deloc pe @Blacksmith:rade:

Recomandarea mea este ca totuși la astea sa nu se joace prea mult fără o metoda serioasa de stingere a incendiilor, nu sunt așa permisive ca acumulatorii cu plumb.

Link spre comentariu

M-am uitat pe tot ce mi-ati trimis... Dar sint foarte multe informatii si simt ca ma depaseste... 🙁 

Si, cum zicea si Stefan, aici nu e de joaca, nu e loc de eroare, trebuie sa fie totul perfect de la inceput... Iar eu, momentan, nu inteleg nimic din toate astea... 

Link spre comentariu

Pai asta este rostul forumului, sa nu ne depaseasca aproape nimic pt ca la fiecare subiect trebuie sa apara cineva care cunoaste tematica. Sau daca nu, o luam catinel mai multi si tot se ajunge undeva. 

Ce este deosebit (diferit de ce ai facut pana acum) la aceasta schema? Doar comparatoare si o logica de comanda a unor MOS-uri:

DW01A.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>

Un MOS pt. incarcare, un MOS pt. alimentare sarcina. Inseriati pt. ca diodele paralel ar fi incurcat.Si cineva care ii blocheaza cand apare o neregula. Alta naveta spatiala care sperie forumul.

Editat de dumitrumy
greseli scriere
Link spre comentariu
16 minutes ago, Blacksmith said:

Dar sint foarte multe informatii si simt ca ma depaseste... 🙁

Atunci hai sa conspectam ce-i esential:

-Neaparat iti pui BMS adaptat curentului maxim necesar pentru sarcina, si numarului de celule inseriate ( sunt prea ieftine si prea plin internetul de ele ca sa zici ca nu ai ).

-Asiguri incarcarea cu o tensiune in gol bine stabilizata la 4,2*n, unde "n" este numarul de celule in serie.

-Sursa de incarcare va trebui sa fie capabila de regim de curent constant, si un curent limitat la aproximativ 0,5C, unde "C" este capacitatea totala in mAh a celulei/bateriei, unde "celula" reprezinta o singura unitate/celula LI individuala, iar "baterie" reprezinta pachetul de celule in serie si/sau paralel.

Mai simplu de atat nu stiu sa explic.

Link spre comentariu
La 13.11.2024 la 13:55, dumitrumy a spus:

Pai asta este rostul forumului, sa nu ne depaseasca aproape nimic pt ca la fiecare subiect trebuie sa apara cineva care cunoaste tematica. Sau daca nu, o luam catinel mai multi si tot se ajunge undeva. 

Ce este deosebit (diferit de ce ai facut pana acum) la aceasta schema? Doar comparatoare si o logica de comanda a unor MOS-uri:

DW01A.jpg

>>>>>>>>>>>>>>>>>

Un MOS pt. incarcare, un MOS pt. alimentare sarcina. Inseriati pt. ca diodele paralel ar fi incurcat.Si cineva care ii blocheaza cand apare o neregula. Alta naveta spatiala care sperie forumul.

Vreau sa inteleg si eu cum functioneaza acel intrerupator cu 2 mosfeti... Unul controleaza curentul intr-un sens si celalalt in sens invers ? Si fiecare se bazeaza pe dioda celuilalt care e direct polarizata si conduce in sensul in care are nevoie fiecare dintre ei ? Daca da, din cate stiu, diodele din mosfeti sint rezultate neintentionat din constructia lui si sint foarte slabe. Te poti baza pe asa ceva sa suporte tot curentul de sarcina sau de incarcare al acelei baterii ? Sau ar fi mai bine sa punem noi unele mai tzapene in exterior ?

Link spre comentariu
1 oră în urmă, Blacksmith a spus:

Daca da, din cate stiu, diodele din mosfeti sint rezultate neintentionat din constructia lui si sint foarte slabe. Te poti baza pe asa ceva sa suporte tot curentul de sarcina sau de incarcare al acelei baterii ? Sau ar fi mai bine sa punem noi unele mai tzapene in exterior ?

A scris dumitrumy foarte clar:

"Un MOS pt. incarcare, un MOS pt. alimentare sarcina. Inseriati pt. ca diodele paralel ar fi incurcat.Si cineva care ii blocheaza cand apare o neregula. Alta naveta spatiala care sperie forumul."

Acum 56 minute, silmicii a spus:

Incarcarea se face in impulsuri, dioda suporta curenti instantanei f mari.

Pana si mie imi vin sa rad de o astfel de afirmație. Deci daca incarcare / descarcarea (consumul) nu se fac in impulsuri ce se întâmpla cu "diodele"? :rade: Deci pot avea doar încărcător si consumatori in impulsuri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări