Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcare baterie Li-ion, pentru incepatori

Blacksmith

Postări Recomandate

Se vor desprinde parțial sau total metalizarile de pe rezistente din cauza stresului mecanic. 

Pt teste este perfect acest aranjament dar pt un produs finit ce se va utiliza mult timp este coșmar. Cind încep sa apară probleme nici nu vei ști de unde sunt și manifestarea lor va fi pur intimplaoare - cea mai enervanta. 

Link spre comentariu

@sesebe Nu vad de unde ar aparea stres mecanic... Rezistentele stau una peste alta la fel cum stau si pe cablaj.

@Vasile5 Exact asta mi s-a intamplat la testele pe prototip. Softul era la inceput si am avut o eroare in el care mi-a intrerupt executia si mosfetul care comanda acele rezistente a ramas deschis. A iesit fum... 😆 dar nu din ele, ci din sacazul care ramasese de la lipituri. Chiar si asa, nu au patit nimic... Acum am asigurat softul sa nu se mai intample asa ceva, chiar si in caz de eroare neasteptata. Referitor la defectarea mosfetului de comanda... daca incep sa se defecteze piese prin montaj, atunci deja nu mai conteaza ce se intampla cu rezistentele. Dar oricum nu vad de ce s-a defecta. Rezista la 7A in mod continuu si 19A in impulsuri. Are si TVS-u de protectie poarta-sursa. 

Link spre comentariu
Acum 3 ore, Blacksmith a spus:

Dar oricum nu vad de ce s-a defecta. Rezista la 7A in mod continuu si 19A in impulsuri. Are si TVS-u de protectie poarta-sursa. 

daca se "sarmuieste" mosfet-ul ala ai grija sa fie intr-o carcasa care sa tina focul izolat departe de canistele de benzina si tuica din beci. Cu un pic de imaginatie dai foc la casa si cu un Duracel bun de marime AA dar sa nu fim negativi montajul e frumos si ti-am dat o "inimoara". (la orice faci cineva o sa-i gasesca o hiba) 

RR

PS - am vazut PCB-uri arse pe jumate (cu toate ca FR4 nu arde) de la un condesator ceramic fracturat, FR4 se carbonizeaza si devine conductor.

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Acum 33 minute, roadrunner a spus:

daca se "sarmuieste" mosfet-ul ala ai grija sa fie intr-o carcasa care sa tina focul izolat

Nu se intampla nimic. Sarcina e de 1A si bateria nu are probleme la curentul asta... In cel mai rau caz, se alege praful de rezistente. Probabil vor ceda una cate una si, or va creste curentul pana va intra protectia bateriei, ori se va intrerupe si totul va fi in regula...

Link spre comentariu

L-am pus si la cutie... 🤩

https://marus-gradinaru.42web.io/Raspberry/PicoW-UPS/case.html

Are mufa DC pentru alimentator 5V/2A. Intrerupator ON/OFF. Led albastru pentru prezenta WiFi. Led bicolor (rosu-verde) pentru diferite stari. Mufa de programare Pico si mufa pentru senzori I2C (ambele pe USB).

Pentru cutie, trebuie sa-i multumesc lui @Stefan, ca accesand un link cu o cutie recomandata de el, mi-a aparut reclama cu cutia asta.

Bai cat de misto se prelucreaza ABS-ul asta ! Se taie foarte simplu cu panza de bomfaier si chiar si cu cutter-ul. Nu e casant... Si cand ma gandesc ca eu eram fiert pe policarbonat... :rade:

Ah, si inca ceva... Merge perfect WiFi-ul in cutia asta. Transfera cam cu 300-400 KB/s. Dar asta in modul asincron pe care il folosesc la proiectul asta (ca sa pot sa mai fac si altceva in timp ce transfera). Daca ar fi doar sa transfer, merge cu 800-900 KB/s. Asta ar fi maximul.

Link spre comentariu

Recunosc că mă încercă o ușoară invidie când văd ce bine arată și cât de repede te-ai mișcat, eu am proiecte in "derulare" de 10 ani.😆

Bine că te-ai lăsat de electronică acum câțiva ani, altfel cine știe ce OZN ieșea.

Link spre comentariu
Acum 2 ore, Blacksmith a spus:

Ah, si inca ceva... Merge perfect WiFi-ul in cutia asta. Transfera cam cu 300-400 KB/s. Dar asta in modul asincron pe care il folosesc la proiectul asta

C sau Python?

RR

Link spre comentariu

Hai ca facui pe dracu ! Am conectat din greseala cablul usb de la laptop pe mufa I2C de la Pico. 😐 Firul cu +5V de la USB-ul laptopului a ajuns la GND-ul montajului si GND-ul de la laptop la iesirea de +3.3V a DC-DC convertorului de la Pico. Din cate vad, pare ca merge... Nu am gasit nimic pana acum care sa functioneze aiurea. Dar nu inteleg... Chiar e posibil sa scape dupa o asa isprava ? Daca da, cum ?

Link spre comentariu
Acum 5 ore, Blacksmith a spus:

Dar nu inteleg... Chiar e posibil sa scape dupa o asa isprava ? Daca da, cum ?

Dacă ceva merge, nu încerca să repari sau să vezi de ce merge. Păstrează-te pt când nu va merge. 🙂

Link spre comentariu
9 minutes ago, Blacksmith said:

E dat dreacu Pico asta... Nici daca vrei sa-l arzi nu poti...

Tot tu spuneai că mai mult de câțiva miliamperi nu suportă pe porturi, ce-i drept, conform documentației.

Editat de mihaiaurul
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări